Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Karo, z tego co widzę elewacja na razie jest robiona na "gładko", czy planujecie wcięcia w elewacji garażu jak w projekcie?

Witaj Bacardi,

bramę montowaliśmy kilka tygodni po ociepleniu, dlatego wcięcie, czyli cieńszy styropian, będzie robione dopiero teraz, tuż przed tynkiem. Generalnie w projekcie wokół domu "leci" linia prowadząca, która estetycznie oddziela parter od piętra. W rzeczywistości jest to dość trudny element elewacji (listwy elewacyjne dość trudne do obrobienia). Chcemy zachować linię, wykorzystując inny pomysł: będzie to wąski pas bez struktury w nieco ciemniejszym niż elewacja odcieniu. Mam nadzieję, że to dobrze "zagra".

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mila_ja okap jest wystarczająco długi, aby nie zaciekało na tynki.Gdy pada deszcz to wszystko jest suche pod okapem.

karo_ jak prace w środku, na jakim etapie jesteście?

Witaj Pani Miejska :),

w środku dzieje się po trochu na każdym froncie. Podwieszone sufity we wszystkich planowanych miejscach poza kuchnią (ta stoi odłogiem). Położone płytki ścienne w małej łazience - czekamy jeszcze ok 1,5 tyg. na sprowadzenie podłogowych. Gospodarcze w płytkach, piec stoi, ale jeszcze nie uruchomiony (pelet na zimę już zamówiony i dostarczony :)), zamontowane drzwi zewnętrzne tylne wraz z przeszkleniem luksferami. Zamówiona podbitka i schody, czekamy na drzwi wejściowe.

Zaczęliśmy górną łazienkę i od poniedziałku zaczynamy z gruntowaniem ścian pod malowanie. Jesteśmy po pomiarze podłóg i drzwi (uwaga - otwór na drzwi w łazience okazał się za mały na skrzydło 80 cm. Zmieniamy na 70 cm.

Za ok tydzień kładziemy tynk zewn.

Dziś spotkaliśmy się z panem od kostki brukowej - realizacja pod koniec października.

To chyba tyle... :)

Edytowane przez karo_

Bacardi i karo,

U nas ta linia oddzielająca jest robiona poprzez wstawienie listwy boniowej o szerokości 3 cm (taka sama szerokość jak w projekcie) podobnej jak niżej:

http://photos03.istore.pl/13794/photos/big/812182.jpg

oraz efekt na elewacji:

http://img33.imageshack.us/img33/7663/dsc00769z.th.jpg

Niestety ze względu na zastosowaną taką właśnie listwę boniową, nie wykonamy wcięcia nad bramą garażową, bo wymagałoby to cięcia tej listwy (wcięcie nad bramą zaczyna się na linii listwy).

U nas parapety, kominy i cokół ma być z płytek klinkierowych Klinkier Przysucha w kolorze "noc polarna". Jest to dość ciemny grafit, ale niestety nic nie znaleźliśmy u innych producentów, tak aby oferta składała się z płytek elewacyjnych i płytek parapetowych.

Np. Terca Stratus Wienerbergera wygląda chyba fajniej, ale brak w ofercie płytki parapetowej.

Już jeden parapet z płytki parapetowej (okno luksferowe) mamy. Parapety niestety nie są rewelacyjne (kwestie różnic w wymiarach płytek, krawędzie itp).

Tak to wygląda w wersji niedokończonej:

http://img809.imageshack.us/img809/6930/dsc00726g.th.jpg

Edytowane przez miejski

Generalnie w projekcie wokół domu "leci" linia prowadząca, która estetycznie oddziela parter od piętra. W rzeczywistości jest to dość trudny element elewacji (listwy elewacyjne dość trudne do obrobienia). Chcemy zachować linię, wykorzystując inny pomysł: będzie to wąski pas bez struktury w nieco ciemniejszym niż elewacja odcieniu. Mam nadzieję, że to dobrze "zagra".

Właśnie widziałem, że w projekcie są zastosowane dodatkowe listwy elewacyjne, które na pewno wymagają sporo dodatkowej pracy i dokładności od ekipy. Z drugiej strony dodają "gracji" bryle domu, a w szczególności wprowadzają nieco "lekkości" w przypadku garażu w praktycznym 2. Dlatego też się zastanawiałem ,czy nie dałoby się tej linii np. jakoś wyfrezować, po położeniu ocieplenia...

Trzymam kciuki aby pomysł "zagrał"! Byłoby to faktycznie spore ułatwienie dla wykonania tego elementu.

bacardi

Czoło garażu też ma listwę, tyle że poniżej listwy nie ma wcięcia imitującego jakby dodatkowy panel drzwi garażowych. Zdjęcia nie mam, gdyż na froncie od garażu zabrakło nam styropianu Termoorganiki (wziąłem tylko ok. 11 m3, bo mam teren nieogrodzony i nie miałem gdzie styro składować) i od prawie dwóch tygodni czekamy na dowóz następnej partii (dzisiaj znów był następny termin "na pewno" na dowóz i znowu klapa, podobno poniedziałek na 100%:mad:)

A propos listwy jeszcze:

Prawdę mówiąc "leci" ona na górnej wysokości okien, więc "de facto" nie jest to linia podziału parter - poddasze.

Edytowane przez miejski

Napiszcie prosze jakie wkłady kominkowe macie kupione lub jakie zamierzacie kupić

Ja do kominka mam jeszcze bardzo daleko, ale powoli już notuje...

Osobiście podoba mi się układ kominka jak w wizualizacji DzW, przy czym nie planuje DGP ani płaszcza wodnego.

Ktoś kiedyś podał, że temu z wizualizacji odpowiada Spartherm Varia 2Rh (2Lh)

Wygląda ciekawie i bardzo funkcjonalnie, ale cenowo rewelacji nie ma... do tego gdzieś czytałem, że komuś po ok roku szamot popękał...

Ja do kominka mam jeszcze bardzo daleko, ale powoli już notuje...

Osobiście podoba mi się układ kominka jak w wizualizacji DzW, przy czym nie planuje DGP ani płaszcza wodnego.

Ktoś kiedyś podał, że temu z wizualizacji odpowiada Spartherm Varia 2Rh (2Lh)

Wygląda ciekawie i bardzo funkcjonalnie, ale cenowo rewelacji nie ma... do tego gdzieś czytałem, że komuś po ok roku szamot popękał...

Zastanawiam się nad zakupem tego wkładu

Witamy,

Na wstępie chcielibyśmy sie przywitać i pogratulować wątku oraz wszystkich wpisów jakże pomocnych przy planowaniu i budowie. Bardzo pilnie śledzimy forum gdyż już za tydzień wbijamy "pierwszą łopatę" pod nasz przyszły nowy domek.

Nasz wybór padł na projekt Praktyczny 3 lustro. Budujemy w Kocmyrzowie, woj. małopolskie.

Mamy nadzieje ze już niebawem będziemy mogli pochwalić sie pierwszymi zdjęciami z budowy!

Pozdrawiamy!

Też mieliśmy ofertę na Spartherm Varia 2Rh. Wkład niesamowicie mi się podoba. Widać, że jest bardzo dobrze wykonany i niczego mu nie brakuje.

Nam wyceniono kominek z tym wkładem i obudową z pewną ilością kamienia (bez DGP czy płaszcza) na 12000 zł. Jako, że ma to być dla nas kominek typowo rekreacyjny, przy tej cenie (i sporych ostatnio wydatkach na wykończenie domu) daliśmy sobie spokój i będzie ciutkę tańsza "koza" Romotop Stromboli N 01 stone.