Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

grigo IMHO podniesienie ścianki kolankowej przy tym projekcie to wizualna katastrofa, zastanów się czy funkcjonalność to zrekompensuje, bo w takim domku przyjdzie później mieszkać parę lat. Zresztą jak podał miejski, w praktycznym z wysokością skosów naprawdę jest nieźle. Wcześniej brałem pod uwagę project Rebeca i tam wogóle nie było ścianki kolankowej i do tego dach kopertowy, ale i tak szczerze wołałbym meble na zamówienie...

Jeśli chodzi o balkon przy sypialniach (rozumiem że zastanawiasz się aby dodać), to oczywiście kwestia indywidualna. Jednak osobiście mieszkam od lat w domkach i z mojego doświadczenia mając na paterze możliwość wyjścia na trawkę, wątpię czy będziesz z nich korzystać. W obecnym domu na balkonie byłem w tym roku może 2 razy, przydaje się aby powiesić na nim kwiatki i wywietrzyć pościel... Jednak to kwestia mocno indywidualna...

Ze świetlikiem to fajna sprawa, brałem wcześniej pod uwagę projekt z klatką bez okna i też planowałem taką opcję...

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś w naszym domu po raz pierwszy został rozpalony kominek wkład to Spartherm Varia 2Rh 4S na żywo wkład prezentuje się dużo lepiej niż na zdjęciach montaż Centrum Komina.

http://img651.imageshack.us/img651/3107/89273991.jpg

kominek full wypas!

zdradzisz koszty wraz z montażem?

Witam wszystkich "praktycznych" - jestem nowy na forum, ale śledzę Wasze spostrzeżenia i uwagi od prawie roku i postanowiłem w końcu dołączyć bo przyszedł już czas. Miesiąc temu ruszyła u mnie budowa domu PRAKTYCZNY 3 - lustrzane odbicie (zalany jest fundament oraz wyciągnięty budynek do poziomu zero, zabezpieczony i pozostawiony na zimę). Planowane kolejne etapy budowy to wiosna 2012r, Nie zdecydowałem jeszcze z jakiego materiału będę wznosił zewnętrzne ściany, rezygnuję z kominka z płaszczem wodnym, zdezydowany jestem na wentylację mechaniczną z

rekuperatorem. Czy ktoś może podzielić się własną sugestią odnośnie materiału - czy cegła ceramiczna podana przez pracownię "Domy z wizją" to dobry materiał i co należy uwzględnić przy wznoszeniu ścian budynku i które kominy można likwidować stosując wentylację mechaniczną - jak prowadzić przewody aby były najmniej widoczne. Będę ogrzewał budynek gazem i chyba w pomieszczeniach gdzie będzie kocioł gazowy oraz kuchnia gazowa przewody kominowe muszą zostać. Posiadam projekt wentylacji mechanicznej zakupiony w pracowni projektowej DW ale czekam na praktyczne wskazówki. Jeżeli ktoś buduje taki dom lub inny "Praktyczny" w woj. lubelskim i ma już chociaż stan surowy zamknięty to chętnie bym zobaczył wnętrze jezeli można. Pozdrawiam wszystkich i proszę o podpowiedzi.

Praktyczny Paweł nareszcie ktoś z rekuperacją w praktycznym :]

O ile pamiętam, przy ogrzewaniu gazem musisz stosować zrównoważoną wentylację nawiewno-wywiewną, nie powinno się jej za bardzo łączyć z grawitacyjną. Ale doczytaj na forum muratora, ja planuje PC + indukcję, więc nie skupiałem się na tym za bardzo... Przy małym piecu kondensacyjnym możesz spróbować zlikwidować komin w kotłowni, niestety pozostaje drugi dla kominka...

Wybrałeś już może jakiś rekuperator? Ja po lekturze forum muratora jestem nastawiony na jan-gaz z wentylatorami prądu stałego i wymiennikiem przeciwprądowym

http://jan-gaz.com.pl/Cennik_i_oznaczenia_central

Btw jaką masz opinię na temat projektu WM z DzW? Wcześniejsze opisy w tym wątku nie były zbyt optymistyczne...

Witam wszystkich "praktycznych" - jestem nowy na forum, ale śledzę Wasze spostrzeżenia i uwagi od prawie roku i postanowiłem w końcu dołączyć bo przyszedł już czas. Miesiąc temu ruszyła u mnie budowa domu PRAKTYCZNY 3 - lustrzane odbicie (zalany jest fundament oraz wyciągnięty budynek do poziomu zero, zabezpieczony i pozostawiony na zimę). Planowane kolejne etapy budowy to wiosna 2012r, Nie zdecydowałem jeszcze z jakiego materiału będę wznosił zewnętrzne ściany, rezygnuję z kominka z płaszczem wodnym, zdezydowany jestem na wentylację mechaniczną z

rekuperatorem. Czy ktoś może podzielić się własną sugestią odnośnie materiału - czy cegła ceramiczna podana przez pracownię "Domy z wizją" to dobry materiał i co należy uwzględnić przy wznoszeniu ścian budynku i które kominy można likwidować stosując wentylację mechaniczną - jak prowadzić przewody aby były najmniej widoczne. Będę ogrzewał budynek gazem i chyba w pomieszczeniach gdzie będzie kocioł gazowy oraz kuchnia gazowa przewody kominowe muszą zostać. Posiadam projekt wentylacji mechanicznej zakupiony w pracowni projektowej DW ale czekam na praktyczne wskazówki. Jeżeli ktoś buduje taki dom lub inny "Praktyczny" w woj. lubelskim i ma już chociaż stan surowy zamknięty to chętnie bym zobaczył wnętrze jezeli można. Pozdrawiam wszystkich i proszę o podpowiedzi.

Witam

Ja zlikwidowalem cały komin z kotłowni i kanały wentylacyjne z komina w kuchni. Piec będzie kondensacyjny gazowy z rura powietrzno-spalinową przez ścianę. W kotłowni wentylacja zrownowazona, nawiw, wywiew. Rekuperator raczej Brink Renovent. Umowa podpisana w grudniu montaż wentylacji mechanicznej.

Witam

Ja zlikwidowalem cały komin z kotłowni i kanały wentylacyjne z komina w kuchni. Piec będzie kondensacyjny gazowy z rura powietrzno-spalinową przez ścianę. W kotłowni wentylacja zrownowazona, nawiw, wywiew. Rekuperator raczej Brink Renovent. Umowa podpisana w grudniu montaż wentylacji mechanicznej.

Można spytać jak masz rozwiązany okap w kuchni?

Tez brałem pod uwagę Brinka, centralka ma bardzo dobre opinie, jedynie wymiennik ciepła ma plastikowy...

Witam,

Czy moglibyście doradzić czy lepiej deskować dach czy nie? Do tej pory myśleliśmy o położeniu tylko membrany ale im bliżej podjęcia decyzji tym większy mętlik w głowie co będzie lepsze :(

Dzięki

Pozdrawiam

Witam

Ja osobiście tez miałem ten dylemat deski i papa czy membrama, zdecydowaliśmy sie deskowac, dach jest sztywniejszy i pewniejszy tj. Szczelniejszy, znajomym membrama Przecieka po paru sezonach, i to nie jest jeden dom.

Pozdrawiam

Witam

Okap nie jest podłączony do instalacji rekuperacji, jest zupełnie oddzielnym przewozem wyprowadzony na zewnątrz.

Po opiniach ludzi którzy uzytkuja ten rekuperator od kilku lat, nikt nie narzeka ze coś sie z nim dzieje, wiec mi osobiście to nie przeszkadza ze jest plastikowy, ważne są parametry i wytrzymałość, a znowu temperatury w domu nie są wysokie aby zniszczyły wymiennik