Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wielkie dzięki za wasze informacje :)

To wygląda na to, że te 55 tys to wcale nie jest wygórowana cena ale może nam się jeszcze coś uda urwać z tej ceny... mam nadzieję...

My będziemy budować w okolicy Krakowa (dokładniej okolice Kocmyrzowa).

Pozdrawiam

Wielkie dzięki za wasze informacje :)

To wygląda na to, że te 55 tys to wcale nie jest wygórowana cena ale może nam się jeszcze coś uda urwać z tej ceny... mam nadzieję...

My będziemy budować w okolicy Krakowa (dokładniej okolice Kocmyrzowa).

Pozdrawiam

to podobnie jak ja, 7km od Kocmyrzowa

Witam,

powiedzcie proszę gdzie umieściliście rekuperator - garaż czy strych. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź w sprawie rozplanowania kanałów wentylacji mechanicznej. Mamy zamówiony strop prefabrykowany i muszę podać gdzie mają zrobić otwory na tą nieszczęsną wentylację.

My jutro ruszamy ze scianami :-) naszego Praktycznego. Oby tylko pogoda dopisała.

Witam.

Projekt "Praktyczny 4" dotarł :)

Możecie pochwalić się na jakiego typu ogrzewanie się zdecydowaliście ?

Ja szczerze mówiąc zastanawiam się bardzo intensywnie nad 100% podłogówką wraz z pompą ciepła (spiralną poziomą).

Martwi mnie tylko ułożenie podłogówki pod drewnianą podłogą :(

Też mieliście takie dylematy ???

Pozdrawiam

U nas nie "Praktyczny", ale w całym domu (parter i poddasze) 100% podłogówka, do tego pompa ciepła (kolektor pionowy). Teraz jest naprawdę bardzo duży wybór podłóg drewnianych na podłogówkę, tzw. deska np. trójwarstwowa. U nas będzie dębowa i olejowana - szerokie i długie dechy :)

Witam

Buduję inny domek, ale mam w planach taras odwrócony (czy też balastowy) nad garażem. I w związku z tym mam kilka pytań do osób, które taki taras robią u siebie : macie jakieś firmy godne polecenia, które wykonują takie tarasy? Niekoniecznie kompleksowo, może wystarczyłoby nam fachowe ułożenie samej membrany i obróbkę przy attykach i odwodnieniu.

Oraz pytanie do karo_

, ale nie tylko:

- czy robiliście spadek na płycie tarasu? Bo mam informację ze wspomnianej przez karo_ firmy, że taki spadek nie jest konieczny?

Nasze tarasy też już gotowe. Wykonała je nam firma "ZBD Dachy", za niespełna 14 tys.

Za jakiś czas pojawią się jeszcze balustrady i deski tarasowe/ płyty.

U nas przez ostatnie dni cały czas pada, więc od razu testujemy szczelność :)

Załączam kilka ujęć:

Dzięki za zdjęcia tarasu, wygląda super.

U nas w wersji P1L, wyszłoby pewnie z 8-9 tys. zł.

Pytanie do Miejskiego lub żony m - jaka to wersja P1L i dlaczego taniej (bo rozumiem, że odnosiło się to do wykonania tarasu)?

Będę baardzo wdzieczna za informacje :)

P1L to po prostu Praktyczny 1 w wersji lustrzanej.

Co do dachu odwróconego, to ok. 20 czerwca wchodzi do nas ta sama firma, która robiła ten taras u karo. Niestety po ponad 2 miesiącach szukania i braku chętnych na wykonanie spośród 5 firm zlokalizowanych bliżej (nikt nie chciał tak małych powierzchni robić, każdy liczy na większą kasę i większe powierzchnie) ściągamy firmę z Gliwic, co odbije się na cenie niestety. Wyjdzie prawie tyle samo co u karo, na 2 razy większym tarasie :(

Dzięki za info. To ja chyba się na tą firmę nie skuszę, bo kasa stanowczo za duża - choć brak konieczności robienia spadków kusi. Inni wykonawcy (całe szczęście w okolicach Łodzi znalazłam paru, więc mam nadzieję że jakoś to będzie) twierdzą że spadki muszą być. A jak z tym jest u Was?

Dzięki za info. To ja chyba się na tą firmę nie skuszę, bo kasa stanowczo za duża - choć brak konieczności robienia spadków kusi. Inni wykonawcy (całe szczęście w okolicach Łodzi znalazłam paru, więc mam nadzieję że jakoś to będzie) twierdzą że spadki muszą być. A jak z tym jest u Was?

Witaj,

wykonawca rzeczywiście mówił nam, że spadki nie są konieczne, ale też nie widział problemu, gdybyśmy chcieli je mieć. Konsultowaliśmy to z naszym kierbudem i podjęliśmy decyzję o nierobieniu spadków. Po kilku miesiącach widzimy, że system się sprawdza. A gwarancja wykonawcy jest na 10 lat, więc zobaczymy...

Witaj,

wykonawca rzeczywiście mówił nam, że spadki nie są konieczne, ale też nie widział problemu, gdybyśmy chcieli je mieć. Konsultowaliśmy to z naszym kierbudem i podjęliśmy decyzję o nierobieniu spadków. Po kilku miesiącach widzimy, że system się sprawdza. A gwarancja wykonawcy jest na 10 lat, więc zobaczymy...

Kto wie, czy nie ma tu znaczenia warstwa dociążająca - jaki materiał i grubość warstwy. Przy sporej warstwie żwiru pewnie niewiele tej wilgoci się przedostanie na sam spód, a co za tym idzie niewiele jej będzie do odprowadzenia i spadek nie gra większej roli. U nas ma być niewielka grubość - zarówno ocieplenia (nieogrzewany garaż pod spodem), jak i dociążenia (planowane jest z płyt).

Witajcie praktyczni,

czy któryś z Was jest na etapie wyceny stolarki drzwiowej?

Jeżeli tak to orientowaliście się może w różnicach cenowych drzwi o wymiarach standardowych t.j. 210cm i tych wymiarach które są założone w praktycznym t.j. 235cm.

Np. drzwi wejściowe, jaka jest różnica w cenie drzwi 210cm vs. 235cm?

Pozdrawiam,

Michał

Tak na szybko, różnica dla drzwi standardowych czyli 210 cm i tych z naświetlem górnym jak w Praktycznym dla drzwi drewnianych może wynosić ok . 600-1100 zł.

Mam dylemat z tymi drzwiami bo ekipa budowlana zostawiła mi otwór dla drzwi standardowych o wysokości 210 cm. Czyli nadproże jest o jeden pustak niżej niż nadproże okna w kuchni i nadproże okna z kotłowni...Zastanawiam się jak to będzie wizualnie współgrało...

A ja właśnie dziś miałem telefon od firmy, w której zamówiłem drzwi i stwierdzono po pomiarze, że przy otworze wysokim na realnie 234 cm (drzwi więc z naświetlem chcieli zamówić 232 cm) nie są w stanie mi wstawić naświetla, bo będzie za wąskie.

Chodzi o drzwi Stolpaw FAV 15/1 Inox. Więc polecają wstawić dodatkowe nadproże celem obniżenia do drzwi standardowych (wys. otworu zalecają 212 cm) albo wstawią mi coś jakby naświetle ale bez szyby :(