Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących Praktycznego. Jesteśmy z mężem na etapie wyboru projektu, w zasadzie zdecydowaliśmy się na Praktycznego 2 ze względu na dość wąską działkę. Bardzo chcielibyśmy obejrzeć praktycznego "na żywo" przed ostatecznym zakupem projektu. Gdyby ktoś z budujących w okolicach Mińska Maz. lub Warszawy mógł nam pomóc bylibyśmy bardzo wdzięczni. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lukasz1977, my jesteśmy o jedno piętro później z robotami od Ciebie :) - tydzień temu wylaliśmy chudziak. Powiedz ile drzewa na więźbę i gdzie zamawiałeś?

drewno zamawiał mój majstro - 10m3, ma jakaś firmę gdzieś w górach z która współpracuje już kilka lat i jest zadowolony

Witam wszystkich ponownie

spadł na nas jak grom z jasnego...temat okien, dachówek i elewacji komina na dachu

1) Komu udało się dostać okna do naszego salonu na 270cm szerokie i z jakiej firmy??? szukam i nie mogę znaleźć nic prócz firmy DAKO.

2) pytanie do wszystkich którzy wykańczali sobie komin blachą. Bardzo nam się podoba takie rozwiązanie. kto produkuje takie blachy na komin?

będziemy wdzięczni za pomoc

Witam wszystkich ponownie

spadł na nas jak grom z jasnego...temat okien, dachówek i elewacji komina na dachu

1) Komu udało się dostać okna do naszego salonu na 270cm szerokie i z jakiej firmy??? szukam i nie mogę znaleźć nic prócz firmy DAKO.

2) pytanie do wszystkich którzy wykańczali sobie komin blachą. Bardzo nam się podoba takie rozwiązanie. kto produkuje takie blachy na komin?

będziemy wdzięczni za pomoc

Witam

ja mam wszystkie okna bez podzialow, takie jak w projekcie. pakiety trzyszybowe z firmy BERTRAND. woj pomorskie.

U mnie też okna bez przedziałów Firma Oknoplast

No chyba żartujesz.....wczoraj byłem w oknoplast dostałem wycenę na okna z przedziałami....bo Pani "program" nie przyjmuje takich szerokości. Powiedziała że nie ma możliwości na takie okna :-(. Czy mogę cię prosić o jakiś symbol tych witryn? żebym mógł Pani na piśmie pokazać że mogą takie zrobić. będę bardzo wdzięczny

PS....przy okazji zapytam na ile wycenili Tobie stolarkę okienną?

Miałem to samo napisać wczoraj, bo rok temu też miałem wycenę Oknoplastu i dobrze pamiętam, że w żadnym profilu Oknoplastu przy standardowych szybach (2- lub 3-szybowe) nie można było wykonać dużych okien okien bez podziału.

Wybierając okna też byłem zaskoczony, że większość producentów nie jest w stanie wykonać np. 2 duzych fix-ów Praktycznego w jedej tafli. Dużo czytałem wpisów w tym wątku. Co jakiś czas pojawiają się tam wpisy: dlaczego nie mogę mieć okna 250x250 bez podziału? Proponuję przeczytać odpowiedzi oraz zerknąć tutaj. W większości systemów okna rozwierne lub rozwierno-uchylne to w standardzie 150x150, fixy mają trochę większe rozmiary maksymalne. Nie twierdzę, że tym "Praktycznym", którzy mają np. fixy bez podziału okna się rozlecą, ale na pewno statyka takiego okna ma wiele do życzenia.

A wiec tak moje okna to oknoplast Platinium Evolution 2 pakiet trzyszybowy montaż firma ze Szczecina Eko-dom , był problem z drzwiami balkonowymi w gabinecie max 100 cm wiec zmieniłem na podwójne 150cm , w kuchni te największe okno też fix reszta bez zmian

Stolarka z montażem 28 tys

Bardzo dziękuje za odpowiedź....choć cena mnie poraziła. Oscylowałem raczej w kwocie 20-22 tys....no ale trudno jak chce się mieć ładnie to trzeba płacić. Mam ostatnią prośbę. Czy możesz podasłać mi ze dwa trzy zdjęcia twoich okien. między innymi tego z gabinetu jak to wyszło. [email protected]

Pozdrawiam serdecznie

Krzysiek.A,

możesz podać symbol pakietu szybowego z fixów Oknoplastu w salonie. Patrząc na cenę, sądzę że masz w nich jakieś wzmocnione szyby i być może dlatego duże fixy są niedzielone. Bo jak widać okna kuchennego i okna w gabinecie w rozmiarze oryginalnym nie chcieli Ci wykonać (tak jak u mnie). To sugeruje, że jednak Oknoplast (skądinąd firma, która trzyma standardy) ma podobne ograniczenia co inni.

Krzysiek.A,

Oknoplast (skądinąd firma, która trzyma standardy)

Wciągacie ten marketing jak ta lala. Firmy pracują na tych samych maszynach, na tych samych szybach (2 lub 3 producentów mamy), na tych samych profilach. Kto chce ten płaci więcej sądząc podobnie do miejskiego. Ja wolałem opcje tańszą, z profesjonalnym doradztwem odnośnie ryzyk jakie się podejmuje przy dużej stolarce, oraz pozostałym doradztwem w zakresie doboru odpowiednich pakietów dostosowanych do moim zapotrzebowań. Montaż przede mną i mam nadzieję, że nie będę zawiedzony. Obsługą Oknoplastu byłem mocno skwaszony. Podobnie jak wyceną. Osobiście wolę zapłacić więcej np. za bramę - bo tu widać różnice np. między Normstahlem a Wiśniowskim.

Krzysiek.A

Nie chodzi o to żebyś podawał, że mogłeś kupić tańsze, tylko że te które kupiłeś, kupiłeś relatywnie drogo.

Prosiłem o podanie symbolu pakietu szybowego (masz go zapewne na ofercie), ale rewelki się nie spodziewam bo przy szerokości pakietu 3-szybowego 36mm to może być zapewne 4/12/4/12/4. "Ciepłe" to to nie będzie.

Z resztą Platinum Evolution2 jako sama konstrukcja nie są rewelacją, poczytaj tutaj i ten wątek FM

Moim zdaniem przy wyborze okien popatrzyłeś tylko na ich wygląd (jak sam piszesz), a to chyba niezbyt mądre podejście przy takich przeszkleniach jakie ma Praktyczny...

Witam,

jeśli jesteśmy przy temacie okien to i ja zapytam. Dostała ofertę z avante: 3 szyby w standardzie, 3 uszczelki TPE, dodatkowa uszczelka podszybowa, szerokość zabudowy 84 mm. Kuchenne duże okno i okna duże w salonie w fix i bez podziału w profilu FORTE . Okno kuchenne z szybami 4/18/4/18/4 a okna w salonie 6/16/6/14/6. Co o nich myślicie? Będą "ciepłe"?

@siuta9 poproś aby zrobili Ci wyliczenia energetyczne dla całego okna i będziesz wiedzieć czy ciepłe czy nie. Powinny być z opisu.

Osobiście przyjąłem trochę inną metodę od Miejskiego i wielu innych, którzy zdecydowali się na 3 szyby. Pomimo dużych przeszkleń zdecydowałem się na pakiet 2 szybowy z ciepłą ramką i ciepłym montażem. Dzięki temu udało się zaoszczędzić pieniądze na rolety - również ciepłe - które bardzo chciała moja żona. Cała imprezka kosztowała mnie niecałe 29k.

Po wszystkich analizach wydaje mi się, że obecnie najlepszym profilem na rynku jest VEKA Alpine 90 (czy jakoś tak) - 6 komór, dodatkowe uszczelki, klin docieplający. Ale na takie ciepłe okna to dobrze mieć też domek budowany na ciepło. Ja mam budowany tradycyjnie - bez pomp, bez reku, itp.

Duże przeszklenia 6/10/6/10/6

Krzysiek.A

Nie chodzi o to żebyś podawał, że mogłeś kupić tańsze, tylko że te które kupiłeś, kupiłeś relatywnie drogo.

Prosiłem o podanie symbolu pakietu szybowego (masz go zapewne na ofercie), ale rewelki się nie spodziewam bo przy szerokości pakietu 3-szybowego 36mm to może być zapewne 4/12/4/12/4. "Ciepłe" to to nie będzie.

Z resztą Platinum Evolution2 jako sama konstrukcja nie są rewelacją, poczytaj tutaj i ten wątek FM

Moim zdaniem przy wyborze okien popatrzyłeś tylko na ich wygląd (jak sam piszesz), a to chyba niezbyt mądre podejście przy takich przeszkleniach jakie ma Praktyczny...