miejski 05.12.2010 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Jarrek,A propos kontaktronów, instalowałeś sam czy były w ofercie sprzedawcy okien? Bo ja mam w planie zimę przeznaczyć na obmyślenie instalacji alarmowej, bo montaż okien będzie najprawdopodobniej wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 06.12.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Jarrek, A propos kontaktronów, instalowałeś sam czy były w ofercie sprzedawcy okien? Bo ja mam w planie zimę przeznaczyć na obmyślenie instalacji alarmowej, bo montaż okien będzie najprawdopodobniej wiosną. Witam Kontaktrony byly w ofercie sprzedawcy wiec domowilem tylko, sa wewnatrz okna i ich wogole nie widac, super sprawa. Okna zamowilem teraz gdyz sa dobre ceny okien, a montaz tez jakos marzec/kwiecien planuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 08.12.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Czy ktoś podliczył ile zużył pustaków U220 na parter i piętro?W kosztorysie jest ok 6100 szt a wg moich obliczeń pójdzie 4760szt i mam obawy co do zamówienia całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 16.12.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam wszystkich amatorów Praktycznego. Jak wyrobię się z papierologią to zaczyna budowę w 2011. Początkowo miał być praktyczny 1 ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na praktyczny 3. Chciałem domówić do projektu kosztorys, ale z wstępnego dostępnego na stronie wydaje mi się że są one bardzo pobieżne. Różnica między stanem deweloperskim dwóch niemal identycznych domów wynosi 52 tys. Punkty mnie niepokoją to: brak stali zbrojeniowej w kosztorysie praktycznego 1 w 3 kwota 13000 podłogi- w 1 kosztują 9021zł a w 3 kosztują 18900zł a różnica w metrażu to jedyne 20m roboty wewnętrzne - różnica 24 tysiące Kosztorys to bardzo pożyteczna rzecz w poszukiwaniu wykonawcy, ale zastanawia mnie czy w tym przypadku nie jest to 244zł wyrzucone w błoto. Proszę o opinie osoby które zakupiły kosztorys razem z projektem (no chyba że znajdzie się ktoś kto podeśle scan kosztorysu do wglądu ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 16.12.2010 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Mogę stwierdzić, że kosztorys Praktycznego 1 nie jest pozbawiony błędów, ale jest realny do osiągnięcia. Wkrótce u nas będzie dachówka i patrząc na kosztorys, ze wszystkim (oprócz chyba stali zbrojeniowej i betonu B20) jesteśmy "do przodu". Nie wiem skąd masz powyższe dane Praktycznego 1, ale: 1. W kosztorysie Praktycznego 1 pręty zbrojeniowe wyceniono na ok. 6300 zł (netto). Realnie brutto u mnie wyszło to jakieś 8250 zł + drut na jarzemka 1500 zł.2. Podłogi (z robocizną) to 28967 zł netto. Bez robocizny to 16537 zł/netto.3. Co to wg. Ciebie oznacza roboty wewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 16.12.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 grigo co to jest 244 pln w kontekście całej inwestycji? tyle to możesz przy jednej drobnej negocjacji zaoszczędzić przy pomocy jakichkolwiek dodatkowych informacji jakie możesz na pewno pozyskać z kosztorysu, tak samo ten wątek i wątki miejskiego, tym którzy tu wrzucają oferty jakie dostali należą się wielkie dzięki i nie tylko.. ja jak ruszę ze zbieraniem ofert na pewno będę wrzucał btw - nie rozumiem po co się pieprz.. tym podsyłaniem ofert na priv, po to jest forum, żeby inni mogli skorzystać z doświadczeń tych, którzy chcą się podzielić wiedzą, a Ci co skorzystali powinni sie odwdzięczyć pomagając następnym.. ale odleciałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 21.12.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Witam.Cen nie wyssałem z palca tylko ze strony dzw http://www.domyzwizja.pl/projekty/praktyczny3/kosztorys.pdf. Jasne że zainwestuje w kosztorys. Dopatrzyłem się jednak olbrzymich różnic w podsumowaniu kosztorysów niemal identycznych domów. Przyszło mi na myśl że jeśli to się potwierdza w kosztorysie który można kupić za 244zł to może lepiej zapłacić komuś 500zł więcej i zrobi mi kosztorys prywatnie. W kosztorysie na stronie stal kosztuje 13000 a w kosztorysie Miejskiego 6300. Widać jeden z drugim nie ma wiele wspólnego. Cieszy mnie idea wspólnej wymiany zdań i kosztorysów na forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 21.12.2010 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Nie chcę być gołosłowny, więc na potwierdzenie koszt stali z kosztorysu Praktycznego 1. Ceny netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxigi 02.01.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Witam Mój nowy domek na pewno to będzie Praktyczny 3Po 1,5 roku szukania projektu wiem, że nie chcę już niczego innego Świetny układ pomieszczeń i do tego fantastycznie wygląda Bez balkoników, których nie cierpię, bo i tak się nie przydająMam zamysł małych zmian np połączyć na górze 2 łazienki w jedno pomieszczenie.Chciałbym też w całym domu zamontować rolety.Niektórzy z was już przerabiali ten temat.Proszę o porady w tym temacie tzn. technologiczne oraz koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_Slawek 07.01.