Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panu SERDE już dziękujemy (za miłe wypowiedzi oczywiście). I może na tym zakończmy wymianę zdań z sympatycznym osobnikiem ;-) A ja tymczasem proponuję dyplomatycznie zmienić temat: czy ktoś może się podzielić ekipą do SSO na terenie woj. łódzkiego - mam już namiar od Zaryla (to ten co małpuje;-) - jeszcze raz dzięki, ale szukamy dalej - może uda się coś taniej. Będziemy wdzięczni - może być na priv aby nie zaśmiecać forum. Pozytywne pozdrowienia dla Wszystkich ;-) I Szczęśliwego Nowego Roku (na budowach:-)

Piszę na forum, bo pewnie wiele osób jest zainteresowana w kosztach budowy. Mam ekipę, która stawiała mury Praktycznego 3 za 25 tys. Fundament we własnym zakresie. Dach tegalit ciesielka + położenie - około 70 zł. za m2.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, zwracam się z prośbą o podanie namiaru na firmy, które wykonują dachy płaskie / odwrócone.

Chodzi o Praktycznego 2.

Czy wszyscy forumowicze Praktycznych robili w systemie zgodnym z projektem czy inną technologią?

Za każdy namiar, sugestie i uwagę będę bardzo wdzięczny.

Można również pisać na maila [email protected]

pozdrawiam

Witamy serdecznie,

pytanie i prośba do Wszystkich o poradę: człowiek zajmujący się adaptacją naszego projektu (praktyczny 2) doradza zamianę stropu monolitycznego na terivę. Jakie są zalety/wady obu rozwiązań? Czy ktoś z Was dokonał takiej zmiany? Będziemy wdzięczni za wszystkie opinie ponieważ sami nie mamy jeszcze żadnej wiedzy na ten temat.

Wielkim znawca nie jestem, ale każdy ma swoje wady i zalety, na internecie jest sporo artykułów na ten temat, warto poczytać...

Teriva jest tańsza, szybsza i prostsza w wykonaniu, strop będzie grubszy, ale gorzej tłumi, murowane ścianki działowe mozna stawiać tylko w miejscach gdzie wcześniej zaprojektowano wzmocnienia, problemy przy dużych powierzchniach, moze wystepowac klawiszowanie... To tak chyba podstawowe różnice na szybko, z tego co pamiętam pare osób z wątku zmieniało na terive więc na pewno dokładniej wyjaśnią. Mozna jeszcze przemyśleć filigran...

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

Edytowane przez bacardi

Ja zdecydowałem się na monolit i nie żałuję, bo daje mi to możliwość ewentualnego zmienienia ścian na górze.

Na teraz widzę, że projekt nie jest pozbawiony wad.

Przykład: najlepsza bryła pomieszczenia na górze( bo pełna wysokość bez skosów- pomieszczenie w ścianie szczytowej) zarezerwowana jest dla łazienki (ja postanowiłem połączyć dwie w jedną)

Mamy dużą super doświetloną z podwójnym oknem (które i tak trzeba zasłaniać, bo to łazienka) łazienkę i 3 pomieszczenia mieszkalne ze skosami

Jak za kilka lat znudzi mi się obecny układ pomieszczeń, to zawsze mogę zrobić rewolucję i zamieszkać w łazience :)

i

Wydaje mi się ze jest potrzebne , dom jest położony 30 metrów od głównej drogi i jest bardzo ciemno , dużo ludzi ma nocą oświetlone domy mi osobiście nie za bardzo podobają się zwisające lampy z podbitki .

Ledy są bardzo energooszczędne dwa podświetlenia (10m) to tylko 50W

krzysiek a jesteś pewny , że potrzebne Wa m takie podświetlenie i w jakim celu? dom przecież nie jest ekspozycją muzealną aby ja podświetlać.
Edytowane przez Krzysiek.A