dorotapraktyczny2 17.04.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 czy mogę wiedzieć skąd jesteś ? szukam kogoś z Podkarpacia lub Krakowa Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafka73 17.04.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam ! Jestem tu nowa ale mam domek praktyczny 2 i to nas łączy. Ja zakochałam się w nim od początku , chociaż jest kilka rzeczy, które mi się nie podobają, ale powiem tyle oglądaliśmy z mężem wiele domów każdy miał coś nie tak ! Gdy weszłam do praktycznego, coś mnie ujęło i powiedziałam sobie : muszę go mieć ! szukam osób z Podkarpacia, którzy wybudowali ten domek, w naszym domu , na górze łazienka jest jedna i myślę że nie jest to zły pomysł bo garderoba bedzie wykorzystana. Jeśli chodzi o dół to nigdy nie chciałam mieć otwartej kuchni a tu prach >>>>> i jest. mam znajomych a dokładniej znajomą która twierdzi ze nie jest to zły pomysł, kobieta często siedzi w kuchni i nie ma kontaktu z salonem z domownikami, czy np. z gośćmi tutaj go nie traci. A łazienka może mieć dobre drzwi i moze nie bedzie to przeszkadzać. Szukam ludzi, którzy domek już mają i mogą ze mną porozmawiać. Pozdrawiam Dorota Witaj Dorota, ja jestem w trakcie inwestycji P2 ale w Łodzi (za miesiąc będzie stan developerski). Nie mam dobrych wiadomości na początek - prawdziwe wydatki jeszcze przed Tobą - to nie jest tani domek w wykonaniu! Chętnie podzielę się tym co już wiem - zapraszam na prv. pozdrawiam Chętnie podzielę się doświadczeniem - zapraszam na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 18.04.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witaj Dorota, ja jestem w trakcie inwestycji P2 ale w Łodzi (za miesiąc będzie stan developerski). Nie mam dobrych wiadomości na początek - prawdziwe wydatki jeszcze przed Tobą - to nie jest tani domek w wykonaniu! Chętnie podzielę się tym co już wiem - zapraszam na prv. pozdrawiam Chętnie podzielę się doświadczeniem - zapraszam na prv. Nie wiem dlaczego macie dyskutować na prv, skoro to może przydać się też innym budującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luppo 19.04.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Mam pytanie do Praktycznych z Krakowa i okolic, mozecie podac namiary na osobe/ firme, gdzie zamawialiscie barierki, portfenetry itp do okien na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megapol_mg 20.04.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam. Mam nietypowy problem . Mam odebrany projekt z pozwoleniem na budowę , wszystko formalnie załatwione. Razem z moim kierownikiem budowy chcemy zmienić strop żelbetonowy monolityczny na terrive bo będzię dużo pieniędzy zaoszczędzone. Nie wiem jak formalnie załatwić??? Czy biuro projektowe może taki strop na tym etapie jeszcze adoptować , czy kierownik ??????????Czekam na informację .POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luppo 20.04.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 megapol_mg My zminialismy na etapie budowy strop nad poddaszem. Wystarczyla tylko zgoda kierownika i jego wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 20.04.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Z tego co się dowiadywałam - bo tez mieliśmy taki pomysł - zawsze możemy go zrealizować na etapie samej budowy - wystarczy tylko odpowiedni wpis kierownika budowy do dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 20.04.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 megapol_mg Tak z ciekawości, to jaka jest różnica w cenie wykonania terrivy do monolitu (uwzględniając konieczność przeprojektowania stropu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megapol_mg 20.04.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam , podobno terriva będzie tańsza i jest cichsza, robię na dniach wycenę , ale schody trzeba przeprojektować bo terriva 10 cm wyżej wychodzi i pomieszczenia sie zmniejszą na górze na wysokość. Jakie koszta mieliście na wylanie monolitu ile m3 betonu poszło itpCzekam na informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 20.04.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 megapol_mg z tym cichsza to opinie są różne i skrajne w obie strony, szczególnie na forach internetowych :] Ale spodobała mi się taka regułka teriva ma bardzo słabą izolacyjność akustyczną, każdy monolit będzie miał większą. Bo o izolacyjności akustycznej na dźwięki tzw. powietrzne decyduje głównie masa przegrody, a o izolacyjności na dżwięki uderzeniowe- dodatkowe warstwy izolujące (styropian, wełna, pilśnia) dawane na stropie. a wykonawcę przy terivie tak samo trzeba przypilnować, źle zrobią i może klawiszować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 22.04.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Mam pytanie - czy ktoś rezygnował z wieńca fundamentowego? Czy podnosiliście swoje domy np o bloczek fundamentowy do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youla 23.04.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 My zminialismy na etapie budowy strop nad poddaszem. Wystarczyla tylko zgoda kierownika i jego wpis. Skoro na etapie budowy można zmienić rodzaj stropu i wystarczy do tego zgoda kierownika budowy oraz jego wpis do dziennika, to ja mam takie pytanie do budowniczych: czy na etapie budowy można np. usunąć kominek, komin znajdujący się w projekcie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luppo 23.04.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Skoro na etapie budowy można zmienić rodzaj stropu i wystarczy do tego zgoda kierownika budowy oraz jego wpis do dziennika, to ja mam takie pytanie do budowniczych: czy na etapie budowy można np. usunąć kominek, komin znajdujący się w projekcie domu? Hm...akurat w kwestii kominów zmian u mnie nie było. Najlepiej zapytaj swojego kier budowy albo osobę która adaptuje Ci projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 27.04.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 komin to chyba na etapie adaptacji ale pewna nie jestem...... Czy doczekamy się fotek drewnianego Praktycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smosia 30.04.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam wszystkich! Kupiliśmy właśnie Praktyczny 2. Chętnie obejrzelibyśmy w rzeczywistości Praktycznego. Jeśli moglibyśmy się do kogoś wprosić byłoby super. Budujemy się w Łodzi. 2-go maja jedziemy na 3 dni do Kielc, więc może z tych terenów... W załączeniu nasze propozycje zmian. Na forum często poruszany był temat drzwi w salonie. My po prostu "rzuciliśmy" telewizor na przeciwległą ściane, a co za tym idzie odwrotnie kanape i już. Nikomu wtedy żadne drzwi nie będą przeszkadzać. Dodatkowo: - połączyliśmy dwie łazienki na górze, powstała pralnia. -dodatkowe okno w pokoju na górze, tam gdzie nie ma okna połaciowego, - wstawiliśmy mały fix w salonie, bo tam mamy południe a zresztą sami zobaczcie, zmiany nanieśliśmy na czerwono. Czekam na komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suprynki 30.04.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 cześć, też kiedyś zamieszkamy w Praktycznym 3 aktualnie jesteśmy na etapie papierologii i mam nadzieję, że tuż po długim weekendzie złożymy wniosek o pozwolenie na budowę .. potem tylko gehenna z bankiem i startujemy To, co już wiemy - kolor dachu - ceglasty - nie żebym chciała - konserwator sobie zazyczył .. a odwołanie trwa do 10 m-cy i zgodę wydaje minister .. cóż będzie grafitowo-ceglasty - co zrobić Cały czas zastanawiamy się nad ogrzewaniem ,zastanawiamy się nad pompą ciepła + kominek z płaszczem .. żeby była alternatywa i aby ogrzewanie nas nie wykończyło finansowo. Czy ktoś stasuje takie połącznie? A jeśli nie - a rozpatrywał - to chętnie posłuchamy .. na tym etapie jeszcze wszystko jest możliwe pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.05.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 smosia gratulacje wyboru projektu A jeśli chodzi o komentarze, to IMHO: - ten pomniejszony fix trochę chyba popsuje urok jadalni z dużym przeszkleniem i wygląd budynku, poza tym duże przeszklenie od południa to dobry bilans w zimie - pomniejszacie fix ze względu na stronę południową, ale dodajecie dodatkowe okno? - ten odwrócony układ w salonie spowoduje chyba uczucie mniejszej powierzchni, dużo małych przejść, a kanapa wypada na wprost ściany z okna - skoro jadalnia była od południa, to to dodatkowe okno na poddaszu wypada od północy, nie wiem czy to ma sens (mało światła, kiepski bilans), ale tu musiałby się ktoś z "wybudowanych" praktycznych wypowiedzieć na ile doświetlony jest ten pokoik. Mam identyczny układ względem stron świata i mam nadzieję że wg projektu będzie OK, ale u nas jak na razie to pokój "rezerwowy" - z łazienką ciekawy układ z wydzieleniem pralni, choć bidet się już nie zmieścił... Suprynki zastanówcie się jeszcze raz nad tym połączeniem ogrzewania... PCi + kominek z płaszczem to spory wydatek, a mając PCi grzanie kominkiem za bardzo nie będzie miało sensu... Taki układ wymaga bardziej kosztownej instalacji z dodatkowym buforem i mieszaczami (PCi + podłogówka działa niskotemperaturowo, kominek nie do końca), kominek z płaszczem to na ogół non-stop czarna szyba itp. Też montujemy PCi i awaryjnie oraz rekreacyjnie zostawiamy tylko zwykły kominek, ewentualnie puszczę rurę DGP na korytarz na poddaszu jak mi się obok rur od wentylacji mechanicznej uda wcisnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estiva 01.05.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Witam po dłuższej przerwie:) Od 1 kwietnia budujemy swojego Praktycznego1 (lustro) we Wrocławiu, na Pawłowicach. Na PnB czekaliśmy pół roku, niestety:) Moi sąsiedzi, którzy też obok mnie budują swoje domy przeszli to samo w naszym urzędzie. Obecnie jesteśmy na etapie zakończenia wieńca na fundamentach. Zmiany jakie chcemy wprowadzić, to oczywiście jedna duża łazienka na piętrze, z małą sauną. Podniesienie ścianki kolankowej o jeden bloczek. Budujemy z Ytonga (xella z milicza), dachówka grafitowa (ceramiczno-klienkierowa) Nelskamp. W kuchni prawdopodobnie zlikwidujemy boczne okno, a duże pomniejszymy. Odcinamy również garaż, czym zyskamy pełne ściany w środku i w pomieszczeniu gospodarczym. I górnej łazience chcemy zrobić tylko jedno okno po środku, żeby mieć dodatkową powierzchnię. Miałam to szczęście, że mój wykonawca wybudował już ten sam dom kilka m-cy temu w Pisarzowicach i miałam okazję zobaczyć go w środku!!! Utwierdziło mnie to tylko w przekonaniu, że dokonaliśmy dobrego wyboru. Czy ktoś z Państwa wybudował już Praktycznego we Wrocławiu lub okolicach?lazienki w3.pdflazienki w3.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estiva 01.05.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 i jeszcze 2 małe zmiany: zamiast okna w klatce schodowej zrobimy doświetlenie z luksferów i również to samo w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smosia 02.05.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Hejka! Dzięki bacardi za komentarz. To okno w pokoju na górze wynika z tego, że jeden pokój ma dodatkowo okno połaciowe, a ten drugi tylko jedno zachodnie. Więc troche dla wyrównania pomyśleliśmy o oknie północnym, zawsze coś tam doświetli. Zaś zmiana okien na dole, dlatego, że ten dom wchodzi nam na "wcisk" i od jadalni do ogrodzenia u nas będzie niecałe 3 m, a w salonie już jest bardziej budynek odsunięty i będzie więcej przestrzeni. Więc ten urok przeszklenia w jadalni w naszym przypadku nie przyda się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts