Lamaze 31.07.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witaj Lamaze, My pół roku temu zakończyliśmy Praktycznego 1 niewiele przekraczając 400 tyś. zł, więc kwota 450 tyś. zł jest jak dla mnie realna do osiągnięcia, ale na tzw. "styk". Bo i zapewne ceny wzrosły, i deweloper też coś weźmie i Wrocław chyba też do najtańszych rejonów nie należy... Co macie na myśli pisząc "bez ogrzewania"? Jestem zdania, że ogrzewanie budynku pociąga za sobą wiele innych działań, więc lepiej wiedzieć jakie ono ma być już na początku budowy. miejski, dzięki za odpowiedź. Pisząc "bez ogrzewania" mam na myśli głównie porównanie cen, bo u dewelopera do tych 600tyś też by doszło zależnie, jakie byśmy wybrali. Podana przez Ciebie kwota zawiera ogrzewanie? Bo czytając wątek zauważyłam, że u Was jest pompa ciepła. To Wasze jedyne ogrzewanie? Macie już szacunki, jakie koszty miesięczne wychodzą w okresie zimowym za takie ogrzewanie? W tej kwocie zawierasz też ogrodzenie, jakieś podłogi w domu, czy mówimy o samym stanie deweloperskim? W opcji kupna domu od dewelopera mamy następujący standard/zakres robót: 1 Roboty ziemne i fundamenty: Ławy fundamentowe żelbetowe wys. 35cm z betonu B20 Ściany fundamentowe gr. 25cm z bloczków betonowych na zaprawie cementowej Izolacja pozioma pod ścianę podziemia - taśma z folii PVC Izolacja pozioma pod ścianę parteru - papa termozgrzewalna Izolacja pionowa z Dysperbitu Ocieplenie styropianem ekstrudowanym gr. 8 cm z folią kubełkową 2 Ściany parteru: Ściany z bloczków silikatowych gr. 24 i 18 cm na zaprawie np. Sil-Pro Unika lub podobne 3 Roboty betonowe: Strop żelbetowy wylewany gr.15cm, słupy, rdzenie, nadproża, podciągi z betonu B25 4 Ściany piętra: Ściany z bloczków silikatowych gr.24 cm na zaprawie 5 Kominy, klinkier, śc. działowe: Ścianki działowe z bloczków silikatowych gr. 8 i 12cm Przewody wentylacyjne z bloczków obudowane bloczkami silikatowymi gr. 8cm Przewody dymowe kominka systemowe np. Schiedla lub podobne Kominy, klinkier, śc. działowe Obudowa kominów ponad dachem cegła klinkierowa pełna np. Wienerberger lub podobne na zaprawie z trasem marki Sopro Czapa kominowa z klinkieru 6 Dach: Dachówka cementowa Brass lub podobne Dach nad klatką schodową kryty papą termozgrzewalną Swisspor lub podobne Obróbki blacharskie, rynny, rury spustowe z blachy powlekanej Lindab lub podobna Okna dachowe Fakro lub podobne 7 Ocieplenie stropodachu: Folia paroprzepuszczalna Tyvek lub podobna Izolacje stropodachu z wełny mineralnej rozprężnej gr. 20 cm np. Ursa lub Isover Folia paroizolacyjna polietylenowa 8 Warstwy podposadzkowe: Podkłady betonowe z betonu B10 gr. 10cm Izolacja styropianem gr. 12 cm na parterze Izolacja styropianem gr. 4 cm na piętrze Izolacja przeciwwilgociowa z papy termozgrzewalnej i folii budowlanej Warstwy wyrównawcze z zaprawy cementowej gr. 5 cm 9 Tynki: Tynki wewnętrzne części mieszkalne – gipsowe np. Baumit lub podobne Tynk wewnętrzny garażu - część od str. mieszkania izolacja styropian gr. 5cm zaciągnięty siatką i klejem - część od garażu sąsiada tynk mineralny. 10 Tarasy i wjazdy: Wjazd do garażu z kostki brukowej szarej np. Betard, Libet, lub podobne w obrzeżach trawnikowych gr. 8cm Chodnik z kostki brukowej szarej w obrzeżach trawnikowych gr. 8cm Taras betonowy przygotowany pod wyłożenie płytką lub deską ryflowaną 11 Stolarka okienna: Okna i drzwi balkonowe z pięciokomorowego PCV z nawietrzakami ciśnieniowymi Aereco lub podobne. Okleina obustronna PCV drewnopodobna 12 Drzwi wejściowe: Drzwi drewniane dębowe przygotowane do instalacji okuć antywłamaniowych, np. GoodLock, Stolpaw lub podobne 13 Brama garażowa: Brama segmentowa ocieplona pokryta lakierem, powłoką poliestrową, Wiśniowski lub podobna bez automatyki 14 Rolety: Przygotowanie pod montaż rolet 15 Elewacje: Izolacja styropianem gr. 12 cm Tynki cienkowarstwowe silikatowe białe marki Baumit lub podobne. Licowanie fragmentów płytkami elewacyjnymi np. Przysucha lub podobne Licowanie fragmentów przy oknach deską świerk Skandynawski impregnowaną Jedynką z woskiem z dociepleniem wełną mineralną Ursa lub Isover. 16 Parapety zewnętrzne: Blacha powlekana 17 Pergola: Pergola z belek drewnianych obłożonych styropianem z tynkiem, z wypełnieniem ażurowym belkami drewnianymi 18 Ogrodzenie frontowe i boczne: Słupy przybramowe z cegły klinkierowej drążonej np. Wienerberger lub podobna na zaprawie z trasem marki Sopro 18 Ogrodzenie frontowe i boczne Ogrodzenie frontowe z siatki na słupach stalowych na cokole z cegły klinkierowej Ogrodzenie boczne i tylne z siatki powlekanej na słupach stalowych bez cokołu 19 Opaska wokół budynku: Opaska z obrzeża trawnikowego gr. 8cm wysypana żwirkiem 20 Instalacje wod-kan: Instalacja wodna z polipropylenu zgrzewanego Instalacja kanalizacyjna z rur PCV fi 50-160mm 22 Instalacja gazowa: Instalacja gazowa zewnętrzna z polipropylenu Instalacja gazowa wewnętrzna z rur miedzianych (bez kotłowni) 23 Instalacje centralnego ogrzewania: Instalacja centralnego ogrzewania z rur polipropylenu stabilizowanego zakończona zaworami (bez grzejników i głowic) 24 Instalacje elektryczne: Instalacje elektryczne wg projektu z określoną liczbą punktów świetlnych i gniazd może uda się Tobie, lub innym forumowiczom odnieść do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 31.07.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 "lub podobne" - dwa magiczne słowa. Czyli w zasadzie nie wiesz co będzie.Uderza mnie jeszcze ocieplenie na elewacji. 12 cm styropianu przy silikacie..... no cóz.... koszty ogrzewania niskie nie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lamaze 31.07.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 "lub podobne" - dwa magiczne słowa. Czyli w zasadzie nie wiesz co będzie. Uderza mnie jeszcze ocieplenie na elewacji. 12 cm styropianu przy silikacie..... no cóz.... koszty ogrzewania niskie nie będą. no właśnie... te "lub podobne" też mi się nie podobają. Po drugie deweloper daje tylko rok gwarancji - strasznie mało. No i najgorsze - akt własności działki dopiero po zakończeniu inwestycji, także w praktyce ochronę mamy żadną Osiedle wizualnie wygląda super, ale na praktyce budowlanej nie znam się zupełnie, dlatego takie uwagi są bezcenne. Nie chcemy domu, którego utrzymanie będzie kosztowało fortunę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 31.07.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 no właśnie... te "lub podobne" też mi się nie podobają. Po drugie deweloper daje tylko rok gwarancji - strasznie mało. No i najgorsze - akt własności działki dopiero po zakończeniu inwestycji, także w praktyce ochronę mamy żadną Osiedle wizualnie wygląda super, ale na praktyce budowlanej nie znam się zupełnie, dlatego takie uwagi są bezcenne. Nie chcemy domu, którego utrzymanie będzie kosztowało fortunę... Idę o zakład, że wszystko dostaniesz "podobne". Nie oszukujmy sie, deweloper zbuduje Ci dom jak najmniejszym kosztem. Sam dobrze wiesz, że są okna i są okna, są drzwi i są drzwi, a powyższe zapisy mówią tylko tyle, że będziesz miał okna i drzwi. W życiu bym nie podpisał czegoś takiego. Moja rada.... buduj praktycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek101 31.07.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witam mam pytanko odnośnie ekipy od dochów odwróconych ma ktoś jakieś namiery woj. Śląskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estiva 31.07.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Lamaze, czy możesz podać położenie inwestycji i developera? Jestem pośrednikiem nieruchomości we Wrocławiu, może coś w tej kwestii doradzę Pozdrawiam estiva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lamaze 31.07.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Lamaze, czy możesz podać położenie inwestycji i developera? Jestem pośrednikiem nieruchomości we Wrocławiu, może coś w tej kwestii doradzę Pozdrawiam estiva jasne, podaję LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek.A 31.07.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Ja nigdy nie kupiłbym domu od dewelopera , wiadomo musi zarobić wiec pewnie będzie oszczędzał gdzie się da , lepiej pomęcz się troszkę poczytaj i zajmij się tym sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estiva 31.07.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Dziękuję Jeżeli chodzi o lokalizację, to uważam że Domaszczyn to bardzo ładna podwrocławska miejscowość. Blisko obwodnicy autostradowej, zielona okolica. Developera nie znam, to chyba jakaś spółka celowa założona pod tę inwestycję. Moim zdaniem działkę w tych okolicach 700-800mkw można kupić za 120-150 tyś. My budujemy praktycznego kilka kilometrów dalej (Pawłowice). Uważam, że w tej cenie, którą proponuje developer można mieć dom wolnostojący na optymalnej działce, wykończony i prawie umeblowany . Do stanu developerskiego musisz doliczyć min 100tyś na wykończenie. My mamy gwarancję wykonawcy na 5 lat. Decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam estiva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lamaze 31.07.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 estiva,dzięki za informację. A na jakim etapie zaawansowania jest Wasz praktyczny? Który "model" budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estiva 31.07.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witaj, Budujemy praktycznego1 (lustro), niestety miał już być dach, tymczasem panowie rozebrali dzisiaj kominy, długo by opowiadać... estiva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lamaze 31.07.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 (edytowane) w praktycznym obawiam się, że te 2 mniejsze pokoje na górze będą za ciasne dla dzieciaków... No i ten pokój najmniejszy jest chyba słabo doświetlony. Da się tam wstawić okno połaciowe? hmm człowiek się rozbestwia oglądając projekty i chciałoby się więcej i więcej Edytowane 31 Lipca 2012 przez Lamaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.08.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 w praktycznym obawiam się, że te 2 mniejsze pokoje na górze będą za ciasne dla dzieciaków... No i ten pokój najmniejszy jest chyba słabo doświetlony. Da się tam wstawić okno połaciowe? Jakoś parę stron wcześniej jest pokazane rozwiązanie z dodatkowym świetlikiem w najmniejszym pokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 01.08.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Czytając dziennik Miejskiego natknąłem się na taki wpis Mam taką małą uwagę, jako, iż jestem na etapie robienie przetworów ubolewam, że nie mam piwniczki, chocby mełej ziemianki w ogrodzie, gdzie mogłabym zapelnione przetworami słoiki wynosić. Pomieszczenie gospodarcze,to pod schodami na piętro to za mało jak dla mnie. Przekonałam się o tym teraz. Sprzedam pomysł na powiększenie pomieszczenia pod schodami. Mi koparka wykopała ziemię na głębokość stopy fundamentowej. Ziemia pod samą stopę została wybrana ręcznie. Po zrobieniu ścianek fundamentowych padł pomysł by nie zasypywać „piwniczki”, dzięki temu podłoga w tym pomieszczeniu jest jakieś 50cm niżej. Nie będę dawał tam też styro i wylewki (jest sam chudziak) więc powinno być troszkę chłodniej. Jak ktoś będzie chciał to poszukam zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigo 01.08.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Jakoś parę stron wcześniej jest pokazane rozwiązanie z dodatkowym świetlikiem w najmniejszym pokoju... nie moge sie doszukac tego zdjecia. Mozesz podlinkowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 01.08.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 nie moge sie doszukac tego zdjecia. Mozesz podlinkowac tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lamaze 01.08.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 A czy w Praktycznym na górze jest jeszcze stryszek do wykorzystania na jakieś składowisko gratów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 01.08.2012 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Podana przez Ciebie kwota zawiera ogrzewanie? Bo czytając wątek zauważyłam, że u Was jest pompa ciepła. To Wasze jedyne ogrzewanie? Macie już szacunki, jakie koszty miesięczne wychodzą w okresie zimowym za takie ogrzewanie? W tej kwocie zawierasz też ogrodzenie, jakieś podłogi w domu, czy mówimy o samym stanie deweloperskim? Moja kwota zawiera ogrzewanie pompą ciepła glikol-woda polskiej firmy PPC Pompy Ciepła, a także podłogi z gresu na parterze i deski barlineckiej na poddaszu. Nie zawiera kominka, który jest jakby dodatkowym naszym źródłem ogrzewania. Jest to jednak zwykły kominek (bez płaszcza wodnego czy rozprowadzenia ciepła) używany raczej "dla atmosfery". Ogrodzenie, chodniki i opaska nie są zawarte w podanej przeze mnie kwocie. Nie posiadamy również na elewacji deski elewacyjnej, a obecnie przyklejam w te miejsca imitacje deski . Tak wiec kwota ta dotyczy domu już wykończonego, gotowego do wprowadzenia się - oczywiście bez mebli i urządzonej kuchni. Co do pompy ciepła to poniżej dane za miesiąc za CO i CWU. Dane będą trochę niemiarodajne bo to nasz pierwszy sezon, więc dom jeszcze niekompletnie wygrzany. 111,57 październik 141,78 zł listopad 276,67 zł grudzień 326,12 zł styczeń 465,84 zł luty 255,64 zł marzec 209,82 zł kwiecień 94,68 zł maj 75,66 zł czerwiec 56,91 zł lipiec W opcji kupna domu od dewelopera mamy następujący standard/zakres robót: 2 Ściany parteru: Ściany z bloczków silikatowych gr. 24 i 18 cm na zaprawie np. Sil-Pro Unika lub podobneCiekawe gdzie ściany nośne są z bloczka 18? U mnie wszystkie nośne to Porotherm 25. Dach nad klatką schodową kryty papą termozgrzewalną Swisspor lub podobne A co to za wynalazek? O jaki dach nad Klatką schodową chodzi? Izolacje stropodachu z wełny mineralnej rozprężnej gr. 20 cm np. Ursa lub Isover Projekt zakłada chyba 22cm wełny, więc tu trochę "zaoszczędzili". 15 Elewacje: Izolacja styropianem gr. 12 cm Jak już inni Ci napisali - ciepłe to nie będzie. Projekt zakłada 15cm styro/wełny. Zapewne styropian będzie o najniższym lambda (dotyczy to także zapewne wełny na elewacji i poddaszu). A czy w Praktycznym na górze jest jeszcze stryszek do wykorzystania na jakieś składowisko gratów? Jest całkiem pokaźny stryszek, gdzie da się trochę gratów upchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.08.2012 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Miejski... budując z silikatu można stawiac ściany nośne z 18, aczkolwiek ja mam wszystkie 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lamaze 02.08.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 miejski,zakres robót, który podałam dotyczy bliźniaka na osiedlu, które nas interesuje, nie budowy Praktycznego.Ale chodziło mi też o ocenę "walorów budowlanych" w czym bardzo mi pomagacie.Dach nad klatką schodową - klatka schodowa jest usytuowana w takiej płasko zakończonej lukarnie i to o ten płaski dach chodzi. A powiedz, jeśli mogę zapytać - jaki jest koszt Waszej pompy ciepła? Bo rachunki - nawet w kontekście pierwszego roku - są bardzo obiecujące, podobne kwoty to my teraz płacimy za ogrzewanie mieszkania 100m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts