Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obecnie zastanawiam się nad kolorem okien do Praktycznego. W projekcie mowa jest o kolorze w odcieniu ciepłego dębu, zaś elementy drewniane są wykonane z modrzewia pomalowanego olejem Pinucolor H001. Mam w domu puszkę tego oleju i próbkę profilu Moco Rhombo w modrzewiu i na gotowym fragmencie kolor ten ma inny odcień niż bardzo popularne kolory okien typu Złoty Dąb czy Winchester - na dołączonym zdjęciach dobrze to widać. Kolor H001 bardziej przypomina okleinę Oregon (niestety jest to okleina niestandardowa i dostępna za stosunkowo dużą dopłatą) i w związku z tym pytanie jakiego koloru macie okna/rolety oraz czym zamierzacie olejować/malować drewniane elementy elewacji?

U mnie okna w kolorze złoty dąb, co do elewacji to się jeszcze waham (drewniana jak w projekcie albo coś drewnopodobnego).

Na wizualizacji DZW widać, że drewniana elewacja i podbitka jest jaśniejsza od okien.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...zamontowali mi bramę garażową :rolleyes:

[ATTACH=CONFIG]88312[/ATTACH]

cxesc zaryl,

Widze ze mamy chyba takie same bramy;) Myz żona uwazamy, ze taki kolor jest najlepszy do tego domu, myslelismy przez chilw, może biala albo w kolorze stolarki, ale cale szczescie wzielismy szara, bo wyglada super do tej chatki ;)

mietek my grzejemy pompą od kilku miesięcy i ja do dziś nie ogarniam, że nic nie wrzucam do pieca, nic nie dokładam a podłoga ciepła i w krótkim rękawie śmigam.

Dzięki. A z ciekawości ile kosztuje pompa do praktycznego ? Jestem ciekawy o ile zwiększa się koszt w stosunku do pieca eko (który kosztuje 8.000-10.000 pln) ?

Witam Wszystkich , którzy juz przynajmniej raz dokonali dobrego wyboru w życiu i zdecydowali sie na Praktyczny:)

Ja zaczynam latem 2012 i bardzo chciałbym zobaczyc na żywo Praktycznego 3.

Łukasz 83, Maalutkaa, Monrem007, Praktyczny Paweł, monia.d i inni Praktyczni 3 - proszę podeślijcie mi namiary na siebie, wystarczy tylko komórka, zadzwonie. Jestem głodny wiedzy na temat tego domku a sporo podróżuje po Polsce i dotarcie zwłaszcza w tereny centralno-południowo-wschodniej Polski nie jest dla mnie problemem.

Z góry dziękuję i czekam na wieści,

Sajmon80 - Tarnów

mietek wszystko napisane w naszym wątku, zrezygnowaliśmy z pieca, który i tak tani nie był, nie mamy w ogóle instalacji gazowej, więc na tym zaoszczędziliśmy, mamy wszędzie podłogówkę. Mogliśmy też zaoszczędzić na kominie, który w przypadku braku pieca jest zbędny w pomieszczeniu gospodarczym, ale nasz architekt podczas adaptacji się zgapił, a nie chcieliśmy przedłużać spraw związanych z adaptacją projektu i zostało jak zostało. Dodatkowe kilka tys, mogło być w kieszeni.

Witam serdecznie wszystkich Praktycznych! Bardzo podoba mi się projekt praktyczny 4 i mam kilka pytań do osób budujących ten domek. Czy mógłbym uzyskać informacje jakie są rzeczywiste koszty budowy tego domu, Chodzi mi o dokładne koszty poszczególnych etapów. Dom jest wspaniały, tylko zastanawiam się czy funduszy mi starczy na postawienie takiego domku. Będę wdzięczny za wszystkie informacje. e-mail: [email protected]

mietek wszystko napisane w naszym wątku, zrezygnowaliśmy z pieca, który i tak tani nie był, nie mamy w ogóle instalacji gazowej, więc na tym zaoszczędziliśmy, mamy wszędzie podłogówkę. Mogliśmy też zaoszczędzić na kominie, który w przypadku braku pieca jest zbędny w pomieszczeniu gospodarczym, ale nasz architekt podczas adaptacji się zgapił, a nie chcieliśmy przedłużać spraw związanych z adaptacją projektu i zostało jak zostało. Dodatkowe kilka tys, mogło być w kieszeni.

Z tego co pamiętam budujecie się w Ostrowcu. Bywam tam dość często. Byłaby szansa kontaktu telefonicznego. Mam kilka pytan związanych z budową, którą rozpoczyam latem 2012. Z góry dziękuje

A u nas właśnie zakończyli montaz okien - są cudowne :-))))).

Zamawialismy z MS okna ze Słupska w okleinie zimowa daglezja - kolor niestandardowy więc trzeba było dopłacic ale naprawdę było warto. De facto bardzo przypominają kolorem i strukturą pomalowany kawałek elewacji zamieszczony kilka postow wyżej.

A u nas właśnie zakończyli montaz okien - są cudowne :-))))).

Zamawialismy z MS okna ze Słupska w okleinie zimowa daglezja - kolor niestandardowy więc trzeba było dopłacic ale naprawdę było warto. De facto bardzo przypominają kolorem i strukturą pomalowany kawałek elewacji zamieszczony kilka postow wyżej.

Monia.d, czy możesz wrzucić kilka zdjęć okien bo jestem ciekaw jak wygląda w rzeczywistości okleina zimowa dyglezja?

Zdjęcia zrobię prawdopodobnie dopiero w sobotę, bo dopiero wtedy będę na budowie na tyle wczesnie aby było jeszcze dobre światło.

Czy ktoś montował u siebie odkurzacz centralny? Macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie. U nas przychodzi ekipa we wtorek a ja wciąż zastanawiam się nad ilością gniazd na górze.

monia.d Ja jeszcze nie robiłem projektu OC, ale z tego co mi kolega ostatnio opowiadał z doświadczenia, to nie opłaca się robić za dużo gniazd, bo przy 9m rurze można obskoczyć praktycznie całe piętro i z pozostałych się nie korzysta a generują tylko straty...

Chyba w budujemy dom 11-12.2011 widziałem ostatnio artykuł o odkurzaczach centralnych. Może nie najwspanialszy ale parę uwag było. Napisali coś żeby nie umieszczać szufelki w samym wiatrołapie tylko tuż przed oraz nie umieszczać szufelki w kuchni przy samej zmywarce, aby nie było problemów z wodą i wilgocią która mogłaby się dostać do układu i go zagrzybić...

Tak bardzo pobieżnie, to myślę, że można zaryzykować 1 gniazdo na piętrze, jedno w salonie, jedno w garażu i 2 szufelki automatyczne w kuchni i okolicach wiatrołapu :]

Aha, przypomniało mi się, że kolega radził zwrócić uwagę, aby wybrać instalację z włącznikiem przy rączce (ponoć taka instalacja ma zatopione przewody w wężu) a nie z włącznikiem pneumatycznym, bo ten ostatni po czasie u niego już nie najlepiej działa...

Edytowane przez bacardi

...

Czy ktoś montował u siebie odkurzacz centralny? Macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie. U nas przychodzi ekipa we wtorek a ja wciąż zastanawiam się nad ilością gniazd na górze.

monia.d

Mam już zrobioną instalację (Praktyczny2) i na górze mam jedno gniazdo (w "komunikacji").

Na dole dwa gniazda, jedno w wiatrołapie (wiatrołap otwarty na salon), drugie w garażu przy bramie garażowej.

Gniazda zamontowane na 80 cm od podłogi (bo nie lubię się schylać :rolleyes: )

80 cm od podłogi to dosyć wysoko. Ja myślę że zainstalujemy je mniej więcej na wysokości gniazdek elektrycznych (tym bardziej że są modele które do złudzenia przypominają gniazdka). Na parterze na pewno wystarczy mi jedno gnizado ale nie wiem czy na poddaszu też - głównie chodzi o ten pokój nad garażem i łazienkę przy garderobie. Chyba nie pozostaje nic innego jak tylko 9 metrowy sznureczek i sprawdzenie czy to wszędzie "dojedzie".

Ja również pytałam o ryzyko dostania się wody do instalacji poprzez szufelkę w wiatrołapie ale pani w firmie montującej nam OC powiedziała że byłoby to prawdopodobnie niebezpieczne tylko w przypadku gdyby instalacja nie była używana przez długi czas. Prędkośc w tych rurach jest tak duża (ok. 90 km/h) że żadna wilgoć siętam nie utrzyma. Mam nadzieję że ma racje bo ja jednak planuje szufelkę w wiatrołapie :-)

A gniazdo w garażu planujecie na jednostce centralnej czy gdzieś w okolicach bramy?

Na parterze na pewno wystarczy mi jedno gnizado ale nie wiem czy na poddaszu też - głównie chodzi o ten pokój nad garażem i łazienkę przy garderobie. Chyba nie pozostaje nic innego jak tylko 9 metrowy sznureczek i sprawdzenie czy to wszędzie "dojedzie".

Dopiero doczytałem, że budujesz 3'kę. Tam faktycznie mogłoby się przydać dodatkowe gniazdo, bo rozkład powierzchni jest dość spory i może być niewygodnie... Ale najlepiej faktycznie przejść się z jakimś sznureczkiem i zwrócić uwagę na przeszkody po drodze :)