Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

maja_73

Mialam podobne dylematy jesli chodzi o schody, ale zrobilismy dokladnie takie jak w projekcie i uwazam ze sa SUPER!

Zajrzyj np do dziennika Miejskiego, tam jest fajne zdjecie schodow i ono mnie w duzej mierze przekonalo do tego, zeby nic nie zmieniac :)

My podnieslimy scianke kolankowa o jeden pustak i teraz, jak juz sciany widac zdecydowanie nie zalujemy tej decyzji.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- czy schody nie wydaja sie byc strome w "naszym " projekcie ?

- czy jest potrzeba podnoszenia scianki kolankowej ? - jesli podnosicie too ile ??

Schody pewnie sie takie wydają przez to, ze sa zabiegowe a nie z spocznikiem, ale dzięki temu jest miejsce na natrysk na dole. Co do funkcjonalności muszą sie wypowiedzieć osoby które już je mają, ale wydaje sie ok.

Podniesienie ścianki kolankowej, to chyba najbardziej dyskusyjną sprawa i kazdy powinien to zrobic wg własnego uznania.

osobiście jestem za tym, ze jesli komuś brakuje miejsca na poddaszu, to lepiej zmienić projekt.

A my zmieniliśmy schody - nie są zabiegowe ale mają dwa spoczniki - jak dla mnie są wygodniejsze. Mam małe dzieci i jakoś nie wyobrażałam sobie żeby biegały po tych zakręconych :-).

W/g mnie ścianki kolankowej nie trzeba podnosić - na górze jest masa miejsca a skosy wcale tak bardzo nie przeszkadzają i nie ograniczają przestrzeni. Ale to oczywiście tylko moja kompletnie subiektywna ocena.

Ponawiam pytanie:)

Witam serdecznie wszystkich Praktycznych! Bardzo podoba mi się projekt praktyczny 4 i mam kilka pytań do osób budujących ten domek. Czy mógłbym uzyskać informacje jakie są rzeczywiste koszty budowy tego domu, Chodzi mi o dokładne koszty poszczególnych etapów. Dom jest wspaniały, tylko zastanawiam się czy funduszy mi starczy na postawienie takiego domku. Będę wdzięczny za wszystkie informacje. e-mail: [email protected]

megapol_mg balkony to kwestia bardzo indywidualna...

Ale pomijając wygląd, to jak już kiedyś pisałem, mając z salonu wyjście na piękny ogród, należy sobie zadać pytanie - kto i jak będzie z niego korzystał? Ja u siebie mam obecnie taki balkon, na którym w tym roku może byłem 2-3 razy "aby być", a więcej aby go posprzątać, odnowić barierki itp.

Edytowane przez bacardi

Tak właśnie whistle ma :) My zachowaliśmy wszystkie wymiary okien, a żeby roleta była zakryta zrobiliśmy wyższe otwory okienne - i to wszystko. Dzieki ttemu roleta jest na oknie i jest całkowicie ocieplona (15cm).

Pozdrawiam!

Whistle, nie bardzo rozumiem, jak powiększyliście otwory okienne. Macie wyższe pomieszczenia? Przecież okna mają 235 cm, potem jest nadproże i wieniec. Gdzie miejsce na wyższy otwór? Wytłumacz proszę.

170 tys za SSO - niezle, my jeszcze nie skonczylismy SSO ale koszty (wlacznie ze stanem zero) wychodza ok. 220-230 tys. brutto (w tym robocizna 65 tys brutto).

Dom jest niestety kosztowny - jezeli policzyc wszystkie zbrojenia, beton, dachowke plaska to niestety wychodzi drogo.

Mozna np. nie robic wienca na scianie fundamentowej oraz zmienic monolity na Terive (co akurat zrobilismy) ale to jest oszczednosc rzedu 5-10 tys zl.

Kosztorys podawany przez biuro projektowe jest w mojej ocenie zanizony - np. stal zbrojeniowa po 1,9 zl/kg jest malo realna.

Poza tym jest kosztorys dla generalnego wykonawcy gdzie VAT jest policzony na poziomie 8% - co w systemie gospodarczym gdzie za materialy placimy 23% (no chyba ze uwzg. zwrot roznicy w podatku VAT).

Budujac systemem gospodarczym na etapie SSO mozna przyoszczedzic ale pozniej jezeli policzyc dobre okna, rolety, ocieplenie, instalacje to pewnie i tak wyjdzie wiecej niz podawana kwota przez biuro projektowe.

Wypowiem się w sprawie schodów. Są bardzo wygodne, nie są absolutnie strome, bo te które sa na zakręcie , są dość szerokie. Cały urok schodów polega na tym, ze nie maja spoczników. Podniesienie ściany kolankowej burzy wygląd całej bryły domu. Na piętrze pomieszczenie sa dość wysokie i skosy tak naprawdę nie są uciążliwe.

Czy ktoś z Was kto jest już po poniższym zakresie robót może określić szacunkowy koszt w rozbiciu na robociznę i materiały ewentualnie łącznie robocizna i materiały:

-elektryka

-instalacja wod-kan gaz

-tynki cem

-ocieplenie poddasza+regispsy+malowanie+gładzie

-instalacja c.o. (podłogówka)

-kotłownia kocioł kondensacyjny

-wylewki

-elewacja (styr+drewno+tarasy+parapety)

-podbitka

-drzwi wew + strychowe

-brama garażowa+ drzwi wejściowe

-płytki ścienne