Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki profil drewniany planujecie na elewację? Bo ten Rhombo kosztuje 100zł/m2 - trochę sporo, ale to właśnie dodaje klimatu Praktycznemu. Z drugiej strony nie ma tego aż tak dużo...

A co do rolety przesuwnej na duże okno, można zrobć na profilu bramowym z wózkami jezdymi + rama z kątowników i do tego przykręcone deski.

Czy ktoś już ma podłogówkę na parterze, albo ma plan jak ją zrobić?

Pozdrawiam.

Skrzynki rolet zamontowane są na wierzchu, a całe okno wraz ze skrzynką cofnięte jest w świetle otworu o tyle, aby po ociepleniu skrzynka zlicowała sie ze ścianą. Musisz liczyć także, że między skrzynką a nadprożem jest ocieplenie styropianem grubości 3 cm,.

ja_gab1

jak masz zamontowane rolety?

Masz skrzynki na wierzchu, które później całe przykryje ocieplenie, czy może masz cofnięte nadproża?

Też się zastanawiam nad rozwiązaniem pod rolety.

Pozdrawiam

UWAGA:

W moim projekcie Praktyczny 3 komin pod kominek jest za małej średnicy. Projektant wstawił komin średnicy 160mm a większość kominków ma wylot 180 lub 200mm. Redukcje są mało wskazane ze względu na możliwość wydostawania się dymu do pomieszczenia podczas dokładania drewna. Firma makroterm która proponuje kominek z płaszczem wodnym do domku ma wylot spalin 180, dziwne że nie zauważyli błędu.

MIEJSKI,

zamknąłeś już dom?

W czwartek montują mi okna. Ale że to okna Jezierskiego, to jak będą to wtedy się będę cieszył. Potem dopiero drzwi zewnętrzne i brama garażowa.

Co do drzwi: jeszcze nie wybrane.

Co do bramy: martwi mnie jej ew. montaż, gdy nie ma tynków i podłogi w garażu. Jak źle wskażę montażyście poziom podłogi w garażu, będzie d..a blada z bramą :-(

Z drzwiami zewnętrznymi nie czekasz do końca prac murarskich? Nie martw się poziomem posadzki w garażu. Bramę tak czy owak można regulować. Zresztą w umowie mam zapis że firma montująca okna i bramę ma obowiązek po zakończeniu prac budowlanych przyjechać i dokonać ostatecznej regulacji. Wtedy też nastąpi końcowy i właściwy odbiór stolarki.

U mnie powoli kończą się prace instalacyjne i pod koniec marca zamierzam rozpocząć tynkowanie.

W takim przypadku doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz też powinno być o średnicy 200, czy może być mniejsze?

Powietrze do kominka powinno być doprowadzone rurą lub kanałem płaskim pod wylewką. Zdecydowana większość wkładów ma wlot średnicy 125mm i tego bym się trzymał.

Z drzwiami zewnętrznymi nie czekasz do końca prac murarskich?

No właśnie nie wiem, czy montować docelowe, czy załatwiać jakieś używane. Jakie u siebie wstawiłeś?

Bramę tak czy owak można regulować. Zresztą w umowie mam zapis że firma montująca okna i bramę ma obowiązek po zakończeniu prac budowlanych przyjechać i dokonać ostatecznej regulacji. Wtedy też nastąpi końcowy i właściwy odbiór stolarki.

No nie wiem czy to tak fajnie z tą bramą. Poczytaj tutaj. Radzą aby bramę montować, gdy ma się już podłogę...

Ja zamontowałem drzwi gospodarcze, zewnętrzne, ocieplane pianką. Kupiłem w Casto za coś ok. 300 zł. Potem wykorzystam je do budynku gospodarczego.

Co do bramy to wiesz przeciez, że w garażu masz możliwość "regulowania" wysokości posadzki czyli posadzkę możesz dopasować do bramy.

Pozdrawiam

Szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi.

Ale nie jest tak tragicznie, bo skrzydło drzwi otwiera się na kominek, a nie na centrum salonu. I nie jest to przy samym stole, tylko po drugiej stronie 38-metrowego pokoju, więc chyba wielkiej "skuchy" nie będzie :roll:

ja to zauważyłem ale projekt mimo to mi się podobał więc postanowiliśmy go z żoną realizować i spróbować lekko przeprojektować ten element - nasz architekt wnętrz (z uwagi na to aby uszanować jego prawa autorskie podaję jego stronę http://www.marzecstudio.com) wymyślił coś takiego co myślę, że jest bardzo fajne w tej sytuacji - zresztą ocencie sami - w załączniku rysunek tej przeróbki, którą już uwzględniłem od początku budowy (ruszam na wiosnę).

pozdrawiam

scianki dzialowe zmiany.jpg

ja to zauważyłem ale projekt mimo to mi się podobał więc postanowiliśmy go z żoną realizować i spróbować lekko przeprojektować ten element - nasz architekt wnętrz (z uwagi na to aby uszanować jego prawa autorskie podaję jego stronę http://www.marzecstudio.com) wymyślił coś takiego co myślę, że jest bardzo fajne w tej sytuacji - zresztą ocencie sami - w załączniku rysunek tej przeróbki, którą już uwzględniłem od początku budowy (ruszam na wiosnę).

pozdrawiam

Witaj,

ten pomysł także braliśmy pod rozwagę :) Uważaliśmy jednak, że jest on naprawdę udany, jeśli dolna łazienka będzie stricte toaletą z umywalką. Taką gościnną. Chcieliśmy jednak w pełni funkcjonalnej łazieneczki, a jakoś nie mogliśmy przekonać się do tego, by do łazienki biegać przez wiatrołap...

Pozdrawiam :)

Acha,

jesteśmy w połowie prac nad tarasami. Zdecydowaliśmy się na technologię dachu odwróconego... Po weekendzie powinny być gotowe, czekamy na żwir. Wtedy może uda się podrzucić kilka ujęć :) Montaż okien przesunięty z tego powodu o tydzień.

Miejski, a jak z Twoimi oknami? Udało się? Masz jakieś zdjęcia?

Pozdrawiam raz jeszcze!