Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

SORRY ZARYL, ale za bardzo "wciągnąłeś się w temat". Proszę się nie obrazic , ale kolor tej bramy nijak się ma do całości. Inni PRAKTYCZNI mają rynny , obróbkę blacharską a nawet rolety w kolorze szarym. U Ciebie tego brakuje . Stąd nie wiem bardzo do czego dopiąć wybór takiego koloru.

Obróbki blacharskie w jasnym szarym imo fajnie wyglądają , ale nie powinny być wyznacznikiem. Cały projekt kolorystycznie ładnie się komponuje a brama w tym kolorze przy specyficznym garażu praktycznego 2 i białej elewacji nadaje mu nieco delikatności i póki co nie widziałem lepszej opcji...

Zaryl, chyba faktycznie musiałeś się komuś narazić ;)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak właśnie whistle ma :) My zachowaliśmy wszystkie wymiary okien, a żeby roleta była zakryta zrobiliśmy wyższe otwory okienne - i to wszystko. Dzieki ttemu roleta jest na oknie i jest całkowicie ocieplona (15cm).

Czyli o ile rozumiem, otwór rewizyjny rolety jest od strony wewnętrznej? Czy takie rozwiązanie nie powoduje czasem większych mostków cieplnych?

jakoś tutaj była opisana wersja z wcięciami w nadprożach np. u karo

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152660-Praktyczny-z-pracowni-Domy-z-wizj%C4%85&p=4640704&highlight=rolety#post4640704

chętnie bym poczytał opinie na temat obu opcji

Dybry wiczór,

No to jedziemy. Dzisiaj odebrałem projekt P4. Chyba troszkę popytam podczas adaptacji :rolleyes:

Na razie kolega pominfo od kolegi miejskiego trawię temat PC do ogrzewania. Dobrze, że mam całą zimę.

Chętnie bym sie dowiedział kto jeszcze buduje P4.

Aha, nie wiem czy już było. Do projektu dorzucają już połączone łazienki na górze.

Tak właśnie whistle ma :) My zachowaliśmy wszystkie wymiary okien, a żeby roleta była zakryta zrobiliśmy wyższe otwory okienne - i to wszystko. Dzieki ttemu roleta jest na oknie i jest całkowicie ocieplona (15cm).

Pozdrawiam!

Dzięki za odpowiedź.

Jak sądzę jest to montaż identyczny z tym: http://www.gorbi.com.pl/oslony_zewnetrzne/rolety/nadstawne_vegas_revo/

Mógłbyś jeszcze napisać jakie okna wstawiłeś, czy rolety są producenta okien i ile kosztowały.

Uszanowanie.

Dzięki za odpowiedź.

Jak sądzę jest to montaż identyczny z tym: http://www.gorbi.com.pl/oslony_zewnetrzne/rolety/nadstawne_vegas_revo/

Mógłbyś jeszcze napisać jakie okna wstawiłeś, czy rolety są producenta okien i ile kosztowały.

Uszanowanie.

Witam r19,

rolety jakie mam wstawione to rolety naokienne:

http://beclever.eu/pl/strefa_klienta_finalnego/rolety_CleverBox/cechy_systemu

System z cofniętym nadprożem itd, tak jak większość forumowiczów ma to rolety podtynkowe:

http://beclever.eu/pl/strefa_klienta_finalnego/dlaczego_rolety/rodzaje_rolet/rolety_podtynkowe?p=

Co do okien to montowałem okna firmy Grobud na profilu 6-komorowym Aluplast 7000 (80mm grubości):

http://grobud.pl/produkty.php?idx=680

bez problemu wykonali wszystkie okna łącznie z dużymi fixami jako jedna tafla szkła. Duże fixy mam w pakiecie bezpiecznym 4.4.2.

Pozdrawiam!

Hmm,

nie wiem czy ten post ma być prowokacją - jeśli tak to dałam się wciągnąć. Po prostu brak mi słów! Brama, podobnie jak cały dom Zaryla, jest dokładnie taka jak w projekcie i wizualizacji. Inna niż szara (choć oczywiście o gustach nie będziemy dyskutować) po prostu tu nie pasuje. Albo SERDE ma na myśli inny dom, albo za mało czuje jak powinien wyglądać PRAKTYCZNY. Nie za bardzo widzę cel takich wpisów. No chyba, że chodzi po prostu o to żeby komuś dowalić...

Witam.

Nie chodziło mi o dowalenie komukolwiek i czymkolwiek. Proszę uważnie czytać mój post. Widzi Pani u Zaryla szare wykończenie dachu i szarą rynnę lub dodatkowo szare rolety. Ja nie ( chyba , że źle mam ustawiony monitor ). Moim zdaniem szara brama pasuje tylko wtedy, kiedy są dodatki czyt. akcenty w takim samym kolorze w postaci właśnie orynnowania i wykończenia blacharki lub chociażby rolety zewnętrzne zaciągnięte nawet na 15 cm ( żeby był widoczny kolor szary). Wtedy moim zdaniem "gra" całość. Pozdrawiam.

Okna są boskie! Chyba też sobie takie sprawimy - choć u nas to jeszcze pieśń przyszłości - ruszamy dopiero wiosną 2012. Co do szarej niepasującej bramy to rzeczywiście nie ma co się oburzać... W końcu i tak prawie wszyscy taką będziemy mieć - bez względu na kolor orynnowania;-)

No to teraz nasz Parktyczny z opisanymi kilka postów wyżej oknami. W/g mnie są świetne ale oceńcie sami :-).

Właśnie przymierzamy się do zakupu okien. można wiedzieć co to za firma i kolor?

Jeszcze zastanawiamy sie nad plastikiem bo okno balkonowe w małym pokoju na dole żadna firma od PCV nie jest w stanie zrobić na wymiar 120x235 (jak w projekcie)....

monia d. czy wasze duże fixy montowaliście z ramą okienną czy bez?

pozdrawiamy

A my też montujemy szarą bramę nijak pasującą do orynnowania ;-)

Dzisiaj wieczorem wstawię więcej zdjęć stolarki okiennej, bo gapa nie zauwazyłam że wczoraj wstawiłam zdjęcia jeszcze z taśmą na oknach :-)

Powiedzcie mi ile wyniosła was instalacja elektryczna w praktycznym.

No cóż. Jak zamontowane to trudno. W takim przypadku zostaje tylko samemu się okłamywać i pocieszać, że wszystko jest " ładnie i składnie ".

SERDE jak dla mnie właśnie z szarą bramą będzie "ładnie i składnie"

Ola i Sławek - okna w naszym Praktycznym są z firmy M&S Okna Pomorska Fabryka Okien ze Słupska a kolor to wspomniana już zimowa daglezja. Nam wykonali okno w pokoju na dole wg wymiarów projektowych ale ze wzmocnionymi okuciami. Fixy mamy szklone w ramie (ja tak chciałam - popdobno są cieplejsze ).

Pomoc pilnie potrzebna

muszę wkrótce podjąć bohaterską decyzję dotyczącą dachu i okien

prośba do tych, którzy to już przechodzili o podzielenie się doświadczeniem i kosztami

Buduję Praktycznego 4

Dostałem wycenę dachu (dla tego domu to 248 m2)

Dachówka ceramiczna Tondach płaska angoba czarna

dachówka + więźba + orynnowanie + okna Velux VTL 1059B + robocizna 60 tys z 8%VAT

w tym dachówka wentylacyjna 26 szt. cena 1,4 tys (może z tego zrezygnować ?)

co myślicie o tej kwocie jak to się ma do waszej wyceny ?

Przymierzam się też do zamówienia jeszcze w tym roku okien

dostałem wyceny:

Oknoplast - pakiet 3 szyb Rubin Plus - okolice 19 tys z montażem

inne lokalna firma na profilu Aluplast - 3 szyby 18,5 tys z montażem

inna firma profil REHAU 3 szyby - 26 tys z montażem

rolety zewnętrzne na wszystkie okna radio i pełna automatyka - 18 tys

Proszę o podanie waszej wyceny i opinii na priv albo na forum

Dzięki

maksigi

Mozna wiedziec. gdzie byles w Oknoplascie? Mam od nich wycene, zrobiona jeszcze jeszcze przed wakacjami na pakiet z trzema szybami ok. 22tys z montazem. Wycena w Oknplusie robiona ostatnio na pakiet 3 szybowy to prawie 21 tys. Wiec na moje oko, Twoje wyceny wygladaja OK. Bierzesz pod uwage obustronny kolor?

Edytowane przez luppo

SERDE

Nie wiem na ile znasz projekt budowlany Praktycznego, (patrząc na ilość postów na FM jesteś "świeżakiem" w temacie), ale właśnie tak jest w projekcie, że dach jest grafitowy, a brama jasnoszara. I muszę Cię zmartwić - ja też tak mam :-) Jakbyś nie wierzył zerknij na mój avatar :rolleyes:

monia.d

Muszę Cię niestety zmartwić, gdyż Twoje okna są niezbyt poprawnie wstawione. Brak im dolnego podparcia, a już posadowienie fixa w wykuszu na styropianie to szczyt partactwa tej ekipy. Czy dużego fixa od strony tylnej też masz posadowionego na styro? Przecież taki fix waży trochę kilogramów.

Nie zaproponowano ci systemowych poszerzeń?

Poczytaj więcej o tym tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?28764-Co-pod-pr%C3%B3g-okna-balkonowego&p=489826&viewfull=1#post489826

http://www.okna-mikolajczyk.pl/montaz/prawidlowy-montaz-drzwi-tarasowych-balkonowych

Buduję Praktycznego 4

Dostałem wycenę dachu (dla tego domu to 248 m2)

Dachówka ceramiczna Tondach płaska angoba czarna

dachówka + więźba + orynnowanie + okna Velux VTL 1059B + robocizna 60 tys z 8%VAT

w tym dachówka wentylacyjna 26 szt. cena 1,4 tys (może z tego zrezygnować ?)

co myślicie o tej kwocie jak to się ma do waszej wyceny ?

Parę pytań pomocniczych:

- czy pełne deskowanie czy może tylko membrana?

- w jaki sposób będziesz kładł ta dachówkę:

tak

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpK2IIe9HAWP2LkaUqvT3nTmBIrRoE3zkudwaebBoiEQPAjECcT5KJqHHl

czy tak?

http://images40.fotosik.pl/227/0174e1bae007e3f1med.jpg

- czy będziesz używał dachówek szczytowych połówkowych?

Dobry wieczór Wszystkim,

dawno mnie tu na forum nie było, a Praktycznych coraz więcej, co za tym idzie, koncepcji o wyższości szarego nad szarym również przybywa. Każdy ma prawo do podejmowania decyzji w kwestii estetyki wykończenia wg własnego gustu, więc o tym może nie dyskutujmy :)

My z mężem dopasowaliśmy kolor bramy do koloru rolet i parapetów, więc i tak trochę inaczej niż projekcie. Ale właśnie sięgnęłam po projekt, by zacytować koncepcję samych projektantów: kolor bramy sugerowany to 7004 lub 7036 (szarości inne niż w obróbkach dachu). I na tym nie kończy się wątek tych odcieni. Autorzy sugerują, by w tym samym odcieniu wykonać obróbki blacharskie attyk i deski elewacyjnej, parapety, kątowniki aluminiowe do żaluzji, balustrady i portfenetry.

Panowie projektanci doskonale wiedzą, że diabeł i cały urok tego domu tkwi w detalach.

A tak na marginesie za dwa tygodnie, tuż po świętach oficjalnie wprowadzamy się do naszego Praktycznego. Kuchnia jest, podłogi i drzwi są, zostały schody i biały montaż w łazienkach :) No i druga warstwa farby w pokojach na parterze. Z zewnątrz dom skończony, nawet podjazd gotowy, ogrodzenie i ogród musi poczekać. Przy ładniejszej pogodzie zrobimy trochę zdjęć.