Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam mam pytanie do osób które maja już dom częściowo wybudowany czy łazienka na dole naprawdę może sprawiać dyskomfort czy to tylko wydaje się tak na zdjęciach . Ruszam z budową w ciągu tygodnia , a nie mam pomysłu na inna lokalizacje wejścia do WC

zobacz mój post z 17.03.2011 zdecydowałem się na takie rozwiązanie - załączyłem też rysunek z projektem zmian - ale budowę dopiero zacząłem więc w praktyce jak to wyjdzie jescze nie wiem ale na papierze mi się podoba

pozdrawiam

Witam wszystkich sympatyków forum po długiej przerwie:)

w tym tygodniu rozpoczynam kopanie fundamentów pod dom Praktyczny 2 i w zwiazku z tym zaczełam sie interesowac szczególami dotyczacymi projektu. Miedzy innymi zainteresowała mnie kwestia deski elewacyjnej - modrzew syberyjski. W projekcie proponowany jest profil rhombo (bo jak sadze taki wlasnie profil pasuje do zaluzji drewnianej), tyle, ze kosztuje on ok. 215zl/mkw. Czy ktos z forum nie zastanawial sie nad zastapieniem tego profilu innym, np "Zetka" ( dla porownania 77zl/mkw)? Czy wowczas warto rowniez zmienic nieco zaluzje? Licze na Wasze opinie:) Pozdrawiam, whistle

Kolejny Praktyczny z oknami :)

O widzę, ze Wy tez juz z oknami. Rolety w szarości wyglądają super. My teraz zastanawiamy się, czy na pewno zrobiliśmy dobrze decydując się na drewniane jak w projekcie. W zasadzie są one ozdobą a zabezpieczenia nie ma żadnego. Tylko teraz jak mamy okna to dupa zbita. Fajnie zobaczyć praktycznego w wersji podstawowej, bo nasz jest lustrem. Pozdrawiam cieplutko.

Niezupełnie :)

To Turmalin z Ruppceramiki w kolorze antracyt angoba :)

A rynna na tarasie czeka na elewację, będzie potem poprowadzona bliżej ściany, ale i tak woda będzie spływać na taras.

Okna dachowe to Fakro.

karo_

ile Cię kosztowała ta dachówka?

Cena za m2?

Koszt dachówki na cały dach ?

Gdzieś na forum się przewijał temat że ceramika jest lepsza od cementówki.

Pewnie zbadałeś tą kwestię i możesz powiedzieć coś więcej.

Pozdrawiam,

Michał

karo_

ile Cię kosztowała ta dachówka?

Cena za m2?

Koszt dachówki na cały dach ?

Gdzieś na forum się przewijał temat że ceramika jest lepsza od cementówki.

Pewnie zbadałeś tą kwestię i możesz powiedzieć coś więcej.

Pozdrawiam,

Michał

Witaj Michał,

dachówka wyniosła nas ok 15 tys.

Teorii nt. różnic między betonową a ceramiczną dachówką jest wiele.

Jedni pisali, że różnic jest stosunkowo niewiele. Inni, że cementowa bardziej chłonie i jest mniej trwała.

Z całą pewnością proces technologiczny produkcji ceramicznych sprawia, że są one droższe niż cementowe, co widać zwłaszcza na przykładzie gąsiorów, połówek, itp.

Cementowe, także ze względu na proces są inaczej wykończone, bardziej "surowo" co z bliska widać. Ale z odległości już raczej nie.

Dla nas akurat znaczenie odegrała obecność angoby, nieco inny kształt tej konkretnej dachówki (jest bardziej podłużna niż kwadratowa), jej półokrągłe zakończenie, odcień szarości i lekki połysk, który nadaje angoba. Dzięki temu dachówka pięknie się mieni w słońcu, ale nie błyszczy...

A nie odstaje ci trochę u dołu okna?

Bo u nas też kołnierz do falistych (a dokładniej do wysokości profilu dachówki do 45 mm - Velux EDZ) i ciutkę u dołu nie leży płasko na dachówkach.

Witaj Miejski,

okna i kołnierz mamy od Fakro, kołnierz EZV-P także do wys. 45 mm. Ale przylega płasko. Zresztą obejrzeliśmy z mężem przed chwilą dokładnie zdjęcia, żeby się upewnić... Może jest jednak różnica w konstrukcji między kołnierzem od Veluxa i Fakro...