Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich praktycznych. Za tydzień w końcu zaczynam lać fundamenty. Czas podjąć decyzję czy robić rekuperacje czy budować kominy wentylacyjne. Wyceniałem rekuperacje w trzech firmach. Ceny od 14 - 25k. Zastanawiam się czy nie zrobić samemu, wystarczył by dokładny projekt. Z tego co wiem projekt dostępny w DZW nie jest jakiś rewelacyjny i martwi mnie prowadzenie sztywnych kanałów, bo nie planuje na razie sufitów podwieszanych. Spotkałem się z tuboflexami które można ładnie pochować w wylewkach a samo ułożenie wygląda prosto. Stąd moje pytania:

- czy trzeba zwiększyć warstwę styro do 8 cm by je pochować

- czy robił ktoś taką instalacje ''tymi ręcami'' i chciałby się podzielić doświadczeniami

- może ktoś dysponuje projektem instalacji na tych kanałach najlepiej do praktycznego 3, Chętnie popartycypuje w kosztach zakupu takiego projektu.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

grigoPogadaj z r19, kładzie taki system w P3 w warstwie wylewki, 8cm styro. 8 cm maja na ogół cienkie skrzynki rozdzielcze z tego systemu. Sam też najprawdopodobniej wybiorę któryś z turboflexów. Mam projekt WM z DzW, ale on jest przygotowany pod sztywne kanały spiro, więc jeśli chcesz kłaść samemu, to lepiej zrobić od razu projekt pod gotowe rozwiązanie.

Witam wszystkich praktycznych. Za tydzień w końcu zaczynam lać fundamenty. Czas podjąć decyzję czy robić rekuperacje czy budować kominy wentylacyjne. Wyceniałem rekuperacje w trzech firmach. Ceny od 14 - 25k. Zastanawiam się czy nie zrobić samemu, wystarczył by dokładny projekt. Z tego co wiem projekt dostępny w DZW nie jest jakiś rewelacyjny i martwi mnie prowadzenie sztywnych kanałów, bo nie planuje na razie sufitów podwieszanych. Spotkałem się z tuboflexami które można ładnie pochować w wylewkach a samo ułożenie wygląda prosto. Stąd moje pytania:

- czy trzeba zwiększyć warstwę styro do 8 cm by je pochować

- czy robił ktoś taką instalacje ''tymi ręcami'' i chciałby się podzielić doświadczeniami

- może ktoś dysponuje projektem instalacji na tych kanałach najlepiej do praktycznego 3, Chętnie popartycypuje w kosztach zakupu takiego projektu.

Musisz pamiętać, że maksymalny przepływ przez jeden kanał to 30-35 m3/h, więc do niektórych pomieszczeń musisz doprowadzić np. dwa kanały do jednego nawiewu/wywiewu.

Ja kanały wentylacyjne parteru umieszczam częsciowo w suficie podwieszanym (kuchnia, wiatrołap), w pozostałych w warstwie ocieplenia na stropie, czyli w styropianie. W 8 cm styropianu mieści się cały kanał. W zasadzie kanały są bardzo wytrzymałe i można je nawet częsciowo zalać wylewką, ale ja będę miał wszedzie podłogówkę więc takie rozwiązanie nie wchodzi w grę.

Edytowane przez r19

Gratulujemy. Dach prezentuje się fajnie - czy już go deszcz umył? Własnie się zastanawiam co tu zrobić, żeby go przy robocie nie zabrudzić i potem nie kombinować z czyszczeniem. W sumie to już 2 przypadek na forum, że dach ma plamy, które martwią właściciela. Czy to grafitowy Tagelit?

Gratulujemy. Dach prezentuje się fajnie - czy już go deszcz umył? Własnie się zastanawiam co tu zrobić, żeby go przy robocie nie zabrudzić i potem nie kombinować z czyszczeniem. W sumie to już 2 przypadek na forum, że dach ma plamy, które martwią właściciela. Czy to grafitowy Tagelit?

Niestety, deszczu spadło kilka kropel, więc cały czas czekam na obfite opady :)

Tak, jest to grafitowy tegalit.

Witam!

r19 czy mogłbyś się podzielići ile Cię wyniosła budowa do tego etapu, który jest na zdjeciach powyżej??? Przymierzam się własnie do budowy P4 i jestem ciekaw jakie są rzeczywiste koszty za poszczególne etapy.

Raczej Ci nie pomogę, gdyż mi budowała firma, z którą umówiłem sie na konkretną kwotę za stan surowy otwarty. W cenie było również wykonanie dodatkowych prac, więc nie bedzie to miarodajne.

r19 zatem czy mogłbyś się podzielić ile zapłaciłeś za sso firmie? Chodzi mi o kwotę, gdzyż chce się zorientować czy dam radę zrealizować ten etap co Ty z własnych oszczędności. Wiem że budując systemem gospodarczym można jeszcze troszkę zaoszczędzić zatem bedę miał pogląd jak sprawa wygląda. Z góry dziękuje.

r19 zatem czy mogłbyś się podzielić ile zapłaciłeś za sso firmie? Chodzi mi o kwotę, gdzyż chce się zorientować czy dam radę zrealizować ten etap co Ty z własnych oszczędności. Wiem że budując systemem gospodarczym można jeszcze troszkę zaoszczędzić zatem bedę miał pogląd jak sprawa wygląda. Z góry dziękuje.

Poszło na priv.

Witam

podajcie ile wam wyszlo m2 elewacji zewnetrznej w praktycznym 2 lub ew. 1. przymierzam sie do ocieplenia i chcialbym mniej wiecej wiedziec ile wam wyszlo.

pozdrawiam

Witam, u mnie właśnie panowie mierzyli P2 i wyszło 325m2 bez odliczania okien (w tym słupy i wszystkie zakamary do docieplenia)