Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie próbuję dogadać się ze stolarzem co potrafi zrobić każde drzwi, na razie wycenił Zyndram z naświetlem bocznym na 3000 zł. plus koszt szkła. Dopiero badam temat drzwi, pewnie to jest niższa cena niż u producenta, ale to jeszcze do sprawdzenia. Drzwi byłyby wykonane z sosny.

Witam. Mam do was pytanko odnośnie zastosowanego ogrzewania , ile was kosztuje rocznie ogrzanie Praktycznego z ciepłą wodą rocznie , Jakie wybraliście piece czy może pompy ciepła , właśnie mam dylemat. Czekam na sygestie na priv

Oj.... Chyba nie znajdziesz nikogo kto juz mieszka rok w swoim praktycznym :)

Osobiscie mam rowniez dylemat.

Ze wzgledu na 100% podlogowki sklaniam sie do pompy p-w. W gre wchodzi jeszcze gaz, ale gazu jakos nie lubie.

Witam po dlugiej nieobecnosci:) co do drzwi, to nasze sa w firmy weissner, model D29 i jestesmy zadowoleni. Koszt dosyc spory-ok. 5000zl, ale jakosc naszym zdaniem wysoka. M.in. Na stronce aksant.pl mozna je znalezc.

Tymczasem My jestesmy na etapie wykonywania lazienek i wybierania farb. Rzeczywistosc finansowa niestety dosyc mocno ogranicza fantazje, ale na szczescie jest juz blizej niz dalej :) pozdrawiam!!

Słuchajcie,

mamy wielką prośbę do tych, którzy są już szczęśliwymi posiadaczami zadaszonych praktycznych (1lub 2) - ze względu na rosnące ceny chcemy już zamówić dachówkę. Będzie kładziona na tzw. mijankę i w związku z tym pytanie ile Wam wyszło:

- dachówek podstawowych (w kosztorysie jest 1754 - czy ta liczba jest ok?)

- dachówek szczytowych pełnych prawych/ lewych

- dachówek szczytowych połówkowych prawych/lewych

- dachówek wentylacyjnych

Mamy kosztorys, ale w nim szczytowe zsumowane są wszystkie bez wyszczególnienia na prawe/lewe pełne/połówkowe a o wentylacyjnych nie ma ani słowa... Podobno trzeba je założyć także i z takiego powodu, że gdyby doszło do reklamacji producent może ich brak traktować jako błąd i powód do odrzucenia ewentualnych roszczeń.

Będziemy bardzo wdzięczni za pomoc. Proszę odkopcie fakturki i sprawdźcie;-)

...

a o wentylacyjnych nie ma ani słowa... Podobno trzeba je założyć także i z takiego powodu, że gdyby doszło do reklamacji producent może ich brak traktować jako błąd i powód do odrzucenia ewentualnych roszczeń. ...

Podczas ostatniego Tarbudu rozmawiałem trochę z przedstawicielem braasa na temat wytrzymałości i wykonania tegalitu i to na co mi zwracał przede wszystkim uwagę (poza koniecznością mijanki w tej dachówce) to, przypilnowanie aby dachówka miała dobrą wentylację, jest to podstawa aby nie porastala i nie była narażona na niszczące działanie, więc coś w tym chyba może być...

Z innych ciekawostek jaką otrzymałem w marcu, to ponoć właśnie wprowadzili jakąś nową powłokę ochronną w tegalicie, zapewniał mnie że do czasu moich zakupów już wszystkie partie powinny ją mieć...

Witamy, mamy wstępną wycenę prac ogólnobudowlanych do praktycznego 3 :

Kominy - marmulit 1 500, plytka klinkierowa 2 500

tynki wew - 20 000 z materiałem

elewacja klinkierowa z dociepleniem - 4 500

podbitka - 5 000

ocieplenie zew + kolor - 13 500

schody zew. - 3 000

docieplenie szczytu (pomiedzy domem a garazem) - 1 000

wylewki - 6 000

ocieplenie poddasza + regips - 7 000

To ceny samej robocizny, jestesmy z okolic Krakowa - Kocmyrzów.

Bardzo prosimy o opinię na temat wysyokości podanych cen. Nie chcemy przepłacać - przy budowie domu każdy grosz się przyda :>front papa.jpgsalon papa.jpg

ps. dla ciekawych aktualny stan budowy :>

podbitka - 5 000

schody zew. - 3 000

wylewki - 6 000

Bardzo prosimy o opinię na temat wysyokości podanych cen. Nie chcemy przepłacać - przy budowie domu każdy grosz się przyda :>[ATTACH=CONFIG]111657[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]111658[/ATTACH]

Coś wysokie te ceny

tynki wew u mnie było jak dobrze pamiętam 570 m2 przy powiększonym garażu , hmm 35 zł m2 coś dużo chyba że ekipa jest mega profesjonalna i robią wszystko z idealnymi kątami i pionami

schody zew - jak bez kafli to na pewno znajdziesz kogoś za 800 zł

wylewki - ja z tarasem miałem 200 m2 - to i tak mega drogo 30 zł za m2 u mnie ceny wahają się od 15 do 20 zł za m2

ocieplenie poddasz - jak dla mnie cena ok zakładając że też super fachowcy, tu bardziej trzeba zwrócić uwagę na jakość ekipy a nie na cenę , dużo ludzi szuka fachowców za 30 zł za metr a potem się dziwią ze im coś pęka albo poddasze brzydko zrobione.

Tak na marginesie przed wyborem tynkarzy pojedz na poprzednie przynajmniej dwie budowy i sprawdź jak oni robią ,tak samo z poddaszem

Edytowane przez Krzysiek.A

podbitka - 5 000

schody zew. - 3 000

wylewki - 6 000

Bardzo prosimy o opinię na temat wysyokości podanych cen. Nie chcemy przepłacać - przy budowie domu każdy grosz się przyda :>[ATTACH=CONFIG]111657[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]111658[/ATTACH]

Za tynki to bardzo duza cena - my wlasnie konczymy tynkowanie, tez w okol KRK - 23 zl za m2 z materialem. Pol domu juz zrobione i ekipe moge smialo polecic. Super wszystko wyglada. Jesli chodzi o wylewki to cena ok. Jesli chcesz jednak zaoszczedzic chyba taniej wychodzi z wlasnym materialem.

Za podbitke placilismy podobnie.

Witam,

Niektóre ceny to dla mnie kosmos jakiś:

Mamy oba kominy obłożone płytka klinkierową za 700 zł (niestety niezbyt rewelacyjnie, częściowo wynika to z wymurowania kominów).

Marmolit mam na ścianie w garażu i na cokole wokół domu za 15 zł/m2. Dodając nawet prace na wysokościach to i tak jest to dla mnie cena zaporowa.

U mnie tynki maszynowe - 26 zł/m2 (z materiałem).

podbitka - 5 000

U mnie 1100zł - robocizna

U mnie było 230m2 ocieplenia po 22 zł/m2 + 10zł/m2 za strukturę

schody zew. - 3 000

Jak pisał Krzysiek.A - myślę że 800-1000 zł to uczciwa cena.

wylewki - 6 000

U nas 12,50 zł/m2 więc u Was to jakieś 2 razy drożej.

Witam ! Jestem tu nowa ale mam domek praktyczny 2 i to nas łączy. Ja zakochałam się w nim od początku , chociaż jest kilka rzeczy, które mi się nie podobają, ale powiem tyle oglądaliśmy z mężem wiele domów każdy miał coś nie tak ! Gdy weszłam do praktycznego, coś mnie ujęło i powiedziałam sobie : muszę go mieć ! szukam osób z Podkarpacia, którzy wybudowali ten domek, w naszym domu , na górze łazienka jest jedna i myślę że nie jest to zły pomysł bo garderoba bedzie wykorzystana. Jeśli chodzi o dół to nigdy nie chciałam mieć otwartej kuchni a tu prach >>>>> i jest. mam znajomych a dokładniej znajomą która twierdzi ze nie jest to zły pomysł, kobieta często siedzi w kuchni i nie ma kontaktu z salonem z domownikami, czy np. z gośćmi tutaj go nie traci. A łazienka może mieć dobre drzwi i moze nie bedzie to przeszkadzać. Szukam ludzi, którzy domek już mają i mogą ze mną porozmawiać. Pozdrawiam Dorota :wiggle: