Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

oj zazdroszcze chciałabym być już na tym etapie. u nasz meczą tynki, zeszli już na parter budynku.

Termin sierpien? u nas nie da rady, bo tynku muszę troszkę przeschnąc aby nie było wilgoci. Swoja drogą nie mam pojecia jak niektórzy budują domu w 7-8 miesiecy pod klucz.to jest niemożliwe moim zdaniem, aby wilgoć potem nie weszła w meble i podłogi.

Aga dasz jakieś aktualne fotki?

Da się wybudować w tak krótkim czasie, na zachodzie to norma i wcale nie dom z prefabrykatów tylko murowany. Jeśli będziecie mieć rekuperator to o wilgoć się nie martwcie szybko wam wysuszy.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem czy rekuperator da radę, jesli na 150 metrach muszą wyschnąc wylewki, tynki. Tak czy inaczej taki proces musi trwać minimum 4 miesiące. Znam już nie jedną taką osobę, która była pewna swego a po roku od przeprowadzki walczyli z grzybem i robili remont. O pękających tynkach nie wspominając. Dlatego podziwiam,ze ktos znając ryzyko, porywa sie na takie eksperymenty.

Odświeże temat z oknami , kto z was ma już wycenione lub zamontował okna zgodnie z projektem tzn bez żadnych przedziałek i zmniejszenia

Witam! My mamy juz zamówione okna dokładnie takie jak w projekcie. Firma nazywa sie Grobud z Grodziska Wlkp. Sa to okna 6-komorowe na profilu aluplast7000. Z tym, ze w fixie mamy dodatkowo szyby bezpieczne 3.3.1. Wszystko w cenie 12.880 netto plus rolety. Pozdrawiam!

nie wiem czy rekuperator da radę, jesli na 150 metrach muszą wyschnąc wylewki, tynki. Tak czy inaczej taki proces musi trwać minimum 4 miesiące. Znam już nie jedną taką osobę, która była pewna swego a po roku od przeprowadzki walczyli z grzybem i robili remont. O pękających tynkach nie wspominając. Dlatego podziwiam,ze ktos znając ryzyko, porywa sie na takie eksperymenty.

Popieram opinie Zony m! Moze nie jestem ekspertem budowlanym, ale wystarczy posluchac fachowcow z branzy budowlanej, zeby sie dowiedziec, ze w budowa nie ma co sie spieszyc, bo efekt moze byc odwrotny od zamierzonego :)

Whistle

Cena za te okna podejrzanie niska (sama szyba bezpieczna 3.3.1 w 2 największych fixach to dopłata jakieś 2500zł). Pakiet dwu- czy trzyszybowy?

Miejski,

Faktycznie za szyby bezpieczne do fixów musielismy dopłacic ok 2300zl. Cena jest rzeczywiście dosyc niska, ale to jest pakiet dwuszybowy. Do tego dojdą jeszcze rolety i brama garazowa i uzbiera sie spora sumka. Wiem tez, że mają w tym miesiącu zrobic ok 8 % podwyzke, wiec dlatego zamówienie i umowa zostały zrobione i podpisane juz teraz. Pozdrawiam!

Popieram opinie Zony m! Moze nie jestem ekspertem budowlanym, ale wystarczy posluchac fachowcow z branzy budowlanej, zeby sie dowiedziec, ze w budowa nie ma co sie spieszyc, bo efekt moze byc odwrotny od zamierzonego :)

Gdy ja naszym majstrom powiedziałam, ze mam plan aby wprowadzić się we wrześniu, to mieli bardzo dziwne miny. Oczywiscie odradzili, mimo iż dom budowany od zeszłego sierpnia, przestał przez zimę. Pierwszy realny temin to grudzień.

Odświeże temat z oknami , kto z was ma już wycenione lub zamontował okna zgodnie z projektem tzn bez żadnych przedziałek i zmniejszenia

Czesc

Ja juz mam zamontowane okna w rozmiarach jak w projekcie, najwieksze okna bez podziałów oczywiscie.

okna firmy Bertrand profil Gealan 6 komor, pakiet 3-szybowy,

cena z montazem ciepłym ok 25000zl.

pozdrawiam

Edytowane przez Jarrek

Zapraszam do dziennika. Aktualizacja foto ze stanu zero praktycznego 3 zrobionego na 4, oraz start murów z wykorzystaniem isomuru

http://forum.muratordom.pl/entry.php?114539-zero-zamkni%C4%99te-mury-rozpocz%C4%99te

http://forum.muratordom.pl/entry.php?114540-cd...-mury-rozpocz%C4%99te

za kilka miesięcy zabieram się za start Praktycznego 4

zrobiłem przymiarki na działce i jak wbiłem paliki w miejscu gdzie kiedyś będzie fundament (tylko poglądowo) to łoooo matko złapałem się za głowę jaki to wielgaśny potwór :)

Czy optycznie na działce fundamenty przypominają 17 metrowego potwora :)

Taka ciekawość

za kilka miesięcy zabieram się za start Praktycznego 4

Czy optycznie na działce fundamenty przypominają 17 metrowego potwora :)

Bo ja wiem. Zależy pewnie od działki. Moje wymiary to jakieś 50x35 i potwora tam nie widzę :) Moja żona jak zobaczyła fundament po raz pierwszy to powiedziała - 'masakra, ale mały domek' :)

oj zazdroszcze chciałabym być już na tym etapie. u nasz meczą tynki, zeszli już na parter budynku.

Termin sierpien? u nas nie da rady, bo tynku muszę troszkę przeschnąc aby nie było wilgoci. Swoja drogą nie mam pojecia jak niektórzy budują domu w 7-8 miesiecy pod klucz.to jest niemożliwe moim zdaniem, aby wilgoć potem nie weszła w meble i podłogi.

Aga dasz jakieś aktualne fotki?

Na razie nic nowego nie zrobiliśmy, czekaliśmy aż wyschną tynki i posadzki. Mam nadzieję , że tak za 4 tygodniu zaczniemy kłaść płytki.Jeśli się wprowadzimy na koniec sierpnia to minie nam rok i 3 miesiące od rozpoczęcia budowy ;) na jakim etapie obecnie teraz jesteście? w salonie zamierzacie położyć deskę czy płytki?

Pozdro :)

My też męczymy tynki, część jest zrobiona na gotowo a reszta sie robi, czyt. dół. W salonie albo będzie gres w dużym formacie, lub płytki imitujące deski. Ostatecznie deska trójwarstwowa, ale to tak w ostateczności.

aga uważasz, ze 4 tygodnie wystarczy, aby można juz układać płytki? Moi majstrowie mi jakoś odradzają, musze popytac u konkurencji jak to widzą.

ciąg dalszy zabawy z fundamentem....

http://img708.imageshack.us/img708/3219/img0007fj.jpg

bloczki fundamentowe przyjechały (brukbet)

http://img845.imageshack.us/img845/1345/img0010z.jpg

chłopaki ładnie ułożyli ścianki fundamentu

http://img696.imageshack.us/img696/9482/img0014coz.jpg

ocieplony, zasiatkowany i ofoliowany fundament

http://img842.imageshack.us/img842/9493/img0015yp.jpg

zalewanie bloczków

w poniedziałek zasypywanie środka oraz podrównanie terenu

My też męczymy tynki, część jest zrobiona na gotowo a reszta sie robi, czyt. dół. W salonie albo będzie gres w dużym formacie, lub płytki imitujące deski. Ostatecznie deska trójwarstwowa, ale to tak w ostateczności.

aga uważasz, ze 4 tygodnie wystarczy, aby można juz układać płytki? Moi majstrowie mi jakoś odradzają, musze popytac u konkurencji jak to widzą.

Moim zdaniem to mało 4 tygodnie, tynki mamy tak od począteku kwietnia , a posadzki połowa kwietnia. Płytki w łazienkach zaczniemy kłaść tak za tydzień, a podłogi w salonie , kuchni i wiatrołapie tak za trzy tygodnie. Teraz etap szukania fachowców na położenie płytek, nie łatwo znaleźć dobrego i korzystnie cenowo ;)