Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Luppo, też masz płytę przy oknie? Bacardi coś ten zlewozmywak niesymetrycznie wyszedł - może jak by go przesunąć w prawo to by było lepiej i dodatkowo doszło by miejsca przy płycie. Z moich obserwacji kuchennych dodam jeszcze, że ważne aby zmywarka była tuż obok zlewu i szafek, do których rozładowujemy główny załadunek czyli talerze. Aktualnie mam zlew narożny i jest to porażka więc nie polecam. Mam nadzieję, że więcej osób się dołączy do kuchennej dyskusji bo im więcej pomysłów/uwag tym większa szansa na lepszy pomysł.

Wersja z wizualizacji DZW jest fajna tylko nie ma tam opcji piekarnika w słupku, który moim zdaniem jest bardzo wygodny. Eh...

Luppo, też masz płytę przy oknie?

Do okna jest jakies 60-70 cm. Poza tym moje okna w kuchni beda jakies 20 cm nad blatem - takie rozwiazanie wydaje mi sie wygodniejsze. Okna w oryginale sa wysokie na 1.50 m, nasze na 1.30.

Edytowane przez luppo

żona m pierwotnie mieliśmy zrezygnować z tego okna i zmniejszyć główne (tak jak wyczytaliśmy w Waszym dzienniku), ale z czasem stwierdziliśmy że te okna dodają jednak klimat i optyczną przestrzeń, poza tym będąc w kuchni widać każdego kto się przedostał pod drzwi wejściowe... Kombinacje z przeniesieniem płyty robię w celu uzyskania długiego wolnego blatu roboczego do przygotowania bardziej skomplikowanych dań, na czym mi zależy... z doświadczenia dla mnie miejsce przy samej płycie grzewczej jest tutaj mniej istotne

luppo z oknem mam ostatnio podobne odczucia :) też myślałem/myślę nad przeniesieniem lodówki, jednak to co chciałem uzyskać w tej wersji to lekkość. Ściana z kominem i tak jest już cieżka, wiec dodanie lodówki miało utworzyć odpowiednią bryłę rozpoczynającą się aż od kominka... z drugiej strony dodałem tylko wąskie cargo do sufitu, które nie powinno zbytnio zepsuć lekkości tej ściany, a da całkiem sporą podręczną spiżarkę, która funkcjonalnie ma się "grupować" z lodówką. Do tego obok mikrofala z której najczęściej korzystam wyjmując coś z lodówki/zamrażalnika, dodatkowo asymetryczność mikrofali nieco przełamuje monotonię ściany

p@nna migotk z zlewozmywakiem w sumie chyba jeszcze pomyślę nad opcjami, dużo ich nie ma ze względu na ograniczenia systemowych szafek narożnych i zmywarki która musi się zmieścić obok... w sumie najłatwiej było by zrobić tu odbicie lustrzane, choć wtedy płyta grzewcza podejdzie dodatkowe 10cm w kierunku okna, ale może byłoby tak nawet lepiej... samych segmentów zlewozmywaka z zmywarką nie da się łatwo przestawić, gdyż zmywarka może kolidować z piekarnikiem... choć w sumie z obu na raz się nie korzysta, a odsunięcie na minięcie rączki piekarnika powinno się udać zrobić...

Jak znajdę chwilę wieczorem to spróbuje zrealizować tę sugestię...

Opcji piekarnika w słupku też nam trochę brakuje, choć z drugiej strony nie pieczemy tyle aby to było aż tak uciążliwe. Poza tym kupując ostatnio piekarnik pamiętam, że był model wyżej bosha, który pozwalał wyjechać całym wózkiem piekarnika i podjechać np. do jadalni... wtedy z tego zrezygnowaliśmy, ale teraz jeśli piekarnik zostanie na dole to może być ciekawa opcja...

luppo mi się to rozwiązanie zrównania okna z blatem w projekcie z kolei bardzo podoba, natomiast trzeba będzie przypilnować wymiarów aby się zsychronizować z standardową wysokością szafek...

Poza tym moje okna w kuchni beda jakies 20 cm nad blatem - takie rozwiazanie wydaje mi sie wygodniejsze.

jak wówczas rozwiążesz sprawę parapetu? Widziałam na wielu fotkach tu na forum, jak parapet wisi nad blatem, tworząc kilku centymetrową przestrzeń. Nie wygląda to dobrze.

Bacardi z doświadczenia wiem, ze i tak widać kto do domu wchodzi, w sumie będziesz miał jeszcze ogrodzenie, jak nie otworzysz komuś furtki to i tak nie wejdzie.

jak wówczas rozwiążesz sprawę parapetu? Widziałam na wielu fotkach tu na forum, jak parapet wisi nad blatem, tworząc kilku centymetrową przestrzeń. Nie wygląda to dobrze.

Bacardi z doświadczenia wiem, ze i tak widać kto do domu wchodzi, w sumie będziesz miał jeszcze ogrodzenie, jak nie otworzysz komuś furtki to i tak nie wejdzie.

U nas będzie jak na wizualizacji, tzn. blat = parapet.

Co do kuchni, to ja mam obecnie bardzo podobną kuchnie do tej w Praktycznym i jest ok. Troche żałuje tylko, że nie ma spiżarni. Okna wyżej niż blat to wizualnie tragedia. Z moich doświadczeń stwierdzam, że najwięcej blatu roboczego powinno być przy samej lodówce, bo wyjmuje się różne produkty z lodówki i na to musi być miejsce. Obecnie mam lodówke po drugiej stronie blatu roboczego i zazwyczaj nie chce mi sie tych produktów przenosić na duży blat roboczy i robie na małym blacie, jaki mam przy lodówce. Moja propozycja to zrobić małą zabudowę przy lodówce i przesunąć troche zlew w kąt. Po pierwsze, aby nie był tak na widoku, a po drugie zwiększy się blat roboczy. Okap przy tym oknie, nie wiem jak z praktyką, ale średnio to wygląda. Ja okna zostawiam bez zmian, bo to małe okienko dodaje przestrzeni i uroku.

Z tym małym oknem to jest moim zdaniem tak, że nie jest ono jakoś bardzo "urocze" tylko jego likwidacja pociąga za sobą konieczność zmniejszenia okna głównego. I tu zaczynają się problemy, zwłaszcza jakby niedajboże podzielić je na 2 (co nijak ma się do charakteru pozostałych szkleń). Niby drobna zmiana, ale jak się zobaczy tą kuchnię w pełnej wersji to ciężko z tego zrezygnować. Sami myśleliśmy, ze się go pozbędziemy do czasu, aż porównaliśmy obie kuchnie.

Miejscy czy ja dobrze pamiętam, że zamieszczaliście gdzieś na forum swój projekt kuchni?

Parapet wcale kilka centymetrow wystawac nie musi, obecnie mam w mieszkaniu podobne rozwiazanie i tu parapet wystaje "az" 8 mm. Dla mnie ok.

A jesli ktos uwaza to za tragiczne rozwiazanie, po prostu robi okno rowno z blatem i po problemie :)

Edytowane przez luppo

Krzysiek,

2 pytania: czy zostawiasz małe okno, jeśli tak, jaka będzie odległość zabudowy od niego? Możesz wrzucić jakieś rysunki np. jakie pomysły na szafki. Czy piekarnik może być zaraz obok lodówki?

Co do płyty w bliskim sąsiedztwie okna to odkryłam, że w innym wątku na forum, Venus ma takie rozwiązanie. Na pierwszej stronie są zdjęcia - można sobie zobaczyć jak to wygląda. Zapytałam o praktyczność tego pomysłu i właścicielka nie ma żadnych zastrzeżeń.

Edytowane przez p@nna migotka

Witajcie!

Jak czytam wszystkie wpisy dotycząca praktycznego to aż zaczynam się bac. Kuchnia za mała , brak spiżarni schody nieciekawe o braku garderoby nawet nie wspomnę. A my już czekamy na projekt praktyczny 4 w trakcie poprawek- klamka zapadła. A tu tyle watpliwości. Może tą kuchnie trzeba powiększy ale tym samym góra będzie powiększone i przez przypadek zostanie projekt zniekształcony!!! Same wątpliwości czy wy też tak mieliście na etapie projektu ??????

Hej,

Co do kuchni to nie wiem czy ona jest za mała - nie wydaje mi się. Dyskusja trwa nad tym co i jak najlepiej ustawić. Niektórzy powiększają kuchnię ale mnie nie wydaje się to konieczne. Garderoba jest - my akurat będziemy mieli ją w miejscu wąskiej łazienki na górze czyli dostępną z korytarza ;-) Schody są bardzo ok - chodziłam po nich więc wiem o czym mówię. Wątpliwości to normalna rzecz i chyba każdy rozsądnie myślący je miewa. A domów idealnych nie ma. Oczywiście można postawić 200 metrową rezydencję z obszerną kuchnią (2 metrową wyspą itp) i osobną garderobą dla każdego pokoju. Tylko kto to ogrzeje, posprząta itp. Będzie dobrze;-)

Widzę że wątek kuchni ładnie się rozwinął :) Super, wiadomo że każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia i podejście, ale zawsze jest sporo cennych uwag, jak tylko znajdę siły aby usiąść po pracy do komputera na więcej niż 5 min, to zrobię sobie parę alternatywnych projektów :]

Z tym małym oknem to jest moim zdaniem tak, że nie jest ono jakoś bardzo "urocze" tylko jego likwidacja pociąga za sobą konieczność zmniejszenia okna głównego.

IMHO zmniejszenie okna sporo zmienia wizualnie z zewnątrz, przednia fasada nieco traci...

Ja u siebie w kuchni będę miał po lewej stronie lodówkę obok w zabudowie piekarnik i mikrofale po prawej na środku płytę i pochłaniacz montowany w szafkę nad płytą

co do lewej strony, to masz wersję standard czy lustro? :]

Czy ktoś z was będzie miał lub zastanawia się nad żaluzją elewacyjna ?

Chodzi o żaluzję z projektu czy ogólnie żaluzje fasadowe?

Ja zastanawiam się nad żaluzjami fasadowymi na części przeszklenia w L'kę w jadalni i dużym z tyłu... z tyłu nawet może nad wersją jak w projekcie. Ale na razie dopiero napocząłem temat (pisałem o tym wyżej). Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia, przemyślenia w tym temacie, to chętnie się zapoznam...

meticho projektów idealnych nie ma, ale wiele zarzutów pod kątem praktycznego wydaje mi się mocno wyolbrzymionych. Nie ma sobie co tym zaprzątać głowy tylko iść do przodu :)