grigo 12.05.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam wszystkich praktycznych. Za tydzień w końcu zaczynam lać fundamenty. Czas podjąć decyzję czy robić rekuperacje czy budować kominy wentylacyjne. Wyceniałem rekuperacje w trzech firmach. Ceny od 14 - 25k. Zastanawiam się czy nie zrobić samemu, wystarczył by dokładny projekt. Z tego co wiem projekt dostępny w DZW nie jest jakiś rewelacyjny i martwi mnie prowadzenie sztywnych kanałów, bo nie planuje na razie sufitów podwieszanych. Spotkałem się z tuboflexami które można ładnie pochować w wylewkach a samo ułożenie wygląda prosto. Stąd moje pytania:- czy trzeba zwiększyć warstwę styro do 8 cm by je pochować- czy robił ktoś taką instalacje ''tymi ręcami'' i chciałby się podzielić doświadczeniami- może ktoś dysponuje projektem instalacji na tych kanałach najlepiej do praktycznego 3, Chętnie popartycypuje w kosztach zakupu takiego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 12.05.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 grigoPogadaj z r19, kładzie taki system w P3 w warstwie wylewki, 8cm styro. 8 cm maja na ogół cienkie skrzynki rozdzielcze z tego systemu. Sam też najprawdopodobniej wybiorę któryś z turboflexów. Mam projekt WM z DzW, ale on jest przygotowany pod sztywne kanały spiro, więc jeśli chcesz kłaść samemu, to lepiej zrobić od razu projekt pod gotowe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 14.05.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 (edytowane) Witam wszystkich praktycznych. Za tydzień w końcu zaczynam lać fundamenty. Czas podjąć decyzję czy robić rekuperacje czy budować kominy wentylacyjne. Wyceniałem rekuperacje w trzech firmach. Ceny od 14 - 25k. Zastanawiam się czy nie zrobić samemu, wystarczył by dokładny projekt. Z tego co wiem projekt dostępny w DZW nie jest jakiś rewelacyjny i martwi mnie prowadzenie sztywnych kanałów, bo nie planuje na razie sufitów podwieszanych. Spotkałem się z tuboflexami które można ładnie pochować w wylewkach a samo ułożenie wygląda prosto. Stąd moje pytania: - czy trzeba zwiększyć warstwę styro do 8 cm by je pochować - czy robił ktoś taką instalacje ''tymi ręcami'' i chciałby się podzielić doświadczeniami - może ktoś dysponuje projektem instalacji na tych kanałach najlepiej do praktycznego 3, Chętnie popartycypuje w kosztach zakupu takiego projektu. Musisz pamiętać, że maksymalny przepływ przez jeden kanał to 30-35 m3/h, więc do niektórych pomieszczeń musisz doprowadzić np. dwa kanały do jednego nawiewu/wywiewu. Ja kanały wentylacyjne parteru umieszczam częsciowo w suficie podwieszanym (kuchnia, wiatrołap), w pozostałych w warstwie ocieplenia na stropie, czyli w styropianie. W 8 cm styropianu mieści się cały kanał. W zasadzie kanały są bardzo wytrzymałe i można je nawet częsciowo zalać wylewką, ale ja będę miał wszedzie podłogówkę więc takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Edytowane 14 Maja 2012 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 14.05.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Mój P4.http://images40.fotosik.pl/1562/fed9b5a1f1c44f07m.jpg http://images41.fotosik.pl/1515/4cad43d2ccd49facm.jpg http://images38.fotosik.pl/1560/29b663362701e125m.jpg http://images35.fotosik.pl/1382/8cf9d29ecf085031m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 14.05.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Gratulujemy. Dach prezentuje się fajnie - czy już go deszcz umył? Własnie się zastanawiam co tu zrobić, żeby go przy robocie nie zabrudzić i potem nie kombinować z czyszczeniem. W sumie to już 2 przypadek na forum, że dach ma plamy, które martwią właściciela. Czy to grafitowy Tagelit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 14.05.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Gratulujemy. Dach prezentuje się fajnie - czy już go deszcz umył? Własnie się zastanawiam co tu zrobić, żeby go przy robocie nie zabrudzić i potem nie kombinować z czyszczeniem. W sumie to już 2 przypadek na forum, że dach ma plamy, które martwią właściciela. Czy to grafitowy Tagelit? Niestety, deszczu spadło kilka kropel, więc cały czas czekam na obfite opady Tak, jest to grafitowy tegalit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telitiger 14.05.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Witam!r19 czy mogłbyś się podzielići ile Cię wyniosła budowa do tego etapu, który jest na zdjeciach powyżej??? Przymierzam się własnie do budowy P4 i jestem ciekaw jakie są rzeczywiste koszty za poszczególne etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 15.05.2012 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Witam! r19 czy mogłbyś się podzielići ile Cię wyniosła budowa do tego etapu, który jest na zdjeciach powyżej??? Przymierzam się własnie do budowy P4 i jestem ciekaw jakie są rzeczywiste koszty za poszczególne etapy. Raczej Ci nie pomogę, gdyż mi budowała firma, z którą umówiłem sie na konkretną kwotę za stan surowy otwarty. W cenie było również wykonanie dodatkowych prac, więc nie bedzie to miarodajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telitiger 15.05.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 r19 zatem czy mogłbyś się podzielić ile zapłaciłeś za sso firmie? Chodzi mi o kwotę, gdzyż chce się zorientować czy dam radę zrealizować ten etap co Ty z własnych oszczędności. Wiem że budując systemem gospodarczym można jeszcze troszkę zaoszczędzić zatem bedę miał pogląd jak sprawa wygląda. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 16.05.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 r19 zatem czy mogłbyś się podzielić ile zapłaciłeś za sso firmie? Chodzi mi o kwotę, gdzyż chce się zorientować czy dam radę zrealizować ten etap co Ty z własnych oszczędności. Wiem że budując systemem gospodarczym można jeszcze troszkę zaoszczędzić zatem bedę miał pogląd jak sprawa wygląda. Z góry dziękuje. Poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 16.05.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 a ja ciągle umieram z ciekawości jak wygląda praktyczny z bali. Czy właściciel wreszcie zaspokoi mą ciekawość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telitiger 16.05.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 r19 jeszcze raz dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nesska 16.05.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Żono m ty czyjejś ciekawości nie chcesz zaspokajać :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 17.05.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 ale ja nie wymuszam fotek ze środka, tylko ogólny wygląd domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 19.05.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Witam podajcie ile wam wyszlo m2 elewacji zewnetrznej w praktycznym 2 lub ew. 1. przymierzam sie do ocieplenia i chcialbym mniej wiecej wiedziec ile wam wyszlo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monrem007 19.05.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Kilka dni temu wprawili okna - dla chętnych zdjęcia poniżej . Przyszły tydzień tynki cementowe, później hydraulik i wylewki i rekuperator(!) Znacie może firmę która robi wylewki (solidnie i w normalnych pieniadzach) w okolicach Krk? Na jakim materiale warto robić wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafka73 20.05.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Witam podajcie ile wam wyszlo m2 elewacji zewnetrznej w praktycznym 2 lub ew. 1. przymierzam sie do ocieplenia i chcialbym mniej wiecej wiedziec ile wam wyszlo. pozdrawiam Witam, u mnie właśnie panowie mierzyli P2 i wyszło 325m2 bez odliczania okien (w tym słupy i wszystkie zakamary do docieplenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafka73 20.05.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Poszło na priv. dlaczego na prv? przecież jesteś zwolennikiem publicznej dyskusji czyż nie? może to dla niektórych być pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 20.05.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Miejski A tobie te 230 m2 elewacji wyszlo bez okien i bramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 20.05.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Witam, u mnie właśnie panowie mierzyli P2 i wyszło 325m2 bez odliczania okien (w tym słupy i wszystkie zakamary do docieplenia) 325m2 to dosc sporo co nie? Liczylem na ok 250:) hehe Dzieki Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts