monrem007 18.12.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Czy Ty podbitkę będziesz robił od spodu krokwi? Na tym etapie - nie wiem. Myślę aby zrobić z blachy /tanio i też ładnie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_73 19.12.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) 170 tys za SSO - niezle, my jeszcze nie skonczylismy SSO ale koszty (wlacznie ze stanem zero) wychodza ok. 220-230 tys. brutto (w tym robocizna 65 tys brutto). Dom jest niestety kosztowny - jezeli policzyc wszystkie zbrojenia, beton, dachowke plaska to niestety wychodzi drogo. Mozna np. nie robic wienca na scianie fundamentowej oraz zmienic monolity na Terive (co akurat zrobilismy) ale to jest oszczednosc rzedu 5-10 tys zl. My bedziemy budowac w Nysie - wiec ceny sa mniejsze niz we wro ... nasza cena obejmuje wszystkie prace zwiazane ze SSO + dach. Bedzie nam budowala zaufana i sprawdzona ekipa... Wykonawca zobaczyl projekt, policzyl i wyszlo mu wlasnie tyle ... Caly weekend myslelismy nad roznymi zmianami i czytajac nasz watek - doszlo do pewnej korekty: polaczymy ze soba jedna lazienke z garderoba. Tym samym zostanie nam wydzielone 2 strefy ... jedna z dwoma umywalkami i toaleta, druga z wanna ... W drugiej - na projekcie lewej lazience - bedzie pralnia z wyjsciem na balkon. Rezygnujemy z wyjscia na balkon z lazienki- tam bedzie okno ... Edytowane 19 Grudnia 2011 przez maja_73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 19.12.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 My bedziemy budowac w Nysie - wiec ceny sa mniejsze niz we wro ... nasza cena obejmuje wszystkie prace zwiazane ze SSO + dach. Bedzie nam budowala zaufana i sprawdzona ekipa... Wykonawca zobaczyl projekt, policzyl i wyszlo mu wlasnie tyle ... Caly weekend myslelismy nad roznymi zmianami i czytajac nasz watek - doszlo do pewnej korekty: polaczymy ze soba jedna lazienke z garderoba. Tym samym zostanie nam wydzielone 2 strefy ... jedna z dwoma umywalkami i toaleta, druga z wanna ... W drugiej - na projekcie lewej lazience - bedzie pralnia z wyjsciem na balkon. Rezygnujemy z wyjscia na balkon z lazienki- tam bedzie okno ... Czyli tam gdzie wykusz będziecie mieli dwa różne okna? My na naszego Praktycznego z oknami (ale bez bramy garażowej i drzwi zewnętrznych ) na razie wydaliśmy 176 tyś. W tym ponad 6 tyś za ogrodzenie działki i bramę wjazdową. W tym mamy też już zrobione przyłącza - woda i prąd. Gaz właśnie się robi Ale u nas mąż sam wykopał fundamenty . My zmieniliśmy strop na prefabrykowany filigran - nośność ma taką samą jak lany monolit ale szybciej się go robi i jest gładki od spodu więc nie wymaga tynkowania (jedynie uzupełnienia spoin między płytami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_73 19.12.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) monia.d - nie do konca ... z perspektywy ulicy nie bedzie widac roznicy czy sa tam 2 okna czy dwoje drzwi ... wejscie na balkon bedzie tylko z pralni ( w projekcie - łazienka owymiarach 5,8 ) ... w naszej zasadniczej lazience, tam, gdzie w projekcie jest 2 wejscie na balkon bedzie okno o szerokosci takie jak drzwi baklonowe .. . Zatem z zewnatrz nie bedzie widac roznicy i na uroku nie straci - a zyska na funkcjonalnosci ... Edytowane 19 Grudnia 2011 przez maja_73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hitmebaby 19.12.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 no z tymi poszerzeniami to też za późno się zorientowałem. Faktycznie tak jest lepiej, ale można wybronić sie teraz, ale to zawsze obrona. Dziury pod uzupełniłem isomurem i ytongiem. Ale zadowolony z tego nie jestem. SERDE Nie wiem na ile znasz projekt budowlany Praktycznego, (patrząc na ilość postów na FM jesteś "świeżakiem" w temacie), ale właśnie tak jest w projekcie, że dach jest grafitowy, a brama jasnoszara. I muszę Cię zmartwić - ja też tak mam Jakbyś nie wierzył zerknij na mój avatar monia.d Muszę Cię niestety zmartwić, gdyż Twoje okna są niezbyt poprawnie wstawione. Brak im dolnego podparcia, a już posadowienie fixa w wykuszu na styropianie to szczyt partactwa tej ekipy. Czy dużego fixa od strony tylnej też masz posadowionego na styro? Przecież taki fix waży trochę kilogramów. Nie zaproponowano ci systemowych poszerzeń? Poczytaj więcej o tym tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?28764-Co-pod-pr%C3%B3g-okna-balkonowego&p=489826&viewfull=1#post489826 http://www.okna-mikolajczyk.pl/montaz/prawidlowy-montaz-drzwi-tarasowych-balkonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maalutkaa 19.12.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam,Wiem, że już nie raz był poruszany temat okien ale z tego co pamiętam to chyba nikt nie wspominał o stosowaniu szyby bezpiecznej w tych dwóch największych oknach. Jesteśmy już prawie zdecydowani na okna firmy Oknoplus Art Thermo. Parametry mniejszych okien to 4/18/3/15/4 natomiast dwóch największych okien to szyba CLIMATOP 6/12/6/14/6 u=0.7 (oczywiście mowa tu o fixie w jednej tafli niedzielonej). Jednak pan sprzedawca zasugerował, że warto byłoby zastosować szybę P2 tzw. antywłamaniową przede wszystkim dla bezpieczeństwa mieszkańców, jednak przy zastosowaniu takiej szyby parametry okna przedstawiają się następująco 9(4mm szyba 1 mm folia, 4mm szyba)/10/6/10/9(4mm szyba 1 mm folia, 4mm szyba) u=0.8. Jak widać współczynnik przenikalności ciepła spada zaledwie o 0.1 tak twierdzi sprzedawca. Mam pytanie do osób, które mają przeszklenia w jednej fafli czy faktycznie jest konieczność stosowania tej wzmocnionej szyby? Czy tak wielka tafla ma tendencje do wyginania się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.12.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam, Wiem, że już nie raz był poruszany temat okien ale z tego co pamiętam to chyba nikt nie wspominał o stosowaniu szyby bezpiecznej w tych dwóch największych oknach. Jesteśmy już prawie zdecydowani na okna firmy Oknoplus Art Thermo. Parametry mniejszych okien to 4/18/3/15/4 natomiast dwóch największych okien to szyba CLIMATOP 6/12/6/14/6 u=0.7 (oczywiście mowa tu o fixie w jednej tafli niedzielonej). Jednak pan sprzedawca zasugerował, że warto byłoby zastosować szybę P2 tzw. antywłamaniową przede wszystkim dla bezpieczeństwa mieszkańców, jednak przy zastosowaniu takiej szyby parametry okna przedstawiają się następująco 9(4mm szyba 1 mm folia, 4mm szyba)/10/6/10/9(4mm szyba 1 mm folia, 4mm szyba) u=0.8. Jak widać współczynnik przenikalności ciepła spada zaledwie o 0.1 tak twierdzi sprzedawca. Mam pytanie do osób, które mają przeszklenia w jednej fafli czy faktycznie jest konieczność stosowania tej wzmocnionej szyby? Czy tak wielka tafla ma tendencje do wyginania się? Trochę nie na temat, ale gdy byłem u przedstawiciela Oknoplusa, pan klikał i klikał w swoim programie i stwierdził, że takich przeszkleń w jednej tafli nie da się zrobić. Podobnie z Oknoplastem, niektórzy pisali (np. miejski), że się nie da, przedstawiciel, u którego byłem twierdzi, że nie ma problemu. Dziwne dziwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaryl 19.12.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam, Wiem, że już nie raz był poruszany temat okien ale z tego co pamiętam to chyba nikt nie wspominał o stosowaniu szyby bezpiecznej w tych dwóch największych oknach. Jesteśmy już prawie zdecydowani na okna firmy Oknoplus Art Thermo. Parametry mniejszych okien to 4/18/3/15/4 natomiast dwóch największych okien to szyba CLIMATOP 6/12/6/14/6 u=0.7 (oczywiście mowa tu o fixie w jednej tafli niedzielonej). Jednak pan sprzedawca zasugerował, że warto byłoby zastosować szybę P2 tzw. antywłamaniową przede wszystkim dla bezpieczeństwa mieszkańców, jednak przy zastosowaniu takiej szyby parametry okna przedstawiają się następująco 9(4mm szyba 1 mm folia, 4mm szyba)/10/6/10/9(4mm szyba 1 mm folia, 4mm szyba) u=0.8. Jak widać współczynnik przenikalności ciepła spada zaledwie o 0.1 tak twierdzi sprzedawca. Mam pytanie do osób, które mają przeszklenia w jednej fafli czy faktycznie jest konieczność stosowania tej wzmocnionej szyby? Czy tak wielka tafla ma tendencje do wyginania się? Nie wiem czy tak wielka tafla ma tendencje do wyginania się, ale gdyby już doszło do stłuczenia takiej szyby to aż strach pomyśleć jakie by mogły być tego skutki. Dla świętego spokoju chyba warto zastosować w tych dwóch przypadkach bezpieczną szybę -ja tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whistle 20.12.