Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziękuję - w ogóle nie wiem po co się odzywałeś w temacie.

Panoszy się tu buractwo, które się rozgościło na forum i wydaje mu się że ma monopol na rację.

Pan Sylaprus wykonał sobie małe okienko w jadalni i wszyscy orzekli że zmasakrował projekt - ja tak nie uważam - wykonał coś na miarę swoich potrzeb i OK - elewacja też fajna...każdy ma prawo do zmian...

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziękuję - w ogóle nie wiem po co się odzywałeś w temacie.

Panoszy się tu buractwo, które się rozgościło na forum i wydaje mu się że ma monopol na rację.

Pan Sylaprus wykonał sobie małe okienko w jadalni i wszyscy orzekli że zmasakrował projekt - ja tak nie uważam - wykonał coś na miarę swoich potrzeb i OK - elewacja też fajna...każdy ma prawo do zmian...

Dzięki soole, nam też bardzo się podoba nasz praktyczny, nawet jak to inni określili z tym "zmasakrowanym" wykuszem.

Sylaprus czy mogłabym prosić dokładniejsze zdjęcie portfenetrów :) Dlaczego nie zrobiliście szklanych? Elewacja wyszła super :)

Witam! Więcej zdjęć mogę przesłaś na e-maila. Dlaczego nie szklane? Bo właśnie takie jak są bardziej nam się podobały i nie zależało nam tak strasznie by wszystko było jak jak w projekcie. Pozdrawiam!

soole dobrze wykonana podłogówka jest praktycznie nieodczuwalna, zasilanie 30-35st (nie mylić z temp podłogi), czy Twoje uwagi biorą się z praktyki? jesli tak to gdzie i czym była zasilana ta podłogówka?

sylaprus osobiście zmiany z wykuszem również nie przypadły mi zbytnio do gustu, ale jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje i najważniejsze że Wam taki układ odpowiada - w każdym razie gratulacje dojścia do tego etapu :)

soole dobrze wykonana podłogówka jest praktycznie nieodczuwalna, zasilanie 30-35st (nie mylić z temp podłogi), czy Twoje uwagi biorą się z praktyki? jesli tak to gdzie i czym była zasilana ta podłogówka?

sylaprus osobiście zmiany z wykuszem również nie przypadły mi zbytnio do gustu, ale jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje i najważniejsze że Wam taki układ odpowiada - w każdym razie gratulacje dojścia do tego etapu :)

Dzięki bardzo! Tak jak piszesz, nam taki układ odpowiada. Dojście do ego etatu to mega satysfakcja :), pozdrawiam!

Też uważam że wypowiedzi typu "zmasakrowałeś wykusz" są nie na miejscu, beznadziejne i nie miłe, nawet jeśli komuś się nie podoba to niech zostawi dla siebie ocenę, ponieważ dla osoby umieszczającej fotkę to taka wersja jest najwspanialsza i najcudowniejsza.

Osoby zakładające wątek nie są najmądrzejsze i nie mają najpiękniej wykończonego domu a z ich wypowiedzi w większości przypadków leje się sama krytyka, negowanie, pouczanie a nie konstruktywne opinie.

Dyskusja stała się nieco przyciężka więc dla rozluźnienia powiem, że właśnie z mężem (Muminek) siedzimy sobie i buzie nam się po prostu śmieją - mamy oto Miejskiego i Wiejskiego - dla obu i reszty zacnych forumowiczów serdeczne pozdrowienia!

A tak serio to mieliśmy dziś przyjemność wielką odwiedzić/zwiedzić pewnego Praktycznego 2 w stanie zamieszkałym. Wszystkie nasze wątpliwości szlag trafił i od nowa jesteśmy pewni, że to boski dom;) Jest po prostu piękny. Jaka ulga po miesiącach stresu i zwątpienia za sprawą upierdliwych budowlańców. Jesteśmy dobrej myśli;)

Też uważam że wypowiedzi typu "zmasakrowałeś wykusz" są nie na miejscu, beznadziejne i nie miłe, nawet jeśli komuś się nie podoba to niech zostawi dla siebie ocenę, ponieważ dla osoby umieszczającej fotkę to taka wersja jest najwspanialsza i najcudowniejsza.

Osoby zakładające wątek nie są najmądrzejsze i nie mają najpiękniej wykończonego domu a z ich wypowiedzi w większości przypadków leje się sama krytyka, negowanie, pouczanie a nie konstruktywne opinie.

Jak widać zabrakło odwagi i trzeba było załozyć nowe konto na forum.

Po co właściwie wklejacie zdjęcia na forum? Chyba liczycie się się z tym, że inni bedą to oceniać. Jednym się będzie podobało, a drugim nie.

Jedni napiszą, że im się po prostu nie podoba, dla innych to będzie "masakra".

Przecież wiadomo, że mamy różne gusta.

Do tej pory wszyscy pisali co myśleli i nikt się nie obraził.

Przez 96 stron wątku nikt nikogo nie nazwał burakiem!

Czy wklejając zdjęcia chcecie żeby było "sympatycznie", czy żeby było wiarygodnie? Może od razu się umówmy, że tworzymy kółko wzajemnej adoracji i nawet największy kicz wychwalajmy pod niebiosa.

Zanim wbiłem łopatę to przesiedziałem niezliczoną liczbę godzin na różnych forach. Od tematów ogrzewania podłogowego bolała mnie głowa.

Jeżeli ktoś zadaje pytania, a nie ma pojęcia o co pyta, co więcej... nie zadał sobie trudu przeczytania nawet części tego wątku to co mam odpowiedzieć?

Soole, ja w przeciwieństwie do Ciebie obrażalski nie jestem. A buraki to nawet lubię.

Odpowiedz na pytania:

1) Planujecie podłogówkę, skoro nie służy ona do ogrzewania pomieszczeń, to do czego służy? Co to znaczy, że chcecie ogrzewać nią podłogę a nie salon? Czy wiesz, żeby mieć 40 stopni na posadzce musiałabyś zasilać podłogówkę prawie 50 stopniami? Czegoś takiego nikt by nie wytrzymał.

2) Czy wiesż, ze grzejnik kanałowy można odkurzyć, a większość kurzu i tak będzie fruwać po salonie, bo ogrzewanie odbywa się przez konwekcję?

3) Wyobraź sobie praktycznego z oknami o metr niższymi..... czy ten dom nadal Ci się podoba? Odpowiedz sobie (nie mi) jakie są atuty tego projektu.

Dyskusja stała się nieco przyciężka więc dla rozluźnienia powiem, że właśnie z mężem (Muminek) siedzimy sobie i buzie nam się po prostu śmieją - mamy oto Miejskiego i Wiejskiego - dla obu i reszty zacnych forumowiczów serdeczne pozdrowienia!

A tak serio to mieliśmy dziś przyjemność wielką odwiedzić/zwiedzić pewnego Praktycznego 2 w stanie zamieszkałym. Wszystkie nasze wątpliwości szlag trafił i od nowa jesteśmy pewni, że to boski dom;) Jest po prostu piękny. Jaka ulga po miesiącach stresu i zwątpienia za sprawą upierdliwych budowlańców. Jesteśmy dobrej myśli;)

To dobrze, że kryzys minął... za jakiś czas przyjdzie następny :)

Problemy z budowlańcami biorą się stąd, że oni nie budują dla siebie.

Mnie zniechęcają przestoje... teraz czekam na hydraulików. Wczoraj humor poprawił mi montaż bramy, a dzisiaj przyjechał osprzęt elektryczny na cały dom.

Mam nadzieję, że już niedługo zrealizuję kolejne etapy, niektóre z nich inspirowane dzięki ludziom z forum.

Jaką więźbę zamawialiście pod płaską dachówkę, zwykłą czy wysuszoną?

Jedni mówią, że pod płaską dachówkę tylko wysuszona, z kolei tartaki w większości mówią, że oni nie suszą bo więźba się przez to tylko krzywi... już w końcu sam nie wiem kogo słuchać, a bardzo się boję aby nie popsuć efektu płaskiej dachówki...

Rozumiem, że to wycieczka osobista do mnie, choć jestem Bogu ducha winien i nie zasłużyłem chyba na takie "baty".

Umieszczanie zdjęć na forum ma to do siebie, że ktoś ma prawo wyrazić swoją opinię. Opinia ta niekoniecznie może się podobać autorowi zdjęcia, powinien więc tą krytykę "przyjąć na klatę" jak na dorosłego (chyba) człowieka przystało, a nie atakować forumowiczów jako "jednopostowiec" pod zmienionym nickiem.

Zdaję sobie również sprawę, że efekty budowy naszych domów są wykładnia wielu czynników: możliwości finansowych, zdolności/fachowości ekip itp, ale także właściwego wyboru projektu i pewnej (niekoniecznie 100%) konsekwencji w podążaniu za tym co projektant stworzył. Praktyczny ma kilka charakterystycznych rozwiązań i duże przeszklenia są jednym z nich. Więc w 101% zgadzam się z żona_m, że to co sylaprus zrobił/a z wykuszem to masakra. Ciężko to teraz nazwać wykuszem, gdyż równie dobrze mogłoby go nie być a to okno znaleźć się na normalnej ścianie (odpadł by również problem balkoniku nad wykuszem). Jedno co mnie również dziwi na zdjęciu to całkowity brak cokołu w dolnej części budynku. Ciekaw jestem jak to będzie z podciąganiem wilgoci i czystością struktury wokół dołu budynku.

soole, również narażę się na "buractwo" i Powiem Ci, że mam wszędzie podłogówkę i w lutym 2012 (gdy było ok. -20*C) nie musiałem w domu chodzić w "kufajce". Jak już r19 czy bacardi wspomnieli podłogówka ma temperaturę zasilania (czyli temperaturę wody wpływającej do instalacji ogrzewania podłogowego) na poziomie 30-35*C. Tak więc odczuwalna temperatura na podłodze jest o kilka stopni niższa, bo trochę betonowej wylewki jest do rozgrzania. I zapewniam Cię, że podłoga nie parzy, a jest tylko delikatnie wyczuwalnie ciepła. Jeśli miałeś/aś do czynienia z parzącą podłogą ogrzewania podłogowego to znaczy, że instalacja CO w tym budynku nie była wykonana własciwie (lub też właściwie ustawiona).

Jako, że nie lubię być gołosłowny, pokaże dwa zdjęcia z badania termowizyjnego naszego Praktycznego z 4 lutego 2012. Na zewnątrz było ok. -23*C co widać mniej więcej na pierwszym zdjęciu z charakterystycznym kształtem Praktycznego. Drugie zdjęcie to zdjęcie z wewnątrz górnej łazienki (gdzie jest również podłogówka) ukazujące zasłonięte roletą okno łazienkowe. Jak widać przy pomiarze punktowym (krzyżyk na zdjęciu) temperatura w rejonie rolety wynosi równe 20*C. Zapewniam, że dalej od okna może być tylko cieplej :-)

http://imageshack.us/a/img204/6064/ir0755.th.jpg

http://imageshack.us/a/img845/9554/ir0671.th.jpg

lukasz1977 fajna ta spiżarka pod schodami wyszła, szkoda tylko że wejście do niej jest w tak niefortunnym miejscu... najchętniej też bym taką sobie zrobił, ale musimy pomieścić w "kotłowni" pompę, zbiornik CWU, rekuperator i pralkę z umywalką i chyba nie damy rady zmieścić tego wejścia :|

dobrze widzę, że wylewka w salonie jest z dylatacją na 4 pola?

btw jak macie przeniesioną łazienkę na dole? bo dopiero zauważyłem że coś jest inaczej :]

Edytowane przez bacardi