Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy wy macie u siebie betonowe skosy ?

Podłączam się do pytania. Ktoś mi ostatnio doradzał takie rozwiązanie. Zastanawiam się jak się ociepla dach w takim przypadku.

Ja ze swoim praktycznym startuje na wiosnę. Właśnie otrzymałem pozwolenie na budowę :) Zima to czas na znalezienie ekipy do SSO.

Luppo czy była by szansa zwiedzenia wnętrza twojego domu? Będę budował w okolicach Balic.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

whistle fajnie Wam taras wykończyli, ja mam ciągle zgryz z naszym wykończeniem, niby zrobione w/g projektu a szału ni ma. Nie tak to sobie wyobrażałam. Ciągle główkujemy jakby to oblachować jak u was. Tylko my teraz mamy małe pole manewru, bo nie możemy naruszyć tej warstwy z membrany.

luppo każdy czeka na śnieg aby zobaczyć gdzie najlepiej umieścić te płotki.

bacardi widzieliśmy z miejskim i też zastanawiamy się czy to ktoś forumowy.:)

Podłączam się do pytania. Ktoś mi ostatnio doradzał takie rozwiązanie. Zastanawiam się jak się ociepla dach w takim przypadku.

Ja ze swoim praktycznym startuje na wiosnę. Właśnie otrzymałem pozwolenie na budowę :) Zima to czas na znalezienie ekipy do SSO.

Luppo czy była by szansa zwiedzenia wnętrza twojego domu? Będę budował w okolicach Balic.

Skosy robiliśmy z porothermu 11,5, zbrojone stalą i połączone betonem, sam strop jest betonowy.

Ocieplane: styropian 10, siatka, klej i na to można dać jeszcze wełnę.

grigo oczywiście zapraszamy,budujemy po tej samej stronie KR :)

kontakt na priva.

http://www.projektyzwizja.pl/realizacje/praktyczny2/praktyczny2-realizacja-1.html

jakie macie opinie? ogolnie wyglada fajnie okna pozmieniane lekko

ok sorrki widze ze juz bylo dodane

Mi osobiście srednio sie podoba ze względu na parę szczegółów:

1. Dachówka - aż się prosi o płaską...

2. Podbitka dachu na froncie i na tyle wykończona poziomo - wygląda dziwacznie,

3. Troszke szpecące odprowadzenie wody z tarasów - showane w elewację byłoby estetyczniejsze.

Co do klinkieru to wygląda bardzo fajnie, ale wg mnie pół/pół z drewnem jest jednak lepsze :)

No cóż, nad gustami się nie dyskutuje - to tylko moja osobista opinia :)

Troszke szpecące odprowadzenie wody z tarasów - showane w elewację byłoby estetyczniejsze.

A jak to sobie schowane w elewacji wyobrażasz? Rura spustowa to zazwyczaj "80" lub "90". Przy styropianie ok 15 cm, ocieplenia w tym miejscu zostanie 6-7 cm.

To ja już wole tak jak jest, niż spory mostek cieplny. Jak dla mnie odprowadzenie jest OK, tak z resztą jest w projekcie (poza odprowadzeniem z tarasu nad wykuszem, gdzie jest w projekcie łańcuch).

http://www.projektyzwizja.pl/realizacje/praktyczny2/praktyczny2-realizacja-1.html

jakie macie opinie? ogolnie wyglada fajnie okna pozmieniane lekko

ogólnie całkiem ciekawie i wiadomo że łatwiej wytykać co się nie podoba niż samemu zrobić coś fajnego, ale miałbym parę uwag...

- dachówka płaska w tym projekcie IMHO wyglądała by dużo lepiej

- podbicia dachu na płasko trochę średnio pasują

- okna w kuchni rozumiem że wymuszone przez strony świata, ale przód przez to tak sobie wygląda i środek "raczej" gorzej ustawny

- klinkier nawet fajny, ale brak tej gry kolorów i współgrania z wykończeniem stolarki, do tego białe wnęki przy klinkierze jakoś nie do końca mi pasują

- brakuje jednak tych paru charakterystycznych linii/przetłoczeń

- brązowa brama w tym wykończeniu jakoś nie do końca mi leży...

Osobiście ciągle zastanawiam się jakby tutaj uciec od drewna w elewacji, głównie ze względu na uciążliwą pielęgnację co parę lat, ale póki co wizualnie to wciąż niedościgniony wzorzec... :| W oryginale dużą robotę robi gra odcieni szarości z drewnem które się komponuje z wszystkimi wykończeniami przy oknach, myślę że należałoby to jakoś zrównoważyć podczas rezygnacji z drewnianej elewacji...

A jak to sobie schowane w elewacji wyobrażasz? Rura spustowa to zazwyczaj "80" lub "90". Przy styropianie ok 15 cm, ocieplenia w tym miejscu zostanie 6-7 cm.

To ja już wole tak jak jest, niż spory mostek cieplny. Jak dla mnie odprowadzenie jest OK, tak z resztą jest w projekcie (poza odprowadzeniem z tarasu nad wykuszem, gdzie jest w projekcie łańcuch).

Witaj miejski,

My zamontowaliśmy rurę "80" do odpływu z głównej części tarasu (garaż) oraz "50" w pozostałych dwóch punktach (dalsza część tarasu i wykusz jadalniany), wobec czego zostaje nam odpowiednio 70, 100mm i ok 50mm (pocienienie na drewno w wykuszu) izolacji styropianem. Nie uważam, żeby tworzył się "spory" mostek cieplny - tym bardziej, że jest to w ścianie garażowej (70mm izolacji) lub kotłowni (100mm izolacji), raczej nie wpłynie to na ciepłotę domu... W garażu większe straty będą spowodowane bramą. Poza tym na ścianie tylnej garażu przylegającej do pom. gosp. dajemy dodatkowo izolację ze styropianu jako dodatkowe ocieplenie.

Ja mam Praktycznego 1, więc tych spustów jest mniej. Ten z tarasu garażowego (jest tylko jeden) naturalnie łączy się ze spustem z połaci dachu:

DSC00687.jpg

Drugi spust jest znad wykusza i tu już mam zmniejszoną grubość styropianu (elewacja drewniana lub drewnopodobna). Więc wolałbym jednak nie chować go w elewacji.

Oczywiście są plusy chowania spustów - poza wizualnym - jak choćby samo ich ocieplenie poprzez ich ukrycie, co być może uchroni wodę przed zamarzaniem w nich.

Tak więc można i tak i tak, wolność wyboru :D

suflet, czemu nie dobrałaś sobie koloru rynien identycznie do dachówki?

Rynny są w identycznym kolorze (Rheinzink Patyna) jak obróbki blacharskie wokół dachu. Obróbki blacharskie koszy, komina i obicie komina na rąbek stojący będzie w kolorze dachówki (Rheinzink Patyna Grafit). Kolory są kwestią gustu i mi bardziej podoba się wersja z wizualizacji gdzie kolor obróbek wokół dachu/rynny jest jaśniejszy niż kolor dachówki (Creaton Domino Łupek). Dodatkowo kolor bedzie odrobine ciemniejszy gdyż tytan-cynk się spatynuje troche z czasem.