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam, Wiem, że już nie raz był poruszany temat okien ale z tego co pamiętam to chyba nikt nie wspominał o stosowaniu szyby bezpiecznej w tych dwóch największych oknach. Jesteśmy już prawie zdecydowani na okna firmy Oknoplus Art Thermo. Parametry mniejszych okien to 4/18/3/15/4 natomiast dwóch największych okien to szyba CLIMATOP 6/12/6/14/6 u=0.7 (oczywiście mowa tu o fixie w jednej tafli niedzielonej). Jednak pan sprzedawca zasugerował, że warto byłoby zastosować szybę P2 tzw. antywłamaniową przede wszystkim dla bezpieczeństwa mieszkańców, jednak przy zastosowaniu takiej szyby parametry okna przedstawiają się następująco 9(4mm szyba 1 mm folia, 4mm szyba)/10/6/10/9(4mm szyba 1 mm folia, 4mm szyba) u=0.8. Jak widać współczynnik przenikalności ciepła spada zaledwie o 0.1 tak twierdzi sprzedawca. Mam pytanie do osób, które mają przeszklenia w jednej fafli czy faktycznie jest konieczność stosowania tej wzmocnionej szyby? Czy tak wielka tafla ma tendencje do wyginania się? witam maalutka, my zastosowaliśmy pakiet bezpieczny 4.4.2 dla obydwóch fixów. Dzięki temu mamy święty spokój i nie martwimy się abytnio o ewentualną stłuczkę + fix z jednej tafli wygląda super i nie zamieniłbym tego na okno dzielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 20.12.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam wszystkich i proszę o opinie na temat doboru koloru rolet zewnętrznych. Z tego co pamiętam Karo zamieściła zdjęcia swoich szarych rolet, ale nie przypominam sobie by ktoś prezentował rolety w kolorze stolarki okiennej. Czy decyzję o roletach trzeba podjąć na etapie stawiania murów, czy też bez większych konsekwencji można to zrobić przy montażu okien lub nawet później. Jak to jest finansowo? Czy takie kucie nadproży to nie są dodatkowe koszty? A może lepiej od razu zrobić większe otwory okienne lub zamówić odpowiednio mniejsze okna? Ale większe otwory okienne to już potem nie ma opcji zmiany decyzji... Jak to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whistle 20.12.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam wszystkich i proszę o opinie na temat doboru koloru rolet zewnętrznych. Z tego co pamiętam Karo zamieściła zdjęcia swoich szarych rolet, ale nie przypominam sobie by ktoś prezentował rolety w kolorze stolarki okiennej. Czy decyzję o roletach trzeba podjąć na etapie stawiania murów, czy też bez większych konsekwencji można to zrobić przy montażu okien lub nawet później. Jak to jest finansowo? Czy takie kucie nadproży to nie są dodatkowe koszty? A może lepiej od razu zrobić większe otwory okienne lub zamówić odpowiednio mniejsze okna? Ale większe otwory okienne to już potem nie ma opcji zmiany decyzji... Jak to rozwiązaliście? Witaj, my zastosowaliśmy rolety w kolorze stolarki okiennej czyli "złoty dąb". Zdecydowaliśmy tak z kilku przyczyn: 1. roleta bardziej zlewa się z rama okna, 2. patrząc od wewnątrz przy zasuniętej rolecie widać fakture "złoty dąb", co dla nas jest przyjemniejsze niz szary1 3. Nie wprowadzilismy tym sposobem dodatkowego koloru. Co do rodzaju rolet, to my nue kuliśmy nadproży tylko podnieślismy otwory, tym sposobem mamy rolety naokienne i obyło się to bez wiekszych problemów. Prześledź moje posty, a pewnie znajdziesz gdzieś zdjęcia jak to wygląda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 20.12.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Whistle, odpowiedz proszę na pytanie z poprzedniej strony. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whistle 20.12.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Whistle, nie bardzo rozumiem, jak powiększyliście otwory okienne. Macie wyższe pomieszczenia? Przecież okna mają 235 cm, potem jest nadproże i wieniec. Gdzie miejsce na wyższy otwór? Wytłumacz proszę. r19, właśnie rozmawiałem z moim wykonawcą (sam jestem laikiem troszke w tych sprawach) i wiem, że dolne pomieszczenia mają wysokość 2.73 (posadzka jest już na gotowo - brakuje tylko płytek lub paneli). Podniesione mam o jeden stopień (schodek) pomieszczenia na parterze, ale to głównie z powodu zastosowania Terivy i chęci zachowania jednego poziomu sufitu. Nadproża okienne w salonie i w kuchni mam wylewane, tylko w małym pokoju jest standard. Nie wiem czy coś Ci się rozjaśniło, jak nie to prześlę fotki. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_ 20.12.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Dobry wieczór Wszystkim, dawno mnie tu na forum nie było, a Praktycznych coraz więcej, co za tym idzie, koncepcji o wyższości szarego nad szarym również przybywa. Każdy ma prawo do podejmowania decyzji w kwestii estetyki wykończenia wg własnego gustu, więc o tym może nie dyskutujmy My z mężem dopasowaliśmy kolor bramy do koloru rolet i parapetów, więc i tak trochę inaczej niż projekcie. Ale właśnie sięgnęłam po projekt, by zacytować koncepcję samych projektantów: kolor bramy sugerowany to 7004 lub 7036 (szarości inne niż w obróbkach dachu). I na tym nie kończy się wątek tych odcieni. Autorzy sugerują, by w tym samym odcieniu wykonać obróbki blacharskie attyk i deski elewacyjnej, parapety, kątowniki aluminiowe do żaluzji, balustrady i portfenetry. Panowie projektanci doskonale wiedzą, że diabeł i cały urok tego domu tkwi w detalach. A tak na marginesie za dwa tygodnie, tuż po świętach oficjalnie wprowadzamy się do naszego Praktycznego. Kuchnia jest, podłogi i drzwi są, zostały schody i biały montaż w łazienkach No i druga warstwa farby w pokojach na parterze. Z zewnątrz dom skończony, nawet podjazd gotowy, ogrodzenie i ogród musi poczekać. Przy ładniejszej pogodzie zrobimy trochę zdjęć. Poniżej obiecane Praktycznym na privie zdjęcia ze skończoną elewacją domu - brak jedynie oświetlenia, co sygnalizują sterczące kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megapol_mg 20.12.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam . Mam do was pytanko czy ktoś z was przeróbkę drzwi żeby były od wewnętrznej strony schodów , tak żeby nie było ich widać od salonu ( tzn pokoiku i łazienki ) Czy to powoduje wyższy skok schodów ??? Czy ktoś z was orientuje się z was z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 20.12.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Karo_ wasz domek wygląda już cudnie - a drewniana elewacja REWELACJA!!! Powiedz proszę co to za drewno i jak je zamontowaliście. Strasznie mi się [podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1977 20.12.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam . Mam do was pytanko czy ktoś z was przeróbkę drzwi żeby były od wewnętrznej strony schodów , tak żeby nie było ich widać od salonu ( tzn pokoiku i łazienki ) Czy to powoduje wyższy skok schodów ??? Czy ktoś z was orientuje się z was z tym witaj, umieszczając drzwi od łazienki w miejscu pierwszych 4-5 schodów tracisz ich ilości a co za tym idzie schody będą bardzo strome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1977 20.12.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Nice Karo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 20.12.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 karo_ super to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek101 21.12.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 KARO super.widzieliśmy z żoną również w środku żona nie może sie doczekać naszego praktycznego 2zaczynamy na wiosne 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts