Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo fajnie wygląda Wasza elewacja. Spójnie i konsekwentnie. My wprawdzie wciąż mamy słabość do drewna, ale jak dojdziemy do tego etapu mocno się zastanowimy nad praktycznością tego pomysłu. Gratuluję serdecznie. Wrzućcie jeszcze proszę fotki z tarasu - jak go wykończyliście?

Słuchajcie za około 2 tygodnie będziemy mieć do zbycia komplet (a niestety trzeba tego dużo) stempli do praktycznego 2 - sporo długich ze względu na spadek terenu w części podcienia. Jeśli ktoś z okolic Łodzi będzie miał na takowe zapotrzebowanie zapraszam na priv.

Edytowane przez p@nna migotka

nie wiem czy temat dachówki był poruszany ale mam cztery typy:

1. Braas - Tegalit (betonowa)

2. Braas - Turmalin (ceramika i oczywiście cena wyższa)

3. Euronit - Kapstadt (również betonowa)

4. Creaton - Domino

Na pozór wszystkie wyglądają podobnie ale jak powiadają diabeł tkwi w szczegółach, czy ktoś zmieniał zalecany typ "Tegalit" na inną ?

u nas brass turmalin - kolor antracyt, choc byly przymiarki do nibry

jaceklwo Bardzo fajnie wyszły proporcje i podoba mi się szara podbitka dachu. Natomiast brakuje mi trochę wykończeń słupków przy oknach w kolorze stolarki. Stolarka jest trochę ciemna, ale IMHO mogło by być ciekawiej niż z szarym, w załączniku szybka wizualizacja...

Wtedy okna wydają się bardziej "panoramiczne" i zmieniają odczucie dla bryły budynku...

obraz002fx.jpg

Edytowane przez bacardi

ja zrobiłem Creaton Domino angoba kolor łupka położona w lini - gdzieś jest fotka na forum (trzeba się z nią obchodzić ostrożnie bo dosyć łatwo się uszkadza)

na placu boju zostały dwie dachówki Turmalin i Domino ale chyba się zdecyduje na tego Creatona ze względu na 50 lat gwarancji Brass na ceramika daje tylko 20 "W POLSCE"

no i wpadła mi w oko

śmignie zanim człowiek się obejrzy, gwarancja 20 czy 30 lat to chyba rzecz umowna bardziej mi tu odpowiada zaufanie do klienta i wiara w to że my mamy dobry produkt i nie boimy się mijającego czasu.

szczerze też sobie nie wyobrażam siebie po 45 latach szukającego dowodu zakupu, bo 5 dachówek się posypało

Witam wszystkich praktycznych. Mój P3 niedługo będzie miał zrobiony dach. Właśnie robię wycenę dachówki. Odrazu odrzuciłem tegalita. Widziałem dach robiony płaską dachówką betonową 15 lat temu, dachówka wygląda jakby była odzyskana z rozbiórki domu babci.

dach betonowy.jpg

Być może jest robiony lepiej niż kilkanaście lat temu ale jakoś nie mogę się przekonać.

Turmalin którym kryli moi wykonawcy ostatni domek wyszedł 23600 co jest droższe od Tegalita którego nie chce o 4600 a 7000 drożej od Creatona Futura który jest uważany za bardzo dobrą dachówkę. Chyba ze względu na cenę zdecyduje się na tą ostatnią.. Czy tylko ja jestem takim centusiem z Krakowa??

grigo ale futura jest falowana ;)

co do stanu dachówki, to ostatnio dużo się przyglądam różnym dachom i choć gorzej wypada tu cementowa, to ceramiczną również widziałem w podobnym wieku i stanie... Jak mi tłumaczył jakiś fachowiec na targach, podstawą aby zapobiegać mocnemu porastaniu dachówki i jej erozji jest poprawna wentylacja. Pewnie coś w tym jest..

Tegalit ma jednak niepowtarzalny wygląd, "ostre" wykończenie i jest szeroki w porównaniu z dachówkami ceramicznymi.

Z ceramicznych dość ciekawie prezentuje się Nibra G10. Ponoć nie jest najrówniejsza, ale oglądałem na kilku dachach i na położonym tego nie widać... Od paru dni obserwuję 2 domki obok siebie na etapie kładzenia dachówki, na jednym Nibra, na drugim Domino. Na razie Domino położyli dopiero parę dachówek i do tego w jakimś takim ceglastym kolorze i może to robi mylne wrażenie, ale póki co IMHO Nibra na dachu lepiej się prezentuje...

Wiem doskonale jak wygląda futura. Chodzi o to, że zrobiona jest z tego samego materiału co domino. Dopłata 7000zł (w przypadku domino ponoć troszkę więcej) za sam wygląd dachówki jest delikatnie mówiąc zdzierstwem. Chyba żeby zrezygnować z dachówki krańcowej i zrobić ofasowanie z blachy??

Grigo ,

Zrobisz jak zechcesz, ale osobiście sądzę, że jednym z podstawowych atutów wizualnych Praktycznego jest właśnie płaska dachówka. Jakieś 3/4 odwiedzających nas osób zachwyca się właśnie płaskim pokryciem dachu (raz mieliśmy odwiedziny Pani, która prowadzi firmę dekarską :eek: z zapytaniem co to za dachówka). Tak więc pokrycie jakąkolwiek dachówką falistą uważam za zamach na nowoczesność Praktycznego.

A czy to będzie Tegalit, Domino, G10 czy Elrus Linea i w jaki sposób ten dach zostanie położony to już zmartwienie (jak zwykle głównie finansowe) inwestora.

Co do wyglądu Tegalita - nasz ma już półtora roku i żadnego nalotu nie zauważyłem. Jest jedynie brudna pod kominami, ale to wina wykonawców od kładzenia klinkieru na kominach.