żona m 29.11.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 no dla nas to złe rozwiązanie, wolimy co widać na fotkach naszego Praktycznego, gdy wszystko jest w jednym kolorze tzn: obróbka blacharska, rynny, dachówka. No ale to kwestia gustu jednak..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 29.11.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Jeśli ktoś posiada projekt WM inny niż z DzW i byłby skłonny się wymienić informacjami na temat rozmieszczenia rur i anemostatów to bardzo proszę o kontakt na priv. Od jakiegoś czasu przeglądam swój projekt, ogólnie wygląda OK, choć miałbym parę uwag. Natomiast jestem bardzo ciekaw jak to inni rozwiązali i jakie zmiany można jeszcze wprowadzić, szczególnie że przez zimę mam trochę czasu aby się tym pobawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suflet 29.11.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 (edytowane) Obecnie zastanawiam się nad kolorem okien do Praktycznego. W projekcie mowa jest o kolorze w odcieniu ciepłego dębu, zaś elementy drewniane są wykonane z modrzewia pomalowanego olejem Pinucolor H001. Mam w domu puszkę tego oleju i próbkę profilu Moco Rhombo w modrzewiu i na gotowym fragmencie kolor ten ma inny odcień niż bardzo popularne kolory okien typu Złoty Dąb czy Winchester - na dołączonym zdjęciach dobrze to widać. Kolor H001 bardziej przypomina okleinę Oregon (niestety jest to okleina niestandardowa i dostępna za stosunkowo dużą dopłatą) i w związku z tym pytanie jakiego koloru macie okna/rolety oraz czym zamierzacie olejować/malować drewniane elementy elewacji? Edytowane 29 Listopada 2011 przez suflet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uchaha 30.11.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Czy ktoś położył ciemnoszary tegalit na dachu? Jest w tej samej cenie co grafit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 30.11.2011 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 U nas jest ciemnoszary -> link do dziennika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 30.11.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 ...osobiście ciągle zastanawiam się jakby tutaj uciec od drewna w elewacji, głównie ze względu na uciążliwą pielęgnację co parę lat, ale póki co wizualnie to wciąż niedościgniony wzorzec... Ja też kombinuje i szukam rozwiązania, żeby zastąpić drewno na elewacji czymś drewnopodobnym i dziś znalazłem coś takiego http://www.beltecto.pl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uchaha 01.12.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Ładnie wygląda. Ciemnoszary jest w tej samej cenie co grafit? Edytowane 1 Grudnia 2011 przez uchaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek_ww 01.12.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam wszystkich, Na każdym zebraniu jest tak, ze każdy mówi kilka słow o sobie Właśnie planuje budowę Praktycznego 4 w okolicach Skarżyska. Wiem już z czego, mniej więcej wiem jakie przeróbki (właśnie ten przewijający się temat widoku kibelka z salonu). Przewertowałem forum, wiem, że rekuperator (chyba Renovent). Daję sobie spokój z solarami (po wyliczeniach wolę płacić za grzanie, tym bardziej, że w mojej wsi-mieście żadne dopłaty nie wystepują). Mam jednak ciężki zgryz z ogrzewaniem i tu proszę o pomoc tych którzy już wykańczają swój dworek. Planuję piec na paliwo stałe (chyba ekogroszek) + kominek z płaszczem (chyba Makroterm eLKA - trochę drogi, może ktoś ma jeszcze inne narożne w planach ?). Czy ktoś ma podobne rozwiązanie ? Chodzi dokładnie o to czy warto stosować zbiornik buforowy (jeżeli tak to jaki, jest ich trochę). Chciałbym do bufora podpiąć CO + kominek i grzać przy okazji CWU. Może warto jednak zastosować oddzielny zbiornik buforowy + oddzielny zbiornik na CWU. Temat jest wg mnie jednym z ważniejszym przy budowie domu dlatego już teraz (jakieś 8 miesięcy przed budową) chciałbym podpytać "mądrzejszych doświadczeniem". Macie jakieś konkretne modele tych zbiorników ? Aha wstępnie chciałbym podłogówkę dół + góra. Mam nadzieję, że wywód nie długi i proszę o pomoc. PS. Przepraszam za przecinki nie w tych miejscach co trzeba, od szkoły średniej mam z tym problem (z ortografią mniejszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uchaha 01.12.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Nie jestem żadnym specem, buduję pierwszy dom Praktycznego 3. Na początku też chciałem zrobić kominek z płaszczem. Ale jest drogi i nie do końca jestem przekonany, czy przy nowych parkietach, podłogach, ścianach tak często będzie się używało kominka, żeby liczyć na jego ciepło i dogrzanie wody z płaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 01.12.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witaj mietek ww. widzę, ze jesteś z ''naszych'' okolic. Wobec tego masz prawie na miejscu firmę od pomy ciepła. Do tego jeśli wszędzie planujesz podłogówkę to super rozwiązanie. Zaryl toż to jak zwykłe panele wygląda. Raczej uroku elewacji nie doda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.12.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) mietek_ww jeśli planujesz podłogówkę i paliwo stałe, to bufor byłby pewnie bardzo wskazany... Natomiast w Twoim przypadku faktycznie zastanowiłbym się, czy przy koszcie kominka z płaszczem + piec na ekogroszek + bufor i sterowanie do podłogówki nie lepiej będzie postawić na ppc z ostrowca, komfort na pewno nie porównywalny... Edytowane 1 Grudnia 2011 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.12.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Ja też kombinuje i szukam rozwiązania, żeby zastąpić drewno na elewacji czymś drewnopodobnym i dziś znalazłem coś takiego http://www.beltecto.pl prawdę mówiąc trzeba by to zobaczyć na żywo, zdjęcia są dość małe, a już rzucają się w oczy "plastikowe" wykończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 02.12.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 To jest chyba najtańsze rozwiązanie, żeby mieć drewnopodobną elewację (75zl/m2). Mam w domu próbki tych paneli i na żywo wyglądają dużo lepiej niż w necie... Jeśli ktoś nie patrzy na cenę to znalazłem lepszą (czyt. ładniejszą) alternatywę http://www.werzalit.com/pl/profil_fasadowy_selekta.html .Też mam próbkę tego (152 -white oak) i to już wygląda jak 100% drewna, ale jest 5x droższe od paneli baltecto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek_ww 02.12.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Dzięki za porady. Jakoś takoś się boję tych pomp. O ile chcę rekuperator (i nie chodzi mi tu o oszczędności energetyczne, ale głównie o sprawną wentylację, jakiś tam odzysk ciepła to taki rodzynek na torcie), to ogrzewanie samą pompą ciepła działa tak, że przez kilka lat (projekt-wprowadzenie) będę się zastanawiał czy wypali:confused: Wiem, że do pieca wsypę, podymię i będzie ciepło. Aspekt środowiskowy szczerze mi wi..... bo świata nie zbawię. Nie wiem może jeszcze przez te kilka miesięcy się przekonam. A czy ktoś poleciłby konkretny bufor taki z 1000l ? I drugie pytanie czy ktoś rozważał bufor + zbiornic CWU lub bufor ze zintegrowanym zbiornikiem CWU ? PS. Zaryl jak już wydawać kasę to jednak drewno to drewno i żaden substytut tego nie zastąpi, jak już ktoś przytomnie wspomniał projekty DzW są takie jak wsztystkie inne. Cała sprawa polega na tym żeby elewacja była zgodna z wizualizacją, wtedy są inne faktycznie Ja przynajmniej na ile się da będę starał się tego trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 02.12.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Dzięki za porady. Jakoś takoś się boję tych pomp..... to ogrzewanie samą pompą ciepła działa tak, że przez kilka lat Aspekt środowiskowy szczerze mi wi..... bo świata nie zbawię. Nie wiem może jeszcze przez te kilka miesięcy się przekonam. mietek my grzejemy pompą od kilku miesięcy i ja do dziś nie ogarniam, że nic nie wrzucam do pieca, nic nie dokładam a podłoga ciepła i w krótkim rękawie śmigam. Aby było ciekawej to pompa głównie w nocy pracuję, bo tak ustawiona a rachunek malutki. I to jest główny argument , który nas przekonał a nie ochrona środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 02.12.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ... podłoga ciepła i w krótkim rękawie śmigam. Aby było ciekawej to pompa głównie w nocy pracuję, bo tak ustawiona a rachunek malutki. I my także planujemy grzać w nocy na niższej taryfie Co mnie niezmiernie cieszy, że u Was to fajnie działa i jest ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 02.12.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Basiu jest ok, choc na początku byłam sceptycznie nastawiona do pomysłu miejskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 02.12.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ogrzewanie samą pompą ciepła działa tak, że przez kilka lat (projekt-wprowadzenie) będę się zastanawiał czy wypali Wiem, że do pieca wsypę, podymię i będzie ciepło. Aspekt środowiskowy szczerze mi wi..... bo świata nie zbawię. Nie wiem może jeszcze przez te kilka miesięcy się przekonam. PC to już sprawdzona technologia, raczej nie ma się czego bać. Minus za to, to wysoki koszt początkowy inwestycji, ale w przypadku planów zastosowania podłogówki i dodatkowej inwestycji w kominek z płaszczem wodnym poważnie bym się zastanowił, ponieważ komfort przy PC będzie nieporównywalny... Dodatkowo skoro chcesz mieć WM z rekuperacją, to można by zlikwidować jeden z kominów. No i na koniec podłogówka to ogrzewanie niskotemperaturowe, a do tego PC jest szczególnie przystosowana... Oczywiście kalkulacje i decyzje należą do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praktyczny3 02.12.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Jestesmy zaiteresowani budowa domu praktyczny3 ze wzgledu na waska dzialke chcemy dokonac kilka zmian i zrobic dom bez garazu. wyczytalem na forum ze tez mieliscie takie plany wiec jesli moglibysmy sie z wami skontaktowac i poradzic oraz podzielic uwagami bylo by nam bardzo milo prosze o kontakt ewentualny nr telefonu to zadzwonie. moj nr 609444882 [email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 02.12.2011 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ...zamontowali mi bramę garażową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts