Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba się nie rozumiemy...

Albo ja nie rozumiem jaki stan surowy zamknięty masz na myśli, albo jakie prace budowlane, gdy mówimy o wykończeniu tarasu nad garażem i wykuszem, gdzie już jest wylany strop i stoją ścianki.

Nie mam projektu pod ręką, ale z tego co pamiętam do tego dochodzi podgrzewany wpust dachowy, jakieś zapewne uszczelnienie, żwirek i właściwy taras drewniany.

Więc pytam jeszcze raz: o jakiej robociźnie była mowa? Bo że jakieś barierki i obróbki trzeba zrobić - to jasne. Ale to szczególiki.

Witam serdecznie wszystkich budujących :)

Jestem na etapie wybierania projektu od Panów z DzW. Waham się między Praktyczny 2 a 3. Potrzebuję garaż na dwa autka, ale z drugiej strony boję się tego odwodnienia tarasu. Nie mogę wybrać Praktycznego 4 bo ogranicza mnie szerokość działki.

Proszę o pomoc dot. wykończenia tarasu nad garażem. Forum założone przez "miejskiego" przeczytałem dokładnie, więc wiem, że w projekcie przewidziany jest żwirek i deski, ale czy jest alternatywne rozwiązanie, które jest praktyczniejsze i nie spowoduje przeciekania w dalszej fazie użytkowania domu. Czy ktoś już z Państwa jest na tym etapie i czy tylko wchodzi w grę rozwiązanie zaproponowane w projekcie?

Po drugie, czy ktoś z Państwa robi nad wykuszem mały balkonik, czy tylko go odwadnia itd.

Jeśli ma ktoś konstruktywne pomysły nad rozwiązaniem mojego problemu to proszę o zabranie głosu w tej sprawie. Bardzo mi na tym zależy, bo jestem zdecydowany na Praktycznego 2 w 90%. Te 10% to ten taras.

Pozdrawiam

jacek

My zdecydowaliśmy się właśnie na balkonik nad wykuszem. Okna 90x190 w łazience, bez wyjścia na zewnątrz wydały nam się lekkim marnotrawstwem miejsca nad tym wykuszem i damy okna takie jak reszta na poddaszu czyli 90x245 uchylno-rozwierne, więc będzie możliwość wyjścia na balkon nad wykuszem. Do tego podwyższyliśmy ściankę tego balkonika do takiej wysokości jak taras nad garażem co widać tutaj

Plan jest, aby tak to wykończyć jak taras nad garażem (barierki, obróbka itp).

Faktycznie chyba źle zrozumiałem Twoje pytanie - przyznam, że trochę ad hoc wskoczyłem na to forum i dopiero po przejrzeniu całości zrozumiałem, na jakim jesteś etapie.

Pozycja, o której pisałem to pozycja w wycenie mojego wykonawcy do stanu surowego + odwodnienie + obróbki blacharskie dotycząca dachu nad garażem. Tak więc samo wykończenie pozostaje dla mnie też niewiadomą.

pozdrawiam

Od pewnego czasu śledzę uważnie to co się dzieje na forum. Muszę się przyznać, że jest dużo ważnych uwag dla osób, które stawiają jak ja pierwsze kroki na swojej działce. Mam na razie tylko jedno pytanie. Czy pomieszczenia ( pokoje ) w rzeczywistości są do zaakceptowania, czy rzeczywistość jest inna niż na pięknej wizualizacji z DZW. Jestem zainteresowany kupnem Praktycznego 3. Z uwagi na na to, że rozstaw pomieszczeń niczym się praktycznie nie różnią a uwagi dla mnie będą na pewno bardzo cenne. Dziękuję i pozdrawiam.

Mam sugestie odnośnie odwodnienia tarasu na garażem w Praktycznym 2.

Wymyśliłem sobie, że część wysuniętą tj. te około 1,5 zadaszę a tarasowi nadam spadek w kierunku drzwi garażowych + rynna i inne uszczelniacze dachów. Nie będę stosował dwóch pustaków tak jak jest w projekcie, tylko dam barierkę z kwasówki, powinno też to wyglądać estetycznie.

Co sądzicie o tym pomyślę?

Proszę o opinie.

Czy pomieszczenia ( pokoje ) w rzeczywistości są do zaakceptowania, czy rzeczywistość jest inna niż na pięknej wizualizacji z DZW.

A możesz przybliżyć o co chodzi? Wielkość, ustawność, wykończenie na wizualizacji - bo niestety nie wiem co dla Ciebie oznacza słowo "do zaakceptowania".

Witam. Dziękuję za zainteresowanie się moim wątkiem. Chodziło mi przede wszystkim czy pomieszczenia najogólniej mówiąc są praktyczne jeżeli chodzi o użytkowanie. By nie okazało się np. a salon jest zbyt duży, kuchnia za mała na górze pokoje to wogóle itd.

Igor07,

Nadal nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo nie znam Twoich wymagań. A to z tego względu, że dla rodziny w wersji 2+2 salon czy pokoje na górze mogą być OK, dla rodziny 2+4 mogą być za małe, a dla bezdzietnego małżeństwa - za duże. Jednemu potrzebne jest pomieszczenie na np.gabinet lekarski, innemu duże pomieszczenie gospodarcze bo lubi majsterkować. Czyli opinii może być wiele, a dom ten sam.

Ale biorąc pod uwagę moją sytuację rodzinną to:

- żona m :D twierdzi, że kuchnia mogłaby być większa (choć nie ma tragedii bo de facto służy ona tylko do przygotowywania posiłków, a miejsce na stół jest w wykuszu),

- pokoje na górze są dla nas OK,

- nie wiem czy uda mi się zmieścić wszystko w garażu i pomieszczeniu gospodarczym (np. rowery, sprzęt ogrodowy itp), więc przydałoby się większe pom. gospodarcze.

Dziękuję za opinię. O to mi chodziło właśnie. Ja mam 2+2 i chcę zrobić na górze małe zmiany. Na pewno dotyczyć to będzie łazienki, garderoby i małego pokoju ale to już jest szczegół. Uważam, że decyzja o zakupie działki, projektu i przede wszystkim rozpoczęcia budowy jest decyzją bardzo ważną jak nie najważniejszą w życiu. Dlatego jestem bardzo ostrożny z wyborem projektu i śledzę jak inni ostro budują i jakie mają problemy z tym związane. Pozdrawiam.

hehe nie jestem zatem osamotniony z Praktycznym 4, Michał kiedy startujesz budowę?

o co chodzi w Twoim rysunkiem? chcesz poszerzyć cały budynek o 1 metr? da się tak?

Nofear, dopiero kupiliśmy projekt, jutro lub pojutrze powinien do nas dotrzeć. Ale zanim zapadła decyzja, skonsultowaliśmy się z architektami w celu ustalenia czy takie zmiany jak na powyższym rysunku, można wprowadzić. Otrzymaliśmy "zielone światło" - jak najbardziej można poszerzyć dom o 1 metr.

Chodzi o to, że nie podoba się nam tak mała kuchnia, a po za tym salon z jadalnią też chcemy mieć ciut większy, czyli po poszerzeniu domu o 1 metr, w salonie z 38,2 m otrzymamy 45 m a w kuchni z 8,4 m otrzymamy 11,5m.