Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja przy P2 (167 m2 dachu)wydałem: na materiały (Creaton Domino kolor łupka angoba + membraa Delta Maxx (więc droga), wszystkie akcesoria +blacha (Lindab) na obróbki i kominy + okna itd) 36 800 (będzie z tego zwrot Vatu około 3,5 tyś) + więźba 6,7 tyś + założenie więźby 5 tyś (sądzę, że trochę przepłaciłem) + dekarze 9,6 tyś (dach na gotowo z oknami i kominami + docieplenie ścianki kolankowej i facjatek - warci tej ceny).

A przy okazji mam na zbyciu około 60 sztuk dachówki podstawowej, kilka gąsiorów, kilka lewych i prawych połówek - jak by komuś zabrakło. A wyszło to tak jak na fotkach (fotki z okresu gdy trochę jest jeszcze przybrudzony i nie są zamalowane cięcia w koszach).

2011-12-03 12.49.41a.jpg

2011-12-03 12.50.36a.jpg

miejski

1) membrana

2) dachówkę chcę układać na mijankę

3) w swojej wycenie nie widzę takiej pozycji, co nie znaczy, że nie bedzie mogła być

Ad. 1. Membrana, czyli teoretycznie taniej powinno być niż deskowanie.

Ad. 3. Od tego tez wycena zależy, gdyż te dachówki są 4-5 razy droższe od podstawowych.

Witam. Sledze forum już kilka dni. Czytam i biję duże brawa dla założyciela wątku o "PRAKTYCZNYM". Jednak widzę , że niektórzy stracili czujność i bez zastanowienia kupują i montują rzeczy takie jak inni Praktyczni. SORRY ZARYL, ale za bardzo "wciągnąłeś się w temat". Proszę się nie obrazic , ale kolor tej bramy nijak się ma do całości. Inni PRAKTYCZNI mają rynny , obróbkę blacharską a nawet rolety w kolorze szarym. U Ciebie tego brakuje . Stąd nie wiem bardzo do czego dopiąć wybór takiego koloru.

SERDE

To szare to jest folia ochronna, a brama jest czerwona.

Co sądzisz o czerwonej i jaki kolor bramy Ty byś wybrał/ała do tego domu?

monia.d

Muszę Cię niestety zmartwić, gdyż Twoje okna są niezbyt poprawnie wstawione. Brak im dolnego podparcia, a już posadowienie fixa w wykuszu na styropianie to szczyt partactwa tej ekipy. Czy dużego fixa od strony tylnej też masz posadowionego na styro? Przecież taki fix waży trochę kilogramów.

Nie zaproponowano ci systemowych poszerzeń?

Poczytaj więcej o tym tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?28764-Co-pod-pr%C3%B3g-okna-balkonowego&p=489826&viewfull=1#post489826

http://www.okna-mikolajczyk.pl/montaz/prawidlowy-montaz-drzwi-tarasowych-balkonowych

Miejski - okan mam zamontowane jak najbardziej prawidłowo - na metalowych podporach. Ten styropian to sami poupychaliśmy żeby nie było dziur (przecież tam idzie jeszcze 16 cm wylewki) bo mamy wstawiony piec do grzania - w zimie będziemy kłaść wszystki instalacje. Styropian zamierzamy jeszcze zabezpieczyć od zewnątrz żeby go nie wywiało ale jest to tylko na tymczasem ;-)

No to mamy kupiony projekt Praktyczny 4 :)) ...

Bedziemy go adaptowac wg wlasnego widzi mi sie ;-) i mam nadzieje, ze te zmiany pozwola nam jeszcze lepiej mieszkac :) ...

Poki co wymyslilismy sobie, ze :

- wejscie do "spizarki" bedzie od wiatrolapu

- lazienka na parterze bedzie bez prysznica - tym samym powiekszamy spizarke

- drzwi do toalety na dole beda otwierane w 2 strone

- rezygnujemy z okna bocznego z widokiemna wejscie w kuchni

- powiekszamy kuchnie o ta "szafke" co jest w projekcie

- na pietrze z 2 lazienek i "szafy" na przedpokoju robimy 1 duze pomieszczenie z wanna, prysznicem i 2 umywalkami.

- w garderobie pokoju nad wejsciem robimy pralnie z wejsciem od lazienki.

reszta w zasadzie bez zman ... no , moze zrezygnujemy z jednego okna polaciowego w pokoju nad garazem od strony ulicy - bo tam planujemy ogromna szafe i prawdopodobnie z okna polaciowego w pokoju przy lazience od strony ogrodu ...

Ogrzewanie jak wczesniej pisalam planujemy gazowe, na dole podlogowe, na gorze - w lazience podlogowe w reszcie pomieszczen kaloryfery ...

Jako alternatywe i do milych wieczorkow - kominek z nadmuchem ...

:)

My też nie mamy prysznica w łazience na dole - mamy w tym miejscu wnękę na umywalkę. Spiżarnię pod schodami mamy dostępną z pom. gospodarczego i muszę powiedzieć że powstało tam naprawdę fajne pokaźnych rozmiarów pomieszczenie. Zmieści się i masa półek i dodatkowa zamrażarka (ja rezygnuję z zamrażarki w kuchni - będzie tylko lodówka)

Maja_73 ale wiem że niektóre firmy nie podejmują się robić tak szerokiego okna jako rozwierno-uchylnego czy też tylko uchylnego. Sprawę trzeba przemyśleć.

Tez tak mysle ;-) - poki co czekamy na projekt i w przyszlym tygodniu bedziemy go "przerabiac" ... dlatego tez cenne sa wszystkie uwagi :)

Monia.d - jak macie zaprojektowane wejscie do spizarki ? wejscie macie z garazu ?

Witam . Czy jest ktoś z was z województwa łódzkiego , chciałbym podjechać z żoną podejrzeć jak ten dom wygląda chodzi mi o dom praktyczny , bardzo byłbym wdzięczny . Jestem z Piotrkowa Trybunalskiego. Jak narazie użytkownik Zaryl się do mnie odezwał. Mile widziana jest wymiana późniejszych doświadczeń , ja ruszam na wiosnę 2012.

Czekam na informacje . POZDRAWIAM PRAKTYCZNY 4

Ja mam wejście do spiżarni zrobione na scianie obok komina. Nie murowaliśmy do końca tej ścianki która oddziela schody od łazienki - tylko tyle ile ma wnęka na umywalkę - resztę zabudujemy u góry karton-gipsem. Dzięki temu nie mam w spiżarni ścianki przy schodach a spiżarnia jest naprawdę spora.

Już wiem co i jak z moimi oknami - mamy je zamontowane na podporach Heicko - przestrzenie pod ościeznicą wypełnimy styrodurem i pianką jeszcze przed wylewkami. i tak to ma wyglądać... i ma działać (podobno ;-).

A no widzisz, czyli jest OK. A ja już alarm podniosłem :rolleyes: No ale na zdjęciach było widać, jakby balkony były w powietrzu...

''drzwi do toalety na dole beda otwierane w 2 strone

- rezygnujemy z okna bocznego z widokiem na wejscie w kuchni

- na pietrze z 2 lazienek i "szafy" na przedpokoju robimy 1 duze pomieszczenie z wanna, prysznicem i 2 umywalkami.''

co prawda mamy praktycznego 1, ale dodam swoje uwagi.

drzwi do toalety otwierane z drugą stronę będą bardzo niewygodne, trzeba jakby je obejść aby móc do niej wejść.

my zrezygnowaliśmy z okna bocznego, które wychodziło na wejście do domu, aby zyskać więcej ścian na zabudowę, bo kuchnia sama w sobie mała. Okno frontowe jest uchylno-rozwierne ze zmienionym rozmiarem, z tego co pamiętam 150x150.

na piętrze również połączyliśmy dwie łazienki, i wyszedł prawie ''salon kąpielowy'' z duża, okrągłą wanną , dwiema umywalkami i sedesem+bidet. Prysznic mamy w dolej łazience. Jedyne czego nie zmieniłam na etapie adaptacji, czego dziś żałuję to zostawienie obu wyjściowych okien w górnej łazience, można było zostawić jedne, przesunięte symetrycznie na środek.

Pytanie do osób które montowały rolety z cofniętym nadprożem - na ile cm macie zrobioną wnękę na dużych przeszkleniach?

Po ostatniej krótkiej dyskusji policzyłem sobie na szybko i nie wygląda to tak różowo jak myślałem...

Kaseta ~20cm, styropian od zewnątrz 2cm, styrodur od nadproża ~2cm to daje 24cm, ocieplenie ma 15cm, więc nadproże musiałoby być cofnięte o jakies 9cm, przy kasecie 22cm to nawet 11cm... Do tego ciepły montaż należy od razu przekreślić...

Natomiast rolety naokienne muszę jeszcze pooglądać, zdjęcia termowizyjne wyglądają OK, natomiast boję się trochę jeśli chodzi o ich szczelność przy wentylacji mechanicznej...

Edytowane przez bacardi

drzwi do toalety otwierane z drugą stronę będą bardzo niewygodne, trzeba jakby je obejść aby móc do niej wejść.

my zrezygnowaliśmy z okna bocznego, które wychodziło na wejście do domu, aby zyskać więcej ścian na zabudowę, bo kuchnia sama w sobie mała. Okno frontowe jest uchylno-rozwierne ze zmienionym rozmiarem, z tego co pamiętam 150x150.

Jedyne czego nie zmieniłam na etapie adaptacji, czego dziś żałuję to zostawienie obu wyjściowych okien w górnej łazience, można było zostawić jedne, przesunięte symetrycznie na środek.

O widzisz ! cenne uwagi :) ...

juz sie zastanawialam nad tym coby zrobic tam 1 wieksze okno/drzwi balkonowe ...

Swoja droga - czy ktos z Was - buduje moze jakiegokolwiek Praktycznego w okilcach Wroclawia, Opola, Gliwic ?? czy mozna by bylo zobaczyc naocznie jakie sa pomieszczenia?? - chodzi to aby na etapie projektu moc jeszcze ew. cos zmienic...