Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Smosia,

Pomysł z oknem w pokoju na górze jest OK, gdyż w tym pokoju jest wyraźnie ciemniej, niż w tym z oknem połaciowym. U nas obydwa pokoje są na południe i mimo to w jednym jest ciemniej. Zwróć jedynie uwagę, że zabierasz wtedy miejsce na potencjalne meble na tej ścianie. W pokojach poddasza ze skosami nie jest jej nigdy na wiele.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bacardi, dzięki za opinię, coraz bardziej zaczynam się przekonywać, że takie połączenie to może być podwójny koszt i bez podwójnej korzyści .. a tego bym nie chciała .. chyba ostatecznie zdecydujemy się na PC, sam kominek i może uda się dostać dotację na rekuperację - na pompę też będę się starać .. jak będzie .. się okaże .. pieniądze jeszcze są .. dotacje do 40% inwestycji więc moim zdaniem warto powalczyć :) a masz już wycenę swojej PC? pionowa czy pozioma? daj znać bo czekam na oferty i coś dojść nie mogą :( pozdr,

Suprynki Posiadam na razie wstępne oferty z MIR, Nanotherm, AndreTech, IDM i Nateo, jak coś mogę podesłać na priva bo to sporo kartek... Z tych firm po rozpoznaniu największe zaufanie wzbudził we mnie Andre-Tech. Aktualnie czekamy jednak na jeszcze inna opcję, która niedługo powinna się wyklarować...

DZ u nas tylko pionowe, jest przy tym trochę roboty w papierkach przy pozwoleniu na budowę, szczególnie jak się nie naniesie od razu projektu odwiertów na plan zagospodarowania PnB, ale to już mamy rozpracowane i dla Wrocławia zostało dokładnie opisane w dzienniku koleżanki tatarak na forum :)

Temat rekuperacji to IMO temat rzeka, mamy projekt z DzW ale im bardziej się zagłębiam w temat tym bardziej średni mi się wydaje... na chwilę obecną coraz bardziej przekonuje się do rozwiązań na systemach typu VentiFlex (GroundTherm), UniflexPlus, SuperTurboFlex - szczególnie że taki system łatwiej się reguluje (skrzynki rozprężne), można czyścić, łatwiej ukryć w sufitach podwieszanych lub stropie, jest cichy no i można w zasadzie samemu rozłożyć, za co większość firm we wrocku życzy sobie kosmiczne sumy...

Bacardi my rozważamy PC poziomą - taniej, bez problemu z PnB, a działka 0,36 pozwala na wygospodarowanie odpowiedniej przestrzeni .. boję się jedynie o efektywność tego rozwiązania, mój priv. [email protected] - z chęcią poczytam oferty :) dopiero dojrzałam, że Ty też wrocławską ziemie zabudowujesz - super !:p

Doświetlenie tego pokoju jest wskazane (też mam na zachód). Chciałem tam zrobić połaciowe ale wychodziło pod dachem facjatki, myślałem też o wybiciu okna w murze ale od północy stwierdziłem, że to trochę słabe i też zabiera miejsce w końcu zdecydowałem się na świetlik dachowy (koszt około 700 zł) - myślę, że będzie ok bo jeszcze nie mam wykończonego tego elementu ale wpada tam sporo światła (umieściłem go dosyć wysoko w połaci)

Witam wszystkich!

Kupiliśmy właśnie Praktyczny 2. Chętnie obejrzelibyśmy w rzeczywistości Praktycznego. Jeśli moglibyśmy się do kogoś wprosić byłoby super. Budujemy się w Łodzi. 2-go maja jedziemy na 3 dni do Kielc, więc może z tych terenów... W załączeniu nasze propozycje zmian. Na forum często poruszany był temat drzwi w salonie. My po prostu "rzuciliśmy" telewizor na przeciwległą ściane, a co za tym idzie odwrotnie kanape i już. Nikomu wtedy żadne drzwi nie będą przeszkadzać. Dodatkowo:

- połączyliśmy dwie łazienki na górze, powstała pralnia.

-dodatkowe okno w pokoju na górze, tam gdzie nie ma okna połaciowego,

- wstawiliśmy mały fix w salonie, bo tam mamy południe

a zresztą sami zobaczcie, zmiany nanieśliśmy na czerwono. Czekam na komentarze.

[ATTACH=CONFIG]114023[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]114024[/ATTACH]

Suprynki Posiadam na razie wstępne oferty z MIR, Nanotherm, AndreTech, IDM i Nateo, jak coś mogę podesłać na priva bo to sporo kartek... Z tych firm po rozpoznaniu największe zaufanie wzbudził we mnie Andre-Tech. Aktualnie czekamy jednak na jeszcze inna opcję, która niedługo powinna się wyklarować...

DZ u nas tylko pionowe, jest przy tym trochę roboty w papierkach przy pozwoleniu na budowę, szczególnie jak się nie naniesie od razu projektu odwiertów na plan zagospodarowania PnB, ale to już mamy rozpracowane i dla Wrocławia zostało dokładnie opisane w dzienniku koleżanki tatarak na forum :)

Temat rekuperacji to IMO temat rzeka, mamy projekt z DzW ale im bardziej się zagłębiam w temat tym bardziej średni mi się wydaje... na chwilę obecną coraz bardziej przekonuje się do rozwiązań na systemach typu VentiFlex (GroundTherm), UniflexPlus, SuperTurboFlex - szczególnie że taki system łatwiej się reguluje (skrzynki rozprężne), można czyścić, łatwiej ukryć w sufitach podwieszanych lub stropie, jest cichy no i można w zasadzie samemu rozłożyć, za co większość firm we wrocku życzy sobie kosmiczne sumy...

Ja u siebie zastosuje ten system http://www.nedair.pl/index.php/produkty/instalacje-wentylacyjne/tuboflex

r19 dzięki za linka, kolejny z rozdzielaczami i skrzynkami z tworzywa, jeśli są tańsi niż UniflexPlus, to może być dobra alternatywa.

Wiesz już jak będziesz prowadzić przewody? tzn monolit, w wylewkach, sufit podwieszany?

Do wentylacji parteru przewody beda prowadzone w warstwie ocieplenia na stropie, dlatego daje 8cm styropianu, czesciowo w suficie podwieszanym - kuchnia i wiatrolap.

lukasz1977

Spróbuj jeszcze tutaj - Dekterm. Rozmawiałem z nimi na temat mojego tarasu, tyle że nie byli czasowi i ciut mnie zwodzili z datami, więc skończyło się na ZBD.

Co do ceny to Cię pocieszę, że miałem taką samą. Więc teoretycznie nic nie podrożało, a to juz jakiś plus. Mimo wszystko dachy odwrócone do tanich nie należą...

pafka73 masz może jakieś zdjęcia pokoju z tym świetlikiem, jak to wygląda?

proszę bardzo (to ta świetlista dziura :)) jak widać nie mam jeszcze na poddaszu sufitu zrobionego i zamontowanego świetlika w dolnej części (tylko w połaci) - w górnej też jeszcze nie do końca jest obrobiony i trochę folia przesłania światło - teraz światło wpada swobodnie i jest mocno rozproszone (nie tylko w pokoiku ale też wpada na klatkę schodową) jak się zamontuje rurę to całe światło będzie skierowane do pokoju. W załączeniu fotka z wewnątrz i zewnątrz.świetlik zewn.jpgświetlik od dołu.jpg

czy ktoś z praktycznych robił taras nad garażem( i nie tylko) w innej firmie niż ZBD Dachy Wojciech Sadaj z Gliwic?

bo cena mnie zabiła - 240zl/m2 netto a koleś wyliczył ze na P2 wlezie kolo 80m

:bash:

help!

robiłem wycenę u innych w Łodzi (specjalizują się w dachach płaskich) w membranie chcieli 23 tyś netto na gotowo za P2 (tzn z obróbkami, koszami spustowymi i żwirem) przy dachu w końcu też skorzystałem z ZBD wyszło za całość (trochę ponad 80 m2) 21600 brutto (z tym, że sam musiałem kupić płyty wykończeniowe na taras (+ 2,1 tyś) i muszę sobie we własnym zakresie zrobić obróbki + kosze spustowe) - tak jak pisze Miejski to nie tania technologia - ja wolałem nie ryzykować i wziąłem sprawdzonego wykonawcę - generalnie jestem zadowolony teraz (sprawnie i w terminie) - zobaczymy jak będzie dalej w użytkowaniu (mam pisemną gwarancję na 10 lat).

r19,pafka73 dzięki

Czy ktoś stosuje może żaluzje fasadowe w praktycznym? Ze względu na ciekawsze możliwości regulacji oświetlenia od rolet w słoneczne dni (a na tym mi głównie zależy), zastanawiam się nad ich zastosowaniem na dużym przeszkleniu w salonie i L'ce w jadalni, które wypadają u mnie od strony południowo-zachodniej...

Ostatnio zabrałem się za spisywanie wstępnych wytycznych projektu kuchni, jakie sobie założyliśmy z żoną, aby mieć wsad startowy dla projektanta. Nasze główne założenia to:

- szafki muszą pomieścić nie mniej niż w obecnej kuchni

- wygospodarować więcej blatów roboczych

- ze względu na mały rozmiar, postarać się zachować lekkość z wizualizacji projektu DzW

- spróbować zachować oba okna w kuchni jak w projekcie, bez znaczącej utraty "schowków" i funkcjonalności

- zagospodarować narożniki

- podręczna spiżarka z dobrym dostępem

Poniżej pierwsza wersja jaką udało mi się rozrysować, wszelkie konstruktywne uwagi krytyczne mile widziane

kuchnia.jpg

kuchnia_prawa.jpg

kuchnia_lewa.jpg

kuchnia_front.jpg

Tak na szybko napiszę co mi się rzuciło w oczy - zbyt mało blatu bezpośrednio przy płycie. Fajny jest duży blat po przeciwnej stronie, ale jest on kosztem blatu roboczego po stronie płyty - na 100 % będzie go brakować podczas gotowania. Zawsze trzeba coś postawić, odstawić itp. Poza tym czy to dobrze, żeby okno było aż tak blisko płyty - nie widziałam takiego rozwiązania nigdzie... Szafki, które zaprojektowaliście na pewno pomieszczą wszystko - fajny funkcjonalny projekt. Pisałam ostatnio z Karo, i dopytywałam się ją jak sprawdza się jej kuchnia (zdjęcia są na forum) - napisała, że kuchnia jest pojemna pomimo swoich stosunkowo niewielkich rozmiarów i wciąż nie zapełnili jeszcze wszystkich szafek;-) jest więc i dla nas nadzieja... Karo ma częściowo wysoką zabudowę co jest fajnym pomysłem. Daje sporo miejsca w szafkach a jednocześnie nie jest przytłaczające. My też zostawiamy oba okna - widziałam na żywo praktycznego z jednym i z dwoma oknami i zdecydowanie jestem za dużym fixem w kuchni. Efekt - bezcenny;-)

p@nna migotka dzięki za uwagi. Prawdę mówiąc od początku mam podobne wątpliwości :]

Natomiast po pomiarach obecnej kuchni, gdzie na lewo od płyty mamy narożny zlewozmywak, okazało się, że jest dokładnie taka sama przestrzeń i w sumie do tej pory nam to nie przeszkadzało... Zawsze zostaje miejsce po prawej, a ponieważ kuchnia jest bardzo wąska, to w ostateczności nawet można się odwrócić... Szkoda jednak, że nie ma tam dodatkowych 20 cm...

Natomiast przyznaję, że własnie ten duży blat po drugiej stronie, to było coś co chciałem osiągnąć. Osobiście gotuję niezbyt często, ale jak już to raczej bardziej dania gdzie potrzebuję przestrzeni roboczej do ich przygotowania. Obecnie tego mi właśnie brakuje i o ile sam daję radę, to jak mi żona chce pomóc to już są nerwy z mojej strony, więc w sumie oboje tego potrzebujemy ;)

Kolejna rzecz, to przesunięcie płyty na tę stronę powoduje, że okap "ląduje" w naturalnej przestrzeni, bez przerywania zabudowy szafek wiszących. Natomiast również mam mieszane uczucia co do bliskości okna. Cały czas nad tym się jeszcze zastanawiam jakie niesie minusy... "rozprysku" z garnków na okna raczej nie będzie, temperatura też nie sądzę aby zaszkodziła... W kuchenkach gazowych jest ograniczenie min. 50cm od okna ze względu na płomień, ale przy indukcji w sumie chyba nie ma przeszkód ku temu?

Ale na razie to pierwsza przymiarka, jak uda mi się zebrać trochę uwag i własnych przemyśleń, to zabiorę się za wersję drugą...