Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na zdjęciu widać, że przebarwienia i rysy są tylko na niektórych partiach dachu np. w okolicy okna dachowego - czy to aby nie zostało zniszczone przez dekarzy. Szczerze powiem, że mnie to zmartwiło... Mam nadzieję, że uda się coś z tym zrobić. A sprawdzaliście czy zacieki dają się umyć?

Czy to kolor ciemnoszary czy grafit?

Edytowane przez p@nna migotka

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miejscy, a jakie wnioski odnośnie elewacji? Macie już coś wybrane?

Elewacja ma być w kolorze bardzo jasno szarym. Jaki rodzaj tynku to się okaże.

Jak sprawuje się pompa ciepła? Czytałem, że mieliście jakieś problemy. Mrozy Was nie wykończyły? :)

Pompa "gra i buczy" :-) A tzw. "problemy" to moja wina. Raz na 1-2 miesiące mam czyścić filtry dolnego i górnego źródła. Co właśnie jakoś w styczniu zrobiłem, tyle że po tej czynności nie odkręciłem zaworów na DZ i pompa się uruchomiła i zasygnalizowała awarię. Po odkręceniu zaworów próbowałem resetować PC co tylko doprowadziło do zamarznięcia wymiennika (tak to określił p. Jarek z PPC) i zostaliśmy bez ogrzewania i CWU aż do rana, do kiedy to wymiennik się odmroził.

Woda więc była tylko ze zbiornika 300l, a CO w ogóle, ale temperatura wewnątrz spadła w ciągu nocy tylko o jakieś 1,5*C

Kurka aż jutro sprawdzę co u nas na dachu, bo przecież wchodzili do nas na dach w styczniu poprawiać okno dachowe. Śnieg i lód by Wam tak porysował?

Pył, który osadził się na dachówce był po śniegiem i lodem, jak przyszła wiosna i śnieg zjechał po dachówce, to ją porysował i zostawił smugi. Chyba tak, to było.

Jak dekarze zrobią swoje, to proponuję zmuszać ich, żeby po sobie umyli cały dach.

Witam, czy ktoś już może myślał o wykończeniu okien? Mam na myśli balustrady. Dotychczasowe ceny jakie dostałem są dość wysokie - ok 2000 na jedną (szklaną). Macie może wybrany jakiś tańszy system?

Pozdrawiam,

Czy ta kwota to za balustradę sprintplus firmy pimstal?

Czy ta kwota to za balustradę sprintplus firmy pimstal?

komplet punktowych uchwytów i prętów mocujących na balustradę to wg ich katalogu ~100pln, dochodzą ocynkowane marki w warstwie ocieplenia + 4 kołki, które niech kosztują drugie tyle, choć to można już pewnie zamówić nawet u ślusarza... pytanie ile kosztuje tafla dociętego szkła bezpiecznego z 4 otworami i montaż?

wg kosztorysu DzW na wszystkie 6 balustrad przewidzieli ~5m szkła pilkingtona w cenie 1750pln z montażem, więc wydaje się, że powinno być zdecydowanie taniej...

Edytowane przez bacardi

komplet punktowych uchwytów i prętów mocujących na balustradę to wg ich katalogu ~100pln, dochodzą ocynkowane marki w warstwie ocieplenia + 4 kołki, które niech kosztują drugie tyle, choć to można już pewnie zamówić nawet u ślusarza... pytanie ile kosztuje tafla dociętego szkła bezpiecznego z 4 otworami i montaż?

wg kosztorysu DzW na wszystkie 6 balustrad przewidzieli ~5m szkła pilkingtona w cenie 1750pln z montażem, więc wydaje się, że powinno być zdecydowanie taniej...

Dzięki za informację. Trzeba będzie po prostu zgłosić się do pimstalu po wycenę.

Trochę się nazbierało, więc odpowiadam:

miejski a jak Wam się spisuje deska barlinecka na podłogówce? czuć jakąś wyraźną różnicę względem płytek na parterze? zagęszczaliście jakoś bardziej pętle pod deskę?

Czuć wyraźną różnicę temperatury na górze. Według termometru jest to ok 1-1,5*C mniej niż na dole. Zapewne jest to wina właśnie słabszej przewodności cieplnej deski. Inną sprawą jest także to, że cały czas jeszcze nie doszedłem do docelowego ustawienia rotametrów w podłogówce. Robiliśmy także badanie termowizyjne i na poddaszu mamy trochę mostków (cztery rogi domu - połączenie ściany kolankowej, szczytowej i murłaty), które są do poprawki wiosną.

Generalnie temperatura dla nas jest akurat OK do spania.

Rurki podłogówki wszędzie co 10 cm, w strefie okien balkonowych zagęszczone do ok. 7 cm

I jeszcze jedno pytanie do miejskich. Jaką macie grubość wylewki na parterze i na poddaszu?

U nas wylewka to ok. 6cm

Witam, czy ktoś już może myślał o wykończeniu okien? Mam na myśli balustrady. Dotychczasowe ceny jakie dostałem są dość wysokie - ok 2000 na jedną (szklaną). Macie może wybrany jakiś tańszy system?

U nas balustrady schodowe ze stali nierdzewnej z wypełnieniem 3 taflami szkła + portfenetry szklane (3 szt.) z uchwytami - cena 5400zł. Poręcze schodowe gotowe, czekamy już ponad miesiąc na wypełnienia szklane oraz portfenetry. Wykonawca -> balustrady.com.pl