Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa domu - zwiększenie wytrzymałości ścian nośnych

Erkel

Recommended Posts

Witam,

Mam mały problem. pojawiła się naprawdę wyjątkowa okazja nabycia po niewygórowanej cenie stosunkowo nowoczesnego (11 lat), częściowo wykończonego domu. Zaraz powiecie, że jak okazja to coś musi być nie tak. Otóż pewnie jest, a może nie jest. Chodzi o konstrukcję ścian. To klasyczna trójwarstwówka z Porotermu. Na zewnątrz 11,5P+W, 8 cm styropianu, a w środku 18,8P+W (podobno gęsto kotwiczone). Jak łatwo zauważyć nie jest to dom jakoś rewelacyjnie ciepły.Rzekłbym nawet, że naciągane jest mieszczenie się w normie. Nie to mnie martwi (bo aktualnie mieszkam w starym klocku o U rzędu 0,8-1 W/m^2K). Chodzi raczej o ścianę nośną parteru dźwigającą strop (ceramiczny porotermu), niskie poddasze mieszkalne (już dawno ukończone na tip-top), niziutki stryszek i dach skośny dwuspadowy (coś koło 45 stopni) w pełni deskowany i pokryty blachodachówką. Czy to aby nie za wiele dla takiego pustaka (tu nadmienię, że w projekcie był 24 cm gazobeton "600" zmieniany na poroterm 10/15 - co za tym idzie wytrzymałość jest chyba zbliżona pomimo 5 cm różnicy w grubości nawet przy porotermie klasy 10)? Otworów okienny jest trochę (po 2-3 na ścianę).

Ponieważ cześć parteru jest jeszcze nie ukończona to mógłbym ją wzmocnić od środka. Czy ma to sens (dom stoi już tyle czasu a od 5 lat na górze mieszkają ludzie, a parter jest utrzymywany w "zdrowej" temperaturze)? Jeżeli tak to czym to wykonać? Dołożyć do 18,8 na styk 11,5P+W lub 8P+W? Słupy?

Ściany nośne w środku są 25P+W.

Pewnie powiecie żeby się w to nie pchać, ale obejrzałem dość dokładnie ten dom (i jego plany) i nie mogę się do niczego przyczepić prócz tego.

Trudna sytuacja życiowa (tragedia w rodzinie) poprzednich właścicieli uniemożliwiła im skończenie inwestycji, a finalnie muszą przenieść się do czegoś mniejszego.

Mam tak jakby zaklepany "pierwokup", więc czy podłoże sobie minę czy też mam okazję wynieść się od teściów do własnego M-... chyba będzie ze 12 (coś koło 260 m^2) za bardzo rozsądną cenę i gotowe do zamieszkania?

Pozdrawiam,

Erkel