Myszka26 07.11.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 pafka73 no wiesz chwyt marketingowy, kliknij wybierz pozmieniaj i ooo ile mniej płacimy za prąd , ogrzewanie, wodę itp. Ja też jestem zwolenniczką solau al e z czasem coraz mniej , dlaczego? Koszty wykonania w stosunku do zaoszczędzonej wody ( wracanie kosztów 20 -30 lat) a gdzie serwis naprawy itp. Mam znajomego co wykańcza dom jeszcze nie mieszka a to już jakiś czujnik nawalił a to trzeba przykryć solar do gotuje wodę ( bo mało używał). Coraz częściej jestem zdania że tani dom i oszczędności to prosty dom bez cudów techniki awaryjnych cudów techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 08.11.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 bacardi masz racje z zapachami z kuchni , tylko problem w tym ze WM już wiem prawie na pewno że się nie wróci ale czy zauważysz jej zalety. powiem tak, przerabialem temat pojawienia się wykwitów na ścianach za szafami i alergenów w powietrzu po kilkunastu latach od wybudowania zbyt szczelnego domu z wentylacją grawitacyjną, od tej pory patrze na to inaczej niż przez pryzmat oszczędności... Co do zmniejszenia temperatury w domu latem to jak mnie poinformował przedstawiciel BARTOSZA można zapomnieć bo aby tak było to nie malezy robić WM tylko klime. tak, dlatego napisałem jedynie opóźnić nagrzanie domu No i warto wybrać centralkę z pełnym bypassem automatycznym, aby w chłodniejsze wieczory powietrze nie szło przez wymiennik... Co do GWC to też mam mieszane uczucia słyszałam że z czasem może być problem z świeżością wdmuchiwanego powietrza. Można zrobić glikolowe GWC i wg informacji jakie wyczytałem problem wówczas nie występuje... Według mnie to jeśli robić to zamówić projekt w konkretnej firmie od WM , porem można u nich dalej idąc zamówić wykonanie lub samemu robić ( ale co wtedy z gwarancją). Złoty środek to chyba zrobienie instalacji aby w przyszłości nie kuć ścian a w przyszłości ewentualnie dolupić najdroższy w tym wszystkim rekuperator, tylko pojawia się pytanie czy zaryzykować i nie robić kominów wentylacyjnych!!?? Sam rozważam właśnie wykonanie instalacji samemu wg projektu... Mam też znajomego który zrobił wentylację właśnie bez centralki i zamontował ją dopiero po kilku latach, tak też można, tylko trzeba przewidzieć odpowiednio dużo miejsca na centralkę... I tak na koniec żeby nie było zbyt pozytywnie... Sam również mam wątpliwości jak to wyjdzie, za parę lat jak wybuduję i przetestuję to mogę się w pełni wypowiedzieć Centralka i rury od niej wychodzące zajmują sporo miejsca które trzeba wygospodarować i poukrywać rury, źle wykonana może szumieć lub działać niewydajnie, wymiennik w rekuperatorze w skrajnych przypadkach może zamarzać itp... Dlatego decyzję trzeba podjąć samemu, ja jednak myślę że warto i mam nadzieję że się nie zawiodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1981 09.11.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 budowe zlecilismy firmie z naszych okolic niedlugo bede mial wycene sso bez fundamentamentow ktore juz posiadamy nad ogrzewaniem caly czas sie zastanawiamy bedzie pompa ciepla lub gazowe w obu przypadkach bedzie podlogowka pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plebus 10.11.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Witam wszystkich, jestem również wielbicielką domów z wizją. My wybudowaliśmy Doskonałego. Zajrzałam na Wasze forum, bo w lokalnej gazecie (Express) znalazłam ogłoszenie o sprzedaży Praktycznego 2, Grotniki/Ustronie, cena wjściowa 699tys, dla zainteresowanych ogłoszenie można również znaleźć na http://www.gratka.pl Pozdrawiam i życzę szybkich i bezproblemowych inwestycji:) K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 12.11.2011 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Cena powala powiem szczerze aczkolwiek ogłoszenia na gratce jakoś nie mogę znaleźć. Czyżby poszedł?Plebus bardzo podoba mi się Wasz domek, ale niestety stać nas tylko na praktycznego. Aczkolwiek moi znajomi budują w/g Twojego projektu, mają już SSZ, więc czasami będę rozkoszowała się bryłą doskonałego. Edytowane 12 Listopada 2011 przez żona m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uchaha 12.11.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Witam wszystkich, jestem również wielbicielką domów z wizją. My wybudowaliśmy Doskonałego. Zajrzałam na Wasze forum, bo w lokalnej gazecie (Express) znalazłam ogłoszenie o sprzedaży Praktycznego 2, Grotniki/Ustronie, cena wjściowa 699tys, dla zainteresowanych ogłoszenie można również znaleźć na http://www.gratka.pl Pozdrawiam i życzę szybkich i bezproblemowych inwestycji:) K. W Expressie chyba wrzucili zdjęcie praktycznego jako rozpoczęcie działu ze sprzedażą domów. Chyba nie jest na sprzedaż ten domek. Na gratce go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luppo 12.11.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Jest tutaj http://dom.gratka.pl/tresc/402-9943787-lodzkie-ustronie.html#df00d3ee7738bedc,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uchaha 12.11.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Faktycznie, cena straszna, 700 m2 działka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 12.11.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 eeeeee tam na żółto otynkowany i balchodachówka. Cały urok tego domu w dachówce płaskiej a tu dowalili falowana, brązową blachę. Cena niebotyczna. I portfenetry takie jakieś wysokie i nie szklane, tylko rury zwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 13.11.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) eeeeee tam na żółto otynkowany i balchodachówka. Cały urok tego domu w dachówce płaskiej a tu dowalili falowana, brązową blachę. Cena niebotyczna. I portfenetry takie jakieś wysokie i nie szklane, tylko rury zwykłe. i do tego ten wykusz bez bocznych okien wygląda jakoś ociężale jak przybudówka... no i duże okno z tyłu po środku ściany dziwnie wygląda... Jak ktoś kiedyś napisał, projekty z DzW ładnie wyglądają na wizualizacjach, ale każde odstępstwo powoduje że sporo tracą... Edytowane 13 Listopada 2011 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 14.11.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 dokladnie, najmniejsza nawet zmiana kolorystyki powoduje , ze całość wygląda tak bardzo pospolicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 14.11.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 właśnie dlatego my trzymamy się w miare wiernie projektu - i elewację też planujemy zgodnie z projektem. Tymczasem nadal czekamy na okna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 14.11.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Czy dokonywaliście zmian w układzie górnych łazienek w praktycznym (tutaj w zasadzie od 1 do 4 w każdym projekcie jest ten sam układ)? Jest to dla nas chyba jedyna pozycja która niezbyt odpowiada nam w projekcie. Większa łazienka jest odcięta dla pozostałej części domowników, dla których zostają w takim układzie raczej same natryski, a do tego połączenie wilgoci z łazienki z garderobą jakoś mi się nie widzi... Raczej na pewno chcemy odciąć wejście od strony garderoby, natomiast co do reszty, to zastanawiamy się nad reorganizacją z wydzieleniem jednej mniejszej łazienki jako pralnio-suszarni lub też połączenie ich w jedną dużą, jednak jakoś brakuje nam póki co pełnej koncepcji... Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli podzielicie się własnymi przemyśleniami i pomysłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 14.11.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 monia.d my również sie staramy zgodnie z projektem.....nawet bramę mamy taką jak na wizualizacji, choć każdy się dziwił, czemu nie pod kolor drzwi, okien, podbitki? Bacardi, my połączyliśmy górne łazienki w jedną dużą. Mamy w niej dwa okna i wyjście na balkonik nad wykuszem. Nie mamy dojścia od strony sypialni, zamiast dwóch malych mamy jedną sporą. Praktyczny jest zbyt mały na 3 łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lapablo 15.11.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam wszystkich sympatyków Praktycznego. Po wielokrotnych wizytach tego forum postanowiłem się wreszcie zarejestrować. Jesteśmy w trakcie budowy Praktycznego 2. My również zdecydowaliśmy się na połączenie dwóch łazienek na piętrze w jedną dużą - opłacało się, jej obecna powierzchnia robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hitmebaby 15.11.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Czy dokonywaliście zmian w układzie górnych łazienek w praktycznym (tutaj w zasadzie od 1 do 4 w każdym projekcie jest ten sam układ)? Owszem są zmiany. Mamy P3 zrobiony na P4 i zrobiliśmy to tak. 1. Na dole wejście do łazienki/toalety zrobiliśmy od strony wiatrołapu - pozbyliśmy się prysznica - została sam kibelek z umywalką 2. Na górze w miejscu gdzie jest garderoba i łazienka zrobiliśmy jedną dużą łazienkę, z prysznicem, wanną narożną, sauną 3. Garderobę wydzieliliśmy z pomieszczenia nad garażem - trochę musieliśmy na garażu podnieść ścianę kolankową, aby można było zrobić swobodne przejście z sypialni właśnie do tej garderoby. 4. Druga łazienka jest bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 15.11.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 my też planujemy bramę w kolorze szarym żona.m czy macie już kuchnię? o ile się nie mylę podobnie jak ja planujecie zabudowę na całej ścianie. Wstawialiście kiedyś zdjęcie projektu ale nie moge go teraz znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 15.11.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 monia jeszcze nie mamy, bo dopiero będzie się tam robić podłoga, mamy trochę opóźnienia z powodu zmiany ekipy wykończeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 15.11.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ma ktoś z budujących Praktycznego 3,4 zrobione z przodu schody z donica jak tak to bardzo proszę o fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 15.11.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Dzięki za informacje co do łazienek, prawdę mówiąc też najbardziej zaczyna do nas przemawiać połączenie w jedna duża bez wejścia od garderoby... A możecie się jeszcze podzielić jakimiś szkicami układu w tak połączonej łazience? będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts