Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Polecam się jeżeli chodzi o wykonanie adaptacji projektu Praktyczny. Działam na terenie Szczecina i okolic.

Zależnie od terminu uzyskania pozwolenia na budowę mogę również zaoferować wykonawstwo.

Pozdrawiam

kontakt: 660 67 64 64

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karo na tym zdjęciu poniżej, jak dalej będzie szła rynna? tak już zostanie?

http://img828.imageshack.us/img828/8812/dsc00193small3331253.jpg

Karo_

zastanawia mnie czy macie już wybraną bramę garażową a dokładnie jej kolor. Czy będzie taka jak obróbki blacharskie i wykończenie tarasu, czy może planujecie coś innego?

szczerze, jestem bardzo ciekawa bo sama nie wiem na co sie zdecydować...

pozdrawiam :rolleyes:

Karo_

zastanawia mnie czy macie już wybraną bramę garażową a dokładnie jej kolor. Czy będzie taka jak obróbki blacharskie i wykończenie tarasu, czy może planujecie coś innego?

szczerze, jestem bardzo ciekawa bo sama nie wiem na co sie zdecydować...

pozdrawiam :rolleyes:

Witaj

bramę mamy wstępnie wybraną, kolor będzie szary, prawdopodobnie RAL 7038 od Wiśniowskiego, bez przetłoczeń, szerokopanelowa.

Zależy nam na jasnym odcieniu, bo brama w takim rozmiarze - 5 m szerokości - w ciemnym kolorze, mogłaby zdominować bryłę. W szarościach mamy także rolety, ale wiadomo, trzeba uważać, gdy się porusza w różnych odcieniach tego samego koloru, bo mogę się "gryźć" :) Biały raczej odpada, kolory drewna nie wchodzą w rachubę.

A powiedzcie wy mnie (dotyczy Praktyczny 1),bo chodzę ,błądzę ,marudzę w poszukiwaniu projektu (wąska działka 19m) taką rzecz.Przeszkadza mi bardzo w tym projekcie (pomijając WC w średnio szczęśliwym położeniu) ,że z wiatrołapu wchodzi się wprost na kanapę w salonie ,oraz że wszyscy idący na gorę (koledzy moich dzieci)też chodziliby mi po głowie trochę ,więc gdyby:

wychodząc z wiatrołapu i kierując się w stronę kanapy w salonie ,zatrzymujemy się w miejscu ,gdzie kończy się jadalnia po prawej a po lewej mamy koniec schodów i w tej osi stawiamy ścianę, na taką szerokość ,by zostawić oczywiście przejscie po prawej z jadalni do salonu ,a po lewej z wiatrołapu i schodów do salonu.Tylko gdzie dać kominek wtedy,na tej nowej ścianie ?

Dodatkowo od miejsca gdzie postawimy ścianę ,od tej osi ,wydłużamy salon w głąb ,w stronę ogrodu (jeśli oczywiście ogród jest za salonem)o powiedzmy metr aby trochę powiększyć przestrzeń ,bo ta ścianka nam ją optycznie zmniejszy.Wydłużając w ten sposób dom oczywiście powiększamy gabinet na dole do jakiś 12m i sypialnie na gorze

Czy to do zrobienia?Jakby to mogło wyglądać?Przy okazji zasłonioby trochę kuchnię otwartą w tej chwili na salon ,bo ta ścianka chciałbym ,by byla na tyle szeroka by przysłoniła połowę widoku (z kanapy w salonie patrząc)na kuchnię oraz drzwi do wiatrołapu.

Ci którzy mają wybudowane mogą sobie to wyobrazić bo ja po rzutach średnio.

Witajcie. Czy jest ktoś kto zdecydował się na budowę z ytonga? Bardzo proszę o kontakt wszystkich budujących praktyczny 2 na terenie północy.

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Sebastian/pomorskie

Witajcie. Czy jest ktoś kto zdecydował się na budowę z ytonga? Bardzo proszę o kontakt wszystkich budujących praktyczny 2 na terenie północy.

Pozdrawiam serdecznie

Sebastian 880-000-330

u mnie -projekt praktyczny 2+ piwnice. woj. pomorskie.

Witaj

ja budowałem praktycznego 2 z Ytonga. Dom stoi w Gdyni :)

pozdrawiam

Jarek

kolejna porcja zdjęć w Dzienniku. Zapraszam.

http://forum.muratordom.pl/entry.php?114288-%C5%9Bciany-fundamentu

pzdr

Hitmebaby...na zdjęciach zauważyłem ze masz wyciągnięte prety na słup w narożniku małego pokoju i klatki schodowej. Na projekcie i u nas prety są wysuniete w innym miejscu: na łączeniu ław salonu, klatki schodowej i kotłowni. Czy to było zamierzone?

Edytowane przez Ola_Slawek

Witam wszystkich Praktycznych :)

Post przeczytany od deski do deski więc i czas się przywitać.

Po długich poszukiwaniach odnalazłem pracownię DzW i to był strzał w dziesiątkę (po pokazaniu projektów żonie również się zakochała - oczywiście w wizualizacjach :p)

Niedługo kupujemy Praktycznego 4 (lustro) i najpóźniej wiosną 2012 startujemy z budową niedaleko Niepołomic (po drodze jeszcze pozwolenia,archeolodzy i kredyt).

Na razie siedzimy z żonką nad naszymi wizjami i dostosowujemy środek do naszych upodobań.

Oto kilka naszych przemyśleń do wdrożenia w życiu:

1. Zależało nam na większej kuchni więc powiększmy kuchnię i jadalnię o ok 1,2m w lewo, będzie tam też wyjście na taras.

2. Zupełnie nie pasowało nam również wejście z salonu bezpośrednio do toalety i babinetu.

3. Żona marzy również o szklanej barierce na schodach :)

- aby rozwiązać pkt. 2 i 3 chcemy przenieść wejście na schody z lewej na prawą stronę i umieścić małą toaletę (bez prysznica) pod schodami. Drzwi do gabinetu przeniesione z salonu na przeciw schodów.

4. Uważam również, że kominek w projekcie jest w nie najlepszym miejscu (komunikacja między wejściem a kuchnią). Dzięki zmianom ptk. 3 kominek zostanie przeniesiony w miejsce pierwotnych drzwi do gabinetu.

Aby wydzielić równieżsalon od jadalni planujemy obniżenie w nim podłogi o jeden stopień. Podobnie mini korytarzyk z wejściem do toalety (celem jest toaleta pod schodami pełnej wysokości).

5. I jeszcze jedno. NIe uważacie, że schody w projekcie są ciut za wąskie (215 cm na oba kierunki, na jedną stronę ok 100)? Słyszłem opinie, że dla wygodnego użytkowania szerokość w jednym kirunku powinna mieć ok 115-120cm i tak też chcemy zrobić zwężając gabinet o 25 cm.

Na początek co do parteru to chyba tyle :)

Proszę o wasze opinie i oczywiście trzymam kciuki za już budujących.praktyczny 4 po zmianach.JPG

praktyczny 4 po zmianach.jpg

"Hitmebaby...na zdjęciach zauważyłem ze masz wyciągnięte prety na słup w narożniku małego pokoju i klatki schodowej. Na projekcie i u nas prety są wysuniete w innym miejscu: na łączeniu ław salonu, klatki schodowej i kotłowni. Czy to było zamierzone? "

Tak to było zamierzone ponieważ kasujemy ściankę do gabinetu, oraz powiększamy wiatrołap (wejście do toalety będzie od wiatrołapu), też kasując tę ściankę na której są drzwi do kotłowni. Aby tę część konstrukcyjną budynku zrobiliśmy te dodatkowe pręty.

1. Zależało nam na większej kuchni więc powiększmy kuchnię i jadalnię o ok 1,2m w lewo, będzie tam też wyjście na taras.

2. Zupełnie nie pasowało nam również wejście z salonu bezpośrednio do toalety i babinetu.

3. Żona marzy również o szklanej barierce na schodach :)

- aby rozwiązać pkt. 2 i 3 chcemy przenieść wejście na schody z lewej na prawą stronę i umieścić małą toaletę (bez prysznica) pod schodami. Drzwi do gabinetu przeniesione z salonu na przeciw schodów.

4. Uważam również, że kominek w projekcie jest w nie najlepszym miejscu (komunikacja między wejściem a kuchnią). Dzięki zmianom ptk. 3 kominek zostanie przeniesiony w miejsce pierwotnych drzwi do gabinetu.

Aby wydzielić równieżsalon od jadalni planujemy obniżenie w nim podłogi o jeden stopień. Podobnie mini korytarzyk z wejściem do toalety (celem jest toaleta pod schodami pełnej wysokości).

5. I jeszcze jedno. NIe uważacie, że schody w projekcie są ciut za wąskie (215 cm na oba kierunki, na jedną stronę ok 100)? Słyszłem opinie, że dla wygodnego użytkowania szerokość w jednym kirunku powinna mieć ok 115-120cm i tak też chcemy zrobić zwężając gabinet o 25 cm.

Witam, też będziemy budować czwórkę, chcemy zrobić podobne zmiany - drzwi do gabinetu pod schodami, łazienkę chcemy przenieść do części kotłowni. Czy przeniesienie kominka jest możliwe? Co w tym przypadku z kominem? nie musi być przy kominku?

Pozdrawiam,

Dzięki zakomentarze :)

kaliszew - oczywiście komin do kominka również będzie przenoszony (mam nadzieje, że projektant nie będzie miał z tym problemów. Z wstępnych obserwacji nowy komin nie wypada również na żadnym załamaniu dachu. Będzie akurat wpasowany za drzwiami pokoju na górze. Wejściedo pokoju przeniesione z naprzeciw wejścia do łazienki na zaraz przy schodach.

rafalmix - (niestety nie znalazłem terazrysunku :( )też mysleliśmy o takim rozwiązaniu jednak nam wychodziło, że "lekko cofniete" to minimum 1 m (dla drzwi 80 cm). W tym wypadku wychodzi chyba spocznik schodów już w garażu. Z punktu widzenia użytkowego nie ma chyba problemu gdyż spocznik w garażu ject na wysokości ok 2,1m jednak z punktu budowlanego jest już chyba większy problem. Zmieniasię też trochę układ w pokoju nad garażem. Jeżeli nie wchodzicie w garaż to czy schody nie będą pod zbyt duzym kątem lub z za krótkimi stopniami ??

Dzięki zakomentarze :)

rafalmix - (niestety nie znalazłem terazrysunku :( )też mysleliśmy o takim rozwiązaniu jednak nam wychodziło, że "lekko cofniete" to minimum 1 m (dla drzwi 80 cm). W tym wypadku wychodzi chyba spocznik schodów już w garażu. Z punktu widzenia użytkowego nie ma chyba problemu gdyż spocznik w garażu ject na wysokości ok 2,1m jednak z punktu budowlanego jest już chyba większy problem. Zmieniasię też trochę układ w pokoju nad garażem. Jeżeli nie wchodzicie w garaż to czy schody nie będą pod zbyt duzym kątem lub z za krótkimi stopniami ??

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz Zakładka "19" - wpis z 26.10.2010 My garaż mamy oddzielnie. Zdjęcia z realizacji zamieszczę za parę dni, może w sobotę zakończymy parter

Edytowane przez dorisa

Kraków wita!

wlasnie zaczynamy zabawe z praktycznym 2(wersja lustro)

od dluzszego czasu sledzimy wpisy na forum i sa one bardzo pomocne

po zalatwieniu wszytkich formalnosci i otrzymaniu PNB wyrownalismy dzialke(Czulice) i kopiemy dziure pod lawe

kilka fotek:

http://img202.imageshack.us/img202/4761/img0002pin.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/1083/img0003rc.jpg

Edytowane przez lukasz1977

Lukasz1977 - Gratulacje i dodatkowe plusy, że pod KRK jest juz kilka praktycznych :)

Pytanko do forumowiczów

Czy ktoś z was kupwoał z DzW projekty wentylacji mechanicznej i turbokominka??

Praktycznie wszystkie wersje "Praktycznego" są takie same w środku, Może jest ktoś zainteresowany odsprzedaniem dokumentacji ??

Osoby zainteresowane proszę o info na priv.

Witam

tak, tynki i wylewki wylane , teraz szukamy płytek , armatury , itd. Myśli , że sierpień :)

oj zazdroszcze chciałabym być już na tym etapie. u nasz meczą tynki, zeszli już na parter budynku.

Termin sierpien? u nas nie da rady, bo tynku muszę troszkę przeschnąc aby nie było wilgoci. Swoja drogą nie mam pojecia jak niektórzy budują domu w 7-8 miesiecy pod klucz.to jest niemożliwe moim zdaniem, aby wilgoć potem nie weszła w meble i podłogi.

Aga dasz jakieś aktualne fotki?