karo_ 08.09.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 karo wy chyba macie okna niżej, bo u nas jak się stanie to tak swobodnie się nie wyjrzy z okna. Celowo tak zrobiliśmy ze względu na dzieci, a teraz wydaje się nam to ...hmmmm za wysokie. Najdziwniejsze jest to, że i my podwyższyliśmy nieco to okno, bo nam budowlańcy zwrócili uwagę, że bardzo nisko jest w projekcie, że mogą być z tym potem problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 08.09.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 http://otodom.pl/dom-osielsko-150m2-5-pokoi-529000-pln-id9432052.html coraz więcej Praktycznych w stanie deweloperskim jest w sprzedaży. Zmiany w kwestii koloru i okien jakoś mi się nie podobają. Wydaje mi się, że w takim wydaniu jest już bardzo tradycyjny i niczym nie wyróżnia się od dziesiątek podobnych projektów. Deweloper zachował się bardzo zachowawczo, rezygnując z co nowocześniejszych rozwiązań. Patrząc na to jednak z innej perspektywy, widać, jak bardzo kilka elementów estetycznych, jak kolorystyka dachu, elewacji, rozmiar okien może zamienić prosty, tradycyjny projekt w nowocześnie wyglądający dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 08.09.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Najdziwniejsze jest to, że i my podwyższyliśmy nieco to okno, bo nam budowlańcy zwrócili uwagę, że bardzo nisko jest w projekcie, że mogą być z tym potem problemy... Deweloper zachował się bardzo zachowawczo, rezygnując z co nowocześniejszych rozwiązań. Patrząc na to jednak z innej perspektywy, widać, jak bardzo kilka elementów estetycznych, jak kolorystyka dachu, elewacji, rozmiar okien może zamienić prosty, tradycyjny projekt w nowocześnie wyglądający dom Jeśli Wy również podwyższyliście okna, to w oryginale gdzie one były, na krawędzi ścianki kolankowej? co do wyglądy praktycznego, również uważam, tak jak reszta. Z żółtą elewacją i całą resztą wygląda jak 80 % domów, które się teraz buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whistle 08.09.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Jeśli Wy również podwyższyliście okna, to w oryginale gdzie one były, na krawędzi ścianki kolankowej? co do wyglądy praktycznego, również uważam, tak jak reszta. Z żółtą elewacją i całą resztą wygląda jak 80 % domów, które się teraz buduje. Wydaje mi sie, ze w oryginale okna byly na zewnetrznej krawedzi scianki kolankowej. Nasza ekipa budowlana rowniez nam zwrocila uwage, by je podwyższyc chociazby ze wzgledu na wygode ich otwierania. Ponizej jedna fota robocza, gdzie mniej wiecej widac wysokosc okna. A na kolejnej dach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 08.09.2011 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 (edytowane) Tak jak żona pisała, my mamy okna dachowe dość wysoko. I teraz też sądzę, że za wysoko. Klamkę na dole okna mam lekko poniżej wysokości oczu, przy wzroście prawie 180 cm, co powoduje że wyjrzeć przez nie jest trudno. Nie jest to problem, bo okien do wyglądania w tym domu trochę jest U nas glify okna (dolny i górny) wychodzą tak, że okno jest jakby w środku skosu: http://img828.imageshack.us/img828/1390/dsc00693k.th.jpg W projekcie dół okna zaczyna się na ok. 5 rzędzie dachówki (licząc od rynny) i glif dolny wychodzi prosto na ścianę kolankową. U nas dolna krawędź okna jest ok. 7 dachówki. http://img858.imageshack.us/img858/2905/img7584.th.jpg Edytowane 8 Września 2011 przez miejski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1977 09.09.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 ile płaciliście za hydraulika - dotyczy stanu "0" tj wyprowadzenia rur przed chudziakiem ? ja placilem 1300 (material+robota) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praktyczna 13.09.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Wydaje mi się, że w takim wydaniu jest już bardzo tradycyjny i niczym nie wyróżnia się od dziesiątek podobnych projektów. Deweloper zachował się bardzo zachowawczo, rezygnując z co nowocześniejszych rozwiązań. Patrząc na to jednak z innej perspektywy, widać, jak bardzo kilka elementów estetycznych, jak kolorystyka dachu, elewacji, rozmiar okien może zamienić prosty, tradycyjny projekt w nowocześnie wyglądający dom Karo! Śledzę Twoje poczynania na forum i zwłaszcza na budowie już od pewnego czasu i muszę przyznać -jestem pod wrażeniem. Również buduję Praktycznego i mam już nawet zamówioną dachówkę(taką jak Ty - Turmalin antracyt angoba). Na Twoich zdjęciach wygląda rewelacyjnie, a mając w ręku pojedynczą dachówkę nie mogę się oprzeć wrażeniu, że ona trochę wpada w brąz, co mi zupełnie nie odpowiada. Czy tak jest faktycznie? czy to tylko moje błędne wrażenie i na całej, dużej połaci dachu dachówka będzie szara. Pozdrawiam.Praktyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 13.09.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 (edytowane) Karo! Śledzę Twoje poczynania na forum i zwłaszcza na budowie już od pewnego czasu i muszę przyznać -jestem pod wrażeniem. Również buduję Praktycznego i mam już nawet zamówioną dachówkę(taką jak Ty - Turmalin antracyt angoba). Na Twoich zdjęciach wygląda rewelacyjnie, a mając w ręku pojedynczą dachówkę nie mogę się oprzeć wrażeniu, że ona trochę wpada w brąz, co mi zupełnie nie odpowiada. Czy tak jest faktycznie? czy to tylko moje błędne wrażenie i na całej, dużej połaci dachu dachówka będzie szara. Pozdrawiam.Praktyczna Witaj Praktyczna, właściwie gdyby nie Twoje obawy, nigdy bym nie odkryła pokładów brązu w tej dachówce Przejrzałam właśnie całe archiwum zdjęć domu, ale na każdym dach ma kolor szary. Angobowana powierzchnia sprawia, że dachówka w słońcu staje się niemal grafitowa, ciemnieje i mieni się. Bez silnego słońca łagodnieje i jej po prostu antracytowa. To wrażenie, że może mieć brązowy odcień, wynikać może z tego, że trzymasz w ręku pojedynczą dachówkę, której masa jest brązowa. I to może wydobywać ten jakiś ton brązu. Jednak po założeniu na dachu, nigdzie brązu nie widać. Nota bene, gdy szukaliśmy dachówki i oglądaliśmy np. domino od Creatona, ja miałam wrażenie, że ta wpada w zieleń. Wolałabym jednak, byś sama mogła ocenić, czy widzisz brąz na dachu, czy nie, nie chciałabym, by potem było na mnie Może mogę przesłać Ci dodatkowe zdjęcia lub wolisz obejrzeć na żywo (budujemy w okolicy Gliwic). Daj znać... P.S. A propos szarości - dziś zamontowano nam bramę. Wiśniowski, 4 szerokie panele, bez przetłoczeń. Kolor RAL 7038, na szczęście identyczny z roletami. Jest jasna i nie rzuca się w oczy, co ma znaczenie przy 5 metrach długości Edytowane 13 Września 2011 przez karo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 14.09.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Karo jak możesz to wrzuć zdjęcia tej bramy. My też chcemy zamówić szarą i jestem ciekawa jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praktyczna 15.09.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Karo! Wielkie dzięki za odpowiedź. Uspokoiłaś mnie. Cudownie byłoby gdybym mogła spojrzeć na Twój dom w realu, zwłaszcza z tą zamontowaną szarą bramą. Jeżeli mogę od Ciebie dostać namiary, to bardzo chętnie. Obiecuję, że nie będę Cię nachodzić, tylko zerknę. Praktyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 15.09.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Karo jak możesz to wrzuć zdjęcia tej bramy. My też chcemy zamówić szarą i jestem ciekawa jak to wygląda. Witaj, poniżej ujęcie bramy. Wjazd na działkę jest od północnego wschodu, w związku z czym na bramę cały czas pada cień. Dom jest "zatarty", więc ogólnie szarobury, ale z białym tynkiem powinien odzyskać swój wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mila_ja 15.09.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Dobry wieczór, chciałabym dołączyć do sympatyków forum i choć nic nie buduję muszę się przyznać, że lektura forum bardzo mnie wciągnęła. "Praktyczny" bardzo mi się podoba i to w każdej wersji ale póki co pozostaje w sferze moich marzeń. Praktyczni, śliczne są Wasze domy. Intryguje mnie tylko, jak duży musi być "nawis" (?) dachu, żeby piękna, biała elewacja domu była bezpieczna i wiele lat cieszyła oko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 16.09.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Karo wielkie dzięki za fotkę - fajna brama, podobają mi się te szerokie segmenty. Też chcę mieć taką. Póki co wybieram okna. Czy ktoś zdecydował się na okna M&S? Mam fajną wycenę na te okna. Tylko zastanawiają mnie te okucia: MACO Multi-Matic z powłoką Silber-Look - ma ktoś jakieś doświadczenia z oknami tej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mila_ja 16.09.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Jeszcze raz witam Praktycznych, jako wiernie kibicująca wszystkim budującym jeszcze raz bardzo proszę o informację, jak duży jest okap dachu w Praktycznym (wczoraj nazwałam to "nawisem", przepraszam). Zdjęcia pokazują, że dach jest idealnie proporcjonalny do całej reszty bryły a z drugiej strony ma być na tyle duży w stosunku do obrysu domu, by ochronić elewację przed zawilgoceniem i zabrudzeniem. I jeszcze słowo do "budujących" kobiet, to naprawdę pocieszające, że mimo tych trudów związanych z budową zachowujecie spokój i potraficie się cieszyć. Zuch-dziewczyny! Pozdro mila_ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 16.09.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Witam wszystkich Praktycznych! Po bardzo długich poszukiwaniach, również jesteśmy zdecydowani na projekt Praktyczny 2 w wersji lustro. Przebrnąłem przez cały wątek i super, że powstała taka skarbnica wiedzy i można obejrzeć tyle zdjęć z realizacji. Wielkie gratulacje dla wszystkich pionierów W naszym domku, zdecydowanie chcemy zastosować wentylację mechaniczną. Mam w związku z tym pytanie - czy ktoś ostatecznie zdecydował się na budowę systemu według projektu DzW? A może ktoś skorzystał z projektu i usług innej firmy z okolic wrocławia którą mógłby polecić? Poza tym ogólnie ciekawi mnie na ile sprawnie w praktyce da się ukryć wszystkie rury i znaleźć miejsce dla samego rekuperatora w praktycznym... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 16.09.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 mila_ja okap jest wystarczająco długi, aby nie zaciekało na tynki.Gdy pada deszcz to wszystko jest suche pod okapem.karo_ jak prace w środku, na jakim etapie jesteście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_praktyczny 16.09.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Witam, czy mogłabym prosić o informację jaki jest kolor elewacji w projekcie Praktyczny? Pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 16.09.2011 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 mila_ja, według projektu Praktycznego 1 okap dachu wynosi 1m (mierząc prostopadle do muru). Nad tarasem jest mniejszy i wynosi 80cm (aby nie dotykał attyki tarasu). Dokładnie nie pamiętam czy u nas jest tyle samo, co w projekcie, ale jak zmierzę to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 16.09.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Karo, z tego co widzę elewacja na razie jest robiona na "gładko", czy planujecie wcięcia w elewacji garażu jak w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mila_ja 17.09.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Dziękuję Miejscy za info. Pozdrawiam. Mila_ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts