Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany z GK - czym mocować wieszaki?

Recommended Posts

czym powinny być mocowane do stropu żelbetowego pręty wieszaków obrotowych stelaża sufitu podwieszanego?

w specyfikacjach i opisach widzę żeby unikać kołków rozporowych plastikowych a stosować metalowe, ale nie znalazłem info jakie konkretnie, jaki rodzaj? jaka średnica i długość być powinna? a może jednak plastik?

Kupujesz kołki, ale stalowe. Są to kołki szybkiego montażu, wbijane młotkiem. Praktycznie nie do usunięcia. Zalecają to ze względu na zachowanie się sufitów podczas pożaru. Pzry plastikach leci wszystko na głowę. W budynkach uż. publicznej starżak nie przyjmie roboty na zwykłych dyblach. Koszt w zakresie mocowań sporo wyższy.

• 4 years później...
Nie chcę zakładać nowego wątku więc "wykorzystam" stary. Czy mocowanie wieszaków ES do sufitu w stropie teriva wymaga zastosowania kołków stalowych ze względu na bezpieczeństwo przeciwpożarowe czy chodzi jednak też o siłę mocowania. Mocowałem teraz profile przyścienne UD na kołki 6x40 (kołki z kołnierzem plastikowym i kołki wbijały się naprawdę ciężko (listwy popadły w poduszce stropu a więc beton). Nie ma mowy aby wyrwać taki kołek. Drugie pytani dotyczy mocowania wieszaka - na il kołków go mocować? Wieszak ma dwa oczka po bokach stopki przylegającej do stropu i jedno oczko (podłużne) na środku stopki i teraz nie wiem. Jeden kołek na środku/ trzy kołki tzn we wszystkich otworach/ dwa kołki tylko po bokach????

• 9 months później...
  • 1 month później...

Przeczytaj na opakowaniu kołków jakie obciążenia wytrzymują .

Kołki stalowe nie powypadaja w czasie pożaru tylko myśle ze przy temp która rozpuści kołki w terivie to i tak bez znaczenia bo sufit i tynki do zerwania....

Ja w terivie mocowalem na 6 tylko trochę ucinalem początki żeby się wcześniej rozpierały - wieszaka na dwóch kolkach żona nie mogła wyrwać :)