Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich Praktycznych.

Mam prosbe o podanie ilości materiału jaką zuzyliście do wylania stropu - monolit.

Jezeli jest mozliwoś prosze o podanie ilości betonu, stali, desek i stempli potrzebnych do wykonania tej operacji.

Zastanawiam się nad wykonaniem stropu z płyt i chciałem porównać ceny tych rozwiązań. CZy ktoś z was zastosował takie rozwiązanie? Czy jesteście zadowoleni?

Będę budował 4 jednak wszelkie informacje od budujacych 1,2,3 również wskazane :)

Dzieki za pomoc.

Brama garażowa to może Krispol - Ral 7004? Czy można zapytać się, jakie drzwi zamontowaliście do wejścia do garażu od strony ogrodu?

Brama garażowa to NICE kolor faktycznie z palety ral numer 7004. Drzwi od tyłu to najtańszy marketowy horman ocynkowany zdaje sie ze około 350zł. Plan mam ambitny udostępnić budowlańcom tylko wejście od tyłu ,ażeby nie niszczyli docelowej bramy i drzwi. Po budowie poszukam takich samych drzwi tylko ocieplanych i je wymienimy.

IMG_3629.jpg

Mam prosbe o podanie ilości materiału jaką zuzyliście do wylania stropu - monolit.

Jezeli jest mozliwoś prosze o podanie ilości betonu, stali, desek i stempli potrzebnych do wykonania tej operacji.

Zastanawiam się nad wykonaniem stropu z płyt i chciałem porównać ceny tych rozwiązań. CZy ktoś z was zastosował takie rozwiązanie? Czy jesteście zadowoleni?

Będę budował 4 jednak wszelkie informacje od budujacych 1,2,3 również wskazane :)

Dzieki za pomoc.

Będę leciał z pamięci bo nie mam notatek chwilowo

beton b25 około 27m3

stal w okolicy 3 ton

deski około 6m3

stemple 150szt

pasy 170mb

szpilki fi 10 ok 75szt

nakretki i podkładki 10 kg

pianki 5szt

gwożdzie budowlane 15kg

podkładki plastikowe do zbrjeń 2op

Nasz dom to praktyczny 3 szerszy o prawie 1m

Zbrojenia i grubości stropu trochę uszczuplone

IMG_3142.jpg

IMG_3134.jpg

IMG_3147.jpg

IMG_3151.jpg

IMG_3157.jpg

Edytowane przez Thomas_3

Brama garażowa to NICE kolor faktycznie z palety ral numer 7004. Drzwi od tyłu to najtańszy marketowy horman ocynkowany zdaje sie ze około 350zł. Plan mam ambitny udostępnić budowlańcom tylko wejście od tyłu ,ażeby nie niszczyli docelowej bramy i drzwi. Po budowie poszukam takich samych drzwi tylko ocieplanych i je wymienimy.

Podziękował

A my mamy pytanie - jakie macie kominy? Systemowe - jeśli tak to jakich firm. Wyszukaliśmy w co zainwestował Miejski ale mamy nadzieję znaleźć zdecydowanie tańszą opcję. Jakieś podpowiedzi?

Thomas -zmieniliście kształt dachówki czy coś jeszcze?

Kominy mamy schiedla rondo i rondo plus koszt obu to okolice 5500zł Pod uwagę brałem też niemiecki system Plewa, ale po konkretnych wyliczeniach wychodziło tylko trochę taniej. Już po zakupie schiedla dostałem też oferte lejera która była dość atrakcyjna.

Ważniejsze zmiany jakich dokonaliśmy to:

1. Poszerzenie garażu o 50cm

2. Poszerzenie kuchni i salonu o 40cm

3. Przeniesienie kotłowni do pomieszczenia za garażem i powiększenie go

4. Cofnięcie ściany od prysznica do pomieszczenia pod schodami aby troszkę zwiększyć przestrzeń w wc

5. Zrezygnowaliśmy z dużego okna w gabinecie na rzecz mniejszego

6. Zmiana drzwi z naświetlami na standardowy wymiar

7. Dołożone dwa małe okna w garażu

8. Górna łazienka zwiększona o 30 cm na rzecz mniejszej dostępnej z sypialni

9. Zmiana okna w salonie na HS

10. Zamiana mniejszego okna fix w wykuszu na uchylno - rozwierne

11.Podzielenie dużego okna w wykuszu na pół ze względów bezpieczeństwa

To chyba najważniejsze zmiany które moim skromnym zdaniem zrobiły z niego bardziej praktyczny niż jest :)

uchaha

Nasza brama kosztowała 3850zł brutto z napędem i montażem

Edytowane przez Thomas_3

Nasza brama kosztowała 3850zł brutto z napędem i montażem

jak tego dokonaliście? Dostałem wycenę na 4600 + vat na tą bramę...zwariować można, jak jesteście z łódzkiego, to możecie zdradzić gdzie zamawialiście bramę?

Jesteśmy ze świętokrzyskiego a bramę zamawialiśmy w firmie INFERNO

Dzieki za pomoc.

Witam,

my mamy strop z płyt - filigranowy. Jesteśmy bardzo zadowoleni - odeszło nam sporo tynkowania bo sufit jest gładziutki (jedynie łączenia płyt musimy przeciągnąć gładzią). Płyty położone w jeden dzień , potem dozbrojone i dolane betonem.

A ja mam pytanie o wełnę na docieplenie poddasza - ile wam poszło? Docieplaliście i połacie dachu i strop?

Thomas_3 dzięki za odpowiedz na moje pytanie. Twoja pomoc będzie nieoceniona przy przeliczeniach :)

Do już budujących mam jeszcze prośbe o pomoc.

W projekcie ściany mam zaprojektowane z ceramiki jednak znalazłem skład który oferuje mi beton komórkowy Termalica o prawie 5000 PLN taniej od Ceramiki.

Czy jest możliwa szybka zmiana przez Kier bud-a czy projekt musi przejść przez rączki projektanta i ponowne wszystkie uzgodnienia w urzędach?

Będę wdzięczny za pomoc i ewentulane podpowiedzi jak ugryźć temat :)

Odpowiedzi mogą być na priv.

Thomas_3 dzięki za odpowiedz na moje pytanie. Twoja pomoc będzie nieoceniona przy przeliczeniach :)

Do już budujących mam jeszcze prośbe o pomoc.

W projekcie ściany mam zaprojektowane z ceramiki jednak znalazłem skład który oferuje mi beton komórkowy Termalica o prawie 5000 PLN taniej od Ceramiki.

Czy jest możliwa szybka zmiana przez Kier bud-a czy projekt musi przejść przez rączki projektanta i ponowne wszystkie uzgodnienia w urzędach?

Będę wdzięczny za pomoc i ewentulane podpowiedzi jak ugryźć temat :)

Odpowiedzi mogą być na priv.

Buduj z czego chcesz. Nic nie musisz załatwiać. W projekcie jest ceramika, a ja buduję z silikatów.