pafka73 08.10.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 To fakt, z oknami można oszaleć przy tym projekcie, żeby było mało zaszalałem i robię sobie w salonie okno typu HS (otwór okienny o szerokości 5,15 m) - albo może jeszcze się zdecyduję na ty HST (dzielone na 3 części z rozsuwaną skrajną prawą patrząc od środka). Może ktoś też realizuje taki szalony pomysł w Praktycznym(2) to chętnie z nim przedyskutuję kwestię stolarki (tego okna HS ale i innych). Ostatnio przymierzyłem się do wycen okien drewnianych - tam przynajmniej nie ma tych ograniczeń co do sztywności, podziałów itp. To nie jest tanie rozwiązanie ale porównywalne (a nawet tańsze) niż dobre profile PVC (np. takie jak Shicko). Zasadniczo trzymam się projektu i nie zmieniam podziałów itp (oprócz uchyłu w kuchni - na fix) Żeby zobrazować o czym mówię załączam fotkę od strony ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 08.10.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 (edytowane) Rzeczywiście wychodzi 38 w ciągu tygodnia będą u mnie monterzy z firmy która mi montowała okna (będą wymieniać jedna szybę przyszła porysowana) to sprawdzę jak jest z tymi szybami Hmm pafka73 żeczywiście małe szaleństwo z tym oknem , mam nadzieje tylko że masz ładny widok z tego okna.Zrobiłem sobię w miedzyczasie projekt ogrodu zdjecia dla zainteresowanych .Działka ma spadek w kierunku domu więc będa dwa poziomy http://img40.imageshack.us/img40/5885/25079261.jpg http://img14.imageshack.us/img14/3328/30803230.jpg http://img856.imageshack.us/img856/4945/65577819.jpg http://img600.imageshack.us/img600/4936/46058828.jpg http://img37.imageshack.us/img37/585/59143076.jpg http://img718.imageshack.us/img718/617/41324833.jpg Edytowane 8 Października 2011 przez Krzysiek.A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whistle 08.10.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 To fakt, z oknami można oszaleć przy tym projekcie, żeby było mało zaszalałem i robię sobie w salonie okno typu HS (otwór okienny o szerokości 5,15 m) - albo może jeszcze się zdecyduję na ty HST (dzielone na 3 części z rozsuwaną skrajną prawą patrząc od środka). Może ktoś też realizuje taki szalony pomysł w Praktycznym(2) to chętnie z nim przedyskutuję kwestię stolarki (tego okna HS ale i innych). Ostatnio przymierzyłem się do wycen okien drewnianych - tam przynajmniej nie ma tych ograniczeń co do sztywności, podziałów itp. To nie jest tanie rozwiązanie ale porównywalne (a nawet tańsze) niż dobre profile PVC (np. takie jak Shicko). Zasadniczo trzymam się projektu i nie zmieniam podziałów itp (oprócz uchyłu w kuchni - na fix) Żeby zobrazować o czym mówię załączam fotkę od strony ogrodu.[ATTACH=CONFIG]78338[/ATTACH] Pafka73, takie okno to faktycznie nowosc na tym forum:) wyglada imponujaco, choc nie wiem czy nie sprawi, ze salon stanie sie mniej ustawny. Z drugiej strony jesli sie je otworzy, powierzchnia salonu i ogrodu polaczy sie w integralna calosc:) Widze, ze dyskusja dotyczaca okien sie rozkrecila. Jesli chodzi o wspolczynnik Uw , to dla domow energooszczednych musi on wynosic ponizej 1.1, a Ug od 07. do 1.0. U nas bedzie to zdaje sie 1.0, wiec sadze, ze jest nienajgorzej. Mam co prawda okna dwuszybowe, ale za to 6 komorowe na profilu Aluplast 7000 (szer.80mm) firmy Grobud z Grodziska Wlkp. Nie bylo problemu ze zrobieniem fixow, z czego te dwa fixy maja pakiet szybowy VSG 4.4.2 (pakiet bezpieczny szyba klejona). Jak wspominalam juz wczesniej na forum za calosc (nie liczac okien dachowych) zaplacilam 13,5 tys zl. Co do projektu ogrodu - wyglada obiecujaco:) Czy moge zapytac ile kosztowala ta przyjemnosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 08.10.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Cały projekt z dokumentacją 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 08.10.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 My tez mamy juz zamówione okna - duże fixy bez podziałów ale ze wzmocnioną ramą i jakimś wzmocnionym pakietem szybowym (żeby podczas zmian temperatury szyba nie pękła). My zamawialismy z MS okna ze Słupska - Ug większości okien to 0,5 lub 0,6 a fixów 0,7. My za całość z montazem płacimy niecałe 19500, ale mamy 10% więcej z uwagi na dopłate za niestandardowy kolor. Jeszcze troche poczekamy na te okna i najbardziej się obawiam że montaz nam wyjdzie w zimie i śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 08.10.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Krzysiek.A projekt ogrodu rewelacyjny - i w zasadzie chyba jeszcze nie taki drogi (co prawda nie wiem jakiej wielkości macie działkę). Ja za ogród wezme się w zimie - tj. za projekt oczywiście bo za wykonanie to zacznę jak tylko zginie śnieg i ziemia rozmarźnie na wiosnę )). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 08.10.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 (edytowane) To fakt, z oknami można oszaleć przy tym projekcie, żeby było mało zaszalałem i robię sobie w salonie okno typu HS (otwór okienny o szerokości 5,15 m) - albo może jeszcze się zdecyduję na ty HST (dzielone na 3 części z rozsuwaną skrajną prawą patrząc od środka). Może ktoś też realizuje taki szalony pomysł w Praktycznym(2) to chętnie z nim przedyskutuję kwestię stolarki (tego okna HS ale i innych). Ostatnio przymierzyłem się do wycen okien drewnianych - tam przynajmniej nie ma tych ograniczeń co do sztywności, podziałów itp. To nie jest tanie rozwiązanie ale porównywalne (a nawet tańsze) niż dobre profile PVC (np. takie jak Shicko). Zasadniczo trzymam się projektu i nie zmieniam podziałów itp (oprócz uchyłu w kuchni - na fix) Żeby zobrazować o czym mówię załączam fotkę od strony ogrodu.[ATTACH=CONFIG]78338[/ATTACH] Ja w Praktycznym2 zrobiłem w salonie okno 3m typu HS, ale w porównaniu do Twoich 5m to malutkie Edytowane 8 Października 2011 przez Zaryl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafka73 09.10.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Whistle, jeśli chodzi o ustawność salonu to zależy kto co lubi, masz rację z tą przestrzenią tak właśnie łączy się salon z ogrodem nawet jak się nie otwiera okna co do kosztów to jest dosyć duża rozbieżność w zależności od różnych wariantów (w szczególności rodzaju progu) i rodzaju samego okna, zasadniczo tańsze są systemy HST (tzn takie gdzie oko jest uchylno-przesuwne) tu można mieć już takie okno za 5 do 7 tyś. W systemie HS czyli przesuwasz w jednej płaszczyźnie cena waha się od 10 tyś do 17 tyś w zależności od producenta i detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 09.10.2011 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Zaryl Widzę, że dużo styropianu planujesz na podłogę. Można wiedzieć ile? Niestety umknęło Ci ocieplenie (tak mi się wydaje, bo zdjęcie nie za duże) przestrzeni między dachem, a ścianą frontową lukarny. Po jej bokach widzę jakieś styro, ale z frontu nie ma. I dlaczego rynna na lukarnie jest tylko po prawej stronie, a po lewej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 14.10.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Mam pytanie do praktycznych zbliżających się ku końcowi, jak kosztorys DzW ma się do rzeczywistości? W szczegółach na pewno różnice mogą być spore, ale np. takie podsumowanie wydruku w formie małej tabelki "tabela elementów szczegółowa" z rozbiciem na podstawowe etapy i robociznę, materiał, sprzęt, kz, kp, zysk(cokolwiek to jest itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 15.10.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 bacardi na pewno chcesz to wiedzieć? nie psuj sobie weekendu. Robocizna niektórych rzeczy wynosi drugie tyle niż wyceniono. Do pewnego etapu byliśmy nawet na plus, od chwili zamówienia okien, nic się nie zgadza z cenami, które ktoś tam sugeruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 15.10.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 bacardi na pewno chcesz to wiedzieć? nie psuj sobie weekendu. W sumie wolę dowiedzieć się teraz niż jak braknie kredytu Ale szkoda, miałem nadzieję ze kosztorys jest w miarę realny... Szczególnie że gazownia nam odmówiła przyłącza i zamierzam zabudżetować dodatkowo pompę ciepła z kolektorem pionowym... :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 16.10.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 My mamy pompę ciepła z kolektorem poziomym, strasznie drogo nie było, co do reszty bywa rożnie. Były etapy gdzie mogliśmy zaoszczędzić a były takie , które nas zwaliły z nóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 17.10.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Witam wszystkich praktycznych, Byłem ostatnio na budowie u klienta i mam trzy spostrzeżenia: 1. Ściana kolankowa - podniósł ją o dwa pustaki. Zrobiłbym tak samo. Nie wyobrażam sobie skosów jakie powstaną po wybudowaniu wg. projektu. 2. Balkon przy dwóch sypialniach - dalej się zastanawiam. W każdym razie z zewnątrz wygląda nawet ok. 3. Świetlik - to był praktyczny 1 bez okna na klatce (ze względu na szerokość działki) W praktycznym 3 też nie ma okna. Gość zamontował świetlik dachowy (chyba jakoś tak się to nazywa) rura średnicy ok. 60cm idąca przez strych prosto na dach. Efekt porażający. A nie było jakoś słonecznie na zewnątrz. Polecam szczególnie praktycznym 3 i 4. Edytowane 17 Października 2011 przez grigo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 17.10.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Zaryl Widzę, że dużo styropianu planujesz na podłogę. Można wiedzieć ile? Niestety umknęło Ci ocieplenie (tak mi się wydaje, bo zdjęcie nie za duże) przestrzeni między dachem, a ścianą frontową lukarny. Po jej bokach widzę jakieś styro, ale z frontu nie ma. I dlaczego rynna na lukarnie jest tylko po prawej stronie, a po lewej nie miejski Na podłogę daję 15 cm styropianu, a z tym dachem to chyba mam "skopany" cały. To ociepleniem na ścianie lukarny to wykonawca ma jakieś dziwne swoje metody -jak będą robić ocieplenie budynku to od nowa będzie zdejmował te kilka dachówek i dopasowywał do ocieplenia. Rynny po lewej stronie jeszcze nie ma bo zabrakło haków i jej jeszcze nie założył. Natomiast wydaje mi się, że źle wykonali kosz dachowy bo dali blachę koszową pod łaty co pewnie przy dużych opadach czy topniejącym śniegu może skutkować zamakaniem łat. Nie założyli tez pasa nadrynnowego bo ponoć nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 17.10.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Witam wszystkich praktycznych, Byłem ostatnio na budowie u klienta i mam trzy spostrzeżenia: 1. Ściana kolankowa - podniósł ją o dwa pustaki. Zrobiłbym tak samo. Nie wyobrażam sobie skosów jakie powstaną po wybudowaniu wg. projektu. 2. Balkon przy dwóch sypialniach - dalej się zastanawiam. W każdym razie z zewnątrz wygląda nawet ok. 3. Świetlik - to był praktyczny 1 bez okna na klatce (ze względu na szerokość działki) W praktycznym 3 też nie ma okna. Gość zamontował świetlik dachowy (chyba jakoś tak się to nazywa) rura średnicy ok. 60cm idąca przez strych prosto na dach. Efekt porażający. A nie było jakoś słonecznie na zewnątrz. Polecam szczególnie praktycznym 3 i 4. Też bardzo mocno na początku zastanawiałem się nad świetlikiem ale jakoś wyleciało mi to z głowy po twoim poście jestem zdecydowany w 100% , w praktycznym 3 rzeczywiście klatka schodowa robi sie ciemna co do podniesienia ścianki kolankowej to przemyśl to sobie jeszcze, gdzieś na forum były zdjęcia praktycznego 2 z podniesiona ścianka kolankową jak dla mnie ten zabieg strasznie psuje wygląd budynku ale to już kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 18.10.2011 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Witam wszystkich praktycznych, Byłem ostatnio na budowie u klienta i mam trzy spostrzeżenia: 1. Ściana kolankowa - podniósł ją o dwa pustaki. Zrobiłbym tak samo. Nie wyobrażam sobie skosów jakie powstaną po wybudowaniu wg. projektu. O ile zmiany z balkonem i świetlikiem są zapewne do przyjęcia, to podniesienie ściany kolankowej o 2 pustaki (czyli jakieś 50 cm, a to już jest połowa dotychczasowej) wydaje mi się przesadą. Dom stanie się strasznie "stodołowaty" i nieproporcjonalny. W takiej konfiguracji również okna dachowe będą dość wysoko od podłogi. Ale i tak każdy zrobi jak będzie chciał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 19.10.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Mój znajomy wykańcza dom 130m2. Chcąc zaoszczędzić trochę kasy postanowił zabrać z mieszkania (60m2) w którym dotychczas mieszkał meble. W żadnym pokoju na poddaszu nie zmieścił ani jednej szafy ze względu na skosy zaczynające się 50cm od podłogi. Układ w tym domu jest dużo gorszy przez dach czterospadowy i antresole która zabiera miejsce na poddaszu, ale skosy od 50cm nad podłogą wydają mi się jakimś nieporozumieniem. Warto się zastanowić a najlepiej zobaczyć u kogoś na żywo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 19.10.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 grigo, 50 cm ściany kolankowej to owszem mało, ale Praktyczny ma jej wg. projektu 104cm licząc już z podłogą (zerknij na przekrój D-D, rys. A-06). Każda szafka o standardowej wys. 85 cm czy biurko tam wejdzie. I jeszcze dodając (jak sugerujesz) dodatkowe 50 cm, to wyszłoby, że co poniektóre niższe osoby miałyby murłatę na wysokości oczu. Ja osobiście takiego Praktycznego nie akceptuję, ale mamy demokrację (choć niektórzy mówią co innego ) więc "wolnoć Tomku w swoim domku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hitmebaby 20.10.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Tąąąątaratąąąąą Koniec SSO Yuuuupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts