Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Biorę taką dachówkę mocno pod uwagę. Ceny jak za sam design są porażające. Mam nadzieję, że twoja dachówką będzie równie piękna po kilkunastu latach. Mnie beton na dachu jakoś nie może przekonać. Cóż wyceniam dalej.

Jakie masz odczucia po całym sezonie zimowym. Chodzi mi o pompę ciepła a właściwie rachunek za zużycie energii elektrycznej i samo odczucie ciepłej podłogi w sypialni. Sam planuje podłogówkę w 100% ale będę grzał gazem. Niestety teren piaszczysty nie nadaję się za bardzo pod kolektor poziomy a robienie odwiertów w terenie gdzie występują skałki wapienne znacznie podnosi koszt inwestycji.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

igimaks tutaj chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszystko zależy kto i jak będzie Ci to robił, jak został ocieplony budynek i jak duży "zapas mocy" rurek planujesz. Ostatnio czytałem na forum o tej wielkości domku na który poszło ~1000m rurek, ale podejrzewam, że znajdą się i takie na które pójdzie 2000...

A ile Ci wyliczyła ekipa?

igimaks tutaj chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszystko zależy kto i jak będzie Ci to robił, jak został ocieplony budynek i jak duży "zapas mocy" rurek planujesz. Ostatnio czytałem na forum o tej wielkości domku na który poszło ~1000m rurek, ale podejrzewam, że znajdą się i takie na które pójdzie 2000...

A ile Ci wyliczyła ekipa?

u mnie wyliczyli na 1000 m i to na ho ho 1000 m

Właśnie mam wątpliwości, bo wydaje mi się, że to mało

Panowie twierdzą, że nie da się ugiąć rurek na 10 cm He he a u miejskiego się dało

u mnie wyliczyli na 1000 m i to na ho ho 1000 m

Właśnie mam wątpliwości, bo wydaje mi się, że to mało

Panowie twierdzą, że nie da się ugiąć rurek na 10 cm He he a u miejskiego się dało

Miejski pisał, że w strefach brzegowych przy oknach ma co 7 cm. Swoją drogą ciekawe jak ma te pętle rozłożone. Miejski, masz może fotki?

Igimaks: 1000 "ho ho" metrów to wychodzi tak mniej więcej rozstaw co 17 cm, no powiedzmy co 15, bo w łazienkach dostaniesz co 10. Moim zdaniem.... zmień ekipę.

Aczkolwiek nic nie napisałeś jak docieplasz dom, czym będziesz grzał i co będzie na podłogach.

Edytowane przez r19

miejski jeszcze mam pytanko - ile masz stref grzania tzn sekcji ?

Ja mam zamiar grzać 100 procent podłogówka zasilana piecem gazowym kondensacyjnym, a w okresach przejściowych dogrzewać kominkiem z DGP.

Na podłogach płytki w łazienkach, kuchni, wiatrołapie, klatce schodowej, reszta hmm głowię się jeszcze nad tym, ale na pewno nie chce płytek w pokojach i salonie.

apropo podłogówki, jako ciekawostka coś dla kontrastu. Oczywiście zupełnie inny projekt, dobre docieplenie domu, rekuperacja.

Od razu zaznaczam, że nie twierdzę że taka instalacja sprawdzi się w Praktycznym (w wykonanym wg projektu nawet na pewno nie), jedynie dla pokazania, że nie zawsze musi to być rurka co 7-10cm i kilometry orurowania...

Zasilanie podłogówki 27-28 C.

Jak było poniżej -25 C to nawet 29 C sterownik pokazał .

Przypominam że rozstaw rurek w salonie to 35 cm, sypialnie 20-25 cm, kuchnia 20 cm, wiatrołap i łazienka 10 cm .

Podłoga chłodna = ZDROWA

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana&p=3165655&viewfull=1#post3165655

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana&p=5178539&viewfull=1#post5178539

apropo podłogówki, jako ciekawostka coś dla kontrastu. Oczywiście zupełnie inny projekt, dobre docieplenie domu, rekuperacja.

Od razu zaznaczam, że nie twierdzę że taka instalacja sprawdzi się w Praktycznym (w wykonanym wg projektu nawet na pewno nie), jedynie dla pokazania, że nie zawsze musi to być rurka co 7-10cm i kilometry orurowania...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana&p=3165655&viewfull=1#post3165655

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana&p=5178539&viewfull=1#post5178539

Jak widać kazdy dom jest inny :) Pomijam wielkosci i jego ocieplenie, które jest powyżej przeciętnej :) Kolega może sobie pozwolić na większy rozstaw rurek bo w piecu pali pewnie cały czas, dodatkowo ma też bufor, a np. Miejskiemu, który ma pc zależy żeby nagrzać beton w taniej taryfie, dodatkowo z jak najniższą temperaturą zasilania.

Macie może wiedzę ile trzeba rurek PEX do podłogówki pod 100% dla tego domu ? u mnie P4

Miejski jak u ciebie wyszło w P1 ?

dzięki

u mnie na dole (bez garażu) + łazienka na górze (ja mam 1 łazienkę z tych 2 zrobioną) poszło równiutko 800 metrów (odstępy co około 9-10 cm a strefy brzegowe 7 cm), pex Wawina - cena 2,05 mb brutto (kupowane w 200 metrowych kręgach), a jak to wyglądało - fotka w załączeniu2012-06-27 19.09.42a.jpg2012-06-28 13.29.10a.jpg2012-06-27 19.09.35a.jpg2012-06-27 19.09.28a.jpg

miejski jeszcze mam pytanko - ile masz stref grzania tzn sekcji ?

Mam dwa rozdzielacze 8-sekcyjne (góra i dół):

http://img259.imageshack.us/img259/5384/dsc00876f.th.jpg

nie chce płytek w pokojach i salonie

Przemyśl sprawę płytek w salonie i gabinecie. Wiatrołap w praktycznym jest tak niewielki, że u nas wchodząc do domu zazwyczaj wnosimy zakupy, torby itp do salonu, a potem się dopiero rozbieramy. Wejście na taras tez jest z salonu i gabinetu, więc ta drogą wnosisz również sporo piasku, ziemi, wody itp, które dla deski czy paneli nie są najlepsze.

Witam,

proszę o radę tych, którzy już szczęśliwie wybudowali Praktycznego.

Interesuje mnie budowa Praktycznego 3. Mam też ofertę na dom o podobnej powierzchni za ok.600tyś w stanie deweloperskim (bez ogrzewania). Pytanie, czy budowa Praktycznego 3 do stanu deweloperskiego (również nie wliczając ogrzewania), zakładając pokrycie dachówką ceramiczną i wydatek na działkę rzędu 150tyś będzie bardziej opłacalna?

Lamaze przede wszystkim to chyba za mało informacji na temat standardu materiałów, projektu, lokalizacji itp. Trudno tez wycenić własny czas jaki trzeba poświęcić na doprowadzenie budowy do stanu developerskiego. Natomiast kupno domu zwłaszcza od developera, którego budowy się nie widziało to hmmm... Mam kolegę który to ostatnio przerabiał, podarta membrana na dachu, poodparzane tynki, przy montażu kominka przypadkiem okazało się, że rurki centralnego lecą po chudziaku bez żadnej otuliny itp.... bez dobrej inspekcji bym się nie odważył.

Bacardi,

lokalizacja: obrzeża Wrocławia. Deweloper dopiero by budował dom, także kontrola by była postępu prac.

Budowa Praktycznego: raczej bez wkładu własnej pracy, bo pojęcie o budownictwie mamy średnie, tudzież bardzo średnie ;) bardziej już o wykończeniówce.

Pytanie - czy Praktycznego 3 można zlecić do zbudowania firmie / firmom i zmieścić się poniżej 450tys brutto do stanu deweloperskiego bez ogrzewania?

Witaj Lamaze,

My pół roku temu zakończyliśmy Praktycznego 1 niewiele przekraczając 400 tyś. zł, więc kwota 450 tyś. zł jest jak dla mnie realna do osiągnięcia, ale na tzw. "styk". Bo i zapewne ceny wzrosły, i deweloper też coś weźmie i Wrocław chyba też do najtańszych rejonów nie należy...

Co macie na myśli pisząc "bez ogrzewania"? Jestem zdania, że ogrzewanie budynku pociąga za sobą wiele innych działań, więc lepiej wiedzieć jakie ono ma być już na początku budowy.