Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A propo dachówek - na Domino Creatona dostałem termin na początek września (podobno wszędzie tak jest), właśnie szukam innej. Mam wstępną propozycję na nibrę nelskampa, ale jeszcze muszę ją obejrzeć

Pozdrawiam,

Zastanawiałem się nad Nelskampem. Nibra jest mniej dokładnie wykonana niż Domino. Widziałem bezpośrednio na dachu i nie było źle; jest tańsza i szybko dostepna.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Karo.

do nas w poniedziałek zawita ekipa od tarasów, która robiła u Was. Niestety wszystkie firmy z naszego terenu, jakoś nie bardzo chciały się podjąć małego zlecenia. Mam pytanko, gdzie wy kupiliście żwirek , który widać na fotkach. My objechaliśmy wszystkie hurtownie, składy budowlane, nawet w kopalniach dolomitu nie mają takiego jaki nam polecono kupić, tzn. 16-32 mm. Wobec tego kupiliśmy płyty betonowe 40x40 . Płyty fajne, wizualnie nam bardzo odpowiadają. Wszystkie tarasy i balkonik przy łazience mamy zamiar nimi wykończyć. Libet Classic, model Corsa-grafit.

http://www.goodbruk.com/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=36&sobi2Id=207&Itemid=37

Jaki etap jest u Was? Pewnie już macie końcówkę wykończeniówki, jak rozplanowałaś łazienki? Możesz się pochwalić?

Pozdrawiamy.

Witaj Karo.

do nas w poniedziałek zawita ekipa od tarasów, która robiła u Was. Niestety wszystkie firmy z naszego terenu, jakoś nie bardzo chciały się podjąć małego zlecenia. Mam pytanko, gdzie wy kupiliście żwirek , który widać na fotkach. My objechaliśmy wszystkie hurtownie, składy budowlane, nawet w kopalniach dolomitu nie mają takiego jaki nam polecono kupić, tzn. 16-32 mm. Wobec tego kupiliśmy płyty betonowe 40x40 . Płyty fajne, wizualnie nam bardzo odpowiadają. Wszystkie tarasy i balkonik przy łazience mamy zamiar nimi wykończyć. Libet Classic, model Corsa-grafit.

http://www.goodbruk.com/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=36&sobi2Id=207&Itemid=37

Jaki etap jest u Was? Pewnie już macie końcówkę wykończeniówki, jak rozplanowałaś łazienki? Możesz się pochwalić?

Pozdrawiamy.

Witaj :)

Z tym żwirem nie będę Wam niestety pomocna. To szef firmy załatwiał nam żwir i nie wiemy skąd go zdobył. Ale płyty, o których piszesz, są bardzo ok. Szukamy takich do wyłożenia na żwir (kilka sztuk). Ile płacicie za sztukę/ m2, jeśli można spytać?

Zdecydowanie przeceniasz natomiast nasze tempo :) Dopiero skończyliśmy instalację oczyszczalni i wewnętrzne tynki, za kilka dni zaczynamy z ogrzewaniem. Za ok. 3 tygodnie powinniśmy mieć dopiero wylewki. Będziemy też instalować barierki do tarasów. Powoli będą się też robić regipsy i ocieplenie dachu. Póki co tynki schną...

W kwestii wykończeń idę trochę od tyłu: mam już sporo zakupionych lamp (instalację elektr. układaliśmy w kilku miejscach pod konkretne lampy), wybrane umywalki, toalety i bezbrodzikową kabinę, ale wciąż nie wiem, jakie płytki do łazienki, jakie drzwi, no i najtrudniejszy chwilowo wybór: podłoga. Dobranie paneli do koloru okien (mamy nieco jaśniejszy niż złoty dąb) jest wyzwaniem...

Sama łazienka na piętrze to połączenie garderoby i łazienki, podzieliłam ją na część suchą (umywalki i WC) i mokrą (kapielową). W kąpielowej umieścimy wannę pod oknem dachowym a w rogu bezbrodzikowy prysznic. W części suchej dwie umywalki i zestaw bidet/ WC.

Druga łazienka pełnić będzie funkcję pralnio-prasowalni. Na razie nie mam jeszcze żadnych wizualizacji... A jak to wygląda u Was?

Pozdrawiam ciepło!

Hej! fajnie, ze odpisałaś.

Heh u nas tynki (wyschły) i wylewki schną, po tarasach planujemy ocieplenie skosów na górze i zrobienie sufitów, bo póki co więźba straszy. Na szybko musimy wykończyć na tip top pomieszczenie gospodarcze, (właśnie wybieram płytki) bo w połowie lipca wchodzą z pompą ciepła, dolne źródło. Podłogówka w całym domu zrobiona, fotki w moim wątku. Drzwi, brama garażowa zamówione. Za chwilę wybieramy kominek. Ja ciągle mam problem z wyborem cegły, którą planuje w salonie. Kilka lamp też mam, ale miejski denerwuje się, ze zaczynam nie od tej strony co trzeba. P)

Łazienki na górze połączyliśmy w jedną, garderoba została garderobą. Po lewej od wejścia będzie wanna półokrągła , na ścianie przeciwnej są dwa okna, tam będzie szafka na chemie i wszystko co potrzebne w łazience. Po prawej dwie umywalki i dwa kaloryfery, które będą robiły za wieszaki. Umywalki chciałabym z pół postumentami...to tak na szybko.

Karo a w jakiej firmie robicie barierki, jak już masz wybraną firmę oczywiście.

Co do żwirku, ''Wasza'' ekipa ma do nas kawałek, będą spać w hotelu około 4 dni, więc może dlatego zaproponowali znalezienie żwirku w naszym rejonie. Tak czy inaczej skończyło się na płytach, będą mocowane na specjalnych podstawkach, aby umożliwić spływanie wody. Cena katalogowa około 10 zeta za sztukę, ale przy zamówieniu 2 palet pan nam dał rabat i liczy po 9 zł. Mamy też kupione 30 sztuk innych płyt, tez grafitowych, z lekkimi nierównościami udającymi skałę, do położenia w ogrodzie. np w miejscu na grilla.

Edytowane przez żona m

Witam,

Chcę budować ściany zew. w P2 z Wienerberger - POROTHERM 25 P+W i mam pytanie ile mniej więcej go potrzeba. Ścianki wewnątrz będę budował z H+H.

Jeśli ktoś ma jeszcze wiedzę ile potrzeba jest cegły pełnej na 2 kominy to też byłbym wdzięczny.

Mam pytanie odnośnie tych nieszczęsnych tarasów. A mianowicie czy cena 14 tys. zł to jest z materiałem, czy sama robocizna?

Proszę o podpowiedzi do w/w pytań.

Z góry dziękuję.

Witam

Odnosnie tarasow to u mnie wyszlo 21000 zl (material + robocizna) EPDM, dawalem troszeczke grubsza warstwe sttyroduru niz w projekcie, obrobki blacharskie itd, wszystko na gotowo.

pozdrawiam

Jarek

Witam,

Chcę budować ściany zew. w P2 z Wienerberger - POROTHERM 25 P+W i mam pytanie ile mniej więcej go potrzeba. Ścianki wewnątrz będę budował z H+H.

Jeśli ktoś ma jeszcze wiedzę ile potrzeba jest cegły pełnej na 2 kominy to też byłbym wdzięczny.

Mam pytanie odnośnie tych nieszczęsnych tarasów. A mianowicie czy cena 14 tys. zł to jest z materiałem, czy sama robocizna?

Z góry dziękuję.

Witam,

Z góry dziękuję.

Witam,

u mnie wyszło na wszystkie ściany 49 palet Porothermu 25 P+W (P2 z poszerzonym garażem o 60cm).

Pozdrawiam

Edytowane przez Zaryl

mężu wioli my dołożyliśmy kilka krokwi, bo tak doradził cieśla z firmy robiącej nam dach, ze względu na dachówkę cementową.

My zamawialiśmy z wykazu ale nasz dachowiec powiedział że przekroje krokwi są i tak duże i mimo iż kryjemy dachówką cementową to nie kazał zwiększać ilości krokwi.

A propos - czy ktoś liczył ile dachówki trzeba dla praktycznego 3? Nam każda firma wyceniająca podała inną ilość

Witam, wreszcie i my możemy pochwalić się naszym praktycznym po zmianach... kominek odsunięty od kuchni dzięki czemu ciąg komunikacyjny nie jest "otwarty" całkiem na salon, drzwi od gabinetu i łazienki przy schodach, panoramiczne okno 150x240 w jadalni.

A jak jest z drzwiami do łazienki - powinny otwierać się na zewnątrz - nie powoduje to kolizji ze schodami?

My też przesuwamy trochę kominek w stronę pokoju ale tylko sam kominek (komina nie ruszamy) a z tyłu robimy półkę na drewno

Zestawienie dla domino, praktyczny 4:

Połaciowa 3000szt

Boczna lewa 94szt

Boczna prawa 94 szt

Połówkowa 94szt

Wentylacyjna 12 szt

gąsior 64 szt

kominek signum 6szt

Zaślepka gąsiora 5szt

Pozdrawiam

Wielkie dzięki za podpowiedź. Co prawda w Praktycznym 4 jest więcej dachu nad garażem ale i tak daje mi to jakieś wyobrażenie.

A nasz dachowiec namawia nas na wykończenie połaci dachu blachą a nie dachówkami szczytowymi. Zaoszczędzimy w ten sposób jakieś 6 kafli ale trochę boję się efektu wizualnego.

monia.d a po jakimś czasie przestaniesz zadzierać głowę do góry i nie będzie tak drażnić:)

Dzisiaj ogladałam tak wykonany dach - wygląda naprawdę fajnie więc decydujemy się na wykończenie blachą. A dzisiaj montują nam strop filigranowy nad garazem. W końcu - po 2 tygodniach przestoju coś się ruszyło.

Witam, wreszcie i my możemy pochwalić się naszym praktycznym po zmianach... kominek odsunięty od kuchni dzięki czemu ciąg komunikacyjny nie jest "otwarty" całkiem na salon, drzwi od gabinetu i łazienki przy schodach, panoramiczne okno 150x240 w jadalni.

Witaj dorisa, my również rozważamy zrobienie podobnego jak Wy okna w jadalni. Orientowałaś się już może, czy da się takie zrobić w jednej tafli? Czy będziecie dzielić?