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Mamy pytanko do kogoś już z posuniętymi pracami. Ile kosztowały was fundamenty? (z betonem, stalą, izolacją i robocizną?). bedziemy wdzięczni za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 07.01.2011 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Co do kosztu fundamentów to zapraszam do mojego dziennika tutaj ew. na PW po szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mąż_wioli 10.01.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam,Koszty fundamentów "Paktyczny 1'' bez płyty i rur kanalizacyjnych,zasypane piachem to: 18000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik5 12.01.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 witam.jestem bardzo ciekawa jakie sa wasze propozycje co do lazienki na dole.mnie interesuje prysznic bez kabiny i brodzika ale niestety nie mam pomyslu i nie wiem czy to dobre rozwiazanie:)szkoda,ze jesze nikt nie jest na tym etapie:0pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianw3 14.01.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 już jest praktyczny 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 16.01.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Rozmnożyły się te projekty ''Praktycznych''. Ale i tak uważam, ze pierwotna wersja najlepsza. Jak z hitem filmowym , pierwsza cześć ok, a reszta to komercja. Bez sensu ten projekt 4. Dom ponad 200 metrów a kuchnia dalej niewiele ponad 8m i łazienki mikroskopijne. Za to dwa ogromne salony dół i góra, nad garażem. Myślałam, ze projekt będzie funkcjonalniejszy, przy tym metrażu. Edytowane 16 Stycznia 2011 przez żona m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianw3 20.01.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Dokładnie. Kolejna wersja praktycznego już czwarta ma coraz mniej wspólnego ze słowem "praktyczny", ale z drugiej strony każdy może wybrać coś dla siebie i na pewno znajdzie się ktoś kto go kupi. Ja wraz z żoną zdecydowaliśmy się na praktycznego 3 bez garażu tak w 95%. zaczynamy w tym roku od papierków i jak dobrze pójdzie to na jesieni fundamenty.Projekt wybieraliśmy chyba z 1,5 roku na początku był „Helios” z pracowni dobre domy później „Galaktyka 2” z tej samej pracowni , „Julka” z MGprojekt, a od pół roku zastanawiamy się nad praktycznym i już nie szukamy dalej bo by człowiek zwariował od ciągłych zmian koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skowronp 20.01.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Czy byłby ktoś tak miły i podzielił się kosztorysem praktycznego 2? Jestem na etapie wyboru projektu i tylko kosztorys szczegółowy może mnie "wyleczyć" z praktycznego 2 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 20.01.2011 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jak zapewne wiesz ze strony pracowni, kosztorys szczegółowy kosztuje 244zł, więc nie sądzę aby ktoś się podzielił całym kosztorysem. Ja co prawda buduję Praktycznego 1, ale mogę się podzielić pewnymi wycenami. Z doświadczenia własnej budowy stwierdzam, że ceny z kosztorysu w większości wypadków da się osiągnąć (czasami jest nawet taniej niż w kosztorysie), więc można ocenić, że jest on realny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 23.01.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 ja miałem już zamówiony praktyczny 2 i jak zobaczyłem praktyczny 4 to po głębszym namyśle dokonałem zamiany na 4kę, Żona M masz rację, ze 1 jest najlepsza ale nie wszystkim pasuje i Damian ma rację, że wybór jest ważny i się ktoś znajdzie na dość nietypowy projekt, np ja ja potrzebuję koniecznie garaż na 2 auta, zatem wyborem był praktyczny 2, ale nie byłem w pełni zadowolony z niego z 2 powodów - 1.front wygląda brzydko z takim podwójnym klockiem garażowym, 2.brak zapasu pokoju/powierzchni "na wszelki wypadek" przyszłościowo; wybór był bardzo racjonalny, racjonalne rozmieszczenie pomieszczeń bez żadnych fanaberii czy luxusu nadmiary powierzchni; praktyczny 4 jest dokładnie odpowiedzią na moje niezadowolenie - jest dużo ładniejszy i ma wielką teoretycznie bezsensowną powierzchnię nad garażem (moim zdaniem nie należy jej traktować jako pełnowartościową powierzchnię), dla mnie to jest właśnie taka opcja rezerowowa na zastosowanie, które na etapie wyboru projektu nie jestem w stanie doprecyzować, np. wielki home office, pokój sportowy, sauna, pokój zabaw dla dzieci, atelier, czy cokolwiek co się może pojawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 29.01.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Moja wersja poddasza http://img42.imageshack.us/img42/921/62993390.jpg czy ktoś z was wymyślił coś z łazienka na dole ? Edytowane 29 Stycznia 2011 przez Krzysiek.A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts