Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie działki i maksymalna powierzchnia zabudowy

martini_dry

Recommended Posts

Witam, czy można scalić dwie działki, jeśli na jednej z nich trwa już budowa domu? Pozwolenie na budowę zostało wydane dla jednej działki. Nie pomyślałem o scaleniu przed rozpoczęciem budowy, i teraz nie mogę nawet o 1 cm2 powiększyć powierzchni podjazdów albo tarasu, bo mam "na styk" wyliczoną powierzchnię zabudowy (70 % powierzchni biologicznie czynnej zgodnie z planem zagospodarowania), a tymczasem obok jest druga wolna działka...

Działki są ujęte w jednej księdze wieczystej.

"Wygooglałem", że w przypadku działek wpisanych do jednej księgi wieczystej chodziłoby o "połączenie działek ewidencyjnych", a nie o "scalenie". Ale pytanie pozostaje aktualne - jest to na obecnym etapie do zrobienia? A może jest inny sposób, żeby do wyliczenia powierzchni biologicznie czynnej i zabudowanej wykorzystać sumaryczną powierzchnię obu działek?

Czekając na Wasze podpowiedzi będę na razie prowadził monolog :)

Znalazłem taki wątek: http://www.geoforum.geodezja.pl/read.php?1,16667,16696#msg-16696

i zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami mojego problemu, w obydwu wariantach musiałbym wystąpić z wnioskiem o zmianę pozwolenia na budowę:

1.Jeśli pozwolenie może być wydane na kilka działek, to wpisałbym we wniosku dwie działki, a nie tylko jedną jak w pierwotnym wniosku o pozwolenia. Zapewne architekt musiałby zrobić nowy plan zagospodarowania terenu uwzględniający dwie działki, i na nowo wyliczyć powierzchnię zabudowy i powierzchnię biologicznie czynną

2. Jeśli rozwiązanie nr 1 byłoby niewystarczające, to należałoby zacząć od połączenia działek. Potem jak w pkt 1: nowy plan zagospodarowania terenu -> wniosek o zmianę pozwolenia

Co o tym sądzicie?