Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich po długiej nieobecności :)

Jesteśmy z mężem świeżo po podpisaniu umowy na okna.

Okazało się, że dla nas to właśnie wybór okien był najbardziej czasochłonny i najtrudniejszy. Porównywaliśmy dziesiątki ofert... Postawiliśmy na okna na smukłych profilach Alphaline od VEKI, czyli sześciokomorowe, trzyszybowe (U szyby 0,5), ciepła ramka, dodatkowe zaczepy antywłamaniowe, kolor dwustronnny Winchester, z kompletem rolet od Aluprofa z elektrycznym napędem. W łazienkach i na klatce schodowej szyby z tzw. ornamentem - zatem pełne oświetlenie, ale i pełna dyskrecja i komfort (widać tylko kontury i kolory, bez szczegółów :)) Bez konieczności stosowania rolet czy żaluzji wewnętrznych.

Czas montażu - druga połowa marca.

Koszt - 33 tys. za całość

Teraz tylko pozostaje nam trzymać kciuki, że wszystko będzie z nimi ok.

P.S. Z ciekawości zaczęliśmy już rozpytywać o koszt bramy garażowej. Ma się on niestety nijak w stosunku do kosztorysu, bo dla Praktycznego 2 to koszt w okolicy 8-10 tys, a w kosztorysie ledwo 5 tys. :(

Mamy pytanko do kogoś już z posuniętymi pracami. Ile kosztowały was fundamenty? (z betonem, stalą, izolacją i robocizną?). bedziemy wdzięczni za odpowiedź

Witajcie,

ten wątek prowadzony jest już ponad rok. Zapiski i komentarze co do poszczególnych etapów budowy są dość szczegółowe i, by się nie powielać, zalecam wszystkim "leniuszkom" przewertowanie wątku od początku, a przynajmniej od września ubiegłego roku. I Miejski i ja pisaliśmy o kosztach fundamentów dość szczegółowo...

Proszę się nie gniewać za ten "pouczający" ton, ale wydaje mi się, że już samo istnienie wątku z taką masą informacji o Praktycznym jest dużym ułatwieniem. Trochę pracy trzeba jednak wykonać samemu :)

karo

Ja taki zadowolony byłem do tej pory z tego, że jestem poniżej kosztorysu. Ale jak zobaczyłem w nim okna za 11000, gdy moje (z podobnymi parametrami jak Wasze, tyle że bez rolet) mają kosztować 20500, oraz bramę za 2850, przy cenach realnych ok. 5000 zł, to stwierdziłem, że czasy realnego kosztorysu z DzW się skończyły.

Teraz tylko pozostaje nam trzymać kciuki, że wszystko będzie z nimi ok.

Ja z oknami mam inną zagwozdkę: zapłacone 100% z montażem ok. marzec 2011, tyle że to okna Jezierski, który - jak się okazało - ma teraz ogromne opóźnienia w dostawach (nawet niektórzy mówią o plajcie). Nie chcę myśleć jakie będę miał opóźnienia jak nie zdołam zamontować okien na wiosnę :confused: :bash:

Edytowane przez miejski

Wiol@ sorry pomyliłam was z Karo.:sick:

Wywołana zgłaszam się do odpowiedzi :)

W lutym zaczynamy dłubać przy elektryce, okna planujemy na drugą połowę marca. Kwiecień/maj to tynki. Mamy jeszcze aktualnie zagwózdkę z hydraulikiem, musimy go znaleźć i to szybko... Zastanawiamy się też nad tynkami. Dylemat: gipsowe czy tradycyjne nie jest dla nas rozstrzygnięty. Tradycyjne lepiej "oddychają",ale mamy rekuperację no i jednak gips jest tańszy. Mąż coś dzisiaj wspomniał o trzeciej opcji z powłoka kwarcową... musimy to sobie jeszcze przekalkulować.

A Wy jak planujecie?

Wracając do kwestii bramy garażowej... mamy znajomego, który w tej branży siedzi jako handlowiec. Po pierwszej frustrującej wycenie rzędu 10 tys. poprosiliśmy go o propozycje. Wskazał nam kilku producentów i to za połowę powyższej ceny (z naciskiem na Wiśniowskiego w wypatrzonym kolorze RAL 7038). Po kosztach.

Szkoda, że nie z każdej działki dane jest nam mieć takich znajomych :(

W kwestii okien od Jezierskiego - my także rozważaliśmy ten wybór, ale pogłoski o sporych opóźnieniach trochę nas odstraszyły.Nie możemy sobie niestety pozwolić na choćby najmniejsze obsuwy czasowe,dlatego zadziałaliśmy zachowawczo. Nasz znajomy jednak podobnie jak Wy niedawno zamówił u nich okna. Także trzymamy za Was kciuki! Z drugiej strony nie da się przewidzieć czy nasza firma wywiąże się rzetelnie z terminów. Potrzebują podobno 5 tygodni na okna, ale zobaczymy w praktyce...

Witam wszystkich Praktycznych.

Projekt praktyczny 3 zakupiony. Teraz adaptacja i pozwolenie na budowę, czyli papierologia. Zastanawiam się nad dwiema rzeczami które muszę rozstrzygnąć przed budową.

Pierwsza to ogrzewanie salonu. Bardziej przemawia do mnie podłogówka niż kanałowe (wysokotemperaturowe). Druga ważniejsza - wentylacja. Jestem przekonany by zamienić grawitacje na rekuperator. Zastanawia mnie czy trzeba to uwzględniać w adaptacji?? Jaki jest koszt takiego rozwiązania zrobiony przez rekuperatory.pl. Czy projekt do zakupienia za 650w dzw. jest na tyle dokładny by wykonać to samemu?

Wywołana zgłaszam się do odpowiedzi :)

W lutym zaczynamy dłubać przy elektryce, okna planujemy na drugą połowę marca. Kwiecień/maj to tynki. .

Hej, dzięki , że odpisałaś. nie boicie się robić elektrykę bez okien? Jak Wam powyrywają kable na złom? My czekamy na okna. Mają być ponoć w połowie marca. Stres jest i to spory, bo bez okien opóźnienie z elektryką, tynkami a umowa podpisana z robotnikami. Do tego jak się nie wyrobimy w czasie, nie dadzą następnej transzy w banku. Tak więc stoimy z robotą. :(Pozdrawiam.

Hej witam wszystkich,

Zastanawiam się nad zakupem Praktycznego, z tym że mam kilka wątpliwości co do rozwiązań konstrukcyjnych i wykończeniowych, czy ktoś mółby przesłać zdjęcie bądź skan przekroju Praktycznego z projektu? Zależy mi na fragmentach takich jak połączenie tarasu nad garażem z wieńcem budynku, jak jest rozwiązany słupek podpierający podcień, i jak jest rozwiązany dach nad wykuszem (no i odwodnienie).

Projekt jest ładny ale zanim się na niego zdecyduje musze mieć pewność że nie pakuje się w zbyt drogie i skomplikowane rozwiązania.

Hej witam wszystkich,

Zastanawiam się nad zakupem Praktycznego, z tym że mam kilka wątpliwości co do rozwiązań konstrukcyjnych i wykończeniowych, czy ktoś mółby przesłać zdjęcie bądź skan przekroju Praktycznego z projektu? Zależy mi na fragmentach takich jak połączenie tarasu nad garażem z wieńcem budynku, jak jest rozwiązany słupek podpierający podcień, i jak jest rozwiązany dach nad wykuszem (no i odwodnienie).

Projekt jest ładny ale zanim się na niego zdecyduje musze mieć pewność że nie pakuje się w zbyt drogie i skomplikowane rozwiązania.

sojek skany z projektu ma mąż w laptopie, wiec nie pomogą, ale z tego co się orientuję to taras nad garażem i jego wykończenie do tanich nie należy:(

Jeśli dostaniesz kosztorys to proszę podziel się informacją :wink: Bardzo ładny dom, ja już mam wybraną parterówkę, ale gdy tylko zmieniłyby mi się plany co do domku z poddaszem to ten jest mój numer jeden. Bardzo fajnie przemyślany w środku, ładny wizualnie- super prkatyczny domek. W dodatku dach 2spadowy z bardzo fajnym wyglądem-SUPER!!

na wiosnę ruszamy z budową praktycznego 2 - mamy kosztorys z lutego 2010 (taki nam firma sprezentowała gratis) - mogę przesłać na prv - pocieszające jest to, że tak jak się orientowaliśmy powinno wyjść taniej niż jest w tym kosztorysie według obecnie obowiązujących cen materiałów budowlanych - jeśli ktoś na szybko chce sobie zrobić kalkulację budowy domu polecam to narzędzie - nawet się zgadza z tym co sam już ustalałem: http://kalkulator-hipoteczny.pl/kalkulatory/generator-budowlany

jedyną poprawkę trzeba wziąć na wykończenie bo tu można odjechać w kosmos :)

sojek skany z projektu ma mąż w laptopie, wiec nie pomogą, ale z tego co się orientuję to taras nad garażem i jego wykończenie do tanich nie należy:(

potwierdzam, jest parę myków, które trochę podrażają:

1. solidne fundamenty - zależy gdzie się buduje - na moje warunki gruntowe trochę przewymiarowane

2. garaż z płaskim dachem - w projekcie zastosowano szwedzki systemowy dach odwrócony - można to zmienić ale ważne jest żeby ktoś kto to robił miał naprawdę doświadczenie - większość ekip z którymi rozmawiałem mówiły - ooo Panie kto to wymyślił - w końcu znalazłem wyknawcę który zjadł zęby na dachach płaskich - budował w Danii takie domy - koszt samej robocizny tego daszku to 6 tyś zł.

3. ogniomórek nad dachem płaski i system odwodnienia z podgrzewanymi elektrycznie koszami

4. sporo betonu i stali do wylania stropów i wieńcy (są tu 2 wieńce - 1 na fundamencie a 2 tam gdzie zawsze) - można zastąpić stropem systemowym ale nie jestem pewien czy przeprojektowanie wyjdzie taniej - trzeba by było kłaść kilka poprzecznych żeber rozdzielczych - trochę niefortunnie jest umieszczony 1 z słupków podpierających kalenicę - to wszystko zdecydowało, że zostaję przy lanym stropie

5. elementy drewna na elewacji - to nie jest zabawa dla oszczędnych

6. grzejniki kanałowe, których trzeba kilka użyć pod przeszkleniami na dole - to też nie jest rozwiązanie dla oszczędnych

No i oczywiście jeżeli ktoś chce uzyskać efekt jak na fotkach niech raczej trzyma się projektu i użytych w nim materiałów.

pozdrawiam

potwierdzam, jest parę myków, które trochę podrażają:

2. garaż z płaskim dachem - w projekcie zastosowano szwedzki systemowy dach odwrócony - można to zmienić ale ważne jest żeby ktoś kto to robił miał naprawdę doświadczenie - większość ekip z którymi rozmawiałem mówiły - ooo Panie kto to wymyślił - w końcu znalazłem wyknawcę który zjadł zęby na dachach płaskich - budował w Danii takie domy - koszt samej robocizny tego daszku to 6 tyś zł.

Witam,

A jakieś szczegóły co do tego wykończenia stropu na garażem i wykuszem, ew. namiary na wykonawcę można dostać?

Nam się takie wykończenie bardzo podoba (nie widzą mi się jakieś płytki na tym tarasie) i jestem gotów dać te 6 tys. zł, aby to było wykonane porządnie i tak jak w projekcie.

P.S. Twój Praktyczny gdzie ma powstać?