kamil543 09.03.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Jeśli idzie o ceramikę to nie podpowiem. Właściwie znam tylko porotherm. Ja pójdę jednak w ścianę jednowarstwową z betonu komórkowego, bo mam w rodzinie kogoś kto budował tym systemem i wyszło bardzo dobrze. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 09.03.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Myślę żę ceramika + styropian a na działówki i konstrukcyjne wewnętrzne silikat. Beton komórkowy chłonie wilgoć i nie ładnie pachnie. ja planuję wentylację mechaniczną (rekuperator powietrza) więc to akurat nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 10.03.2010 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 To wtedy ściany fundamentowe powinny być szersze. Jeśli idzie o ceramikę to nie podpowiem. Właściwie znam tylko porotherm. Ja pójdę jednak w ścianę jednowarstwową z betonu komórkowego, bo mam w rodzinie kogoś kto budował tym systemem i wyszło bardzo dobrze. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 10.03.2010 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 To wtedy ściany fundamentowe powinny być szersze. w ogóle wymaga to kilku "zabiegów", które należy adaptować w projekcie, a że zmian będzie całkiem sporo to szersze fundamenty mi nie straszne. Tak na serio to: - beton kmórkowy jest lżejszy niż ceramika więc mimo, że bloczek będzie szerszy to obciążenie nośne ścian nie będzie większe. - ścianę jednowarstwową można wysunąć o 1/3 szerokości bloczka od strony zewnętrznej poza ściany fundamentowe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 10.03.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 A czemu tak obstajesz przy BK? Ja też zacząłem się zastanawiać. Przy jednowarstwoej nie dajesz ocieplenia tylko wykonujesz tynk elewacyjny? To wtedy ściany fundamentowe powinny być szersze. w ogóle wymaga to kilku "zabiegów", które należy adaptować w projekcie, a że zmian będzie całkiem sporo to szersze fundamenty mi nie straszne. Tak na serio to: - beton kmórkowy jest lżejszy niż ceramika więc mimo, że bloczek będzie szerszy to obciążenie nośne ścian nie będzie większe. - ścianę jednowarstwową można wysunąć o 1/3 szerokości bloczka od strony zewnętrznej poza ściany fundamentowe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 10.03.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 A czemu tak obstajesz przy BK? Ja też zacząłem się zastanawiać. Przy jednowarstwoej nie dajesz ocieplenia tylko wykonujesz tynk elewacyjny? BK tak samo jak ceramika ma swoje zalety i wady. Od siebie mogę powiedzieć, że wybiorę BK bo: - buduje się z niego dużo szybciej niż z ceramiki z dwóch powodów. Po pierwsze cienka spoina pozioma - dla solbetu gratis- a w pionie wpióro-wpust i na taką scianę kładzie się cienką warstwę tynku. Niektórzy twierdzą, że ściana jest tak gładka, że można od wewnątrz od razu zaciągać gipsem, ja bym w to nie wierzył - w przypadku bloczków o grubości 36,5cm i 42cm nie ma potrzeby ocieplania budynku. Współczynnik przenikania ciepła jest taki sam lub zbliżony jak w przypadku opcji ceramika 25cm + styro 15cm - cenowo wyjdzie to wszystko bardzo podobnie. Co prawda BK jest droższy ale nie ociepla się go więc odchodzą materiały i dodatkowa robocizna. - są inne zalety typu, że to najzdrowszy materiał, że w domu panuje odpowiedni mikroklimat ale to są hasła z folderów więc nie będę tego powatarzał - no i na koniec, mój brat wybudował jakiś czas temu dom z BK i jest zadowolony, a to dla mnie najlepsza rekomendacja Na koniec napiszę, że BK ma następujące wady: - jest bardziej chłonny jeżeli chodzi o wodę ale przy zastosowaniu rekuperatora to właściwie nie ma znaczenia (niektózy twierdzą, że to zaleta bo kiedy jest za dużo pary BK ją wchłania, a kiedy powietrze jest suche to BK oddaje wodę) - czy to prawda? Brzmi trochę jak hasło reklamowe więc traktuje to z przymrużeniem oka - należy mieć bardzo odobrą ekipę budowlaną, bo kładzie sie tylko jedną warstwę. Ceramikę ociepla się i można coś jeszcze skorygować a tu tylko tynkiem. Na szczęście bloczki są idealnie równe więc nie powinno być problemów z ich ułożeniem. No i mostki termiczne... jak ekipa będzie do bani może ich narobić przy łączeniu pionowym. Trzeba tego dopilnować, bo inaczej będzie uciekało ciepło. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 10.03.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam. Mam pytanie-czy ktoś z szanownych Forumowiczów i sympatyków "Praktycznego1" może podzielić się (oczywiście odpłatnie) zestawieniem materiałów budowlanych do ww projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 12.03.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Może na forum wymienimy opinie i propozycje materiałów i rozwiązań pozwalających na obniżenie kosztów a nie powodujących utraty niepowtarzalnie PRAKTYCZNEGO domku??? Zapraszam wszystkich zainteresowanych do wymiany opinii. zamiana dachówki Brass Tegalit na blachodachówkę Bratex Hera lub inną podobną - niższy koszt materiłu i robocizny A może zorganizujemy lokalne grupy zakupowe np.: dachówki, blachodachówki, stolarki okiennej, itp. Wymienimy kontakty na dostawców materiałów, wtedy sprawniej przebiegnie nam proces budowlany. Ja mogę zaoferować dla zainteresowanych projekt podłogówki np dla całego budynku lub wybranych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 12.03.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 http://lh4.ggpht.com/_lrciVxw6Ca0/S5o1ZMMJudI/AAAAAAAAAgI/iOlkcVYb66k/s640/koncepcja%20zielen%20krska.JPG Koncepcja zieleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 12.03.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Może na forum wymienimy opinie i propozycje materiałów i rozwiązań pozwalających na obniżenie kosztów a nie powodujących utraty niepowtarzalnie PRAKTYCZNEGO domku???. Świetny pomysł, szczerze powiedziawszy bardzo na to liczę Jest to w interesie wszystkich zainteresowanych tym projektem. A może zorganizujemy lokalne grupy zakupowe np.: dachówki, blachodachówki, stolarki okiennej, itp. Wymienimy kontakty na dostawców materiałów, wtedy sprawniej przebiegnie nam proces budowlany. Dobry pomysł ale obawiam się, że niezbyt realny. Projekt "Praktyczny" jest chyba zbyt nowy i za mało osób, póki co, go realizuje. Spróbować nie zaszkodzi ale szczerze wątpię. Natomiast warto pisać co, gdzie i za ile kupujecie / robicie. Można wtedy negojować zbliżone warunki lokalnie. Na pewno to będzie pomocne. piotrgawlik - cieszę się, że zaczynasz wrzucać jakieś fotki projektów itp. Ekstra! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 12.03.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 a jakie macie propozycje materialu na sciany ? co sadzicie np o : BK 24cm + 20cm styropianPoroterm 25cm + 20 cm styropian ktore rozwiazanie lepsze? a jaki strop? wylewany czy teriva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 12.03.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 a jakie macie propozycje materialu na sciany ? co sadzicie np o : BK 24cm + 20cm styropian Poroterm 25cm + 20 cm styropian ktore rozwiazanie lepsze? a jaki strop? wylewany czy teriva? Chyba szkoda pakować kasę na BK jeśli ma się go docieplać. Albo robić ceramikę plus styro albo BK na tyle gruby żeby była ściana jednowarstwowa. a strop chyba teriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 12.03.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Co do pokrycia dachowego zgodnego z projektem to wstępna wycena brutto na dachówkę braas tegalit (kompletny dach) wynosi ok 20 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 13.03.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Co do pokrycia dachowego zgodnego z projektem to wstępna wycena brutto na dachówkę braas tegalit (kompletny dach) wynosi ok 20 tys Jak to się ma do kosztorysu przygotowanego przez pracownię? Tam jest mniej czy więcej niż 20tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 13.03.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 A tak w ogóle to czy przy zakupie projektu dostaje się więcej wizualizacji? Czy macie tylko to co jest na strone www pracowni? Dajcie znać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masyyy 13.03.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jak dostane projekt do wyśle ci na meila. witam wszystkich forumowiczow. Bardzo spodobal sie nam projekt praktycznego 1 lustro i rowniez prosil bym opis techniczny na maila. Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 13.03.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Co do pokrycia dachowego zgodnego z projektem to wstępna wycena brutto na dachówkę braas tegalit (kompletny dach) wynosi ok 20 tys Jak to się ma do kosztorysu przygotowanego przez pracownię? Tam jest mniej czy więcej niż 20tyś? Jeśli niczego nie pominąłem, to kosztorys pracowni ma się nijak (przynajmniej w cenie dachu) do szacunkowej oferty jaką ja otrzymałem-wg pracowni na dach wydać trzeba niecałe 17 tys. No chyba, że ja dostałem horrendalnie drogą ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 13.03.2010 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Co do zawartości pakietu projektowego:- 4 sztuki projektu architektoniczno - budowlanego,- stosowne zezwolenia i uprawnienia architektów,- jakieś wyliczenia (nie powiem teraz bo komplet mam w adaptacji),- gustowna teczka na powyższą dokumentację. Co do dachu. Według kosztorysu pracowni:-Wykonanie połaci dachowych o powierzchni ponad 50m2 z dachówki Brass bez klamer,- Wykonanie kalenicy w dachu krytym dachówką Braas profilowaną i płaską,- Montaż łącznika gąsiorów,- Montaż denka gąsiora,- Dodatkowe nakłady na obróbkę szczytów dachów krytych dachówkami szczytowymi Braas,- Montaż na dachach krytych dachówką Braas zabezpieczeń przeciwśnieżnych z płotkiem,- Wykonanie kosza aluminiowego zwykłego,- Obróbka kominów na dachach krytych dachówkami,- Montaż stopni kominiarskich na dachach krytych dachówką Braas,- Montaż elementów komunikacji na dachach krytych dachówką Braas - duża ławeczka kominiarska, Razem 23598,53 zł netto ja_gab1, jak Ci wyszło coś koło 17 tys.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 13.03.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Co do zawartości pakietu projektowego: - 4 sztuki projektu architektoniczno - budowlanego, - stosowne zezwolenia i uprawnienia architektów, - jakieś wyliczenia (nie powiem teraz bo komplet mam w adaptacji), - gustowna teczka na powyższą dokumentację. Co do dachu. Według kosztorysu pracowni: -Wykonanie połaci dachowych o powierzchni ponad 50m2 z dachówki Brass bez klamer, - Wykonanie kalenicy w dachu krytym dachówką Braas profilowaną i płaską, - Montaż łącznika gąsiorów, - Montaż denka gąsiora, - Dodatkowe nakłady na obróbkę szczytów dachów krytych dachówkami szczytowymi Braas, - Montaż na dachach krytych dachówką Braas zabezpieczeń przeciwśnieżnych z płotkiem, - Wykonanie kosza aluminiowego zwykłego, - Obróbka kominów na dachach krytych dachówkami, - Montaż stopni kominiarskich na dachach krytych dachówką Braas, - Montaż elementów komunikacji na dachach krytych dachówką Braas - duża ławeczka kominiarska, Razem 23598,53 zł netto ja_gab1, jak Ci wyszło coś koło 17 tys.? Liczyłem tylko materiały, a i to jak zaznaczyłem-"o ile czegoś nie pominąłem"Poszczególne elementy (sztuki) wyjąłem z kosztorysu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 13.03.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 ja_gab1, jak Ci wyszło coś koło 17 tys.? Liczyłem tylko materiały, a i to jak zaznaczyłem-"o ile czegoś nie pominąłem"Poszczególne elementy (sztuki) wyjąłem z kosztorysu Przepraszam-dane wziąłem oczywiście z zestawienia materiałów a nie z kosztorysu ps Miejski-ja nie dostałem wraz z projektem gustownej teczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts