pelargonia 17.01.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 W tym roku zamierzam rozpocząć budowę domu , aktualnie projekt w adaptacji, więc rozważam kwestie finansowe. Mój stan posiadania to działka, pieniądze na stan zerowy oraz mieszkanie 70 m. Reszta budowy musi być finansowana z kredytu, planuję 200 tys., mam zdolność kredytową. Pozostaje kwestia strategiczna - kolejności działań - czy najpierw sprzedać mieszkanie / mam gdzie się wyprowadzić/ , wybudować SSZ a na wykończeniówkę brać kredyt, czy zaczynać od kredytu . Czy warunki kredytu są bardziej korzystne, gdy ma się zaawansowaną budowę, czy to bez znaczenia. Może ktoś przerabiał już podobną sytuację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.01.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 zacznij od zrobienia profesjonalnego kosztorysu. Bez tego i strategia i taktyka może sie nadać do wyrzucenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 17.01.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 W tym roku zamierzam rozpocząć budowę domu , aktualnie projekt w adaptacji, więc rozważam kwestie finansowe. Mój stan posiadania to działka, pieniądze na stan zerowy oraz mieszkanie 70 m. Reszta budowy musi być finansowana z kredytu, planuję 200 tys., mam zdolność kredytową. Pozostaje kwestia strategiczna - kolejności działań - czy najpierw sprzedać mieszkanie / mam gdzie się wyprowadzić/ , wybudować SSZ a na wykończeniówkę brać kredyt, czy zaczynać od kredytu . Czy warunki kredytu są bardziej korzystne, gdy ma się zaawansowaną budowę, czy to bez znaczenia. Może ktoś przerabiał już podobną sytuację ? A nie masz gdzie mieszkać, jakbyś sprzedał/ła mieszkanie ??? Chociaż może lepiej budować z kredytu ile się da, a na samym końcu przeprowadzić się np. do rodziców lub wynająć coś na "chwilę" i kończyć budowę. Ceny mieszkań powinny już powolutku rosnąć. Jestem w podobnym etapie. Mam działkę, trochę kasy i potrzebuję kredytu ok. 300tys. Ale plan mam taki, że zaczynam budować z kredytu dokładając procentowo swojej kasy. Weź pod uwagę to, że na koniec i tak może Ci zabraknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelargonia 17.01.2010 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Wydaje mi się, że 450 tys. /50 mam, 200 za mieszkanie i 200 kredytu/ powinno wystarczyć na 150 m , dach dwuspadowy, wykończenie bez fajerwerków, na pewno nie takie cudo , jak dom Nefer. Ciekawa jestem , czy banki dają kredyty na lepszych warunkach, jeśli są wcześniej zaangażowane środki własne , czy to bez znaczenia. A po sprzedaży mieszkania mam gdzie mieszkać bezterminowo, bez dodatkowych kosztów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 20.03.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Wydaje mi się, że 450 tys. /50 mam, 200 za mieszkanie i 200 kredytu/ powinno wystarczyć na 150 m , dach dwuspadowy, wykończenie bez fajerwerków, na pewno nie takie cudo , jak dom Nefer. Ciekawa jestem , czy banki dają kredyty na lepszych warunkach, jeśli są wcześniej zaangażowane środki własne , czy to bez znaczenia. A po sprzedaży mieszkania mam gdzie mieszkać bezterminowo, bez dodatkowych kosztów . licz smialo 2oom2 powierzchni:), ale i tak 450 tys pln smialo wystarczy na bardzo wysoki standart. nie wazne ile nie bedziesz miala zrobione banki i tak maja te same marze i wibory, ja bym najpierw sprzedal mieszkanie i pozniej bral jak najmniej kredytu bo po co dawac zarobic bankom! czekam na Twoj dziennik budowy i skany na poczte pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts