Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No jest to kwestia do rozpatrzenia cały czas u mnie (raz mam "fazę" na Porotherm, raz na U220 :roll: )

Z tym, że pustaka U220 potrzeba niby 6128 szt. , którego cena zazwyczaj nie przekracza 2 zł/szt. co daje 12256 zł.

Jeśli Twoje obliczenia Porothermu są OK, to według cen, które są u mnie (najtaniej 5,70 zł/szt.) daje to sumę 18648 zł.

Jasne, że przy Porothermie zuzyje się mniej zaprawy (bo łączenie pióro/wpust), ale zapewne nie będzie to aż 6000 róznicy.

A tak przy okazji: jest mała "skucha" z oknami do Praktycznego. Szczegóły tutaj

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o pustak to dla tych co chcą kupić Porotherm jest fajna alternatywa, a mianowicie Eder. Cena zbliżona, a produkt podobno o wiele lepszy. Jest to pustak poryzowany, szlifowany. Ma sporo niższy współczynnik przenikania ciepła niż Porotherm. Najtaniej można kupić go w okolicach Lublina i Torunia.

Co do okien to zawsze można zrobić odrobinę mniejsze okna, ja i tak takie planuję. Takie coś na środku dużego okna nie będzie wyglądało chyba tak efektowanie jak duża, jednolita tafla.

Takie coś na środku dużego okna nie będzie wyglądało chyba tak efektowanie jak duża, jednolita tafla.

No i własnie o to chodzi. Skoro projekt spodobał mi się taki jak jest, to takie zmiany jak dzielenie okien czy ich zmniejszanie może już nieźle namieszać w jego wyglądzie.

Choć z mojego punktu widzenia to co dodałem na zdjęciach przy dużych oknach tragedii nie robi.

Choć z mojego punktu widzenia to co dodałem na zdjęciach przy dużych oknach tragedii nie robi.

No na Twojej wizualizacji wygląda to całkiem fajnie, ciekawe tylko jak będzie z rzeczywistości. Dużą zaletą tego projektu są takie duże okna, po zmniejszeniu albo podzieleniu może nie być już tak fajnie. No ale cóż.

Dzwoniłem do dystrybutora okien MS, też wstępnie powiedział, że 240x235 i 270x235 raczej w jednej tafli i standardowym pakiecie 2/3-szybowym się nie uda, a jeśli to trzeba się liczyć z brakiem gwarancji na takie okno.

Co do ceny: 270x235 fix Jezierskiego dzielony na pół z mojego kosztorysu to 3390,82 netto.

ja_gab1szyba 28mm :o To takie okno coś pod tonę będzie ważyć :o

Jakie to okno (producent)?

Jeśli mogę proszę o ofertę na maila.

Ale sądzę, że mowa jest o pakiecie szybowym, a nie grubości pojedynczej szyby.

Poza tym, jak powiedziano mi w Jezierskim:

okno 270x235 liczy sobie 6,345 mkw, wymusza to zastosowanie szyb o grubosci 10 mm, realnie szanse na wykonanie pakietu trzyszybowego o k=0,5 są ZEROWE, zaś nawet pakiet dwuszybowy bedzie mial wiecej jak k=1,0

czyli możemy się pożegnać z oknem ciepłym.

Więc nadal twierdzę, że w DzW "pojechali po bandzie". Mam tylko nadzieję, że to pierwszy i ostatni przypadek w tym projekcie.

Jakieś nowe przemyślenia na temat "Praktycznego" po świętach?

Ja na dniach (najprawdopodobniej w tym tygodniu) odbieram pozwolenie na budowę i w kwietniu będę lał ławy. Na ściany wybrałem Porotherm 25 P+W. Eder w moim przypadku nie wchodzi w grę bo i drożej wychodzi i nie jest osiągalny w mojej okolicy. Reszta materiałów rozpatrywana będzie na bieżąco.

Jakieś nowe przemyślenia na temat "Praktycznego" po świętach?

Ja na dniach (najprawdopodobniej w tym tygodniu) odbieram pozwolenie na budowę i w kwietniu będę lał ławy. Na ściany wybrałem Porotherm 25 P+W. Eder w moim przypadku nie wchodzi w grę bo i drożej wychodzi i nie jest osiągalny w mojej okolicy. Reszta materiałów rozpatrywana będzie na bieżąco.

Eder w moim przypadku nie wchodzi w grę bo i drożej wychodzi i nie jest osiągalny w mojej okolicy.

Ceny pustaków EDER 24 z transportem do Trójmiasta kształtują się następująco:

- z kujawsko-pomorskiego - 5,75zł brutto

- z lubuskiego - 4,65 zł netto

Ceny bez żadnych negocjacji, zwyczajne zapytanie ofertowe przez internet. Po ile Wam liczą za Porotherm z transportem i rozładowaniem na działkę?