Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowa, ale śledzę forum od kilku miesięcy. Jestem z Wrocławia i też zdecydowałam się na zakup projektu Praktyczny 1 (wersja lustrzana). Jesteśmy 3-osobową rodziną i ten dom odpowiada nam najbardziej pod względem wielkości, rozkładu powierzchni i dużego tarasu przy głównej sypialni, jaki i w miarę rozsądnych kosztów budowy. Nasza działka ma 702mkw, o szerokości 21m, znajduje się w drugiej lini od parku z jeziorkiem. Sypialnia z tarasem będzie od strony wschodniej z pięknym widokiem i to we Wrocławiu :). Zdecydowaliśmy się też na dosyć popularne zmiany, tzn na górze robimy wspólną łazienkę, dodatkowo pralnio-suszarnię, z małą sauną. Okno przy schodach zamieniamy na neo luksfery, co pozwoli przesunąć dom o metr bliżej granicy działki. Taras będziemy robić zgodnie z projektem, ze względu na zbyt duże ryzyko przeciekania do garażau. Chcemy też podnieść ścianę kolankową o jeden bloczek, co porawi możliwość korzystnia z poddasza, a nie zmieni bryły domu. Na wentylację mechaniczną jednak się nie zdecydujemy. Szukamy też możliwości zamknięcia kuchni od salonu, np drzwiami przesuwnymi. Mam nadzieję, że PNB dostaniemy najpóźniej do końca czerwca, latem zaczniemy budowę, a stan surowy zamknięty powstanie do końca roku. Pozdrawiam wszystkich "Praktycznych". Estiva

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

u mnie do dachowki Turmalin, kołnierz EHV-AT Thermo, okna fakro. wszystko jest elegancko plasko wykonczone.

Karo_

powiedz jak masz wykonczone tarasy przy scianach szczytowych, (do sciany styrodur 15 cm + siatka + klej) czy inaczej ?

pozdrawiam

Jarek

Witaj,

folia PCV z włókniną poliestrowa zamocowana jest bezpośrednio na ścianie. Dopiero przy ocieplaniu całej ściany styropian będzie mocowany powyżej i zakryje membranę. Kierbud stwierdził, że jest to wykonalne.

My mieliśmy roboty na dachu w środku zimy (jeszcze dziś pamiętam ten mróz -15 st.:eek:), więc gdy o to zapytałem, dekarze powiedzieli nam, że się dół kołnierza od śniegu powinien uleżeć. Ale od tamtego momentu już wielkich śniegów nie było... i jest jak jest

Tył wg. mnie OK

http://img600.imageshack.us/img600/9992/img7371.th.jpg

Ale przód mógłby być lepiej

http://img692.imageshack.us/img692/5449/img7356c.th.jpg

A tak a propos okien dachowych: to ostatnio będąc na targach budowlanych bardzo mi się spodobały okna dachowe uchylno-obrotowe. Trochę żałuję że takich nie zastosowałem.

Edytowane przez miejski

Witaj Michał,

dachówka wyniosła nas ok 15 tys.

Teorii nt. różnic między betonową a ceramiczną dachówką jest wiele.

Jedni pisali, że różnic jest stosunkowo niewiele. Inni, że cementowa bardziej chłonie i jest mniej trwała.

Z całą pewnością proces technologiczny produkcji ceramicznych sprawia, że są one droższe niż cementowe, co widać zwłaszcza na przykładzie gąsiorów, połówek, itp.

Cementowe, także ze względu na proces są inaczej wykończone, bardziej "surowo" co z bliska widać. Ale z odległości już raczej nie.

Dla nas akurat znaczenie odegrała obecność angoby, nieco inny kształt tej konkretnej dachówki (jest bardziej podłużna niż kwadratowa), jej półokrągłe zakończenie, odcień szarości i lekki połysk, który nadaje angoba. Dzięki temu dachówka pięknie się mieni w słońcu, ale nie błyszczy...

Witaj karo_

dzięki za odpowiedź!

Jestem bardziej za ceramiką. Zobaczę jakie ceny mi zaproponują lokalne hurtownie.

W piątek otrzymałem pozwolenie na budowę, więc niedługo ruszam.

Pozdrawiam,

Michał

Witam, jestem tu nowa, ale śledzę forum od kilku miesięcy. Jestem z Wrocławia i też zdecydowałam się na zakup projektu Praktyczny 1 (wersja lustrzana). Jesteśmy 3-osobową rodziną i ten dom odpowiada nam najbardziej pod względem wielkości, rozkładu powierzchni i dużego tarasu przy głównej sypialni, jaki i w miarę rozsądnych kosztów budowy. Nasza działka ma 702mkw, o szerokości 21m, znajduje się w drugiej lini od parku z jeziorkiem. Sypialnia z tarasem będzie od strony wschodniej z pięknym widokiem i to we Wrocławiu :). Zdecydowaliśmy się też na dosyć popularne zmiany, tzn na górze robimy wspólną łazienkę, dodatkowo pralnio-suszarnię, z małą sauną. Okno przy schodach zamieniamy na neo luksfery, co pozwoli przesunąć dom o metr bliżej granicy działki. Taras będziemy robić zgodnie z projektem, ze względu na zbyt duże ryzyko przeciekania do garażau. Chcemy też podnieść ścianę kolankową o jeden bloczek, co porawi możliwość korzystnia z poddasza, a nie zmieni bryły domu. Na wentylację mechaniczną jednak się nie zdecydujemy. Szukamy też możliwości zamknięcia kuchni od salonu, np drzwiami przesuwnymi. Mam nadzieję, że PNB dostaniemy najpóźniej do końca czerwca, latem zaczniemy budowę, a stan surowy zamknięty powstanie do końca roku. Pozdrawiam wszystkich "Praktycznych". Estiva

Witaj estiva,

kolejna "praktyczna" z Wrocławia, to cieszy :)

Masz już rzut łazienki u góry?My również chcemy żeby była wspólna, nie wymyśliłem tylko jej układu. A co z łazienką na dole? Zostaje bez zmian?

Pozdrawiam,

Michał

Cześć Michał,

projekt jest w tej chwili w rękach mojej architektki. Myślę, żeby pomiędzy łazienką i pralnio-suszarnią (z sauną) było przejście i jedno wspólne wejście. Jeżeli chodzi o łazienkę na dole to drzwi będą otwierane odwrotnie, chociaż niewiele to zmieni. Dowiedziałam się z pracowni "Domy z wizją", że w obrębie naszego miasta sprzedano kilkanaście projeków "Praktycznych". Chętnie zobaczyłabym wybudowany, gotowy dom. Gratuluję uzyskania PnB i utrzymam kciuki za udany start. W jakiej części Wrocławia, jeżeli to nie tajemnica będziesz budował to "cudo":) Pozdrawiam Estiva

szkoda, że ci praktyczni z Wrocławia nie chcą się pochwalić domkami :) Hm, pewnie boją się ew. wycieczek przyszłych inwestorów :)

My zmieniliśmy trochę dół bo nam się nie podobało to wejście do WC z salonu i jeszcze parę innych rzeczy... np. poszerzyliśmy dom o 0,5m.

[ATTACH=CONFIG]51269[/ATTACH]

Ja pod Wrocławiem, dokładniej Żerniki Małe.

Pozdrawiam,

Michał

Witam

Czy ktoś z was zakupił projekt wentylacji mechanicznej ?

Cena za ten projekt jest prosto z kosmosu

Jeżeli tak, to chętnie odkupię za część kwoty

proszę o informację na priv

[email protected]

Cześć igimaks

Weź pod uwagę to, że firmy wykonujące system wentylacji mechanicznej projekt robią gratis!

Po za tym, zwykle jest tak, że każda firma robi po swojemu więc niema sensu przepłacać.

Możesz ewentualnie na etapie zapytania ofertowego poprosić żeby zaproponowali Ci szkic, gdzie wg. nich należy dać anemostaty i tyle.

Pozdrawiam,

Michał

Witam Wrocławską Grupę.

Też dołączam do Was. Mamy Praktyczny 3, ale kupiliśmy go zanim była czwóreczka. Sami przerobiliśmy garaż na podwójny zatem wyszło, że mamy P4 :)

Zaczynamy kręcenie zbrojenie w najbliższy piątek. Potem kopanie fundamentu i zabawa start.

I tu mam pytanie do tych co już przechodzili te etapy. Czy wylewaliście B10 pod zbrojenie o grubości 10 cm - tak jak jest w projekcie - czy może podnieśliście zbrojenie na jakiś kołkach na 10 cm nad powierzchnię ziemi i zalewaliście całość B20?

Pozdrawiam,

mariusz

Witam Wrocławską Grupę.

Też dołączam do Was. Mamy Praktyczny 3, ale kupiliśmy go zanim była czwóreczka. Sami przerobiliśmy garaż na podwójny zatem wyszło, że mamy P4 :)

Zaczynamy kręcenie zbrojenie w najbliższy piątek. Potem kopanie fundamentu i zabawa start.

I tu mam pytanie do tych co już przechodzili te etapy. Czy wylewaliście B10 pod zbrojenie o grubości 10 cm - tak jak jest w projekcie - czy może podnieśliście zbrojenie na jakiś kołkach na 10 cm nad powierzchnię ziemi i zalewaliście całość B20?

Pozdrawiam,

mariusz

Witam,

u mnie murarze wylali cienką warstwę chudego betonu (może 2-3cm). Jak to przeschło to ułożyli zbrojenie na cegłach unosząc w ten sposób zbrojenie na kilka centymetrów i zalali całość betonem B20. Grunt u mnie jest suchy (piasek).

Pozdrawiam

Hej Divar,

Gratulacje !!!

W pierwszej chwili myślałem, że ktoś moje zdjęcia wstawił :-)

Mam jednak uwagę: nie ociepliłeś wcześniej styropianem przestrzeni wokół dachu.

Pod okapem to nie problem. Będziesz robił podprzybitkę to ocieplisz. Ale brak styropianu wokół lukarn to już chyba lekki problem (zdjęcie 3). Konsekwencją tego jest też brak wyderki przy ścianie lukarny pod rynną. Więc w stanie jaki masz, woda będzie ściekać z dachu prosto na deski lukarny i pod dachówkę.

Witam hitmebaby,

Fajnie, że kolejna osoba z Wrocławia dołączyła do tego forum :). Jak poszło kręcenie zbrojenia w tak brzydką pogodę dzisiaj? Ja jestem dopiero na etapie papierologii. Nie mogę się doczekać, kiedy się wprowadzę, ale niestety najgorsze dopiero przede mną. Staram się na bieżąco zapisywać wszystkie cenne uwagi, kolegów którzy kończą swoje "Praktyczne". Mam nadzieję, że uda się je zastosować w trakcie budowy. Życzę powodzenia i pozdrawiam Estiva.

Hej Divar,

Gratulacje !!!

W pierwszej chwili myślałem, że ktoś moje zdjęcia wstawił :-)

Mam jednak uwagę: nie ociepliłeś wcześniej styropianem przestrzeni wokół dachu.

Pod okapem to nie problem. Będziesz robił podprzybitkę to ocieplisz. Ale brak styropianu wokół lukarn to już chyba lekki problem (zdjęcie 3). Konsekwencją tego jest też brak wyderki przy ścianie lukarny pod rynną. Więc w stanie jaki masz, woda będzie ściekać z dachu prosto na deski lukarny i pod dachówkę.

Witaj Miejski,

Dziękuję za cenne rady. Myslę, że damy radę.