luppo 16.12.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 maja_73 Mialam podobne dylematy jesli chodzi o schody, ale zrobilismy dokladnie takie jak w projekcie i uwazam ze sa SUPER! Zajrzyj np do dziennika Miejskiego, tam jest fajne zdjecie schodow i ono mnie w duzej mierze przekonalo do tego, zeby nic nie zmieniac My podnieslimy scianke kolankowa o jeden pustak i teraz, jak juz sciany widac zdecydowanie nie zalujemy tej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 16.12.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 - czy schody nie wydaja sie byc strome w "naszym " projekcie ? - czy jest potrzeba podnoszenia scianki kolankowej ? - jesli podnosicie too ile ?? Schody pewnie sie takie wydają przez to, ze sa zabiegowe a nie z spocznikiem, ale dzięki temu jest miejsce na natrysk na dole. Co do funkcjonalności muszą sie wypowiedzieć osoby które już je mają, ale wydaje sie ok. Podniesienie ścianki kolankowej, to chyba najbardziej dyskusyjną sprawa i kazdy powinien to zrobic wg własnego uznania. osobiście jestem za tym, ze jesli komuś brakuje miejsca na poddaszu, to lepiej zmienić projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 16.12.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 A my zmieniliśmy schody - nie są zabiegowe ale mają dwa spoczniki - jak dla mnie są wygodniejsze. Mam małe dzieci i jakoś nie wyobrażałam sobie żeby biegały po tych zakręconych . W/g mnie ścianki kolankowej nie trzeba podnosić - na górze jest masa miejsca a skosy wcale tak bardzo nie przeszkadzają i nie ograniczają przestrzeni. Ale to oczywiście tylko moja kompletnie subiektywna ocena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martel2011 16.12.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ponawiam pytanie:)Witam serdecznie wszystkich Praktycznych! Bardzo podoba mi się projekt praktyczny 4 i mam kilka pytań do osób budujących ten domek. Czy mógłbym uzyskać informacje jakie są rzeczywiste koszty budowy tego domu, Chodzi mi o dokładne koszty poszczególnych etapów. Dom jest wspaniały, tylko zastanawiam się czy funduszy mi starczy na postawienie takiego domku. Będę wdzięczny za wszystkie informacje. e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_73 16.12.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 SSO (z dachem ) za 170 tys ( wykonanie + materialy )... pustak ceramiczy 25 cm , dachowka ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megapol_mg 16.12.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Witam. A co sądzicie o balkonie w tym domu z tyłu budynku ,łączącym te dwa pokoje . Czy nie popsuje to wyglądu budynku .POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_73 16.12.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Moim zdaniem urok tego domu i nowoczesna forma polega wlasnie na tym, ze nie ma balkow (no, oprocz jednego w lazience ) ... dlatego tez wybralismy ten projekt ... Ale kazdemu moze podobac sie cos innego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 16.12.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) megapol_mg balkony to kwestia bardzo indywidualna... Ale pomijając wygląd, to jak już kiedyś pisałem, mając z salonu wyjście na piękny ogród, należy sobie zadać pytanie - kto i jak będzie z niego korzystał? Ja u siebie mam obecnie taki balkon, na którym w tym roku może byłem 2-3 razy "aby być", a więcej aby go posprzątać, odnowić barierki itp. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez bacardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmon80 16.12.2011 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Maksigi prosze o kontakt. Czekam z niecierpliwością na możliwość podglądnięcia Twojej budowy w Tarnowie. W razie "W" podaje namiar na siebie 603-764-165Dzieki & Pzdr Edytowane 17 Grudnia 2011 przez sajmon80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 17.12.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Tak właśnie whistle ma My zachowaliśmy wszystkie wymiary okien, a żeby roleta była zakryta zrobiliśmy wyższe otwory okienne - i to wszystko. Dzieki ttemu roleta jest na oknie i jest całkowicie ocieplona (15cm). Pozdrawiam! Whistle, nie bardzo rozumiem, jak powiększyliście otwory okienne. Macie wyższe pomieszczenia? Przecież okna mają 235 cm, potem jest nadproże i wieniec. Gdzie miejsce na wyższy otwór? Wytłumacz proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kry100 17.12.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 170 tys za SSO - niezle, my jeszcze nie skonczylismy SSO ale koszty (wlacznie ze stanem zero) wychodza ok. 220-230 tys. brutto (w tym robocizna 65 tys brutto). Dom jest niestety kosztowny - jezeli policzyc wszystkie zbrojenia, beton, dachowke plaska to niestety wychodzi drogo.Mozna np. nie robic wienca na scianie fundamentowej oraz zmienic monolity na Terive (co akurat zrobilismy) ale to jest oszczednosc rzedu 5-10 tys zl. Kosztorys podawany przez biuro projektowe jest w mojej ocenie zanizony - np. stal zbrojeniowa po 1,9 zl/kg jest malo realna.Poza tym jest kosztorys dla generalnego wykonawcy gdzie VAT jest policzony na poziomie 8% - co w systemie gospodarczym gdzie za materialy placimy 23% (no chyba ze uwzg. zwrot roznicy w podatku VAT). Budujac systemem gospodarczym na etapie SSO mozna przyoszczedzic ale pozniej jezeli policzyc dobre okna, rolety, ocieplenie, instalacje to pewnie i tak wyjdzie wiecej niz podawana kwota przez biuro projektowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_73 17.12.2011 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 kry100 - prosze odebrac piv ... - bedziemy wdzieczni za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monrem007 18.12.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 cd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monrem007 18.12.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 oto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 18.12.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Wypowiem się w sprawie schodów. Są bardzo wygodne, nie są absolutnie strome, bo te które sa na zakręcie , są dość szerokie. Cały urok schodów polega na tym, ze nie maja spoczników. Podniesienie ściany kolankowej burzy wygląd całej bryły domu. Na piętrze pomieszczenie sa dość wysokie i skosy tak naprawdę nie są uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksigi 18.12.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 cd a jak to dachóweczka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 18.12.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Czy ktoś z Was kto jest już po poniższym zakresie robót może określić szacunkowy koszt w rozbiciu na robociznę i materiały ewentualnie łącznie robocizna i materiały: -elektryka-instalacja wod-kan gaz-tynki cem-ocieplenie poddasza+regispsy+malowanie+gładzie-instalacja c.o. (podłogówka)-kotłownia kocioł kondensacyjny-wylewki-elewacja (styr+drewno+tarasy+parapety)-podbitka-drzwi wew + strychowe-brama garażowa+ drzwi wejściowe-płytki ścienne-płytki podłogowe-biały montaż Pomoże mi to zabudżetować kolejne prace oraz porównać z kosztorysem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the one 18.12.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 170 k pln za sso to bardzo malo...nie buduje praktyczny 4 lecz z charakterem 4 i choc to inny projekt to wszystkie domy z tej pracowni(Domy z wizja) cechuje duza ilosc stali(rowniez ksztaltowej) i betonuja zmiescilem sie w dwoch setkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 18.12.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 cd Czy Ty podbitkę będziesz robił od spodu krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monrem007 18.12.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 a jak to dachóweczka ? Turmalin antracyt (ok.23k PLN/domek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts