Doki 17.01.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Dzień dobrywieczór wszystkim. Lat temu kilka wstecz wyposażyliśmy cały dom w spoty Briluxa. Wszystkiego tak ze 30 sztuk. Niestety, były to czasy, gdzie Brilux sprzedawał żarówki halogenowe do spotów 230V ze stopką jak do 12V (G 5.3). Zapasy tych żarówek właśnie mi się kończą, a w mojej okolicy nie mam szans na kupienie podobnych, więc zacząłem główkować i wymyśliłem, że w sumie czas przejść na inną technologię. Dostać stopki GU-10 do większości spotów nie jest problemem. Wypróbowałem świetlówki energooszczędne w formie spotu o mocy 9 i 11W i to nawet działa (pod warunkiem zastosowania temperatury barwowej 2700K), ale np. w WC irytujący jest czas rozgrzewania świetlówek. W drugiej kolejności wypróbowałem wiec Powerled i to jest to z dwoma zastrzeżeniami:- nawet te oznaczone jako "warm white" są mocno białe i światło halogenów wygląda przy nich jak żółte.- krawędź obudowy spotu z LEDem jest grubsza i trzeba ją spiłować, żeby pasowała do wspomnianych spotów Briluxa. Powerled 4W z powodzeniem zastępuje halogen o mocy 50W, a jest tylko trochę droższy od świetlówki kompaktowej (€38 vs. €15, ale czas życia LED jest teoretycznie dłuższy, no i mniejszy pobór mocy). Pomijając już wybór Briluxa jako taki, jest nadal problem ze spotami do łazienki, które są wodoszczelne. Mają stopki GY6.35, żarówki 230V są do nich tutaj nie do zdobycia, no i chciałoby się zredukować pobór mocy (8 spotów po 50W każdy). Proszę o poradę jakich spotów LED użyć do łazienki. Zasilanie z 230V, moc 3-4W, montaż w otworach o średnicy 7,5 cm zrobionych w stropie, nie w płycie G-K. Najlepiej żeby nie zabijały ceną, bo łatwo o oferty na poziomie €150 za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 18.01.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Dzień dobrywieczór wszystkim. ale np. w WC irytujący jest czas rozgrzewania świetlówek. Witam Musisz wziąść pod uwage jeden drobiazg - instalowanie w WC czy łazienkach zarówek energooszczędnych (LED lub swietlowek ) pozbawione jest sensu gdyż zamiast oszczędzać wydajesz wiecej . Liczylem to i jak dobrze pamietam żarowka musi sie swiecić 5-7 godzin dziennie ,aby zwrocila sie po roku wiec sensowne jest montowanie ich tam gdzie swiecą sie godzinami . łazienka i WC są pomieszczeniami gdzie taka zarowka zwrocila by sie pewnie po 10 latach co jest bez sensu -często bowiem taka zarowka ulega uszkodzeniu juz po kilku latach wiec cale oszczędzanie bierze "w łeb" -w tych pomieszczeniach najbardziej oplacają sie najtańsze żródla swiatła. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 18.01.2010 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Musisz wziąść pod uwage jeden drobiazg - instalowanie w WC czy łazienkach zarówek energooszczędnych (LED lub swietlowek ) pozbawione jest sensu gdyż zamiast oszczędzać wydajesz wiecej . Liczylem to i jak dobrze pamietam żarowka musi sie swiecić 5-7 godzin dziennie Tak jest może przy cenach energii w Polsce. Obecna cena energii w mojej okolicy to ok. €0,18 za 1 kWh w taryfie dziennej i taniej nie będzie. Tak więc założenie lampy 4W zamiast 50W to oszczędność 0,8 centa na godzinę pracy lampy. Różnica w cenie między LED a halogenem to ok. €30, czyli wychodzisz na zero po 3750 godzinach. Ponieważ świetlówki kompaktowe są mniej więcej o połowę tańsze, tp zwrot nakładu wystąpi jeszcze wcześniej. Światła w łazience używamy spokojnie ze 2 godziny dziennie, zatem zwrot LEDów potrwa może z 5 lat, i to nie biorąc pod uwagę tego, że halogeny nie wytrzymają ponad 3000 godzin i trzeba je będzie w tym czasie wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts