Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Super widzieć praktycznego już z tynkami, portfenetrami i trawką wokół. Też chciałabym już mieć ten stan. Jeśli możesz wstaw kilka fotek tarasów i ich wykończenia blacharskiego.

Jagab1 to nic, że nie wszystko jeszcze na zicher, pogląd już jest. Podobnie mam rozplanowana kuchnię, z tym, ze u mnie płyta będzie po lewej, zmywarka w tym samym miejscu. Dlatego jestem ciekawa czy nie ma tam kolizji podczas otwierania drzwiczek do niej? Jaką macie wysokość szafek kuchennych?

Edytowane przez żona m

Dawidpoznan - dzieki za wklejenie zdjęć. Mam pytanko w zwiazku z nimi. Czy w tym domu została podniesiona ściana kolankowa (chyba tak to sie profesjonalnie nazywa), czy tez ta odległośc pomiedzy oknem kuchennym, a dachem wydaje sie nieco wyższa ze względu na perspektywe zdjęcia?

My budujemy naszego Praktycznego 2 w okolicach Obornik i przyznam, że chętnie obejrzałabym Wasz na żywo gdyby była taka mozliwość:)

Pozdrawiam!

Whistle

znalazłem w domowym komputerze pare fotek z budowy.

w takim stanie jak na tych zdjeciach zobaczyłem praktycznego pierwszy raz.

Nie zastanawiajac sie postanowiłem go kupić, ładna działka z gotowym do wykończenia domem to było coś czego szukałem.

Przed znalezieniem tego forum nie zastanowiłem sie nad tym że WC na parterze ma wyjscie bezposrednio na salon, teraz sie glowie i troje jak to zmienić?? Może ktoś z was ma rozwiazanie jak to zrobyć ??

Następna przeróbke którą chce wprowadzic to zmiana łazienek na górze. Zastanawiam się czy nie zrobic jednej dużej - ale z drugiej strony chciałbym miec prysznic dla gości. Zastanawiam się czy nie zabrac troche m2 z pokoju i nie zrobic tam jakies mniejszej lazienki goscinnej.

W oryginale projektu jak sami dobrze wiecie jest prysznic zaprojektowany w wc na parterze, lecz niestety właściciel który budował dom musiał wsunac troche garaz w kubature domu ponieważ garaz byłby za blisko ogrodzenia z przodu domu. W zwiazku z tym straciłem to miejsce na prysznic co widac na załączonych zdjeciach.

Po przeczytaniu 45 stron postów na tym forum zauważam że podczas waszej budowy występowały jakies kolizje pomiędzy projektem a rzeczywistą praca która była wykonywana. wielu z was zwraca uwage na tarasy i mozliwe zawilgocenia ścian poprzez złe wykonanie. Czy teraz gdy "mój" dom jest już zbudowany moge w jakis sposób zobaczyc czy takie rzeczy sa poprawnie wykonane?? Na co jeszcze mialbym zwrócic uwagę lub zapytac właściciela jak zostalo wykonane?? Z informacji otrzymanej od kierownika budowy dom zostal wykonany zgodnie z projektem. Właściciel który budował ten dom mieszka 3 działki dalej i to mial byc dom dla źęcia ale zabrakło na dokończenie budowy dlategoteż zdecydowali go sprzedać, więc nie sądze żę to jakiś bubel budowlany ponieważ był budowany dla rodziny a po drugie nie sądzę że chciałby miec nie zadowolonego sąsiada bo to mógł by być "kwas" na długie lata.

DO WHISTLE: 16 sierpnia najprawdopodobniej podpisze umowe u notariusza, zostana mi wtedy przekazane klucze do domu i bede mógł tak na dobre zaczac działać. dlategoteż możemy się umowic na obejrzenie domu ale po 16.08. Nie ma sprawy. co do sprawy podniesionej ściany kolankowej to powiem szczerze że nic mi na ten temat nie wiadomo. faktycznie na tych zdjeciach widać że to odleglośc między oknem od kuchni a dachem jest wieksza niz na projekcie ale nie wiem czy to nie przez jakość zdjecia. może z tych zdjęć co teraz dodałem wywnioskujesz cos więcej, a jak nie to po 16.08 na zywo.

Pozdrawiam !!

DSC04359.jpg

DSC04361.jpg

DSC04356.jpg

DSC04360.jpg

DSC04358.jpg

dawid wielką radość nam sprawiasz tymi fotkami, każdy penie się cieszy, że może zobaczyć jak jego domek będzie wyglądał z elewacją, kostką wokół i zaczątkiem ogrodzenia.

Podoba mi się u was podciąg nad wykuszem, u nas zalali strop na płasko. Ponawiam swoją prośbę o fotki wykończenia tarasu i obróbki blacharskiej.

dawidpoznan

jak już Whistle zauważył, raczej na 99% masz podniesioną ściankę kolankową. Widać to też po attyce tarasu nad garażem. Zmierz wysokość ściany kolankowej w którymś z pokoi na górze, to porównamy.

Z różnic masz jeszcze okna w garażu po przeciwnej stronie niż w projekcie.

I pytanko: możesz podać jakieś szczegóły co do wykończenia elewacji deskami elewacyjnymi? Jakie deski, jak mocowane itp. Im więcej szczegółów - tym lepiej. Widzę, że tam, gdzie deski, pod spód kładziono Ci wełnę?

dawid wielką radość nam sprawiasz tymi fotkami, każdy penie się cieszy, że może zobaczyć jak jego domek będzie wyglądał z elewacją, kostką wokół i zaczątkiem ogrodzenia.

Podoba mi się u was podciąg nad wykuszem, u nas zalali strop na płasko. Ponawiam swoją prośbę o fotki wykończenia tarasu i obróbki blacharskiej.

Fotki z tarasu bedę miał dopiero w przyszłym tygodniu. Napewno je tu wstawie żebyście mogli zobaczyc co i jak jest zrobione.

Co do tego jakie drewno jest polozone na elewacji i na tarasach to narazie tez za dużo wam nie powiem bo poprostu nie wiem. Wiem tylko że cały dom jest ocieplony styropianem 15 a na elewacji pod drewnem jest wełna mineralna.

Pozdrawiam

Dawid

Dawidpoznan, dzieki za kolejne foty:) Ja rowniez nie mogę doczekac sie tych z tarasu. Co do toalety na dole, to na forum pojawialy sie juz przerozne rozwiazania, ale czy ostatecznie nie mozna wstawiac po prostu drzwi, ktorych skrzydlo bedzie sie otwierac w druga strone? Moze to ciut mniej wygodne, ale bardziej dyskretne:) Co do lazienek na górze, to bilam sie z myslami jakis czas czy zrobic jedna duza czy zostawic dwie. Po wielu naradach doszlismy do wniosku, ze dwie lazienki moga okazac sie duza wygoda na przyszlosc z kilku wzgledow. Po pierwsze jedna z nich - ta przy sypialni - daje sporo komfortu i swobody:) Nikt z gosci, czy dzieci nie musi tam zagladac. Po drugie, lazienka dostepna dla dwoch pozostalych pomieszczen na gorze bedzie pozwalala na "odkorkowanie" ruchu w wypadku wiekszej ilosci osob, ktore to zwykle w podobnym czasie chcialyby z niej korzystac. Czy to dzieci czy goscie - jedna lazienka to moim zdaniem za malo.

Co do wizyty na zywo, to chetnie podjechalabym z mezem po 16.08 i obejrzala wszystko z bliska:) Ja mam wakacje, wiec sporo wolnego, ale maz pracuje do godz. 16 w Suchym Lesie. Czy nie bylby to problem spotkac sie w takim wypadku ok. godz. 17?

Pozdrawiam,

Whistle