Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o ile się nie mylę podobnie jak ja planujecie zabudowę na całej ścianie.

nie boicie się że kuchnia stanie się nieco przyciężka przy pełnej zabudowie ściany? Kuchnia w praktycznym jest dość specyficzna, dość mała i wąska, taka zabudowa IMHO może nieco zaburzyć geometrię...

My na razie podchodziliśmy do tematu bardzo pobieżnie i jeszcze bez rozrysowania wszystkich modułów i wizyty u projektanki, ale o ile się uda, to plan jest taki aby zachować lekkość z wizualizacji... Osobiście myślałem nad przerzuceniem płyty grzewczej z zgrabnym pochłaniaczem na drugą stronę z odstępem za lodówkę, a z drugiej strony zostawić lekką zabudowę wiszącą i np. wykorzystać asymetrię choćby do podwieszenia mikrofali pod rządem szafek... Minus, że piekarnik musiałby zostać na dole, ale zostają duże blaty robocze z dość dobrym dostępem i tak bez głębszej analizy pakowność wydaje się nie mniejsza niż obecnie mamy w nieco większej kuchni...

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Owszem są zmiany. Mamy P3 zrobiony na P4 i zrobiliśmy to tak.

1. Na dole wejście do łazienki/toalety zrobiliśmy od strony wiatrołapu - pozbyliśmy się prysznica - została sam kibelek z umywalką

2. Na górze w miejscu gdzie jest garderoba i łazienka zrobiliśmy jedną dużą łazienkę, z prysznicem, wanną narożną, sauną

3. Garderobę wydzieliliśmy z pomieszczenia nad garażem - trochę musieliśmy na garażu podnieść ścianę kolankową, aby można było zrobić swobodne przejście z sypialni właśnie do tej garderoby.

4. Druga łazienka jest bez zmian.

Czy mógłbyś zapodać zdjęcia z dołu - chodzi mi o wejście do toalety z wiatrołapu.

Dzięki.

nie boicie się że kuchnia stanie się nieco przyciężka przy pełnej zabudowie ściany? Kuchnia w praktycznym jest dość specyficzna, dość mała i wąska, taka zabudowa IMHO może nieco zaburzyć geometrię...

My na razie podchodziliśmy do tematu bardzo pobieżnie i jeszcze bez rozrysowania wszystkich modułów i wizyty u projektanki, ale o ile się uda, to plan jest taki aby zachować lekkość z wizualizacji... Osobiście myślałem nad przerzuceniem płyty grzewczej z zgrabnym pochłaniaczem na drugą stronę z odstępem za lodówkę, a z drugiej strony zostawić lekką zabudowę wiszącą i np. wykorzystać asymetrię choćby do podwieszenia mikrofali pod rządem szafek... Minus, że piekarnik musiałby zostać na dole, ale zostają duże blaty robocze z dość dobrym dostępem i tak bez głębszej analizy pakowność wydaje się nie mniejsza niż obecnie mamy w nieco większej kuchni...

bacardi my zrezygnowaliśmy z okna wychodzącego na drzwi wejściowe, dzięki temu na tej ścianie (lewa) będzie zabudowa a po przeciwnej (prawa) tylko zabudowa dolna, co doda kuchni lekkości.

Witam wszystkich Praktycznych - w szczególności 4 :)

Na wiosnę zaczynam budowę 4 i mam wielka prośbę.

Czy budujący 4 mogą przesłać informacje dotyczące ilości stali i betonu zużytego do SSO.

Płyta tradycyjna lana.

Pozdrawiam

Ja buduję w Małopolsce Praktycznego 4, stali weszło u mnie około 3,8 tony - ławy i strop

Whistle

ile poszlo ci stropianu na ocieplenie praktycznego 2?

bedziesz stosowal elewacje drewniana jak w projekcie czy masz inny plan/pomysl?

Styropianu poszło w sumie 42.5 m3. Co do elewacji to drewno będzie - jutro wchodzi stolarz i będzie działał w tym temacie.

Generalnie nie ma większego sensu odbiegać od wizualizacji, bo można bardzo łatwo zepsuć efekt zamierzony, my zdecydowaliśmy się zrobić elewację tak jak na wizualizacji.

Pozdrawiam!

Whistle, kładziesz drewno na styropianie? Bo ilość m3 sugeruje, że cały dom ociepliłeś styropianem.

Witaj miejski

Tak - cały dom jest ocieplony styropianem. Drewno kładziemy, ale stolarz najpierw zamontuje łaty a do nich deski, tak aby pomiędzy deskami a styropianem była przerwa na wentylacje itd. W tym celu również styropian jest pocieniony w miescu kładzenia drewna (widoczne na zdjęciu), tak aby "wpuścić" deski w ścianę, nic nie będe wystawać, a deski będą "nakryte" od góry.

Kilka fotek z dziś rana :)

2011-11-23 07.28.34.jpg

2011-11-23 07.28.17.jpg

2011-11-23 07.28.51.jpg

2011-11-23 07.28.55.jpg

2011-11-23 07.28.47.jpg