Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po porcji zdjęć - następne pytania :D :

- na ile ustaliliście poziom zero w garażu, przy instalacji bramy?

Też muszę bramę zainstalować mniej więcej około montażu okien (aby zamknąć budynek) i się zastanawiam, czy wziąć pod uwagę poziom, jaki jest w projekcie czy jakiś inny. Tu na FM straszą, że powinno się bramę montować po zrobieniu podłogi w garażu, bo wczesniej to może być problem.

- widzę, że nie macie schodów. Przewidujecie jakieś inne niż te w projekcie?

- co to za rura (wentylacyjna?) wystaje ze skosu w sypialni?

- widzę, że macie ocieplone poddasze (zazdroszczę :rolleyes:). Jak grubą wełnę dawaliście?

I ogólnie zazdrościmy czystości w domku, bo u nas jeszcze w środku i naokoło niezły bu..el.

Miejski,

Ocieplenie w tej chwili jest na grubość 15 cm, a docelowo będzie 25. Poziomy posadzek mam zgodne z projektem i na "gotowo" posadzka podniesie się na dole (wraz z garażem) o ok. 18 cm. a na górze ok.12 cm. Brama garażowa jest ustawiona w ten sposób, że gdy poziom posadzki będzie "zerowy", dolna uszczelka bramy (po jej opuszczeniu) lekko osiądzie na posadzce i będzie w 100% szczelna.

Schodów nie ma w tej chwili ponieważ zdecydowaliśmy się na pełne drewniane schody, które będą zamontowane tuż po zakończeniu prac wykończeniowych.

Rura zwisająca w sypialni to część wentylacji poddasza. Na razie nie wiem dlaczego została wypuszczona poprzez ocieplenie do wnętrza domu:)

A co do porządku to niestety nie jest tak różowo jak piszesz. Trochę gruzu jednak jest na poddaszu. Wczoraj chcieliśmy troszkę tam ogarnąć ale chód i lenistwo nie pozwoliły nam na to. Wypiliśmy jedynie z żonką po lampce martini i posiedzieliśmy przy gorącym piecyku:) Zresztą gruz na nowo się pojawia ponieważ trwają już prace elektryczne oraz co, gaz i wod-kan.

Zgodnie z zapowiedzią:

Pierwszy dym z komina Praktycznego:)

ja_gab, bardzo ładne zdjęcia! Gratuluje tak dużego zaawansowania prac!

Widzę, że jednak udało się zastosować strop z Terivy. Mam pytanie, czy będziecie mieć sufit podwieszany w salonie? Chodzi mi o to czy ta belka stropowa w jadalni będzie widoczna po wykończeniu czy też nie?

Dziś byłem u swojej pani architekt i powiedziała, że ciężko będzie zastosować rozwiązanie z terivą bez widocznych belek poprzecznych - duża rozpiętość.

Więc poszukuje mądrego rozwiązania, którym można by zastąpić drogi (robocizna) żelbetowy strop..

Pozdrawiam!

Witam wszystkich fanów Praktycznego.

W marcu jak pogoda pozwoli wylewamy fundamenty pod Praktycznego 1.

Ale nie będzie to "zwykły" Praktyczny.

Razem z przyjaciółmi zdecydowaliśmy się wybudować praktycznego w zabudowie bliźniaczej i dodatkowo ma być to kanadyjczyk. :)

Jak się zbiorę i będę miał chwilę to opiszę swoje perypetię związane ze zmianą technologii oraz pracami związanymi z dokumentacją i pozwoleniami.

Pozdrawiam.

MICHAŁ,

kwestia gustu. My raczej nie będziemy obniżać sufitu w salonie ponieważ chcemy właśnie uwypuklić podciąg w jadalni, czyli uzyskać efekt sufitu dwustopniowego. Jednakże nic jeszcze nie jest przesądzone. Decyzje o przeprojektowaniu stropu z żelbetu na Terrivę podjęli wykonawca wraz z kierownikiem budowy. Ostrzegli nas, że zmiana ta wiązać się będzie z koniecznością wykonania podciągów czyli "progów" na suficie, co nam zupełnie nie przeszkadzało:)

ps. Wrocław jest blisko Opola-jakby co to zapraszamy na plac budowy:)

ja_gab1,

dzięki za informację! Muszę przemyśleć kwestię z podciągami.

Kwestia właściwego zaaranżowania mieszkania i taki element może dodawać uroku. W każdym bądź razie decydując się na "Praktyczny" wiedziałem, że trzeba będzie stawiać czoło wielu wyzwaniom. Ale bryła domu tak mi się podoba, że jestem na to gotów :)

Wielkie dzięki za zaproszenie! Bardzo chętnie skorzystam. Nie ma to jak zobaczyć domek na żywo. Musze tylko uporać się z wyjazdami służbowymi, które na mnie czekają:)

Serdecznie pozdrawiam!

Witam,

czy ktoś z forumowiczów tych co budują praktyczny 2 mógłby przesłać zdjęcia praktycznego 2 od strony elewacji frontowe. Cy ten podwójny garaż to jest naprawdę "klocek". Mam dylemat czy wybrac praktyczny 2 czy 3 . Bardziej przemawia do mnie wersja 2 ale boję się własnie tego"klocka" czy nie będzie on nieproporcjonalny do małego domku, natomiast ten praktyczny 2 jest bardziej zgrabny ale znowu przydał by się podwójny garaż,a praktyczny 4 jest za szeroki na moją działkę

Pozdrawiam