miejski 31.03.2010 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 No jest to kwestia do rozpatrzenia cały czas u mnie (raz mam "fazę" na Porotherm, raz na U220 ) Z tym, że pustaka U220 potrzeba niby 6128 szt. , którego cena zazwyczaj nie przekracza 2 zł/szt. co daje 12256 zł. Jeśli Twoje obliczenia Porothermu są OK, to według cen, które są u mnie (najtaniej 5,70 zł/szt.) daje to sumę 18648 zł. Jasne, że przy Porothermie zuzyje się mniej zaprawy (bo łączenie pióro/wpust), ale zapewne nie będzie to aż 6000 róznicy. A tak przy okazji: jest mała "skucha" z oknami do Praktycznego. Szczegóły tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 31.03.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Wydajność podobna do Porothermu (10,7 m2 ) a cena niższa. Warte zastanowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 31.03.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Jeśli chodzi o pustak to dla tych co chcą kupić Porotherm jest fajna alternatywa, a mianowicie Eder. Cena zbliżona, a produkt podobno o wiele lepszy. Jest to pustak poryzowany, szlifowany. Ma sporo niższy współczynnik przenikania ciepła niż Porotherm. Najtaniej można kupić go w okolicach Lublina i Torunia. Co do okien to zawsze można zrobić odrobinę mniejsze okna, ja i tak takie planuję. Takie coś na środku dużego okna nie będzie wyglądało chyba tak efektowanie jak duża, jednolita tafla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 31.03.2010 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Takie coś na środku dużego okna nie będzie wyglądało chyba tak efektowanie jak duża, jednolita tafla. No i własnie o to chodzi. Skoro projekt spodobał mi się taki jak jest, to takie zmiany jak dzielenie okien czy ich zmniejszanie może już nieźle namieszać w jego wyglądzie. Choć z mojego punktu widzenia to co dodałem na zdjęciach przy dużych oknach tragedii nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 31.03.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Choć z mojego punktu widzenia to co dodałem na zdjęciach przy dużych oknach tragedii nie robi. No na Twojej wizualizacji wygląda to całkiem fajnie, ciekawe tylko jak będzie z rzeczywistości. Dużą zaletą tego projektu są takie duże okna, po zmniejszeniu albo podzieleniu może nie być już tak fajnie. No ale cóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 31.03.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Widziałem Twoja wycenę. Mnie firma wyceniła całość stolarki okiennej (bez dachowych) wraz z roletami zewnetrznymi i montażem na kwotę 31 tysięcy. Wspólczynnik przenikania ciepła i okucia podobne do Twoich.A tak przy okazji: jest mała "skucha" z oknami do Praktycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 31.03.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 w kosztorysie jednak podali cene takiego okna 270x235 2.050,64 zl wiec jakis producent musi robic takie okna w jedej tafli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 31.03.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Jak wspominał Miejski takie okna się produkuje. W moim przypadku to okno będzie wykonane z jednej tafli z tzw. "szyby bezpiecznej" 28 mm. Koszt-2284 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 31.03.2010 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Dzwoniłem do dystrybutora okien MS, też wstępnie powiedział, że 240x235 i 270x235 raczej w jednej tafli i standardowym pakiecie 2/3-szybowym się nie uda, a jeśli to trzeba się liczyć z brakiem gwarancji na takie okno. Co do ceny: 270x235 fix Jezierskiego dzielony na pół z mojego kosztorysu to 3390,82 netto. ja_gab1szyba 28mm To takie okno coś pod tonę będzie ważyć Jakie to okno (producent)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 31.03.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Oferta jest z firmy Oknoplus. Standardowe szyby będą 24 mm, ale w witrynach 2700x2350 oraz 2400x2350 będzie 28 mm. Pełna ofertę mogę przeslać Ci mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 31.03.2010 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Jeśli mogę proszę o ofertę na maila. Ale sądzę, że mowa jest o pakiecie szybowym, a nie grubości pojedynczej szyby. Poza tym, jak powiedziano mi w Jezierskim: okno 270x235 liczy sobie 6,345 mkw, wymusza to zastosowanie szyb o grubosci 10 mm, realnie szanse na wykonanie pakietu trzyszybowego o k=0,5 są ZEROWE, zaś nawet pakiet dwuszybowy bedzie mial wiecej jak k=1,0 czyli możemy się pożegnać z oknem ciepłym. Więc nadal twierdzę, że w DzW "pojechali po bandzie". Mam tylko nadzieję, że to pierwszy i ostatni przypadek w tym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 31.03.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Zaraz Ci wyslę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 01.04.2010 02:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 jesli mozna to tez bym prosil na meila thnx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 03.04.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Jarrek - czy masz może kosztorys Praktycznego 2? Jeśli nie to jaki macie szacunkowy koszt? Różnica wydaje się nie być zbyt duża ale może wiesz coś więcej. Z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam i życzę spokojnych i pogodnych świąt! kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 04.04.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 hej kosztorys bede mial dopiero we wtorek wiec wtedy cos zaczne dzialac z materialami, poki co mniej wiecej mam wyceniona robote za SSO kilka ekip to cena ok 30-40 tys z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 05.04.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Jakieś nowe przemyślenia na temat "Praktycznego" po świętach?Ja na dniach (najprawdopodobniej w tym tygodniu) odbieram pozwolenie na budowę i w kwietniu będę lał ławy. Na ściany wybrałem Porotherm 25 P+W. Eder w moim przypadku nie wchodzi w grę bo i drożej wychodzi i nie jest osiągalny w mojej okolicy. Reszta materiałów rozpatrywana będzie na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 05.04.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Jakieś nowe przemyślenia na temat "Praktycznego" po świętach?Ja na dniach (najprawdopodobniej w tym tygodniu) odbieram pozwolenie na budowę i w kwietniu będę lał ławy. Na ściany wybrałem Porotherm 25 P+W. Eder w moim przypadku nie wchodzi w grę bo i drożej wychodzi i nie jest osiągalny w mojej okolicy. Reszta materiałów rozpatrywana będzie na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil543 06.04.2010 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Eder w moim przypadku nie wchodzi w grę bo i drożej wychodzi i nie jest osiągalny w mojej okolicy. Ceny pustaków EDER 24 z transportem do Trójmiasta kształtują się następująco: - z kujawsko-pomorskiego - 5,75zł brutto - z lubuskiego - 4,65 zł netto Ceny bez żadnych negocjacji, zwyczajne zapytanie ofertowe przez internet. Po ile Wam liczą za Porotherm z transportem i rozładowaniem na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarrek 06.04.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 ceramika firmy LEIER 25 cm P+W w trojmiescie 3,9 zl/szt 11szt/m2 wiec wychodzi bardzo korzystnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_gab1 06.04.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Ja będę miał Porotherm 25 P+W z dowozem na plac budowy po 5,55-oferta właśnie zaklepana prawie, że do końca kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts