Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dawidpoznan

jak już Whistle zauważył, raczej na 99% masz podniesioną ściankę kolankową. Widać to też po attyce tarasu nad garażem. Zmierz wysokość ściany kolankowej w którymś z pokoi na górze, to porównamy.

Z różnic masz jeszcze okna w garażu po przeciwnej stronie niż w projekcie.

I pytanko: możesz podać jakieś szczegóły co do wykończenia elewacji deskami elewacyjnymi? Jakie deski, jak mocowane itp. Im więcej szczegółów - tym lepiej. Widzę, że tam, gdzie deski, pod spód kładziono Ci wełnę?

Miejski, moj kierownik budowy mowi, ze pod elewacje z drewna zawsze sie kladzie wate, w przeciwnym razie drewno moze sie odparzyc. Welna ma odpowiednia przepuszczalnosc powietrza ponoc i drewno na niej położone lepiej "oddycha" :)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście że musi być wełna pod konstrukcje drewnianą (tak też jest w projekcie)

Miejski, moj kierownik budowy mowi, ze pod elewacje z drewna zawsze sie kladzie wate, w przeciwnym razie drewno moze sie odparzyc. Welna ma odpowiednia przepuszczalnosc powietrza ponoc i drewno na niej położone lepiej "oddycha" :)

Oczywiście że musi być wełna pod konstrukcje drewnianą (tak też jest w projekcie)

Piotrze, faktycznie jest 12 cm wełna mineralna pod deską elewacyjną. Ale nawet w dość dokładnym kosztorysie inwestorskim który posiadam, wełna jest użyta tylko do docieplenia poddasza, a o wełnie na ścianę "ani mru mru". A ja dość często zaglądam do tego kosztorysu, więc mi to umknęło. Znów więc okazuje się, że kosztorys ma błędy...

Witam

Ja zaczynam pierwsze prace ziemne we wrześniu już się nie mogę doczekać jak będzie coś rosło na mojej działeczce,

I w związku z tym mam do wszystkich pytanie (ci którzy mają przynajmniej poziom zero) ile dawaliście warstw bloczków fundamentowych 38x25x14 , bo na papierze nie mogę się zmieścić w danych projektowych tzn.

-16 p.p.p. górny poziom wieńca (sam wieniec 25cm)

-41 p.p.p. dolny poziom wieńca i jednocześnie na tej wysokości powinny się kończyć ściankę murowaną z bloczków betonowych

86cm tyle zostaje na murek z bloczków za cholere nie mogę się zmieścić

6 poziomów po 14cm = 84 ( a gdzie zaprawa)

5 poziomów po 14cm = 70 (i zostaje na 6 spoin poziomych po 2,6cm - nie będą one za grube)

-127 p.p.p. górny poziom ławy fundamentowej zaczyna się mur z bloczków betonowych

-167 p.p.p. dolny poziom posadowienia fundamentu (zaczyna się ława o grubości 40cm)

Wiem że to jakaś śmieszna sprawa i większość się nad tym nie zastanawiała ile wyszło tak było i się nie mierzyło do centymetra, ale mam murować wszystko od podstaw sam i to jeszcze moja pierwsza budowa (po prostu chce żeby było dobrze).

Edytowane przez damianw3

Witam wszystkich Praktycznych!

Jesteśmy już na etapie murowania parteru i zaczynami się zastanawiać jaka dachówkę wybrać :) dlatego chciałabym zapytać czy nie obawiacie się, że z czasem wasz dach z płaską dachówką zacznie falować? Ostatnio nasz majster postraszył nas że w przypadku płaskiej dachówki po jakimś czasie gdy więźba zacznie wysychać mogą pojawić się nierówności na dachu a w przypadku płaskiej dachówki będzie to bardziej widoczne niż w przypadku dachówki falowanej. Bardzo nam się podoba dach z płaską dachówką ale trochę nas to przeraża bo cena płaskich dachówek jest wysoka, a jeśli za jakiś czas nasz dach już nie będzie taki równy? Możecie podzielić się doświadczeniami z jakiego drewna wykonane są wasze dachy oraz czy cały dach był deskowany?

Czy ktoś z was zdecydował się na zastąpienie dachówki płaskiej jakąś inną?

Pozdrawiam

maalutka my mamy pełne deskowanie i papowanie, nad inną dachówkę się nie zastanawialiśmy ponieważ każda inna wyglądałaby kiepsko na tym domu, a już falowana byłaby najgorszym rozwiązaniem.

Pierwsze słyszę o falowaniu płaskiej dachówki, może twój majster boi się układać płaska dachówkę , bo przy jej układaniu jak na dłoni widać każdą fuszerkę.

Witam wszystkich Praktycznych!

Jesteśmy już na etapie murowania parteru i zaczynami się zastanawiać jaka dachówkę wybrać :) dlatego chciałabym zapytać czy nie obawiacie się, że z czasem wasz dach z płaską dachówką zacznie falować? Ostatnio nasz majster postraszył nas że w przypadku płaskiej dachówki po jakimś czasie gdy więźba zacznie wysychać mogą pojawić się nierówności na dachu a w przypadku płaskiej dachówki będzie to bardziej widoczne niż w przypadku dachówki falowanej. Bardzo nam się podoba dach z płaską dachówką ale trochę nas to przeraża bo cena płaskich dachówek jest wysoka, a jeśli za jakiś czas nasz dach już nie będzie taki równy? Możecie podzielić się doświadczeniami z jakiego drewna wykonane są wasze dachy oraz czy cały dach był deskowany?

Czy ktoś z was zdecydował się na zastąpienie dachówki płaskiej jakąś inną?

Pozdrawiam

Witaj

My z żoną będziemy mieć dachówkę falowaną Monza Plus z Robena i według nas wygląda super.Zresztą sama możesz zobaczyć na zdjęciach które wstawił Dawidpoznan i ocenić czy pasują czy nie.

Pozdrawiamy

maalutka my mamy pełne deskowanie i papowanie, nad inną dachówkę się nie zastanawialiśmy ponieważ każda inna wyglądałaby kiepsko na tym domu, a już falowana byłaby najgorszym rozwiązaniem.

Pierwsze słyszę o falowaniu płaskiej dachówki, może twój majster boi się układać płaska dachówkę , bo przy jej układaniu jak na dłoni widać każdą fuszerkę.

Moim zdaniem plaska dachowka to jeden z atutów tego domu. Dobry dekarz, ktory wie ja prawidlowo nabic łaty spokojnie poradzi sobie z tym zadaniem, a efekt koncowy jest nieporównywalny. My wlasnie kladziemy dachowke Braas Tegalit i wkrotce wkleje jakies zdjecie, zeby zademonstrowac rezultat :)

Dobry wieczór,

dawno mnie na forum nie było, a tymczasem zmagających się z budową Praktycznego przybywa :)

My, podobnie jak Miejscy, powoli wykańczamy. I t wykańczanie nas powoli wykańcza. Front prac rozwidlił się w niezliczoną ilość rozgałęzień, a tempo, jakie sobie narzuciliśmy daje się w kość. Właśnie mija nam rok od rozpoczęcia budowy. A tu regipsy skończone, dom się ociepla, zamawiamy drzwi, bramę, drewno na elewację, podbitkę, jeździmy za kafelkami, podłogami, klinkierem. Totalne szaleństwo...

Ale na otuchę - załączam Praktycznego 2 w wersji spuchniętej, czyli z kończonym powoli ociepleniem :)

DSC01176.jpg

DSC01202.jpg

DSC01204.jpg

karo napisz jakie drewno dajesz na elewacje i podbitkę

Witaj,

po wstępnym rozeznaniu i kosztorysach od firm na materiał i montaż rzędu 200-400 zł/m2, zdecydowaliśmy się na zamówienie samych desek profilowanych i gotowych do montażu. Objechaliśmy wszystkie budowy w okolicy, gdzie montowano elewacje z drewna, podpatrywaliśmy profile i systemy montażu oraz kolor.

Padło na świerk skandynawski, lakierowany w odcieniu pinia, profil softline, który pasuje do naszych profili okiennych. Montujemy we własnym zakresie, na wełnie 12 cm, na drewnianym stelażu.

Podbitka, świerk albo sosna, kolor podobny lub nieco jaśniejszy. Decyzja jeszcze nie podjęta.

Lukasz1977 napisałeś że na chudziaka weszło ci 14 m3 betonu na Praktycznego 2, my z kolei budujemy Praktycznego 3 i weszło nam 17 m3 a powinno mniej od ciebie. Kurcze trochę to dziwne bo przecież na P3 powinno wejść tyle betonu co na P1, garaż jest tylko przesunięty na bok domu. Mógłbyś napisać gdzie zamawialiście beton? Z tego co pamiętam to też budujesz się koło Kocmyrzowa 

Czy mógłby ktoś napisać kto buduje Praktycznego 3 ile wam weszło betonu na chudziaka?

Lukasz1977 napisałeś że na chudziaka weszło ci 14 m3 betonu na Praktycznego 2, my z kolei budujemy Praktycznego 3 i weszło nam 17 m3 a powinno mniej od ciebie. Kurcze trochę to dziwne bo przecież na P3 powinno wejść tyle betonu co na P1, garaż jest tylko przesunięty na bok domu. Mógłbyś napisać gdzie zamawialiście beton? Z tego co pamiętam to też budujesz się koło Kocmyrzowa 

Czy mógłby ktoś napisać kto buduje Praktycznego 3 ile wam weszło betonu na chudziaka?

witam,

beton zamawialem u znajomka po 200zl za kubik + 8zl za wlokna - ceny rzecz jasna bez vat ;-)