Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

r19,

właśnie rozmawiałem z moim wykonawcą (sam jestem laikiem troszke w tych sprawach) i wiem, że dolne pomieszczenia mają wysokość 2.73 (posadzka jest już na gotowo - brakuje tylko płytek lub paneli). Podniesione mam o jeden stopień (schodek) pomieszczenia na parterze, ale to głównie z powodu zastosowania Terivy i chęci zachowania jednego poziomu sufitu. Nadproża okienne w salonie i w kuchni mam wylewane, tylko w małym pokoju jest standard.

Nie wiem czy coś Ci się rozjaśniło, jak nie to prześlę fotki.

Pozdrawiam!

Dzięki. Już wszystko wiem, bo też podpytałem wykonawcę. Podobno wszystko da się zrobić :)

Przyłączam się do prośby. Czekamy na szczegóły technologiczne :)

Dzień dobry:)

drewno na elewacji to świerk skandynawski, profil softline, przygotowany do montażu przez dostawcę. Montaż to tzw. metoda lekka sucha, wełna 7 cm plus 5 cm kładziona krzyżowo, membrana, 1,5 cm szczelina powietrzna, okapnik wykonany z tej samej blachy co wykończenie dachowe, ale jeszcze przed montażem styropianu na pozostałej części elewacji (inaczej problem z umocowaniem).

Całość montażu wykonana we własnym zakresie, wbrew pozorom, nie jest to aż tak skomplikowane, a pozwala na znaczne obniżenie kosztów. W naszym wypadku całość wyniosła ok. 5 tys z wełną plus robocizna własna, gdzie ceny rynkowe zaczynały się od ok. 300-400 zł za m2.

Karo a czy można prosić więcej zdjęć - także z frontu. Wygląda super. Podziwiam, że sami to zrobiliście! I jak najwięcej szczegółów prosimy;-)

:-) dzięki za pozytywny odzew

Załączam dwa ujęcia przodu plus kuchnia - ktoś niedawno pytał, czy te 8,4 m2 daje radę w kuchni. Nam się wydaje, że kuchnia jak na te gabaryty jest pojemna i dość przestronna. Zabudowa w kształcie podkowy daje mimo wszystko sporo szafek i blatu roboczego. Jasne kolory też dodają objętości... Zdjęcia jeszcze bez lodówki :)

DSC01475.JPG

DSC01472.JPG

DSC01478.JPG

DSC01469.JPG

Czy ktoś z Was kto jest już po poniższym zakresie robót może określić szacunkowy koszt w rozbiciu na robociznę i materiały ewentualnie łącznie robocizna i materiały:

-elektryka

-instalacja wod-kan gaz

-tynki cem

-ocieplenie poddasza+regispsy+malowanie+gładzie

-instalacja c.o. (podłogówka)

-kotłownia kocioł kondensacyjny

-wylewki

-elewacja (styr+drewno+tarasy+parapety)

-podbitka

-drzwi wew + strychowe

-brama garażowa+ drzwi wejściowe

-płytki ścienne

-płytki podłogowe

-biały montaż

Pomoże mi to zabudżetować kolejne prace oraz porównać z kosztorysem

Wznawiam ponieważ myślę ze to pomoże wielu inwestorom tego domu

Obecnie jesteśmy na etapie ocieplenia i sami jesteśmy ciekawi jak tam dalej sprawy sie mają

Wiec zaczynam w miarę możliwości uzupełniajcie

1.nie robiłem tego jeszcze ale sam jswiadcze takie usługi wiec wyceniam to na ok 6000 pół na pół robocizna/ materiał

2.

3.

4.nie wiem ile ale zakupilem materiał 2x15 cm lambda 0,37 w granicach 3600zł

5.

6.

7.

8.materiał na ocieplenie styro 12cm plus siatka plus klej sam materiał ok 5000zl

9.materiał na podbitkę blacha drewnopodobna marki bratex 1750zł robocizna nie wiem bo umowa całościowa za 15000zł przy praktycznym 3

10.

11.drzwi stolpaw 3650zł z montażem brama nice z automatem nice 3850zł

12.

13.

14.

Zachęcam do wypełniania i pozdrwaima wszystkich praktytcznych

Witam,

Karo bardzo ładna kuchnia i cała reszta... :)

my jesteśmy posiadaczami projektu praktyczny 3 - lustro, budowę mamy zamiar rozpocząć na wiosnę 2012.

Zmiany, które na razie postanowiliśmy wprowadzić to:

1. likwidacja kominka (prawdopodobnie w przyszłości zdecydujemy się na biokominek)

2. w kuchni chcieliśmy wyeliminować ściankę od strony okien w jadalni, żeby tam wstawić taki mały aneks

3. przeniesienie kotłowni do pomieszczenia gospodarczego na końcu garażu

4. likwidacja wc pod schodami - schody metalowe a pod nimi przejście do garażu

5. w miejsce starej kotłowni - łazienka oraz spiżarka

6. przeniesienie łazienki na górze do pokoju nad wejściem + pralnia

7. w miejscu starych łazienek pokój z garderobą

i to chyba byłoby na tyle :)

Proszę o opinie:)

Witam,

Karo bardzo ładna kuchnia i cała reszta... :)

my jesteśmy posiadaczami projektu praktyczny 3 - lustro, budowę mamy zamiar rozpocząć na wiosnę 2012.

Zmiany, które na razie postanowiliśmy wprowadzić to:

1. likwidacja kominka (prawdopodobnie w przyszłości zdecydujemy się na biokominek)

2. w kuchni chcieliśmy wyeliminować ściankę od strony okien w jadalni, żeby tam wstawić taki mały aneks

3. przeniesienie kotłowni do pomieszczenia gospodarczego na końcu garażu

4. likwidacja wc pod schodami - schody metalowe a pod nimi przejście do garażu

5. w miejsce starej kotłowni - łazienka oraz spiżarka

6. przeniesienie łazienki na górze do pokoju nad wejściem + pralnia

7. w miejscu starych łazienek pokój z garderobą

i to chyba byłoby na tyle :)

Proszę o opinie:)

Fajne zmiany (my juz mamy SSO Praktycznego 3 lustro) nie jestem pewien czy przepisy pozwalaja na umieszczenie w tak małym pomiszczeniu kotłowni (z tego co wiem to musi byc odpowiednia kubatura).

Monrem007

- jeżeli chodzi o umieszczenie kotłowni za garażem to po wstępnych rozmowach z projektantem jest taka możliwość - z tego co pamiętam to powinno być chyba ok 9 albo 10m3, dodatkowo podłoga tego pomieszczenia będzie wyrównana z poziomem podłogi w garażu i ściankę przesuniemy o jakieś 20cm na niekorzyść garażu.

Monrem007

- jeżeli chodzi o umieszczenie kotłowni za garażem to po wstępnych rozmowach z projektantem jest taka możliwość - z tego co pamiętam to powinno być chyba ok 9 albo 10m3, dodatkowo podłoga tego pomieszczenia będzie wyrównana z poziomem podłogi w garażu i ściankę przesuniemy o jakieś 20cm na niekorzyść garażu.

to ok jak mozna, my u siebie zrobilismy podloge garazu dodatkowe 0,5m niżej niż jest w projekcie (trzy schodki) dzieki temu mamy wyzszy garaz, rozważcie tez taką opcję:>

Karo nieźle się spisaliście!! To chyba pierwsze zdjęcia Praktycznego w tej fazie;-) Mnie cieszą tym bardziej, że to wersja podstawowa. Pochwal się proszę ile taka przyjemność kosztowała i jak się ma tzw. stan deweloperski z kosztorysu do rzeczywistości.

Dziękujemy za zdjęcia.

Prawdę mówiąc, to zachowując dyscyplinę finansową przez cały okres budowy (szukanie jak najlepszych ofert dla dobrych jakościowo materiałów i rozwiązań, wykonanie kilku rzeczy we własnym zakresie - u nas elektryka, drewniana elewacja, częściowo rekuperacja, etc.), do etapu wykończenia można się zmieścić w budżecie skalkulowanym przez pracownię. Jednak na etapie wykończenia wydatki lecą w kosmicznym tempie, my przekroczyliśmy budżet pracowni o ok. 10%, ale w tych kosztach ujęliśmy podjazd (ok 18 tys.), kuchnię, rekuperację, rolety elektrycznie sterowane, pełne wyposażenie łazienek...