Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyznam, ze spedzilam sporo czasu w necie wyszukujac drzwi wejsciowych i ostatecznie stanelo na firmie Weissner, model D29E. Wykonanie tych drzwi do wysokosci otworu na 232cm to byla kwestia 10% doplaty. Powyzej to juz 25%, dlatego tez uznalam, ze poprzestane na nizszej doplacie:) W sumie cena tych drzwi to ok. 5tys zl, a czas oczekiwania to ok.7-8 tygodni (jaki faktycznie bedzie to czas wkrotce sie mam nadzieje przekonam, bo wlasnie mija 7 tydzien od momentu zamowienia, a drzwi jeszcze nie ma). ponizej link: http://weissner-drzwi.pl/p/1/104/model-d29e--drzwi-zewnetrzne-drewniane-.html

pozdrawiam!

Witam wszystkich "praktycznych" - jestem nowy na forum, ale śledzę Wasze spostrzeżenia i uwagi od prawie roku i postanowiłem w końcu dołączyć bo przyszedł już czas. Miesiąc temu ruszyła u mnie budowa domu PRAKTYCZNY 3 - lustrzane odbicie (zalany jest fundament oraz wyciągnięty budynek do poziomu zero, zabezpieczony i pozostawiony na zimę). Planowane kolejne etapy budowy to wiosna 2012r, Nie zdecydowałem jeszcze z jakiego materiału będę wznosił zewnętrzne ściany, rezygnuję z kominka z płaszczem wodnym, zdezydowany jestem na wentylację mechaniczną z

rekuperatorem. Czy ktoś może podzielić się własną sugestią odnośnie materiału - czy cegła ceramiczna podana przez pracownię "Domy z wizją" to dobry materiał i co należy uwzględnić przy wznoszeniu ścian budynku i które kominy można likwidować stosując wentylację mechaniczną - jak prowadzić przewody aby były najmniej widoczne. Będę ogrzewał budynek gazem i chyba w pomieszczeniach gdzie będzie kocioł gazowy oraz kuchnia gazowa przewody kominowe muszą zostać. Posiadam projekt wentylacji mechanicznej zakupiony w pracowni projektowej DW ale czekam na praktyczne wskazówki. Jeżeli ktoś buduje taki dom lub inny "Praktyczny" w woj. lubelskim i ma już chociaż stan surowy zamknięty to chętnie bym zobaczył wnętrze jezeli można. Pozdrawiam wszystkich i proszę o podpowiedzi.

Praktyczny Paweł

my budujemy pod Lublinem Praktycznego 3 i mamy już stan surowy otwarty. Właśnie czekamy na montaż okien. Jesli masz ochotę na wycieczkę to zapraszamy :-)

witam .

Jestem zainteresowana nabyciem projektu praktyczny 3 .

śledzę to forum od dłuższego czasu no i w związku z tym są też pytania do "WAS" doświadczonych w bojach.

Jedno z pytań najbardziej mnie nurtującego to wentylacja mechaniczna TAK czy NIE.

Z tego co do tej pory zdołałam się dowiedzieć to dobra rzecz zimą , bezsensowna latem no i stosunek kosztów wykonania do oszczędności wychodzi kiepsko, czyli za 20, lat się nie wróci .Wiem że są osoby które się zdecydowały na taką wentylacje, można prosić o podanie argumentów za lub przeciw!?

A jeszcze jedno ,kilka razy gdzieś przeczytałam czy też usłyszałam że projekt WM z rekuperatory.pl krótko mówiąc jest kiepski.

Dobrą firmą ponoć jest BARTOSZ w sprawach rekuperacji i wentylacji!!

pozdrawiam i proszę o opinie :)

Myszka26 na WM nie należy patrzeć czy i kiedy się zwróci, tylko bardziej czy chcesz mieć zawsze czyste i świeże powietrze i za to zapłacić...

Z tego co do tej pory zdołałam się dowiedzieć to dobra rzecz zimą , bezsensowna latem

dlaczego bezsensowna latem? rozumiem że latem można otworzyć okna itp. ale bez tego to właśnie latem wentylacja grawitacyjna praktycznie nie działa. Do tego z WM nie ma np. problemów z komarami, można bardzo szybko usunąć "mocny" zapach np. po smażeniu, w łazience szybciej usunąć wilgoć po kąpieli i z mokrych ręczników... a GWC może dodatkowo wspomóc aby dom się tak szybko nie nagrzewał...

Koszt WM jest bardzo różny i w wycenach na ogół nie mały, z drugiej strony można go nieco obniżyć usuwając kominy wentylacyjne, a jeśli ktoś ma choć trochę zdolności manualnych, to rozłożenie rur samemu również nie powinno być strasznym wyzwaniem. Do tego nie trzeba od razu kupować najdroższej centralki, na rynku dobrymi opiniami cieszą się choćby jan-gaz czy brink renovent...

minusy? np. znalezienie w swojej okolicy firmy, która za rozsądne pieniądze będzie potrafiła dobrze wykonać taką wentylację :]

btw np. tutaj jest ciekawy choć niezbyt "krótki" wątek na ten temat

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!

sporo ciekawych informacji w skrócie jest też na stronach jan-gaz

http://jan-gaz.com.pl/rekuperatory_0_Przeznaczenie_urzadzenia

osobiście polecam się zapoznać bliżej z tematem, skalkulować z budżetem i podjąć odpowiednią dla siebie decyzję...

Witam.

My jestesmy zdecydowani na zakup projeku z pracowni DzW - Praktyczny 4.

Przeczytalismy wszystkie Wasze cenne wskazowki.

Palnujemy nieco zmian szegolnie na pietrze - ale o tym pozniej.

Dom bedziemy budowac w Nysie - woj. Opolskie. Budowe chcemy zaczac we wrzesniu 2012 - SSO.

Czy ktos z szanownych uzytkownikow forum buduje Praktycznego 1-4 w kokolicach Dolnego Slaska czy Opolskiego?? Wiadomo. ze projekt - projektem a jesli istniala by taka mozliwosc - chetnie zobaczylibysmy jak wyglada "na zywo" ;-) ...

Mamy wycene SSO - 170 tysi.

Planujemy ogrzewanie gazowe.

No i te wszystkie uwagi, ktore piszecie o wentylacji, proucentach okiem - ktore w naszych projektach sa dosc duze - ale jednoczesnie stanowia piekny element dekoracyjny !! - sa nieywzkle cenne !! :)

Pozdawiam :) m.

witam .

Jestem zainteresowana nabyciem projektu praktyczny 3 .

śledzę to forum od dłuższego czasu no i w związku z tym są też pytania do "WAS" doświadczonych w bojach.

Jedno z pytań najbardziej mnie nurtującego to wentylacja mechaniczna TAK czy NIE.

Z tego co do tej pory zdołałam się dowiedzieć to dobra rzecz zimą , bezsensowna latem no i stosunek kosztów wykonania do oszczędności wychodzi kiepsko, czyli za 20, lat się nie wróci .Wiem że są osoby które się zdecydowały na taką wentylacje, można prosić o podanie argumentów za lub przeciw!?

A jeszcze jedno ,kilka razy gdzieś przeczytałam czy też usłyszałam że projekt WM z rekuperatory.pl krótko mówiąc jest kiepski.

Dobrą firmą ponoć jest BARTOSZ w sprawach rekuperacji i wentylacji!!

pozdrawiam i proszę o opinie :)

Miałem podobny dylemat ostatecznie zrezygnowałem. Zrobił bym jeżeli bym inwestował w dom pasywny - taki z prawdziwego zdarzenia. Moim zdaniem żeby to miało sens musisz naprawdę mieć projekt , materiały i wykonawcę, który Ci potrafi zrobić taki dom no i istotne jest też źródło ogrzewania - jeżeli będzie to jakieś źródło niskotemperatórowe np. pompa ciepła+instalacja podłogówki w całym domu to ma to większy sens niż przy gazie i mieszanej instalacji. Ja postawiłem na umiarkowaną energooszczędność kierując się rachunkiem ekonomicznym przy doborze urządzeń i materiałów. Trzeba to dobrze przemyśleć bo choć to może być fajne to wcale nie musi takie być jeżeli nie spełni swojej funkcji.

pozdrawiam

witam, fajnie ze ktos odezwal sie z okolic nysy.moja zona z tamtad pochodzi i czesto tam bywamy.my rowniez budujemy dom praktyczny 4 w Bielawie woj dolnośląskie 80km od Nysy. jestesmy na etapie zakonczonych fundamentow,koszt 51 tys zl za calosc. teraz na wiosne 2012 planujemy rozpoczac budowe SSO.. jesli chcecie mozemy wam wyslac zdjecia na maila.pozdrawiamy Edytowane przez pawel1981
blad

Witam, buduję Praktycznego 4 w Małopolsce. Aktualnie jestem na etapie szalowania stropów. Domek jest z poczciwego ale dobrego MAXa uznałem, że nie ma sensu przepłacać za Wienerbergera skoro ściana na Maxie jest tak samo ciepła jak kilka tysięcy droższy Phorotherm.

Jak do tej pory jestem mocno zadowolony z materiału i projektu - to będzie świetny domek.

Witam wszystkich. Budujemy praktycznego 3 pod Łodzią. Jesteśmy na etapie zamawiania dachówki - tegalit i tu pojawia się pytanie, czy konieczne są dachówki wentylacyjne, albo inaczej czy w ogóle ktoś je kładł na dachu praktycznego? Stosowaliście też taśmę Metalroll, która podobno jest jedyna, która się sprawdza przy tegalicie?

My nie zdecydowaliśmy się na deskowanie dachu, będzie tylko membrana, przy tych spadkach dachu mam nadzieję, że wystarczy.

Witam wszystkich. Budujemy praktycznego 3 pod Łodzią. Jesteśmy na etapie zamawiania dachówki - tegalit i tu pojawia się pytanie, czy konieczne są dachówki wentylacyjne, albo inaczej czy w ogóle ktoś je kładł na dachu praktycznego? Stosowaliście też taśmę Metalroll, która podobno jest jedyna, która się sprawdza przy tegalicie?

My nie zdecydowaliśmy się na deskowanie dachu, będzie tylko membrana, przy tych spadkach dachu mam nadzieję, że wystarczy.

My nie stosowalismy dachowek wentylacyjnych.

Witam wszystkich. Budujemy praktycznego 3 pod Łodzią. Jesteśmy na etapie zamawiania dachówki - tegalit i tu pojawia się pytanie, czy konieczne są dachówki wentylacyjne, albo inaczej czy w ogóle ktoś je kładł na dachu praktycznego?

Mam dachówek wentylacyjnych znacznie więcej niż miejski - razem około 16.

Uważam, że są potrzebne, chłodzi zawsze dachówkę od dołu, nie przepali się.

witam, fajnie ze ktos odezwal sie z okolic nysy.moja zona z tamtad pochodzi i czesto tam bywamy.my rowniez budujemy dom praktyczny 4 w Bielawie woj dolnośląskie 80km od Nysy. jestesmy na etapie zakonczonych fundamentow,koszt 51 tys zl za calosc. teraz na wiosne 2012 planujemy rozpoczac budowe SSO.. jesli chcecie mozemy wam wyslac zdjecia na maila.pozdrawiamy

Super !!

Budujecie sami ?... - to znaczy sami kupujecie poszczegolne rzeczy ?

My calosc SSO zlecilismy firmie, stad taka kwota, ale dowiadywalismy sie w paru firmach i rozpietosc jest ogromna !! ...

Jakie przewidujecie ogrzewanie ?

Pafka73 - dzieki za wyjasnienia... bo rowniez jestesmy na etapie zastanawiania sie nad wentylacja mechaniczna ... i tez szukam za i przeciw ...

Moze bardziej przemawiaja do nas solary ... co Wy na to ?

bacardi masz racje z zapachami z kuchni , tylko problem w tym ze WM już wiem prawie na pewno że się nie wróci ale czy zauważysz jej zalety.

Tak analizując to więcej niż 50% życia jesteś poza domem (w pracy) to co jesteś w domu to pracujesz wokół swojego domu ( zakładając lato to nawet w wolne dni jak jest piękna pogoda to wszyscy uciekają do słońca) jedynie to wieczorne godziny jak po całym dniu wracasz do domu.

Co do zmniejszenia temperatury w domu latem to jak mnie poinformował przedstawiciel BARTOSZA można zapomnieć bo aby tak było to nie malezy robić WM tylko klime. Co do GWC to też mam mieszane uczucia słyszałam że z czasem może być problem z świeżością wdmuchiwanego powietrza.

Według mnie to jeśli robić to zamówić projekt w konkretnej firmie od WM , porem można u nich dalej idąc zamówić wykonanie lub samemu robić ( ale co wtedy z gwarancją). Złoty środek to chyba zrobienie instalacji aby w przyszłości nie kuć ścian a w przyszłości ewentualnie dolupić najdroższy w tym wszystkim rekuperator, tylko pojawia się pytanie czy zaryzykować i nie robić kominów wentylacyjnych!!?? :)

Super !!

Budujecie sami ?... - to znaczy sami kupujecie poszczegolne rzeczy ?

My calosc SSO zlecilismy firmie, stad taka kwota, ale dowiadywalismy sie w paru firmach i rozpietosc jest ogromna !! ...

Jakie przewidujecie ogrzewanie ?

Pafka73 - dzieki za wyjasnienia... bo rowniez jestesmy na etapie zastanawiania sie nad wentylacja mechaniczna ... i tez szukam za i przeciw ...

Moze bardziej przemawiaja do nas solary ... co Wy na to ?

pracownia DZW udostępnia takie ciekawe narzędzie zobaczcie sami co Wam dadzą solary :)

Na nowej stronie: http://www.projektyzwizja.pl - przy każdym projekcie w prawym menu - "kalkulator energetyczny":