Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szczerze przyznam, że ja jeszcze cen dachówki, kominów i styropianu w świętokrzyskim nie sprawdzałem. Więc ciężko mi ocenić Twoją ofertę. No i u mnie nie będzie jednego komina (tego w pom. gospodarczym).

Ja na razie jestem na etapie wyboru materiału na ściany nośne i chyba będzie to pustak ceramiczny U-220.

Powiedz, czy planujesz u siebie montaż wentylacji mechanicznej. Ja będę ją montował. Mam w związku z tym wstępną wycenę dla "Praktycznego 1". Jeśli byłbyś zainteresowany to podeślę Ci ją na priva.
:p

Witaj,

Jestem zainteresowany wyceną wentylacji mech. Proszę o przesłanie na priva :)

Do Jarrek i Divar

Co do wyceny wentylacji mech:

Jedna z ogólnopolskich firm wyceniła mi kompletną went. mech na kwotę ok 21 tys.

W wycenie znalazły się: rekuperator Aeris Ca 350 z podstawowym sterowaniem, 14 punktów wentylacyjnych, sztywne przewody.

Zapotrzebowanie powietrza dla "Praktycznego1" to ok 300 m3/h. Dla "Praktycznego2" chyba będzie podobnie ponieważ on ma tylko powiększony garaż.

Do Jarrek i Divar

Jedna z ogólnopolskich firm wyceniła mi kompletną went. mech na kwotę ok 21 tys.

W wycenie znalazły się: rekuperator Aeris Ca 350 z podstawowym sterowaniem, 14 punktów wentylacyjnych, sztywne przewody.

Zapotrzebowanie powietrza dla "Praktycznego1" to ok 300 m3/h. Dla "Praktycznego2" chyba będzie podobnie ponieważ on ma tylko powiększony garaż.

21 tyś to chyba trochę dużo, chociaż sprawidziłem i sam rekuperator Aeris Ca 350 to koszt od 9tyś w górę. Sądziłem, że całość będzie kostowała ok 12-15tyś.

Do Jarrek i Divar

21 tyś to chyba trochę dużo, chociaż sprawidziłem i sam rekuperator Aeris Ca 350 to koszt od 9tyś w górę. Sądziłem, że całość będzie kostowała ok 12-15tyś.

Nie mam jeszcze projektu. Powinien dotrzeć w ciągu kilku dni. Czy stosując wentylację mech. można zrezygnować z ktoregoś komina?

Gdy stosujesz went mechaniczną możesz zrezygnować ze wszystkich kominów wentylacyjnych. W przypadku "Praktycznego1" z żadnego. Jeden komin masz do pieca c.o. a drugi do kominka.

Dokładnie tak. Zwyczajnie nie robisz wentylacji grawitacyjnej i nie budujesz jej szybów. Z tego co pamiętam to miejski nie będzie miał komina w pomieszczeniu gosp. ale to dlatego, że będzie miał pompę ciepła. Inaczej oba kominy są niezbędne ;)

dokladnie jak pisza koledzy jsli robisz wentylacje mechaniczna, to kanaly od wentylacji grawitacyjnej sa zbedne, ja oprocz tego bede stosowal piec gazowy kondensacyjny i mi tez odpada jden komin w pomieszczeniu gospodarczym

dzieki za info dotyczacej wyceny rekuperacji, ja osobiscie sie nie orientowalem ile wynosi to ale zastanawiam sie czy samemu tego nie zrobic, :)

dzieki za info dotyczacej wyceny rekuperacji, ja osobiscie sie nie orientowalem ile wynosi to ale zastanawiam sie czy samemu tego nie zrobic, :)

Czytałem sporo o tym i podobno trzeba brać doświadczoną ekpię. Pozornie to wygląda na prostą sprawę ale w rzeczywistości niestety tak nie jest. Można coś spartolić, a wtedy wentylacja nie bedzie tak wydajna jak trzeba i lipa!

Witam wszystkich,

Bardzo podoba się nam projekt domu Praktyczny 2 z pracowni Domy z Wizją. Po paru tygodniach intensywnych analiz, chyba się jednak na niego nie zdecydujmy....

Powodem jest ten ogromny taras na garażem, który z zastosowaniem 'praktycznym' ma niestety w naszej sytuacji niewiele wspólnego. Taras wypada (w wariancie lustrzanym) u zbiegu dwóch uliczek, na pewno nie będziemy spędzać na nim czasu, taki taras trzeba myć, zamiatać, ODŚNIEŻAĆ (vide obecna zima :)), musi być zbudowany przez doświadczonego fachowca żeby uniknąć przeciekania, pękania w czasie mrozów itd.

Dom jest śliczny więc w związku z tym pytanie: czy ktoś z Was ma jakiś realny pomysł na daptację tego tarasu, przykrycie dachem np i wygospodarowanie stryszku w garażu w ten sposób?

Czy ktoś z Was ma może doświadczenie w eksploatacji takiego tarasu w polskich warunkach atmosferycznych?

Gdyby to była słoneczna Italia, nie zastanawiałbym się ani chwili :)

Pozdrawiamy,

M&M

Witam wszystkich,

Bardzo podoba się nam projekt domu Praktyczny 2 z pracowni Domy z Wizją. Po paru tygodniach intensywnych analiz, chyba się jednak na niego nie zdecydujmy....

Powodem jest ten ogromny taras na garażem, który z zastosowaniem 'praktycznym' ma niestety w naszej sytuacji niewiele wspólnego. Taras wypada (w wariancie lustrzanym) u zbiegu dwóch uliczek, na pewno nie będziemy spędzać na nim czasu, taki taras trzeba myć, zamiatać, ODŚNIEŻAĆ (vide obecna zima :)), musi być zbudowany przez doświadczonego fachowca żeby uniknąć przeciekania, pękania w czasie mrozów itd.

Dom jest śliczny więc w związku z tym pytanie: czy ktoś z Was ma jakiś realny pomysł na daptację tego tarasu, przykrycie dachem np i wygospodarowanie stryszku w garażu w ten sposób?

Czy ktoś z Was ma może doświadczenie w eksploatacji takiego tarasu w polskich warunkach atmosferycznych?

Gdyby to była słoneczna Italia, nie zastanawiałbym się ani chwili :)

Pozdrawiamy,

M&M

Hej,

No pewnie wszystkim taras od strony wjazdu, a co za tym idzie - drogi, średnio pasuje ale cóż, taki urok praktycznego. Zawsze można uznać taras za kawałek płaskiego dachu ;) Myślę, że jakakolwiek próba zabudowania / zadaszenia tarasu oszpeci całą bryłę, niestety! Ktoś na forum wklejał już ten link pisząc, że to dom podobny do praktycznego i faktycznie w wewnątrz ma podobne rozmieszczenie pomieszczeń, a z zewnątrz zawsze można dodać deskę elewacyjną i klinker i też będzie super. Oto link:

http://www.projekty-domow-z-poddaszem.pl/projekt-domu-DZD2-13132-406.html

Taras wypada (w wariancie lustrzanym) u zbiegu dwóch uliczek, na pewno nie będziemy spędzać na nim czasu, taki taras trzeba myć, zamiatać, ODŚNIEŻAĆ (vide obecna zima :)), musi być zbudowany przez doświadczonego fachowca żeby uniknąć przeciekania, pękania w czasie mrozów itd.

Dlatego też przy odbiorze projektu powiedziano nam aby nic nie kombinować z wykonaniem tarasu, tylko robić to tak jak w projekcie.

Tarasu nie trzeba będzie chyba myć i zamiatać, bo jego wierzchnia warstwa to żwirek. Jest też jeden ogrzewany wpust, który ma chyba za zadanie odprowadzać wodę.

Tarasu nie trzeba będzie chyba myć i zamiatać, bo jego wierzchnia warstwa to żwirek. Jest też jeden ogrzewany wpust, który ma chyba za zadanie odprowadzać wodę.

Więc pozostaje TYLKO odśnieżanie :D, co biorąc pod uwagę obecną zimę, będzie sportem ekstremalnym - szególnie odśnieżanie nawierzchni żwirowej :) Oczyma wyobraźni już widzę siebie targającego łopatę do śniegu przez sypialnię itd...

Kurcze nie wiem, bardzo mi się ten dom podoba, nie mogę też znaleźć nic sensownego żeby go zastąpić. Poszukam jednak jeszcze parę dni zanim podejmę decyzję a wszystkim tym którzy już to zrobili i zakupili Praktyczny 1 lub 2, serdecznie gratuluję i kibicuję w budowie.

Pozdrawiam