martini_dry 17.01.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Witam, czy można scalić dwie działki, jeśli na jednej z nich trwa już budowa domu? Pozwolenie na budowę zostało wydane dla jednej działki. Nie pomyślałem o scaleniu przed rozpoczęciem budowy, i teraz nie mogę nawet o 1 cm2 powiększyć powierzchni podjazdów albo tarasu, bo mam "na styk" wyliczoną powierzchnię zabudowy (70 % powierzchni biologicznie czynnej zgodnie z planem zagospodarowania), a tymczasem obok jest druga wolna działka...Działki są ujęte w jednej księdze wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martini_dry 18.01.2010 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 "Wygooglałem", że w przypadku działek wpisanych do jednej księgi wieczystej chodziłoby o "połączenie działek ewidencyjnych", a nie o "scalenie". Ale pytanie pozostaje aktualne - jest to na obecnym etapie do zrobienia? A może jest inny sposób, żeby do wyliczenia powierzchni biologicznie czynnej i zabudowanej wykorzystać sumaryczną powierzchnię obu działek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martini_dry 18.01.2010 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Czekając na Wasze podpowiedzi będę na razie prowadził monolog Znalazłem taki wątek: http://www.geoforum.geodezja.pl/read.php?1,16667,16696#msg-16696 i zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami mojego problemu, w obydwu wariantach musiałbym wystąpić z wnioskiem o zmianę pozwolenia na budowę: 1.Jeśli pozwolenie może być wydane na kilka działek, to wpisałbym we wniosku dwie działki, a nie tylko jedną jak w pierwotnym wniosku o pozwolenia. Zapewne architekt musiałby zrobić nowy plan zagospodarowania terenu uwzględniający dwie działki, i na nowo wyliczyć powierzchnię zabudowy i powierzchnię biologicznie czynną 2. Jeśli rozwiązanie nr 1 byłoby niewystarczające, to należałoby zacząć od połączenia działek. Potem jak w pkt 1: nowy plan zagospodarowania terenu -> wniosek o zmianę pozwolenia Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts