Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy zastanawiał się ktoś żeby posadzkę tarasu nad garażem wykonać z płytek zamiast wersji projektowanej oraz żeby zrezygnować z murków na tarasie a zastosować barierkę z nierdzewki?

Witam ja mam tak zrobione w moim Praktycznym 2. W adaptacji zlikwidowałem murki na tarasie , taras ma wykonany spad 1,5 stopnia w jedną stronę. Do ocieplenia zaplanowałem wełne mineralną 13 cm a na to cegłe elewacyjną Ekoklinkier Siene .

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Divar mam pytanie dlaczego na twoim dachu nie ma płotków przeciwśnieżnych , Miejski ich też nie ma ??

Witaj,

Uważam, że dach jest zbyt mały połaciowo, aby montować: płotki śnieżne, kominki wentylacyjne, ławy i stopy kominiarskie.

A tak na serio to są dwa powody:

1. Cena

2. Wygląd

Aby wykonać systemówkę Creatona w temacie akcesorii dachowych trzeba wydać kilka tysięcy złotych. Jedna aluminiowa dachówka Domino kosztuje 180 zł. Natomiast rodzime systemy gdzie uchwyt montowany jest do łaty powodują pękanie płaskich dachówek.

Dom stoi w lini prostej około 5 km od morza, opady śniegu nie są tak obfite jak w innych rejonach kraju. Rynny zostały zamontowane w taki sposób, że nie powinny ucierpieć.

Pozdrawiam

Witam. Faktycznie praktyczny jest ok. Interesuje mnie bardzo jego cena realizacji. Dzisiaj napisalem do pracowni czy sa w stanie zaaktualizowac te koszta. Szacujesz (pytanie do "miejski") ze koszt domu bedzie 350/400 i w projekcie masz pompe ciepla czy rozumiem ze prawie w calym domy ogrzewanie podlogowe a na dachu solar do wody. Mimo tego taki jest przewidywany koszt? czy czegos nie uwzględniłeś w swoich obliczeniach?

Pompa ciepła daje też ciepłą wodę, zbędny jest solar na dachu. W całym domu ogrzewanie podłogowe, kominek w celach rekreacyjnych, dwa kaloryfery szczebelkowe tylko w łazienkach, aby móc wysuszyć wilgotny ręcznik zimą. Do tego w łazienkach też podłogówka. Koszt podłogówki razem z pompą ciepła to ponad 50 tys, miejski dokładnie wie ile to wynosi, bo ma wycenę z firmy przy sobie. Ale oszczędzamy na instalacji gazowej, której w ogóle nie robimy. Gotowanie =indukcja. Oszczędzamy też na piecu co, ten przedstawiony w projekcie jest jednym z droższych. Tak więc jedno wejdzie w drugie.